Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpanie przy ruszaniu

Featured Replies

Napisano

Witam

Od paru dni znowu powróciło mi szarpanie przy ruszaniu. Wrzucam 1, puszczam sprzegło i sie zaczyna.

Wszystko wyoieniony łącznie ze sprzegłem. Szukajka cała przerobiona. Walczyłem z tym już rok temu. temat mam obcykany. Wtedy pomogła wymiana sprzegła. Ale teraz confused.gif

Niemozliwe zeby znowu sprzeło (valeo - komplet).

Moze podrzucicie jakis nowy pomysł.

Ja obstawiam skrzynie. To jedyny element którego nie wymieniłem. Ale czy to moze być skrzynia? confused.gif

Napisano

Jakiego rodzaju szarpanie? Jeden kangur, czy duże drgania? Coś słychać przy tym?

Napisano
  • Autor

> Jakiego rodzaju szarpanie? Jeden kangur, czy duże drgania? Coś

> słychać przy tym?

Drgania. Nic nie słychać. Lata caly lewarek i auto szarpie jak stary Ikarus.

Napisano

> Drgania. Nic nie słychać. Lata caly lewarek i auto szarpie jak stary

> Ikarus.

podłącze się pod temat, bo mam to samo kolego... znajomy mechanik.. doradził mi poduszki a dokładniej tą pod skrzynią i pod silnikiem... co prawda jeszcze nie zdązyelm u siebie tego zrobic więc, nie mam pewności że to jest własnie to...

Napisano

> co prawda jeszcze nie zdązyelm u siebie tego zrobic

> więc, nie mam pewności że to jest własnie to...

Ja zrobiłem smile.gif Zobacz do tego wątku: KLIK . Ciebie interesują wrażenia po wymianie poduszki tylnej (post nr 3 z 06/08/2008 19:54) oraz w tym samym wątku post z 07/08/2008 19:41 po wymianie poduszki lewej przedniej.

Pozdroofka

Napisano

a dziękuję kolego.. faktycznie o to właśnie mi chodziło smile.gif

pozostaje po długim weekendzie zabrac się za wymianę poduszek

Napisano
  • Autor

u mnie jest tak ze nie szarpie przez 2 tygodnie

a potem dzień w dzień i znowu przerwa.

Sprzegło wymienione. I jak mają sie do tego poduchy?

Mają lepsze i gorsze dni?

Napisano

> I jak mają sie do tego poduchy?

> Mają lepsze i gorsze dni?

No ale masz pretensje do mnie? wink.gif

P.S.

Wymieniałeś przewody, kopułkę i palec?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> No ale masz pretensje do mnie?

> P.S.

> Wymieniałeś przewody, kopułkę i palec?

> Pozdroofka

No co ty?

W żadnym wypadku nie mam pretensji smile.gif

Wszystko wymienione.

Napisano
  • Autor

> a poduszki ?

Poduchy niewymienione, ponieważ mechanik stwierdził, że jak byłyby to poduchy to szarpałoby cały czas. bez względu na wymiane sprzegla itd.

Napisano

> e jak byłyby to

> poduchy to szarpałoby cały czas. bez względu na wymiane sprzegla

> itd.

ja mam nowe sprzęgło, nowe świece i przewody a jednak szarpie co jakiś czas.. nie jest to zawsze... więc.. sam rozumiesz...

Napisano
  • Autor

> ja mam nowe sprzęgło, nowe świece i przewody a jednak szarpie co

> jakiś czas.. nie jest to zawsze... więc.. sam rozumiesz...

u mnie dokładnie tak samo

więc moze jednak...

Napisano

> u mnie dokładnie tak samo

> więc moze jednak...

ja zaraz po weekendzie zabioram się za wymianę poduszek...

Napisano

> ja zaraz po weekendzie zabioram się za wymianę poduszek...

Widzę, że Lelek rozpoczął sezon na wymianę poduszek wink.gif

Ja też czekam na przesyłkę z nimi i będę wymieniał. U mnie szarpanie jest nieco inne, wymieniam trochę profilaktycznie, tak, żeby wyeliminować ten element w walce z szarpaniem.

Napisano

> U mnie szarpanie

> jest nieco inne,

a możesz opsiać jak u Ciebie się to objawia...

Napisano
  • Autor

Ja też czekam na przesyłkę z nimi i będę wymieniał.

a z ciekawości jaki to koszt?

Napisano

> Ja też czekam na przesyłkę z nimi i będę wymieniał.

> a z ciekawości jaki to koszt?

Do wyboru były Hans Preis za 130 komplet i Lemforder + Corteco za 215.

W ASO jedna sztuka to koszt 220 zł, wymiana to około 250 (za całość, ale liczone według cennika od każdej sztuki)

Napisano

a które będa lepsze? o wymiane nie pytam bo z manualami przygotowanymi przez naszych bogów wymiana to małe piwko smile.gif

Napisano

> a które będa lepsze? o wymiane nie pytam bo z manualami

> przygotowanymi przez naszych bogów wymiana to małe piwko

Te drugie.

Ceny z ASO podałem jako ciekawostka porównawcza.

Napisano

> Te drugie.

a kupowałeś to normalnie w sklepie? czy gdzieś w internecie zamawiałeś?

> Ceny z ASO podałem jako ciekawostka porównawcza.

a to rozumiem.... czyli jak od tej ceny odliczymy 70% to wyjdzie nam średnia cena za taką usługę w pierwszym lepszym warsztacie

Napisano
  • Autor

> a to rozumiem.... czyli jak od tej ceny odliczymy 70% to wyjdzie nam

> średnia cena za taką usługę w pierwszym lepszym warsztacie

Ha ha

Napisano

> a kupowałeś to normalnie w sklepie? czy gdzieś w internecie

> zamawiałeś?

Kupiłem od naszego kącikowego Kolegi - Zielika, z tym, że w sumie zamówiłem u Niego sporo części, więc cena za same poduszki może być nieco inna smile.gif

Napisano

> Wszystko wymienione.

Mam nadzieję, że palec, kopułkę i przewody dałęś jakieś porzadne. W tamtym roku byłem zmuszony kupić przewody "na gwałt" (sobota, 13:45 zlosnik.gif) i wziąłem to co było w sklepie (jakieś włoskie g.... ). Dopiero jak zapodałem Beru, szarpanie w 80% zniknęło. A przede wsdzystkim zaczłęlo się dać na dwójce bez gazu jechać smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Do wyboru były Hans Preis za 130 komplet i Lemforder + Corteco za

> 215.

Mam nadzieję, że nie przyoszczędziłeś i nie wziąłeś HP...

> W ASO jedna sztuka to koszt 220 zł, wymiana to około 250

No to sobie kurna nieźle liczą...

Pozdroofka

Napisano

> Chyba jednak nie jest tak żle 62+38+34 plus koszt przesyłki

Te dwie przednie to na 100% HansPies. Żebyś nie przyoszczędził a potem przeklinał. Albo pisał: "U mnie wymiana poduszek nic nie dała. Chyba będę wymieniał sprzęgło" grinser006.gif Napisz do zielika niech Ci wyśle Lemforder'y. Będzie drożej (znacznie) ale za to szybciej i będziesz wiedział, że poduchy masz zamontowane pewne.

Pozdroofka

Napisano

> Mam nadzieję, że nie przyoszczędziłeś i nie wziąłeś HP...

Spokojna głowa smile.gif Nie przyoszczędziłem smile.gif

> No to sobie kurna nieźle liczą...

> Pozdroofka

Napisano

> Ja też czekam na przesyłkę z nimi i będę wymieniał.

Jeśli mi wolno coś doradzić. Pewnie będziesz wymieniał wszystkie poduszki jednocześnie. Wymień pierwszą, dokręć finalnie śruby trzymające poduszkę do łapy, natomiast śrub do budy nie dokręcaj do końca, tak samo z pozostałymi poduszkami. Kiedy już wymienisz wszystkie, odpal silnik niech ustawi się jak mu najwygodniej. Otwory w metalowych obejmach są owalne (w tylnej owalne są otwory w belce) więc silnik ma swobodę ruchu.Wtedy dopiero dociągnij wszystkie śruby od budy.

Pozdroofka

Napisano

a ja dzisiaj będąc w trasie zauważyłem dziwną zalezność.. trzęsie ( i to już teraz dość znacząco) kiedy ruszam poniżej 3tyś obrotów, jak ruszam z wyższych obrotów, drgania nie ma, jak zmieniam bieg na wyższy i obroty spadną poniżej 3tyś to drga... powyżej cisza i spokój confused.gif czy szanowne grono kolegów specjalistów może mi powiedzieć o co chodzi? bo już teraz tak do końca nie jestem przekonany, że to poduchy

Napisano

> Jeśli mi wolno coś doradzić. Pewnie będziesz wymieniał wszystkie

> poduszki jednocześnie. Wymień pierwszą, dokręć finalnie śruby

> trzymające poduszkę do łapy, natomiast śrub do budy nie dokręcaj

> do końca, tak samo z pozostałymi poduszkami. Kiedy już wymienisz

> wszystkie, odpal silnik niech ustawi się jak mu najwygodniej.

> Otwory w metalowych obejmach są owalne (w tylnej owalne są

> otwory w belce) więc silnik ma swobodę ruchu.Wtedy dopiero

> dociągnij wszystkie śruby od budy.

> Pozdroofka

Dzięki, skorzystam z rady ok.gif

Przypomniało mi się jeszcze coś, co powiedział mi szef serwisu w ASO, brzmi dość sensownie, więc przy okazji napiszę. Skoro przed pierwszą zmianą sprzęgła było wszystko OK, a po kolejnych dwóch zmianach już nie, to być może mechanicy zmieniając sprzęgło ustawili prawidłowo poduszki ruszając silnikiem przed dokręceniem (i według niego jest to prawidłowy luz jak się przejechał moim autem), a że wcześniej chodziło wszystko gładko, to mogło być tak, że tą tylną poduszkę miałem maksymalnie ściśniętą do przodu i te luzy były zniwelowane...

Jeśli to głupoty jakieś co mówił, to chętnie przeczytam dlaczego.

Napisano
  • Autor

> a ja dzisiaj będąc w trasie zauważyłem dziwną zalezność.. trzęsie ( i

> to już teraz dość znacząco) kiedy ruszam poniżej 3tyś obrotów,

> jak ruszam z wyższych obrotów, drgania nie ma,

u mnie też tak jest.

Jak dam po pi... to rusza bez zająknęcia. Ale wyglądam jak idiota jak w korku metr po metrze ruszam za kazdym razem wyjąć jakbym chciał wyjść na czoło stawki bolidów F1 smile.gif

Napisano

no to widzę, że nie jestem odosobniony z takim ruszanie w korkach smile.gif ... mam nadzieję, że masz złośnika na klapie z tyłu... smile.gif to będzie taki znak rozpoznawczy smile.gif

Napisano

> no to widzę, że nie jestem odosobniony z takim ruszanie w korkach

Dziś moja żonka miała okazję przejechać się kilkadziesiąt km...

Stwierdziła, że nasze autko jest bardziej elastyczne i lepiej przyspiesza. Stwierdziła również że kilka razy zapomniała się i ruszyła z 2 zamiast z 1 i zorientowała się właśnie przy zmianie na kolejny bieg - że dźwignia jest nie w tej pozycji. Sądzi że tak się fajnie astrą jeździ, że chce częściej... (akurat.... hehe.gif)

Ja zauważyłem również wzrost mocy oraz elastyczność... ale cytuję żonkę bo ona jeździ nią może raz na kilka tygodni...

Do czego dążę: Wymieniałem kilka dni temu rozrząd ( o zużytym kółku paska rozrządu już wiecie), a przy okazji czujnik obrotów wału korbowego.

Czy wymiania tego czujnika na nowy mogła sie przyczynić do lepszej elastyczności auta???

Napisano
  • Autor

> no to widzę, że nie jestem odosobniony z takim ruszanie w korkach

> ... mam nadzieję, że masz złośnika na klapie z tyłu... to

> będzie taki znak rozpoznawczy

no nie jestes, nie jestes.

Ale np. dzisiaj rano jechała jakby była z salonu. Zero szarpania. Po prostu idealnie. He he. Zeby tak zawsze było.

Napisano

odświeżę trochę temat...

wczoraj stała się tragedia.... co prawda nie wymieniałem poduszek..

przyjechał klient oglądać autko... oglądał i sie strasznie napalił... pojechalismy się przejechać.. przewiozłem go po dziurach żeby wiedział, ze nic nie puka... i jak ruszaliśmy pod górke stała się straszna rzecz... zaczęło tak strasznie szarpać, że bieg wyskoczył.... i tak sie działo za każdym razem gdy ruszałem... nie ważne było czy pod górkę czy z górki czy na prostej.... ale jak samochód postał 30 minut ( poszedłem na kawe do MC) a klient sobie pojechał, wsiadam.. chce ruszac.. i... niespodzianka.... jak ręką odjął... nawet nie podskoczył skurkowaniec jeden....

a moze on po prostu nei chce być sprzedany co? zeby.GIF to taki joke oczywiście... doradźcie co wymienić.... świece i przewody nowe, dzisiaj wymienię kopułkę i palec i ustawię kont zapłonu....

P.S. przy ruszaniu słychać też takie dziwne "tyrkotanie".. dodam, że przegub w którym była pęknięta osłonka wymieniłem...

zastanawiam się czy to "tyrkotanie" może być spowodowane uszkodzonym dociskiem ( jakieś 1500 km temu wymieniłem tarcz i docisk na nowe... )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.