Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klamka

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś wie w jaki sposób można zdemontować klamkę z zewnętrznej strony drzwi? Chcę troszkę to przesmarować przed zimą. Może nie będzie przymarzać cool.gif. Jakiś manual albo sugestie, będę wdzięczny

Napisano

To nie klamka przymarza no.gif

Przesmarować musisz linkę w cięgle a do tego trzeba rozbebeszyć drzwi ok.gif

jakiś tekst zeby.GIF

Napisano

> Czy ktoś wie w jaki sposób można zdemontować klamkę z zewnętrznej

Od razu Ci powiem że konserwacja linki nic nie daje sick.gif W moim przypadku pomogła dopiero wymiana mechanizmu linki. Felerna część wygląda tak (2002 3d):

281348143-klamka1.jpg

A nazywają to bodajże "podstawa klamki"

post-68528-1435249709401_thumb.jpg

Napisano

> ki. Felerna

> część wygląda tak (2002 3d):

dla pełni wiedzy: jaki jest koszt tak felernej części ?

Napisano
  • Autor

> To nie klamka przymarza

> Przesmarować musisz linkę w cięgle a do tego trzeba rozbebeszyć drzwi

> jakiś tekst

Znam temat przymarzającego cięgna dość dokładnie (przećwiczony przez 2 zimy tongue.gif) ale fizycznie nie wiem jak się dobrać do demontażu samej klamki. Na powyższym zdjęciu widać że trzeba ją rozbroić żeby nową część założyć. Jak ktoś już to robił to poproszę o wskazówki

Dzięki

Napisano

Na rancie drzwi nad zamkiem pod czarna zaślepka znajduje sie taka mała śrubka na ampola - trzeba ja poluzować. Wtedy wyciągasz tę część z zamkiem przy klamce (od strony kierowcy) bądź plastikową zaślepkę od strony pasażera. Następnie przesuwasz klamkę w do tyłu nie odciągając jej i po sprawie - klamka wychodzi. Najwięcej problemu jest od strony kierowcy, bo końcówka zamka tkwi w mechanizmie otwierającym, tak więc proponuje najpierw zabrać się za stronę pasażera.

To na zdjęciu to przedzmianowe czy pozmianowe? Ile takie pozmianowe kosztuje w ASO?

Napisano

witam

czy sposób demontażu ktory opisujesz ma na celu wymianę klamki (a raczej mechanizmu) czy dostęp do przesmarowania linki ?

Napisano

Po części możesz przesmarować linkę, ale żeby ja dobrze przesmarować, to musisz cały mechanizm wyjąć, a bez demontażu klamki tego nie zrbisz.

Napisano

> To na zdjęciu to przedzmianowe czy pozmianowe? Ile takie pozmianowe

> kosztuje w ASO?

Na zdjęciu jest mechanizm wyjęty z mojego auta, czyli przedzmianowy (2002). Koszt nowego w ASO to 160zł plus 70zł w/z. Można na pewno znaleźć taniej - akurat tam gdzie robiłem mają wysokie marże niewiem.gif

Napisano

koszt nowego pozmainowego - dobrze rozumiem?

czyli generalnie jest możliwym wymienić taki mechanizm wraz z linką nie zdejmujac tapicerki drzwi ?

(z jej demontażem mam z złe doświdczenia i wolałbym uniknąć tej operacji)

Napisano

Nie jest mozliwe z zewnatrz. Czesc wewnetrzna klamki montuje sie po demontarzu tapicerki,szyby i blachy aluminiowej.

Napisano

dzięki, teraz wiem wszystko

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jako że miałem juz dosyć zamarzającej zimą klamki wymieniłem ją na pozmianową. Poniżej różnice pomiędzy starą a nową:

281465480-dscn4582qd1.jpg

281465480-dscn4585tb4.jpg

281465480-dscn4583nw9.jpg

281465480-dscn4586ar9.jpg

post-74702-14352497692095_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Jako że miałem juz dosyć zamarzającej zimą klamki wymieniłem ją na

> pozmianową. Poniżej różnice pomiędzy starą a nową:

A jaki koszt tej operacji

Napisano

> A jaki koszt tej operacji

Wymieniałem sam, koszt klamki w ASO to 160 PLN

Napisano

> Wymieniałem sam, koszt klamki w ASO to 160 PLN

Jednej, czy obu? I czy dobrze widzę, że poza gumowymi osłonkami na końcach linki -i może nieco innym jej na tych końcach kształtem- nie widzę innych różnic? wink.gif Jeśli tak, to drogie te gumki ;>

Napisano

Samego cięgła nie da się kupić i wymienić ?

Bo z tego, co widzę na zdjęciach, główna różnica polega na tym, że pozmianowe jest porządnie uszczelnione gumowymi "harmonijkami"

Napisano

Jest to koszt jednej klamki.

Wymieniłem tylko jedno, bo ważne co bym chociaż z jednej strony dostał sie do auta, bo drzwi pasażera otworzę sobie od środka, bo cięgno od klamki wewnętrznej nie zamarza.

Napisano

> Jest to koszt jednej klamki.

> Wymieniłem tylko jedno, bo ważne co bym chociaż z jednej strony

> dostał sie do auta, bo drzwi pasażera otworzę sobie od środka,

> bo cięgno od klamki wewnętrznej nie zamarza.

A na zdjęciu to w zielonej osłonie to przecież cięgno klamki wewnętrznej.

Napisano

> A na zdjęciu to w zielonej osłonie to przecież cięgno klamki

> wewnętrznej.

Nie, to jest cięgno zamka w drzwiach

Napisano

> Nie, to jest cięgno zamka w drzwiach

A drugi koniec do czego jest podłączony?

Napisano

> A drugi koniec do czego jest podłączony?

No jeden do tego czarnego plastiku na zdjęciu, a drugi do zamka w drzwiach...

• 2 miesiące później...
Napisano

> Na zdjęciu jest mechanizm wyjęty z mojego auta, czyli przedzmianowy

> (2002). Koszt nowego w ASO to 160zł plus 70zł w/z. Można na

> pewno znaleźć taniej - akurat tam gdzie robiłem mają wysokie

> marże

dopadło mnie to samo confused.gifpytałem w partnerze w Katowicach o cenę wyliczył robociznę na 210 zł.+ mechanizm 180 zł. yikes.gif na razie mu podziękowałem moja strona chodzi normalnie a pasażerowi otwieram od środka.

mam pytanko od kiedy jest stosowana ta ulepszona linka,bo gościu powiedział że ostatnia zmiana była w 2001roku,a moje autko jest z 2003r czyli powinno mieć już dobrą linkę.

Napisano

> powiedział że ostatnia zmiana była w 2001roku,a moje autko jest

> z 2003r czyli powinno mieć już dobrą linkę.

2001? hehe.gif

Czyli w Stilo nie powinno byc tego problemu bo w tym roku zaczeli go produkowac spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Naprawiłem samodzielnie. W obecnych mrozach drzwi otwierają się bez zarzutu. Krótki opis czynności:

1. Zdjąć boczek drzwi (opis jest na śmietniku)

2. Odkręcić imbus (za czarną zaślepką) z boku drzwi Uwaga: nie wykręca się do końca.

3. Wyciągnąć szybę. W tym celu zjechać szybę do około połowy wysokości (w boczku drzwi są 2 okrągłe gumowe zaślepki które należy otworzyć i zsunąć szybę aż do chwili kiedy pokażą się zatrzaski, które należy zwolnić poprzez ich wciśnięcie i jednoczesne podnoszenie szyby ręką od góry)

4. odkręcić zamek z boku drzwi (3 śruby imbusowe)

5. zdjąć klamkę z zewnątrz. Najpierw zdejmuje się element w który wkładamy kluczyk poprzez jego wysunięcie. Następnie klamkę przesunąć w stronę elementu który właśnie zdemontowaliśmy (może iść troszkę ciężko bo trochę tam brudu może być) i powoli ją wyciągnąć.

6. Odkręcić blachę osłonową boczku.

7. Wyciągnąć element który rzekomo należy wymienić linka + mechanizm.

8. Strzykawka 5ml + igła + olej np silnikowy i WD40+ gęsty smar. Wlać troszkę WD do pancerza co by go spenetrował. Wstrzykiwać olej do pancerza najpierw z jednej, a potem z drugiej strony przez ok 5 minut i jednocześnie poruszać linką (wciskać i wyciągać z pancerza). Kiedy widzimy że więcej oleju nie wchodzi zapaprać bez żałowania smaru oba końce linki.

9. Złożyć wszystko do kupy. Robiłem obie strony jesienią i w obecnych mrozach nie mam problemów.

UWAGA:

Przetestować działanie otwierania przed założeniem boczka.

Po stronie pasażera należy uważać przy montowaniu klamki żeby ją dobrze założyć za element zamka - taki wypust. Nie zrobienie tego powoduje brak możliwości otwarcia auta od wewnątrz i zewnątrz. (tak mi się przydarzyło spineyes.gif). Wtedy jedyny ratunek to demontaż boczka przy zamkniętych drzwiach.

Napisano

moje auto tez jest z roku 2003 i miało te zieloną po zmianową linkę.

wkurzony ciągłym zamarzaniem, zakupiłem nową, po demontażu tapicerki, blachy etc okazało się że jest sprawna, natomiast powodem zamarzania jest pozałamywany/pogięty pancerz jest w poziomej lince do klamki wewnętrznej (efekt montażu i demontażu przez malarzy w Carservis.

Używana z czystym sumieniem wystawiam na giełdzie. Zapraszam.

• 8 miesięcy później...
Napisano

Witam

nie polecam zabiegu smarowania linki osobom nie mającym czasu i cierpliwości (umiejętności), 08.09.2009 udałem się do serwisu fiata zleciłem tą czynność serwisowi, przez cały czas byłem przy pracowniku, zajęła mu to około 3 h, a dodam że był to tapicer, więc nie było to dla niego pierwszy raz, zabieg jest mozolny, a na efekty poczekam do pierwszych przymrozków, bo zeszłej zimy musiałem wchodzić na TYGRYSKA do Stilo

LINKI MAM ZALANE I ZABEZPIECZONE OBY TO DAŁO SKUTEK BO JAK NIE TO WYMIANA MNIE CZEKA

Napisano

Quote:

LINKI MAM ZALANE I ZABEZPIECZONE OBY TO DAŁO SKUTEK BO JAK NIE TO WYMIANA MNIE CZEKA

I po co krzyczysz? mad.gif

Może lepiej byś profil uzupełnił i się przywitał tutaj !! ? zlosnik.gif

Napisano

witaj nowy kolego;

wybacz że na wstępie cię pouczam, ale;

jesli był to tapicer (rozumiem tzw ślusarz serwisowy, czyli składacz aut po naprawach blacharsko-lakierniczych ) i zajęło mu to 3 godziny to:

albo robił ci tę usługę w 4 drzwiach - po co ?

albo szanował robotę, rozciągał ją w czasie bo chciał z Ciebie wydoić odpowiednią ilość kasy.

Mnie koleś w pracy rozbebeszał drzwi i wymieniał w jednych - kierowcy, zajęło mu to ca 15-20 minut.

Drzwi działają poprawnie.

Zdradź, gdzie wykonywano Ci tę usługę ?

Napisano

Witaj

usługe wykonano tylko w drzwiach przednich

w CZESTOCHOWIE NA UL. Głownej

płacąc 100zł za dwoje drzwi nie czuję się oszukany

nie mam na stanie narzędzi które pozwalałaby mi samodzielnie wykonać tą czynność

zdjęcie tapicerki, odkręcenie blachy, odłączenie kostek, opuszczenie szyby, wymontowanie podstawy zamka, przesmarowanie zamka, nasmarowanie linki i zabezpieczenie jej od góry tak by woda sie nie wlewała (daszek), skrecenie wszystkiego ponownie mówisz że

kolega robi to w 20 minut?

to jest widocznie dobrym fachowcem a ja miałem doczynienia z partaczem

pozdrawiam

> witaj nowy kolego;

> wybacz że na wstępie cię pouczam, ale;

> jesli był to tapicer (rozumiem tzw ślusarz serwisowy, czyli składacz

> aut po naprawach blacharsko-lakierniczych ) i zajęło mu to 3

> godziny to:

> albo robił ci tę usługę w 4 drzwiach - po co ?

> albo szanował robotę, rozciągał ją w czasie bo chciał z Ciebie wydoić

> odpowiednią ilość kasy.

> Mnie koleś w pracy rozbebeszał drzwi i wymieniał w jednych -

> kierowcy, zajęło mu to ca 15-20 minut.

> Drzwi działają poprawnie.

> Zdradź, gdzie wykonywano Ci tę usługę ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.