Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podpowiedzcie na co spojrzeć

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich potrzebuje wskazówek i pomocy na co mam spojrzeć jeśli bedę oglądał autko a jest nim BMW e 30 316 z gazem rok 90 przebieg 266 tys (ale to akurat ważna sprawa ale nie najważniejsza) i tak oglądałem już ją bo zauważyłem w komisie i z tego co zauważyłem to jest karoseria poobijana i poodrapywana więc zalicza się do poprawek lakierniczych, jest zrobiona jeśli to tak można nazwać konserwacja podwozia ( jak dla mnie to tylko popryskane tak na odczepne konserwacją, w bagażniku nie widać żadnej harmonijki z przodu prowadnice i kielichy również wyglądają na nieruszone, światła tzn klosze tył i przód wyglądają na stare nie zmieniane, wnętrze jest jak na ten rok nawet nawet ale siedzenie kierowcy jest przetarte i trochę zapadnięte tak mi sie wydaje i siedzenie pasażera ma z obu stron klapkę od podnoszenia oparcia (tak jest orginalnie czy była jakaś przekładanka siedzeń?) uruchomiłem silnik i zapalił na benzynie na jednym może pół tora obrotu silnika bez poważniejszego żęcholenia i podskoczył na prawie 1,500 obrotów ale widocznie trochę stał a później dziwnie zaczoł falować tzn z 1,200 na 700 obrotów i taka zmiana była co jakieś 5 do 10 sekund ( z 3-4 sek na 700 obrotach i później wzrost na 1200 i tak na zmiane) a skazówka spalania była ciągle na maksa dopiero po przygazowaniu i puszczeniu gazu spadła poniżej 10, to cos poważnego czy kwestia regulacji? drzwi zamykają się gładko bez poważniejszych uderzeń i szyberdach również pracuje równo i domyka się wszędzie, centralny zamek działa na otwierania ale przt zamykaniu robią się problemy i czasami prawe drzwi się nie zamykają z pilota ale już kluczyka bez problemu czyli centralka tak na pół działa.

to tak tyle na szybko opisałem co widziałem chciałbym usłyszeć od właścicieli i ludzi którzy znają te auta od podszewki zdania na co powinienem spojrzeć i zwrócić uwagę oglądając ponownie to lub takie autko a potrzebuje coś takiego do pracy żeby dojeżrzać a cena z to autko jest ( może trochę duża ale) 2800 zł więc może jak na sam początek przygody z BMW to może można spróbować co o tym sądzicie??

Pozdrawiam i dziękuję za wskazówki

ps. czytałem artykuły o kupnie BMW ale one są troche ogólne i najczęściej o tych bmkach z potężnymi silnikami ale też tymi artykułami się kierowałem oglądając autko cool.gif

Napisano

osobiście dalbym sobie spokoj z beemką z 90 roku, juz z gazem z niepewnego źródla. 2800 PLN to może i nie dużo jak na auto ale jestem przekonany, ze zacznas ie problemy i jednak bedziesz musial włożyć troche w auto, gdzie przy tej ceine to kompletnie nieoplacalne.

co do gazu to na dwoje babka wrózyła, może i wystarczy regulacja a może jest poważniejszy problem.

odradzam

Napisano

fakt 2800 można zacząć przygodę z BMW ale przy obecnych cenach za 3000 można zacząć przygodę z Syrenką.

Odradzam kupno takiego auta. Juz lepiej kupić Uno za taką kasę.

Napisano

Nie mówie tego jakoś złośliwie ale pewnie koszty Cię zjedzą frown.gif

Napisano
  • Autor

to jeśli podobają mi sie BMW i potrzebuje autka takiego co by jeżdziło ale można było się coś nauczyć o tych autach i wiedzieć coś o nich to jakie mam szukać i w jakich cenach i rocznikach

Napisano

Falowanie obrotów to albo zabrudzony silniczek krokowy, albo padnięty przepływomierz. W przypadku tego silnika koniecznie sprawdź, czy nie klekocze donośnie (typowa przypadłość tych nieudanych silników- uszkodzony rozrząd, naprawa nieopłacalna) i czy wkręca się pod obciążeniem do odcięcia (w przypadku zużytych popychaczy i wałka rozrządu jazda kończy się zwykle 4000-5500 obr/min w zależności od stopnia zużycia rozrządu).

Po wyczerpujące informacje zapraszam na bmw-e30.pl. Każdy Ci tam zapewne odradzi ten silnik, gdyż jest uznawany za najgorszy (wraz z jego bratem 1.8 m40b18) ze stosowanych w e30. W tych pieniądzach poszukaj lepiej starszego 1.8 m10b18 produkowanego do 87 roku lub sześciocylindrowego 2.0.

Napisano

Falowanie obrotów to przepływka. Troche słaby silnik, choć e30 to lekka jest.

Mam w pracy kolegę który ma e30 coupe 316 do sprzedania, w sumie miłośnik marki

jak chcesz mogę obejrzeć z zewnątrz i dopytać o szczegóły. Z tego co wiem chce za nią 2500,

ma chip podnoszący moc o parę koni. Nie chip z allegro, tylko niemiecki tuning poprzedniego

właściciela.

Napisano
  • Autor

jeśli masz możliwość to bardzo proszę o szczegóły a info to może na gg 5662410 lub fotki jak byś mógł to prześlij na maila [email protected]

Dzieki wielkie z góry

Napisano

> Falowanie obrotów to przepływka. Troche słaby silnik, choć e30 to

> lekka jest.

> Mam w pracy kolegę który ma e30 coupe 316 do sprzedania, w sumie

> miłośnik marki

> jak chcesz mogę obejrzeć z zewnątrz i dopytać o szczegóły. Z tego co

> wiem chce za nią 2500,

> ma chip podnoszący moc o parę koni. Nie chip z allegro, tylko

> niemiecki tuning poprzedniego

> właściciela.

no i już predzej. bo niepewnego żródła i BMW trzeba sie wystrzegać

Napisano
  • Autor

a te obroty odcięcia to ile wynoszą i na którym biegu to sprawdzać na 1 startując od zera czy np jechać powoli wrzucić 3 sprawdzić czy się dusi i później startować aż do obrotów odcięcia?

Napisano

> a te obroty odcięcia to ile wynoszą i na którym biegu to sprawdzać na

> 1 startując od zera czy np jechać powoli wrzucić 3 sprawdzić czy

> się dusi i później startować aż do obrotów odcięcia?

Sprawdzać co najmniej na drugim biegu, jak jest długa prosta to jeszcze lepiej na trzecim. Po prostu spróbuj go przegonić na danym biegu pod odcinkę. Jeśli poniżej 6000 (odcięcie w tym modelu jest przy 6500) obr./min. silnik zacznie się krztusić, to daruj sobie ten egzemplarz.

Napisano
  • Autor

to te silniki powyżej którego roku produkcji są już lepszej konstrukcji bo w e-30 silniki m10 są lepsze a w e-36 silniki 1.6 lub 1.8 od którego roku są dobre lub trwalsze?

Napisano

> to te silniki powyżej którego roku produkcji są już lepszej

> konstrukcji bo w e-30 silniki m10 są lepsze a w e-36 silniki 1.6

> lub 1.8 od którego roku są dobre lub trwalsze?

E36: M40 gorszy i M43 lepszy

sedan: M40 pakowany do 02/94, M43 od 02/93 (pewnie zalezy od rynku)

coupe: M43 316 od początku produkcji, 318 to jest w tym wypadku M42/M44 (oznaczenie IS - wystepowalo takze w sedanach)

Napisano

> fakt 2800 można zacząć przygodę z BMW ale przy obecnych cenach za

> 3000 można zacząć przygodę z Syrenką.

> Odradzam kupno takiego auta. Juz lepiej kupić Uno za taką kasę.

astanawiam sie co pcha ludzi w takie szroty? zaraz 19 lat stuknie...koszmar....wolalbym uno smile.gif bo taka beemka to jeszcze upa,upa,bum,bum...i obciach na calego:)

Napisano

> astanawiam sie co pcha ludzi w takie szroty? zaraz 19 lat

> stuknie...koszmar....wolalbym uno bo taka beemka to jeszcze

> upa,upa,bum,bum...i obciach na calego:)

Nawet nie wiesz jakie bzdury piszesz...

Sam w swojej stajni mam 20-sto!!! letnie BMW i KAŻDY posiadacz UNO zamieniłby się bez jakiś szczególnych jej oględzin. To po pierwsze.

A po drugie, pokaż mi dwudziestoletnie Uno... hahaha.gif

Napisano

> Nawet nie wiesz jakie bzdury piszesz...

> Sam w swojej stajni mam 20-sto!!! letnie BMW i KAŻDY posiadacz UNO

> zamieniłby się bez jakiś szczególnych jej oględzin. To po

> pierwsze.

> A po drugie, pokaż mi dwudziestoletnie Uno...

tylko nie porównuj twojego e34 do jakiegoś złomu za 2 tyś

Napisano

> tylko nie porównuj twojego e34 do jakiegoś złomu za 2 tyś

Hmmm, w sumie racja. hmm.gif

Ale to nie wiek powinien być wyznacznikiem "złomu" tylko stan techniczny...

Napisano

> A po drugie, pokaż mi dwudziestoletnie Uno...

nono.gif ja mam 89 rocznik czyli prawie 20 i jak dotad jezdzi... jezdzi... jezdzi... icon_rolleyes.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Pasuje?? cfaniaczek.gifdevil.gif

Napisano

> ja mam 89 rocznik czyli prawie 20 i jak dotad jezdzi... jezdzi...

> jezdzi... Pasuje??

Znajomy ma e30 316 na sprzedaż.

Rocznik 89, 350 000 przelotu. Silnik suchy, olej półsyntetyk, nie bierze.

sporo ponaprawiane (m.in. sprzęgło, popychacze).

Jak kogoś interesuje to na priv, bo mrmariusz nie jest zainteresowany...

Oczywiście jak kupujący sobie życzy, przebieg jest do uzgodnienia zlosnik.gif

Napisano

> Znajomy ma e30 316 na sprzedaż.

> Rocznik 89, 350 000 przelotu. Silnik suchy, olej półsyntetyk, nie

> bierze.

> sporo ponaprawiane (m.in. sprzęgło, popychacze).

> Jak kogoś interesuje to na priv, bo mrmariusz nie jest

> zainteresowany...

> Oczywiście jak kupujący sobie życzy, przebieg jest do uzgodnienia

Mi sie marzy fajne e30, ale z wiekszym silnikiem zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif i nie w tej chwili. Puki co katuje Uniaka, a jak uzbieram na kolejne auto to bede kombinowal co dalej zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

P.S. jaka cena? moze byc priv.

Napisano

> P.S. jaka cena? moze byc priv.

Do uzgodnienia - rozmowa zaczyna się chyba od 3000-3500

Napisano

> Do uzgodnienia - rozmowa zaczyna się chyba od 3000-3500

Aha. Przekaze dalej. Moze sie trafi chetny, bo ja teraz nie bardzo moge sobie pozwolic na zabawy z autami zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.