Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż czujnika parkowania- opinia

Featured Replies

Napisano

Hejka, mam pytanko, czy ma ktoś doświadczenie w montażu czujników do parkowania, na Allegro od 100 zł można coś takiego wyrwać. Chodzi mi o opinie jak się sprawuje takie urządzonko, czy polecacie czy to ogólnie są jakieś buble. Może jakiś polecicie konkretny i sprawdzony model . Dzięki za opinie.

Napisano

> Hejka, mam pytanko, czy ma ktoś doświadczenie w montażu czujników do

> parkowania, na Allegro od 100 zł można coś takiego wyrwać.

> Chodzi mi o opinie jak się sprawuje takie urządzonko, czy

> polecacie czy to ogólnie są jakieś buble. Może jakiś polecicie

> konkretny i sprawdzony model . Dzięki za opinie.

Brat montował w Poldku Trucku takie ustrojostwo właśnie kupione na Alledrogo. Z montażem nie było większych problemów. Spełniało swoje zadanie. Jeśli jest to Ci potrzebne to nie spokojnie możesz kupować i zakładać. Raczej da radę (no chyba, że trafisz na jakiś shit). Jutro jakby Cię to interesowało to przekręcę do brata i po proszę o namiar na gościa z Alledrogo i Ci podeślę na PW.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki, zawsze warto coś sprawdzonego kupować - to zapodaj namiary na Sprzedawce. Dzięki. Pozdrawiam

Napisano

Z wlasnego doswiadczenia, jezeli bardzo krucho u Ciebie z kasa, bierz chinszczyzne, jak troche lepiej bierz Valeo. Dlaczego? A bo z chinszczyzna roznie bywa. Moja centralka nie chciala pracowac na lezaco, siala bledy, glupiala. Przez przypadek zauwazylem, ze nie odpowiada jej miejsce, a dokladnie pozycja w jakiej lezy. Postawienie jej rozwiazalo sprawe.

A dlaczego Valeo? Bo to bardzo dobra frma i nie powinno byc takich jaj. Poza tym, w razie problemow jej czujki w zderzak sa dosc male w porownaniu z chinszczyzna, czyli np. w momencie sprzedazy auta zabierasz Valeo, kupujesz pierwsza lapsza tansza chinszczyzne i zakladasz. Wada Valeo jest cena 2-3 razy wyzsza od chinszczyzny i to, ze jesli chcesz czukli pod kolor, kazda czujka kosztuje 30pln crazy.gif

Mnie sie udalo z tymi czujnikami, ale dreszczyk emocji byl zeby.GIF

A wyglada to tak:

3.jpg

Napisano

> ja mam piszcząco pokazujący i IMO to jest lepsza wersja.....

> a dokłądnie to mam ten zestaw: KLIK

A ktos bawil sie takim zestawem?

http://autododatki.pl/product-pol-230-Cz...w-Lusterku.html

Co to za opcje ma to lusterko (bluetooth? play? volume?) i jak sie je montuje?

I drugie pytanie - czy wszystkie te czujniki ponizej 30-40cm odleglosci od przeszkody wskazuja juz tylko stala wartosc? To na ile to pomaga, bo czegos nie kumam? Nawet parkujac sedanem z wysokim kuprem i malym tylnym oknem na tyle mialem wyczucie tylu, zeby zatrzymac auto te 30-40cm przed drugim autem. Myslalem, ze czujniki daja np. ciagly sygnal ponizej 10cm, albo wskazania odleglosci nie maja minimalnej wartosci icon_rolleyes.gif

Napisano

mam takie http://autododatki.pl/product-pol-3-Czujnik-Cofania-FALCONTRONIC-F208.html w 2 autach - sprawują się świetnie - zero problemów również i przy montażu

Napisano

ja obecnie mam takie czujniki -sprawuja sie bdb.wczesniej mialem wspomniane przez kolegow falcontronic i wszystko bylo ok do czasu,gdy woda dostala sie do wnetrza bagaznika i troszke zalala centralke[byla na podlodze bagaznika].wprawdzie po osuszeniu ozyla,ale pozniej raz na 2-3 miesiace trzeba bylo proces suszenia przeprowadzac ponownie.

Napisano

Mam podobne już kilka lat i sprawują się bez zarzutu ok.gif

tutaj montaż czujników przez naszego kolegę z forum do Fiata Sieny

Napisano

> Może jakiś polecicie

Za valeo jest jeszcze jeden plus, padnie Ci jedna czuja, dokupujesz jedną za 30-35zł, wymieniasz i działa wink.gif

Z praktyki.

W golfie mam czujnik z bajerem, wyświetlaczem w lusterku, W bravo mam tylko biper dokładnie taki od tego sprzedawcy . Tak naprawdę ostatnio cofam tylko "na słuch" wink.gif Częściej patrzę w lusterka boczne niż wsteczne wink.gif

Napisano

W clio samodzielnie montowałem ostatnio

takie czujniki

Zabawa z nimi zajęła mi jakieś 3-4 godziny.

Są bardzo fajne bo wyświetlacz jest umieszczony z tyłu na podsufitce. Widać go zarówno patrząc do tyłu (a ja na ogół w ten sposób cofam) jak i patrząc w środkowe lusterko). Po za tym oczywiście jest sygnalizacja dźwiękowa.

No i nie trzeba kabelka do wyświetlacza przez cały samochód kabelka do wyświetlacza ciągnąć.

Czujniki też sprawują się dobrze. Wcześniej miałem jakieś tanie z allegro to niestety często podczas deszczu zupełnie głupiały (pokazywały przeszkody których nie było). Z tymi nie mam jak na razie problemów tego typu.

Poza tym wszystkie czujniki są na szybkozłączkach i można je wymienić bez demontowania zderzaka. Sprzedawca już dość długo działa i daje na czujniki gwarancję i możliwość dokupienia części zamiennych.

Tej firmy czujniki znalazłem też u niektórych dealerów mitsubishi chyba...

W accordzie też mam czujniki z wyświetlaczem w podsufitce z tyłu. Firmy amervox

Też bardzo dobrze się sprawują, ale sporo droższe były (i montowane u dealera)

Napisano

A ja powiem na odwrót. Zamontowałem juz kilka zestawów firmy Valeo i z każdym z nich był jakiś problem. Za to jak to nazywasz chińszczyzny zamontowałem ze cztery razy więcej niż Valeo i problem był może z 3 zestawami. Ja osobiście nie polecam Valeo. Moim zdaniem mają za długi czas reakcji. Nie warte swej ceny.

Napisano
  • Autor

Ktore rozwiazanie proponujecie (te zaznaczone na biało czy na czerwono ) bo nie wiem gdzie fabrycznie byly umieszane czujniki parkowania, wazne bo od tego zalezy kolor czujników

post-34819-14352496955419_thumb.jpg

Napisano

> Ktore rozwiazanie proponujecie (te zaznaczone na biało czy na

> czerwono ) bo nie wiem gdzie fabrycznie byly umieszane czujniki

> parkowania, wazne bo od tego zalezy kolor czujników

Moim zdaniem wersja "biała" będzie najlepsza wink.gif

Napisano

Proponuję ok 1-2 centymetrów poniżej listwy. Musisz tak zamontować czujniki by były one dokładnie prostopadle do nawierzchni. Jeśli będą pochylone do tyłu to będą wychwytywać powierzchnię jezdni jako przeszkodę.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem wersja "biała" będzie najlepsza

Własnie tak planuje tylko widziałem pare juz aut z czujnikami rozmieszonych podobnie jak przedstawiłem czerwonymi kropkami , przykładowo znalazłem na otomoto http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4711153 i dlatego zastanawiam sie nad lepszym rozlokowaniem , ten co ma niżej możne lepiej wylapywac niskie przeszkody ale z drugiej strony moze lapac podłoże i bedzie ciagle piszczal a nie chce narobic dziur w zderzaku nie potrzebnie icon_rolleyes.gif

Napisano

> Za valeo jest jeszcze jeden plus, padnie Ci jedna czuja, dokupujesz

> jedną za 30-35zł, wymieniasz i działa

ja zauważyłem słabość valeo - wokół centralnej części czujnika jest niewielka szczelina; jeżeli zatrzyma się tam kropla wody (po deszczu lub myjni) to czujniki wariują

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.