Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapach płynu chłodniczego we wnętrzu

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Tak się zastanawiam, czy zapach chłodziwa przedostający się do wnętrza to coś normalnego? Ale chyba nie, bo wcześniej nic nie czułem. Zalatuje przy rozgrzanym silniku, ubytków nie widać, myślę sobie, czy może jakieś opary ze zbiorniczka się wydostają i wentylacja je wciąga do środka?

Napisano

tak mi przyszło do głowy...

dywaniki suche? nagrzewnica nie cieknie?

Napisano
  • Autor

> tak mi przyszło do głowy...

> dywaniki suche? nagrzewnica nie cieknie?

a kolega pierwszy choć drugi smile.gif

suche i chyba nie cieknie, ale żeby się upewnić, musiałbym rozłożyć konsolę pewnie...

Napisano

> a kolega pierwszy choć drugi

zdarza się ;-)

> suche i chyba nie cieknie, ale żeby się upewnić, musiałbym rozłożyć

> konsolę pewnie...

a widziałeś, jak Żuraw wymienił nagrzewnicę nie rozbierając (prawie) nic?

http://www.astra.auto.pl/content/view/199/48/

ale skoro wykładzinka sucha i nie ubywa płynu, to pewnie nie nagrzewnica...

Napisano
  • Autor

> a widziałeś, jak Żuraw wymienił nagrzewnicę nie rozbierając (prawie)

> nic?

poczytam ok.gif

> ale skoro wykładzinka sucha i nie ubywa płynu, to pewnie nie

> nagrzewnica...

no chyba, że coś dopiero zaczyna sączyć, ewentualnie gdzieś w komorze silnika... sam nie wiem

Napisano

U mnie było czuć w środku jak na złączce do parownika ciekło, jak pękła chłodnica to też zalatywało.

Napisano
  • Autor

> U mnie było czuć w środku jak na złączce do parownika ciekło, jak

> pękła chłodnica to też zalatywało.

No to czas się dokładnie przyjrzeć smile.gif

Napisano

Podpisuję się obiema łapami pod tym co napisał kolega Żuraw o wkrętach mocujących obudowę nagrzewnicy. Dziś je odkręcałem i parę bluzgów poszło w stronę GM rant.gif.

• 1 rok później...
Napisano

> Witam

> Tak się zastanawiam, czy zapach chłodziwa przedostający się do wnętrza to coś normalnego? Ale chyba

> nie, bo wcześniej nic nie czułem. Zalatuje przy rozgrzanym silniku, ubytków nie widać, myślę

> sobie, czy może jakieś opary ze zbiorniczka się wydostają i wentylacja je wciąga do środka?

Udało Ci się rozwiązać ten problem ? U mnie niedawno po włączeniu dmuchawy przy zimnym silniku, bez włączonego ogrzewania poczułem wyraźną woń płynu z nawiewów. Po jakimś czasie przestało "woniać", ale wsiadam rano do auta i znowu czuć .. wniosek - najmocniej czuć jak auto postoi, podczas jazdy zapach się ulatnia (niezależnie czy włączone ogrzewanie czy nie).Pod nagrzewnicą i na dywanikach sucho jak należy. Gdzie by ten płyn się musiał sączyć, żeby tak zalatywało z nawiewu ?

Napisano

> i na dywanikach sucho jak należy.

U mnie z tymi dywanami to było tak, że też było sucho, czasem - jeszcze zimą - jak sprzątałem to pod tym gumowym było trochę jakby spocone, ale zwalałem to na roztopiony śnieg z butów - guma już nie nowa i parę prześwitów ma.

Dopiero teraz jak regenerowałem X6 (połowa tyłu mi nie świeciła) zajrzałem pod dywan - wszystkie gąbki mokre. Po ich wyjęciu i podniesieniu do pionu to po prostu woda się lała jak z wiadra.

Okazalo się akurat, że to nie nagrzewnica tylko nieszczelne korki odplywowe, więc trochę nie w temacie, ale jedno jest pewne - dywany łatwo wysychają a gąbki chłoną wszystko jak najlepsza vileda i trzymają pod dywanem.

p.s.

niedługo może popełnię jakiś opis poszczególnych czynności naprawczo ratowniczych mojej podłgi i okolicy smile.gif

Napisano

Sprawdź czy gdzieś np. UPG nie wyrzuca gdzieś płynu na zewnątrz. Ten na bloku silnika paruje i dość mocno potrafi 'podsmradzać' wnętrze...

Napisano
  • Autor

> Udało Ci się rozwiązać ten problem ? U mnie niedawno po włączeniu dmuchawy przy zimnym silniku, bez

> włączonego ogrzewania poczułem wyraźną woń płynu z nawiewów. Po jakimś czasie przestało

> "woniać", ale wsiadam rano do auta i znowu czuć .. wniosek - najmocniej czuć jak auto postoi,

> podczas jazdy zapach się ulatnia (niezależnie czy włączone ogrzewanie czy nie).Pod nagrzewnicą

> i na dywanikach sucho jak należy. Gdzie by ten płyn się musiał sączyć, żeby tak zalatywało z

> nawiewu ?

Znalazłem i uszczelniłem wszystkie miejsca, gdzie się sączyło mniej lub bardziej czyli trójniki od LPG wymienione na aluminiowe, w sumie już obydwa węże od nagrzewnicy i najważniejsze - chłodnica. W efekcie zapach płynu zniknął waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy gdzieś np. UPG nie wyrzuca gdzieś płynu na zewnątrz. Ten na bloku silnika paruje i dość

> mocno potrafi 'podsmradzać' wnętrze...

waytogo.gif

Aleście dinożarła wykopali zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.