Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra sie rozładowuje

Featured Replies

Napisano

W mojej eFce padła pompa paliwa. Tak normalnie przy wysprzęglaniu zgasła i już jej nie dało się uruchomić frown.gif W czasie kiedy czekałem na nowa przez noc rozładował mi sie akumulator więc spokojnie normalnie go załadowałem ale odpiołem przewód od pompy. Po zamontowaniu nowej pompy podpiołem wszystko i Asia odpaliła. Po jeździe i kilkugodzinnym postoju ledwo zakręcił rozrusznik frown.gifale po powrocie w garażu jak chciałem ja sprawdzić to raz odpaliła a nastepnym razem po włączeniu zapłonu zaczęła sie mrugać ta żółta kontrolka z silniczkiem crazy.gifPo ponownym przekręceniu kluczyka wszystko było ok i tak została na noc.

Rano przychodzę do garażu otwieram samochód lampka prawie nie świeci , TID nawet nie zamruga a kontrolki ledwo się żarzą frown.gif

Nie wiem co powoduje to rozładowanie frown.gif

Pomocy panowie

Napisano

to wróżenie z fusów smile.gif

jak sam nie pomierzysz to się nie dowiesz

na początek zmierz ile prądu "ucieka" - podłącz amperomierz szeregowo: między minus akumulatora, a zdjętą klemę

okaże się ile mA "przecieka" przy wyłączonym zapłonie i wszystkich odbiornikach

będzie można szukać dalej metodą eliminacji poszczególnych obwodów

(np. wyciagając kolejne bezpieczniki)

oczywiście trzeaba pamiętać, aby nie paliły się żarówki oświetlenia wewnętrznego, podświetlenie wyświetlacza itd.

możesz tez zrobić sobie ustrojstwo do pomiarów bezpośrednio w skrzynce bezpiecznikowej,

jak będzie lelek to wrzuci albo podlinkuje fotkę ok.gif

Napisano
  • Autor

Ok. na razie ładuje aku w domu. Z tymi odbiornikami nie wiem jak jest bo ich nie ma za dużo. Auto jest "gołe" praktycznie wink.gif nie ma centralnego, alarmu...

A jest możliwość że to przez przekaźnik zapłonu ten po stronie pasażera?

Napisano

Dla JanuszRally:

> oczywiście trzeaba pamiętać, aby nie paliły się żarówki oświetlenia

i jest to bardzo ważne, bo u mnie np. po chwilowym nawet rozłączeniu i załączeniu aku, zapala się TID no i pomiar prądu spoczynkowego niewiarygodny.

Ja radzę sobie w ten sposób:

Poluzowuję nakrętkę od ujemnej klemy,

Podpinam miernik dodatnią końcówką do karoserii lub silnika w miejscu dobrego styku,

Minus miernika wyposażam w szpikulcową końcówkę i łączę z ujemnym sztyftem aku w ten sposób, że osie końcówki i sztyftu są w jednej linii,

Odłączam klemę ujemną, wysuwając ją do góry - w otworze klemy znajduje się szpikulcowa końcówka – w momencie odłączenia klemy od minusa aku obwód nie zostaje przerwany, a cały prąd spoczynkowy płynie przez miernik.

Po odczycie umieszczam ujemną klemę na sztyfcie i odpinam miernik, dokręcam nakrętkę i po zabawie.

Dodam że w moim autku w fabrycznym wyposażeniu prąd ten wynosił 5,6 - 5,8 mA.

Napisano

> w momencie odłączenia klemy od minusa

> aku obwód nie zostaje przerwany

robię dokładnie tak samo ok.gif

zamiennie można odczekać trochę po podłączeniu mienrika aż wartość prądu spadnie

po paru minutach powinno być ok

> Dodam że w moim autku w fabrycznym wyposażeniu prąd ten wynosił 5,6 -

> 5,8 mA.

świetny wynik ok.gif

u mnie z dokładanym alarmem i instalacją gazową jest ponad 40mA...

Napisano

To marnotrawstwo energii aku to dość powszechny problem, nie radzą sobie z nim nawet niektóre autoryzowane punkty. Kolega przed kilku laty zafundował sobie nówkę Fabię od razu z radiem Panasem no i po 2 tygodniach wczasów za granicą, bez autka, nie zapalały się nawet światła w kabinie, po naładowaniu aku okazało się, że uchodziło mu 0,19A /!/ - sam mierzyłem. Winne było oczywiście źle nastawione radio. A co stało na przeszkodzie by diler przy sprzedaży zmierzył ten prąd, bo w końcu zaingerował w organizację elektryki!

Właściwie to powinno się wpisywać wartość prądu spoczynkowego do kartoteki autka i traktować podobnie jak zbieżność, ciśnienie w oponach itp. Ja tak robię ...

Napisano

> jak będzie lelek to wrzuci albo podlinkuje fotkę

Jest i podlinkuje: KLIK . Zresztą cały wątek jest o uciekaniu prądu.

Pozdroofka

Napisano

aaaaaaaaa

koledze sie nie astra tylko akumulator rozladowuje ......

myslalem ze jakis nowy samowyladowczy wynakazek kolega wymyslil. Do naszego kombi przy robieniu wielkich tygodniowych zakupow bardzo by sie przydalo biglaugh.gif

old.gif

Napisano
  • Autor

> koledze sie nie astra tylko akumulator rozladowuje ......

cool.gif heh w pośpiechu rano pisałem.

Jutro załatwię te sprzety do pomiarów ni bede wszystko wiedział tak myśle smile.gif

Wszystko zaczęło się od tej nieszcześliwej pompy i tam bym widział winę. Możliwe jest żeby to było coś związane z przekaźnikiem pompy? smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.