Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda wewnątrz samochodu- Astra Kombi - pytanie

Featured Replies

Napisano

Witam.Pojawił się u mnie problem z wodą w Astrze Kombi (1,7 TDS 1997r). Woda pojawia się na dużych opadach w okolicy tylnych bocznych szyb w kombi (nie otwieranych). Zauwazyłem że przecieka pomiędzy uszczelką szyby a karaoserią od górnej strony szyby. Mam zamiar to miejsce uszczelnić silikonem tylko nie wiem jak wymonotować te szyby. Cała obudowa jest przymocowana za pomocą 4 wkrętów (2 od strony drzwi tylnych i 2 od strony klapy bagażnika. Po dokręceniu ich jednak szyba bardzo mocno siedzi i nie chcę jej wyrywać na siłę. Czy jest może jakieć inne niewidoczne zabezpieczenie czy też ta obuwowa klejona jest na kleju i dlatego tak siedzi? Co Radzicie?

Napisano

To może ja w pierwszej części postu podam link , może on coś podpowie...

A w drugiej części posta podłączę się pod temat. Pojechałem na myjnię automatyczną i po myciu zauważyłem mokrą tapicerkę (w trakcie wręcz kapała woda) z dwóch stron podsufitki na wysokości uchwytów tylnych pasażerów. Tak jakby leciało spod uszczelek... Czy to te słynne poszycia dachowe? Nie jest to na wysokości mocowań relingów i dodam, że podczas kilkudziesięciu ostatnich myć domową myjką ciśnieniową nie zauważyłem przemakania.

M ożliwe, że to uszczelki drzwi? Czy na 100% szwy dachowe? Aha, przy myciu na myjni leci mi jeszcze trochę wody na roletę bagażnika - centralnie - nie wiem skąd....

Napisano

A masz w wozie szyber? Bo jesli tak to zapewne uklad odprowadzania wody z szyberdachu nie wyrabia podczas przyjmowania duzych jej ilości. Tak wiec albo ta myjnie zmień na bardziej ludzką albo sprawdz czy masz drozny odpływ wody znad głowy.

Pozdrawiam!

Napisano

Co Radzicie?

Widocznie uszczelka ze starości przyssała się nadto do karoserii lub ktoś wcześniej już ją traktował silikonem czy innym klejem.

Spróbuj ostroznie w miejscach gdzie się da podważać uszczelke/obudowe jakimś szerokim wkrętakiem, podkładając w wyważanym miejscu kawałek filcu. Trzeba to robić powoli i uwaznie, robota przy szybach nie nalezy do najciekawszych.

Napisano

> A masz w wozie szyber? Bo jesli tak to zapewne uklad odprowadzania

> wody z szyberdachu nie wyrabia podczas przyjmowania duzych jej

> ilości. Tak wiec albo ta myjnie zmień na bardziej ludzką albo

> sprawdz czy masz drozny odpływ wody znad głowy.

> Pozdrawiam!

Z dziur w dachu to u mnie tylko ta na antenę smile.gif

Napisano

O jaki fajny manual, nawet o nim nie wiedziałem. W moim kombiaku przez szyby zacieka, w końcu wiem jak się do nich dobrać. Mam co robić w sobotę wink.gif

A co do odprowadzania szybera, to gdzie to szukać, bo chyba jest przytkane, widać lekkie przebarwienia na podsufitce jakby się przelewało, może manualik też jest?

Napisano

> A co do odprowadzania szybera, to gdzie to szukać, bo chyba jest

> przytkane, widać lekkie przebarwienia na podsufitce jakby się

> przelewało, może manualik też jest?

Tu, mniej więcej w srodku tekstu: KLIK (mirror: na drugiej stronie z trzech)

Pozdroofka

Napisano

> Tu, mniej więcej w srodku tekstu: KLIK (mirror: na drugiej stronie

> z trzech)

> Pozdroofka

No proszę i ja skorzystalem, bo dowiedziałem się po przeczytaniu referatu smile.gif)) lelka dlaczego mój filtr był taki mokry smile.gif) źle włożyłem ten zasrany plastik , który osłania go ( tydzień temu nowy wsadziłem i chyba taki sam błąd popełniłem). Ale na szczeście dzisiaj to poprawie zeby.GIF pozdro

Ps. normalnie same bajery tu wyczytuje... żona mnie z domu wywali jak zaczne wszystkie przeczytane ciekawostki realizować, bo mnie w domu nie będzie zeby.GIFzona.gif

Napisano

> Ps. normalnie same bajery tu wyczytuje... żona mnie z domu wywali jak

> zaczne wszystkie przeczytane ciekawostki realizować, bo mnie w

> domu nie będzie

hehe, następny zarażony 270635636-JUMP2.gif

Napisano

lelek jesteś niezastąpiony normalnie claps.gif

Co do patentu z choinką zapachową to normalnie nobel z fizyki się należy brawo.gif

A co do szybera mojego, to chyba ktoś kiedyś się nie bał i zap....ł mi te rurki, bo ja ich nigdzie tam nigdy nie widziałem klnie.gif

Teraz aby je zamontować, pewnie trzeba będzie podsufitkę całą wypruć, echhh klnie.gif

Napisano

> Co do patentu z choinką zapachową to normalnie nobel z fizyki się

> należy

Choina jest zbyt upierdliwa do montażu. Lepiej zastosować wkłady zapachowe do odkurzaczy - jeden mały nabój do komory i ... już pachnie wink.gif

Napisano

a mogłbys mi pokazac jak ten nabój wyglada i gdzie do komory chcesz go wsadzic?? wink.gif

Napisano

> Teraz aby je zamontować, pewnie trzeba będzie podsufitkę całą wypruć,

> echhh

To jeszcze ode mnie 2 grosze nt. szyberdachu palacz.gif

Też się bawiłem w montaż rurek, widac zresztą jedną nieoryginalną. Najgorzej ze zdjęciem podsufitki, potem juz z górki.

Napisano

yay.gifjump.gif jest znalazłem, są rurki.

Nie wytrzymałem, polazłem, pomacałem i znalazłem, w kombiaku są inaczej zamontowane po prostu zeby.GIF

Napisano

> a mogłbys mi pokazac jak ten nabój wyglada i gdzie do komory chcesz

> go wsadzic??

Nie bądź taki ciekawski wink.gif

Nabój - bo wygląda jak nabój lub tampon blush.gif

Do komory - bo analogia do naboju - w to samo miejsce co choinka lelkowa tyle ze mocować nie trzeba - utrzyma się w rowku filtra. Z resztą nabój jest tak mały że nie problem go gdzieś wcisnąć byle by powietrze przepływało obok niego i żeby w wiatrak nie wlazł.

Zapach kupisz tam gdzie worki papierowe do odkurzaczy.

Tu jest coś podobnego http://www.nokaut.pl/oferta/zapach-do-odkurzacza-cytrynowy.html

albo tu

http://www.allegro.pl/item406340637_zapach_wklad_do_odkurzacza_morski_10_sztuk.html

Napisano
  • Autor

> To może ja w pierwszej części postu podam link , może on coś

> podpowie...

No dzięki. Myślę że ten link załatwia sprawę. Teraz do roboty:)

Pozdro dla wszystkich astrowiczów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.