Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

piszczy coś w przednim zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

Witam

niedawno wymieniłem amorki przednie zresztą nie chwaląc się sam to zrobiłem i oczywiście z pomocą fachmanów z tego forum. Ostatnio jednak słyszę w czasie jazdy piszczenie jak przy hamowaniu. Kiedy wciskam hamulec piszczenie znika ale po chwili jazdy znowu sie zaczyna i z każdym dniem to jest coraz mocniejsze. Przy wymianie amorków patrzałem na klocji i były jeszcze ok miały ok 1 cm. nie wiem co to może być za przyczyna

Napisano

Gdzieś Ci cos o tarcze ociera czy tam o klocki ... Zobacz pierw przód, potem bedzie trzeba sie przyglądnąć tyłowi.

Miałem tak w służbowym Boxerze kiedyś. Czasem było tak głośno że kładłem nogę lekko na hamulcu nie hamując i była piękna cisza serduszka.gif

Napisano
  • Autor

no właśnie jak lekko położę nogę na hamulec to wszystko cichnie a odgłosy ewidentnie dochdzą z przedniej osi. Z tego co wiem a wiem nie wiele wink.gif to tam nie ma żadne jregulacji to co z tym fantem do licha zrobic bo mnie to strasznie wkurza. Zabrałbym się za to ale czytałem że trzeba jakieś tłoczki wciskać czy jeszcze jakieś inne kombinacje wymyślać. Czy ten tłoczek to da się wcisnąć ręką czy trzeba mieć jakiś przyrząd. Tak myślę czy by samemu nie rozebrać tego dziadostwa i wyczyścić tego jarzma i szczęk

Napisano

Jeśli masz łapy jak pudzian to nie powinieneś się ich obawiać rotfl.gif

A tak serio to ja tłoczek wciskałem ściskiem dużym, bez problemu nakładasz bo i skręcasz,tylko trzeba pilnować poziom płynu, bo jak odkręcisz nakrętkę i nie wyciągniesz strzykawką jeśli masz mało klocków to będziesz mieć morko pod maske zlosnik.gif

Najprościej będzie wyczyścić prowadnice na zacisku i już, powinno być dobrze chyba, wyczyść wszystko i zobacz

Napisano
  • Autor

ok dzięki ok.gif

Napisano
  • Autor

a jest możliwe żeby klocki w jednym kole ścierały się nierównomiernie

Napisano

> a jest możliwe żeby klocki w jednym kole ścierały się nierównomiernie

Pewnie że możliwe , wystarczy tylko że któryś klocek będzie zapieczony w prowadnicy .

Napisano

> a jest możliwe żeby klocki w jednym kole ścierały się nierównomiernie

No właśnie tak jak Iron pisze. Dlatego napisałem żebyś porządnie wszystko wyczyścił, trochę się klnie.gif pewnie przy zapieczonych śrubach imbusowych ale potem to już sama przyjemność waytogo.gif

Zaopatrz się w smar miedziowany jeśli nie masz.

Napisano
  • Autor

kurcze żeby to tylko to nie bylo bo jeszcze trzeba bedzie nowe klocki kupowac ale zobaczymy lepsze to niz to piszczenie. Dzięki ok.gif20.GIF

Napisano

> kurcze żeby to tylko to nie bylo bo jeszcze trzeba bedzie nowe klocki

> kupowac ale zobaczymy lepsze to niz to piszczenie. Dzięki

Klocki to tylko ok 85 zl z przesyłka, LUKAS - TRW zlosnik.gif Do 1,6 oczywiście wink.gif

Zaraz Ci powiedzą że na hamulcach nie można oszczędzać, ja zainwestowałem raz i mam święty spokój już ponad rok, a nie widać żeby klocek coś się zużywał

Napisano
  • Autor

rozebrałem w sobotę koła i popatrzyłem na klocki , są ok mają jakieś 1,3 cm ale zauważyłem też że wszystko zarościało tak że swobodnie nie mogą się przesuwać. Wziąłem pilniczek szczotke i tyle ile tylko się dało wyczyściłem i popsikałem WD 40 Od niedzieli piszczenie ucichło do dziś włącznie ale zobaczymy za jakiś czas.

Napisano
  • Autor

no i padaka sie odezwala znowu .... piszczy i to jeszcze bardziej frown.gif

Napisano

a rozbierałeś klocki czy tylko czy czyściłeś bez rozbierania?

Napisano
  • Autor

> a rozbierałeś klocki czy tylko czy czyściłeś bez rozbierania?

czyscilem bez rozbierania bo czytalem ze potem trzeba odpowietrzac a ja nie dam rady sam

Napisano

Zmień literaturę. Klocki możesz wyjmować bez obaw, byle by przewodów nie rozłączać.

Napisano

> czyscilem bez rozbierania bo czytalem ze potem trzeba odpowietrzac a

> ja nie dam rady sam

Żeby przeczyścic prowadnice w zacisku to należy wyciągnąc z nich klocki nie trzeba nic potem odpowietrzac .

Co innego gdyby był zacięty tłoczek i byś go musiał wyciągac .

Napisano
  • Autor

no wlasnie ale ja czytalem jakiegos manuala i tam pisalo ze po wyciagnięciu klocków trzeba wcisnąć tłoczek a zeby to zrobic to trzeba odkręcic zaworek odpowietrzający i korek wlewu płynu no a po wszystkim poprostu odpowietrzyc i to mnie zniechęciło bo sma bym nie dal rady. I mam teraz prośbę i pytanie czy jak teraz te klocki wyciągnę to czy ten tłoczek mi się nie przesunie i czy nie bede go musiał wcisakc ? bo jeśli nie to w sobote zabieram się za robote

Napisano

Jeśli nie będziesz deptał na pedał, to nic się nie wysunie, przy montażu tłoczek trzeba będzie lekko wcisnąć.

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie będziesz deptał na pedał, to nic się nie wysunie, przy

> montażu tłoczek trzeba będzie lekko wcisnąć.

a jesli juz bede go wciskał to czy wystarczy ze odkręcę korek wlewu płynu czy muszę odpowietrznik też odkręcać ?

Napisano

Zacznij czytać ze zrozumieniem moje wcześniejsze posty

Quote:

A tak serio to ja tłoczek wciskałem ściskiem dużym, bez problemu nakładasz bo i skręcasz,tylko trzeba pilnować poziom płynu, bo jak odkręcisz nakrętkę i nie wyciągniesz strzykawką jeśli masz mało klocków to będziesz mieć morko pod maske

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie rozszczelnisz układu hamulcowego to nie trzeba nic

> odpowietrzac

ok to dobra wiadomosc dla mnie ok.gif w sobote biore sie za padake jeszcze raz wink.gif

Napisano

> a jesli juz bede go wciskał to czy wystarczy ze odkręcę korek wlewu

> płynu czy muszę odpowietrznik też odkręcać ?

Nic nie trzeba odkręcać, możesz po odkręceniu zacisku spróbować go przekosić lub wcisnąć wkrętak pomiędzy klocek a tarczę. Nie trzeba wiele, chodzi o to by łatwiej było zmontować.

Napisano
  • Autor

> Zacznij czytać ze zrozumieniem moje wcześniejsze posty

> Quote:

> A tak serio to ja tłoczek wciskałem ściskiem dużym, bez problemu

> nakładasz bo i skręcasz,tylko trzeba pilnować poziom płynu, bo

> jak odkręcisz nakrętkę i nie wyciągniesz strzykawką jeśli masz

> mało klocków to będziesz mieć morko pod maske

klocki mają ponad 1cm srobuje jak radzisz ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nic nie trzeba odkręcać, możesz po odkręceniu zacisku spróbować go

> przekosić lub wcisnąć wkrętak pomiędzy klocek a tarczę. Nie

> trzeba wiele, chodzi o to by łatwiej było zmontować.

ok dzięk wyprobuję wszystkie sposoby od najprostrzego do .... mechanika wink.gif

Napisano

sprawdź czy wewnętrzne klocki są dobrze zamocowane, tzn czy te uszy wystające z nich są włożone do tłoczka...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.