Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony kierunkowe a kierunek toczenia niewłaściwy - jakie kon

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam w samochodzie 4 opony Brigestone kierunkowe (185/60/R14) . Zauważyłem ostatnio że smochód zaczyna ściagać w lewo więc pojechałem na diagnostykę aby ustawić zbierzność i geometrię kół. Okazało się że wszystko jest dobrze ustawione a macher powiedział że prawdopodobnie to wina opon. zaproponował zmianę opon prawą na lewą . Mówię mu że są kierunkowe więc powiedział że tylko na chwilę aby się przekonać czy coś się zmieni . Zmieniłem koła i samochód jedzie jak po szynach , zero ściągania . Ale kierunek opon nie właściwy . Jakie mogą być tego konsekwencje? Czy można tak jeździć czy raczej nie? A czy jeśli obrócił bym te opony na felgach czy znowu nie zacznie ściągać? Opony są z 2004 r i są jeszcze w bardzo dobrym stanie więc mi ich szkoda wyżucać. Mają jeszcze z 6-7 mm mięsa. Proszę o porady.

pozdrawiam.

Napisano

1. Goscia powinni z pracy wywalic

2. Szybsze zuzycie opon i BEZNADZIEJNE zachowanie na mokrym (opony zamiast odprowadzac wode spod kola beda ja pod kolo doprowadzaly = aquaplanning gwarantowany).

Napisano

> 1. Goscia powinni z pracy wywalic

a za co? - wskazał klientowi co jest przyczyną ściągania (opony to jedna z najczęstszych przyczyn takiego zachowania sie samochodu)

nie kazał mu przecież jeździc tak na stałe...

> 2. Szybsze zuzycie opon i BEZNADZIEJNE zachowanie na mokrym (opony

> zamiast odprowadzac wode spod kola beda ja pod kolo doprowadzaly

> = aquaplanning gwarantowany).

tu sie mogę zgodzić

pozdr

Napisano

Ja zrobiłbym tak

> Czy można tak jeździć czy raczej nie?

jeździłbym jeszcze chwilę, (za moment będą zimowe) ale b ostroznie na wodziei

> A czy

> jeśli obrócił bym te opony na felgach czy znowu nie zacznie

> ściągać?

Może zacząć, ale to właśnie będzie najbardziej wiarygodna próba opon. Jak pisałem wyżej, poczekałbym z tym do wiosny, jeśli jesteś niecierpliwy to próbuj teraz

> Opony są z 2004 r i są jeszcze w bardzo dobrym stanie

> więc mi ich szkoda wyżucać.

to może zamiana przód tył

Napisano

był jakoś niedawno podobny wątek.

zawieszenie dostanie popalić - sworznie, końcówki drążków itp.

na mokrym auto będzie się zachowywało niestabilnie na zakrętach

Napisano

> a za co? - wskazał klientowi co jest przyczyną ściągania (opony to

> jedna z najczęstszych przyczyn takiego zachowania sie samochodu)

> nie kazał mu przecież jeździc tak na stałe...

Całkowicie się zgadzam. Mechanikowi zapewne chodziło tylko o upewnienie się, że przyczyną ściągania są opony. Skoro się potwierdziło, to opony do wymiany i po kłopocie. Pretensje do tego mechanika to bym miał, jakby mi kazał kupić komplet nowych opon, a auto by potem dalej ściągało wpysk.gif

Napisano

1. Jesli problemem sa opony, wadliwe, uszkodzone lub coś to je wymień.

2. Jeśli trzeba zamienić koła stronam i co przy kierunklowej oponie nie jest możliwe/wskazane to zdejmuj opone z felgi obruć i załóż. Pytani etylko czy felga tu nie bedzie miała jeszcze jakiegos wpływu

Napisano

> Całkowicie się zgadzam. Mechanikowi zapewne chodziło tylko o

> upewnienie się, że przyczyną ściągania są opony.

Wystarczylo przelozyc przod na tyl i tez by sprawdzil.

Napisano

Za młodu, kiedy jeszcze sam zmieniałem koła w aucie mlot.gif, zdarzyło mi się założyć owe kółka odwrotnie - w sensie wszystkie opony kierunkowe były skierowane przeciwnie zlosnik.gif

Chwilę po tej zamianie miałem pierwszy, jedyny jak dotąd wypadek - na prostej mokrej drodze miałem mega długie hamowanie zakończone dzwonem -leciałem jak po lodzie niestety bez możliwości zrobienia czegokolwiek, a naprawdę odległość była koszmarnie duża, i nawet mimo deszczu spokojnie był wyhamowal, gdyby opony były skierowane właściwie ok.gif

Fix it zlosnik.gifok.gif

Napisano

> a za co? - wskazał klientowi co jest przyczyną ściągania (opony to

Za co????? Za to, że powiedział, że to *na chwilę* i w efekcie wypuścił klienta na miasto z taką bombą na felgach.

To wystarczy. Mało prawdopodobne, że kolega walnie akurat w Ciebie, ale ktoś pewnie będzie tym "szczęśliwcem".

Napisano

> Za co????? Za to, że powiedział, że to *na chwilę* i w efekcie

> wypuścił klienta na miasto z taką bombą na felgach.

> To wystarczy. Mało prawdopodobne, że kolega walnie akurat w Ciebie,

> ale ktoś pewnie będzie tym "szczęśliwcem".

Szklana kula to nie standardowe wyposazenie warsztatu

i często do diagnostyki samochodu robi się różne nietypowe rzeczy ( jeździ w bagażniku , zamienia się koła . itp).

Poza tym skoro powiedział na chwile dlaczego ten klient nie wrócił po chwili założyć je poprawnie?

To też wina mechanika?

ech....

pozdr

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Ech ale zrobiliście młyn z tego ! . Po pierwsze nikt mnie nigdzie nie wypuszczał z żadnego warsztatu . Po drugie mechanik zrobił co do niego należało i sprawdził geometrię i zbierzność kół i stwierdził że wszystko jest ok na 100 % a przyczyna ściagania to wina opon i zaproponaował mi że jak chcę się o tym przekonać to mogę na chwilę sobie zmienić prawą na lewą . Tak też zrobiłem ale już sam u siebie w garażu więc mechanik nie ma tu nic do rzeczy więc go nie pozbawiajcie pracy bo z czego gość będzie żył smile.gif:) . Ja sam sobie zamieniłem i stwierdziłem że miał rację bo już nie ściąga a nawet ma trochę jakby tendencję w drugą stronę. Więc zawieszenia nie ma co ruszać . Przejechałem kilkanaście kilometrów na tych obruconych w złym kierunku i powiem szczerze że róznicy jakiejś specjalnej nie widzę w zachowaniu samochodu , nawet na mokrej nawierzcni... wiem wiem nie krzyczeć na mnie bo dzisiaj obracam opony na felgach i będą założone zgodnie z kierunkiem jazdy . A czy nie będzie ściągało tak jak poprzednio to się okaże. Pozdrawiam.

Napisano

> mechanik nie ma tu nic do żeczy

zmiłuj się czlowieku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.