Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś o panewkach w 2.4

Featured Replies

Napisano

Dużo się tu ostatnio mówi o zacieraniu się silnika 2.4, a konkretnie o panewkach, o ich stukaniu przy schodzeniu silnika z obrotów...

Ktoś mądry w jednym z postów napisał jakiś czas temu, że wymiana panewek korbowodowych to żaden koszt i problem też żaden bo można to zrobić bez rozbiórki silnika. grinser006.gif

Stąd też moje pytanie....czy jeśli po zakupie auta profilaktycznie razem z wymianą wszystkich płynów zrobię też i panewki to czy powinienem na coś jeszcze zwrócić uwagę ?

Czy profilaktycznie warto wymienić coś jeszcze z okolicy wału ?

Podobno są jakieś niemieckie odpowiedniki seryjnych panewek i są trwalsze...czy ktoś może to robił lub zna numer katalogowy/sklep ?

Pozdrawiam

Napisano

Jezeli zdejmowanie walu to nie jest rozbiorka silnika, to mozna to zrobic. Oczywiscie jezeli nie trzeba szlifowac walu i dawac nadwymiarowych panewek. Przy szlifie musisz oddac caly blok z walem do szlifierza.

Z tego co mi wiadomo (informacje tylko i wylacznie z forum) to problemem nie jest trwalosc panewek, tylko niedostateczna ilosc oleju do nich docierajaca.

Napisano

Niema sensu wymieniać panewk bez przeszlifowania wału ponieważ stracił on już swoją geometrię na czopach. A tak przy okazji panewek to nie doczytałem czy szlak trafia główne czy te na korbowodach hehe.gifbo moje póki co mają się swietnie zlosnik.gif

Napisano

> Niema sensu wymieniać panewk bez przeszlifowania wału ponieważ

> stracił on już swoją geometrię na czopach. A tak przy okazji

> panewek to nie doczytałem czy szlak trafia główne czy te na

> korbowodach bo moje póki co mają się swietnie

No to zakładając że panewki mają się dobrze , to czy warto cokolwiek robić w kwestii po zakupowej profilaktyki (pomijając oleje, filtry itp)? Może chociaż poprosić mechanika o ich oględziny ?

Nie to żebym był jakiś nadpobudliwy, ale po tym co się tu naczytałem to chce dmuchać na zimne smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Nie wiem jak ty ale ja podeszłem do swojego zakupu tak oblukałem wszystko dokładnie posłuchałem silnika czy nic nie stuka wszystko było ok przejechałem się z gościem on kierował , słuchałem podczas jazdy wszelkich podejrzanych dżwięków. Następnie kierowałem ja ,wszystko było ok więc go łyknąłem i na chwile obecną nie żałuje zakupu.A co do oględzin mechaników wizualnie i tak nie jest nikt w stanie stwierdzić owalności czopow ,a z tego wynika że do sprawdzenia trzeba by było zdemontować pół silnika.

Napisano

Lepsze jest wrogiem dobrgo. Jeśli nie ma potrzeby nie dobiraj się do silnika, bo narobisz sobie problemów. Profilaktycznie to możesz wymienić rozrząd.

Napisano

> Nie wiem jak ty ale ja podeszłem do swojego zakupu tak oblukałem

> wszystko dokładnie posłuchałem silnika czy nic nie stu

Podpinałeś też auto pod examiner ? Czy w ASO mi sprawdzą ciśnienie oleju w magistrali ?

Napisano

> Lepsze jest wrogiem dobrgo. Jeśli nie ma potrzeby nie dobiraj się do

> silnika, bo narobisz sobie problemów. Profilaktycznie to możesz

> wymienić rozrząd.

Czy wymiana rozrządu przy tym silniku to duży problem.

Z tego co wiem to ten silnik to rozwiercone 2.0 20V (takie jak było montowane min. we fiacie coupe) i tam większość aso żeby zrobić rozrząd wyjmowało silnik zlosnik.gif

Napisano

W stilo nie trzeba wyjmować silnika. Przy wymianie rozrządu jest trochę zabawy. Myślę że to robota dla mechanika.

Napisano

Nie podpinałem jeszcze ,ale wymieniałem rolki ,pompę i wszystkie paski nie trzeba wyjmować silnika , najlepsza jest wymiana paska napędzajacego alternator, makarony zrobily wszystko na sztywno screwy.gif-nie ma żadnej regulacji naciągu.żeby go założyć trzeba mieć pasek identycznej długosci ( 663) jak orginał i w moim przypadku jak zakładałem to trzeba było go trochę nałożyć żeby złapał, a następnie kręciłem wałem żeby naszedł beksa.gif. co do ciśnienia to chyba trzeba by było wpiąć fizycznie jakiś manometr w obwód zasilania pompy olejowej ale musiałbyś znać wartość ciśnienia w układzie żeby cokolwiek wywnioskować. A z tego co mi wiadomo pompa olejowa ma zawór który przy nadmiarze ciśnienia redukuje ciśnienie, poza tym masz wskażnik ciśnienia na zegarach i tam zobaczysz czy pompa podaje olej, przy czym na zimnym silniku zapełniają się wszystkie kreski , a na rozgrzanym mogą zacząć gasnąć 2 znich , ale z tego co koledzy pisali to norma i niema się czego bać (u mnie też tak jest)

Napisano

> ciśnienie, poza tym masz wskażnik ciśnienia na zegarach i tam

> zobaczysz czy pompa podaje olej, przy czym na zimnym silniku

> zapełniają się wszystkie kreski , a na rozgrzanym mogą zacząć

> gasnąć 2 znich , ale z tego co koledzy pisali to norma i niema

> się czego bać (u mnie też tak jest)

Rozumiem że chodzi o wskaźniki które pojawiają się na

wyświetlaczu pomiędzy prędkościomierzem a obrotościomierzem.

Zafunduje sobie miernik lakieru, wizytę w aso + examiner i oględziny na słuch i jeśli będzie książka serwisowa to powinno być ok chyba

Nie bardzo tylko wiem jak panewek nasłuchiwać. sick.gif

Ktoś ma jakieś rady idea.gif

Napisano

> Nie bardzo tylko wiem jak panewek nasłuchiwać.

> Ktoś ma jakieś rady

Panewki sie odzywaja przy okolo 2,5-3tys obr/min jak depniesz mocno gazu, albo jak wjezdzasz z tymi obrotami pod jakas gorke mocno dociskajac. Silnik musi przy tych obrotach byc mocno obciazony ok.gif. Musi byc jakis wysoki bieg V lub VI.

Slychac wtedy cos jakby graly zawory, albo jakbys mial diesla pod maska.

Jak bedzie cokolwiek slychac przy tych obrotach pod obciazeniem, to sobie daruj wink.gif

Pisze z doswiadczenia silnika 2.0 oplowskiego. Przypuszczam ze kazda benzyna reaguje tak samo.

Napisano

Na logikę to powinienem mieć wprawę bo w domu też metalu słucham devil.gif

Dzięki wszystkim za rady i jak ktoś coś jeszcze mądrego w temacie ma to niech zapodaje.

Pozdrawiam

Napisano

> (...)

Na handel - wymieniasz panewki korbowodowe (tylko miske trzeba zdjac). Dla siebie - nie ma sensu - bez szlifu wału mija sie to z celem, bo wal po latach nie ma juz nominalnych wymiarow ... (choc spotkalem handlarza, ktory udowadnial, ze ma wink.gif )

M.

Napisano

> Lepsze jest wrogiem dobrgo. Jeśli nie ma potrzeby nie dobiraj się do

> silnika, bo narobisz sobie problemów. Profilaktycznie to możesz

> wymienić rozrząd.

dokladnie ok.gif

M.

Napisano

Zrobię tak jak mówisz - nie będę nic dłubał dopóki nie będzie potrzeby ok.gif

p.s

Wysłałem Ci wiadomość na pv

Napisano

Ale Ci narobili stracha hehe.gif

Wczoraj był u mnie kolega, który odkupił ode mnie Abartha. Na liczniku prawie 160kkm

Jak podjechał, a późnij odjeżdżał ... ten "bulgot" silnika - coś pięknego winner.gif

PS

Na wyświetlaczu zobaczyłem nową ikonkę spalonej żaróki podświetlającej tablicę rejestracyjną - ale obecnemu właścicielowi to nie przeszkadza icon_eek.gifhehe.gif

Napisano

> Ale Ci narobili stracha

Ano właśnie...Muszę przestać czytać to forum bo się to skończy jakimś golfem w dieslu sick.gif

Napisano

> Ano właśnie...Muszę przestać czytać to forum bo się to skończy jakimś

> golfem w dieslu

To dopiero wdepniesz w kupę zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ano właśnie...Muszę przestać czytać to forum bo się to skończy jakimś

> golfem w dieslu

Powiem Ci ze ja przez to forum wlasnie Abarthem nie jezdze zlosnik.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano

Kolejny:

Witam mam do sprzedania fiata stilo ABARTH 2.4 20V z roku 2002, samochód w tanie dobrym, auto ma uszkodzony silnik dziura w blok silnika urwany korbowód silnik praktycznie do wymiany. Auto było w pełni sprawne do momentu urwania się korbowodu. Sprzedaje jako uszkodzony w aucie jest nowy akumulator i praktycznie nowe opony zimowe.

2002 rok 2,4 175 tys km hmm.gif

aukcja ...

Napisano

> 2002 rok 2,4 175 tys km

> aukcja ...

i co? mam lecieć sprzedać mojego? hmm.gif dali byście se z tym już siana, naprawdę... icon_rolleyes.gif

Napisano

> i co? mam lecieć sprzedać mojego? dali byście se z tym już siana,

> naprawdę...

Siana jak siana .... ale potem znowu ktos napisze, że to sie nie dzieje ....

Nie denerwuj się 20.GIF30.GIF

Napisano

> Siana jak siana .... ale potem znowu ktos napisze, że to sie nie

> dzieje ....

a wiesz ile kosztuje regeneracja turbiny w dieslu lub kola dwumasowego, wtryskiwacze, sprezarki etc.? hmm.gif

> Nie denerwuj się

się nie deneruję 20.GIF, każdy silnik ma swoje wady i zalety, ale jak mi ktoś zaczyna z tym, że 2.4 ma panewki od uno, a disle są zarąbiście wytrzymałe (jak czołg, hehehe) to mi już ręce opadają pad.gif

Napisano

> a wiesz ile kosztuje regeneracja turbiny w dieslu lub kola

> dwumasowego,

Niestety kolego wiem buu.gif co gorsza wiem ze to nic nie daje buu.gif a najgorsze jest w tym wszystkim to że wiem bo mnie los ciężko doświadcza różnymi niespodziankami beksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gif

Napisano

> a wiesz ile kosztuje regeneracja turbiny w dieslu lub kola

> dwumasowego, wtryskiwacze, sprezarki etc.?

ja nie wiem clown.gif Jezdze teraz (juz z rok i 50kkm) 2.5TDI z nalotem "uj wie ile" (dziury w fotelu) , sprezarka i dwumasa sa oryginalne, sprzeglo wymienialem (wyjalem fabryczne z pierwszego montazu - pewno ze 400kkm nakulało) , a silnik nie dymi, ba ... oleju nawet nie chce brac zlosnik.gif Ale zapomnialem ... to VAG hehe.gif

M.

Napisano

> (...) Ale zapomnialem ... to VAG

Kolego, miło nam, że chcesz podyskutować, ale nie prowokuj, do luźnych pogaduch zapraszam na SSP ... ostrzegam / uprzedzam / proszę ok.gif

Napisano

> ja nie wiem Jezdze teraz (juz z rok i 50kkm) 2.5TDI z nalotem "uj

> wie ile" (dziury w fotelu) , sprezarka i dwumasa sa oryginalne,

> sprzeglo wymienialem (wyjalem fabryczne z pierwszego montazu -

> pewno ze 400kkm nakulało) , a silnik nie dymi, ba ... oleju

> nawet nie chce brac Ale zapomnialem ... to VAG

> M.

pocztytaj sobie dlaczefgo 2,5 TDI w 2003 roku przechodził "lifting" grinser006.gif i dlaczego niektóre firmy (np. SAAB) wtedy rezygnowały z tego typu wynalazków

Napisano

> pocztytaj sobie dlaczefgo 2,5 TDI w 2003 roku przechodził "lifting"

i dlaczego niektóre firmy (np. SAAB) wtedy rezygnowały z tego typu wynalazków

Boszzz następny ... lojalnie informuję, kolejne wypowiedzi nie mające związku z tematem wątku skutkują "banicją" banned.gif

Napisano

> pocztytaj sobie dlaczefgo 2,5 TDI w 2003 roku przechodził "lifting"

Ale ja to wiem ok.gif I do V6 bym sie nigdy nie dotknal ok.gif Ja mam stare dobre rzedowe R5 idea.gif

I IMHO - powod problemow zarowno w tej V6tce jak i 2.4 jest ten sam - ksiegowi sie dorwali do projektu i namieszali inżynierom beksa.gif

M.

Napisano

> i dlaczego niektóre firmy (np. SAAB) wtedy rezygnowały z tego typu

> wynalazków

> Boszzz następny ... lojalnie informuję, kolejne wypowiedzi nie mające

> związku z tematem wątku skutkują "banicją"

To ja jeszcze dodam, ze w temacie panewek w 2.4 mam sporo do powiedzenia z praktyki zlosnik.gif A TDI'kow juz nie bede do tego (w tym temacie) mieszał ok.gifpalacz.gif

M.

Napisano

>że 2.4 ma panewki od uno

Wg epera panewki od korbowodów są te same w kilku modelach lanci,alfy,fiata , panewki główne są też te same w niektórych dieslach ale nigdzie nie mogłem dojżeć modelu uno- nie wiem może ślepy jestem .A w tym linku Liska to auto od kobiety (swoją drogą rozwala mnie ten tekst w opisach sprzedawanych aut) -pewnie nie dolewała oleum do motora i szlag go trafił

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.