Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z klimatronikiem?

Featured Replies

Napisano

Początkowo jakoś mnie to nie raziło ale z czasem zauważam chyba jakieś nieprawidłowości w pracy klimatronika w moim aucie.

Po uruchomieniu auta strzela silniczkami i "miga" (przygasa) wyświetlacz choć to chyba mały problem, bardziej irytuje mnie brak pamięci ostatnich ustawień, co rano muszę wszystko wprowadzać od 0. Druga sprawa to jakby nie regularna praca ogrzewania? jakby przez czas jakiś zawsze dawał na identyczną temperaturę lecz po dłuższym czasie ok 30min zmiana - chłodek hmm.gif Autoadaptacje przeprowadziłem myślę że poprawnie lecz problem wciąż pozostał confused.gif

Czy tak powinno być? jakieś suszenie wnętrza czy coś a potem na tyle ile ustawiłem? Opiszcie mi jakoś proszę prawidłowo działający klimatronik.

Napisano

Co to znaczy 'strzela silniczkami'?

Brak pamięci ustawień do jakaś awaria.

Napisano
  • Autor

strzela znaczy mam na myśli ustawia i ustawia... i ustawia... aż w końcu skończy... trochę to trwa nie powiem a przy tym wydaje dość drażniące dźwięki jakby przeskakujące plastikowe zębatki. podobnie jakby wrzucać bieg baz wciśnięcia sprzęgła lecz wiadomo zdecydowanie ciszej.

Napisano

> strzela znaczy mam na myśli ustawia i ustawia... i ustawia... aż w

> końcu skończy... trochę to trwa nie powiem a przy tym wydaje

> dość drażniące dźwięki jakby przeskakujące plastikowe zębatki.

Wygląda jakby się całkiem rozkalibrowało. Brak pamięci ustawień i to razem wskazują na to, że żadna adaptacja nie zadziała na dłużej niż do następnego włączenia zapłonu.

Być moze panel sterowania jest w całości do wymiany.

Napisano
  • Autor

sciana.gif

A egzaminer wykrył by problem z panelem? Byłem na kompie wsumie niedawno gdy te dolegliwości już występowały ale stwierdzili jedynie jakiś błąd czujnika lub niskie ciśnienie w układzie klimatyzacji.

Panel używany to niezbyt wysoka kasa ale jednak wolałbym być w 99% pewny że to pomoże icon_rolleyes.gif Czy w serwisach klimatyzacji dokonują takich analiz? czy zostaje mi znów tylko ASO?

Napisano

Hmm, u mnie czasami tez tak jest.

Ustawiam np 23 c, leci cieple z obydwu nawiewow.

Po jakims czasie leci chlodne z jednego.

Potem zmowu cieple....regulacja temperatury w aucie?

Przeciez chyba powinien regulowac nawiewem, choc moze przy grzaniu tez temperatura powietrza?

Pozdrawiam

Napisano

> A egzaminer wykrył by problem z panelem?

Jak mi padł panel, tez egzaminer pokazał bład czujnika, jak cos to mam uszkodzony panel. Działa poprawnie ale w temp pow, 5 st. w kabinie zlosnik.gif

Napisano

W zasadzie mam taki sam problem ze strzelaniem w panelu. podłączyliśmy tester Boscha ( KTS ) i wyświetlił komunikat o usterce siłownika mieszalnika ( czy jakoś tak,.. nie pamiętam ). Tylko wciąż nie ma kiedy postawić auta na takie, jak sądze, grubsze dłubanko w nawiewach

Napisano

Witam!

>Tylko wciąż nie ma kiedy postawić auta na takie, jak sądze,

> grubsze dłubanko w nawiewach

Dlubanko owszem, trzeba rozebrac caly przod w srodku aby dostac sie do sterownikow.:)

Temat przerabiany, da sie zreanimowac, niestety dalej nie mam kontaktu co do producenta elementu, ktory przewaznie pada.

Myslalem o dorobieniu jakiegos pasujacego gabarytowo lub innego, niestety wiaze sie to z wymontowaniem na jakis czas silownika....a zima idzie:)

Chyba ze zakupie dla testow jakis z allegro i od razy przelozyc...

Pozdrawiam

Napisano

Druga sprawa to jakby nie regularna praca ogrzewania

To jest normalne że na początku grzeje a następnie przestaje ,bo czujnik mierzy zadaną temp a następnie reguluje żeby ją utrzymać na nastawionym poziomie,zauważ że jak temp na zew jest wyższa niż nastawiona to na panelu nie świeci się napis auto a jak niższa to auto-regulacja (auto świeci)

Napisano
  • Autor

Oo... dzisiaj coś nowego... auto stało na lekkim wzniesieniu całą noc rano straszne terkotania wentylatora nawiewu aż deską rozdzielcza trzęsło... dopiero na równym terenie po którejś z kolei próbie włączenia i wyłączenia klimatronika hałas ustał... zaczyna mnie powoli to auto irytować... a to zaledwie 3 tygodnie eksploatacji... sciana.gif

Napisano

> terkotania wentylatora nawiewu aż deską

> rozdzielcza trzęsło...

sie pan nie przejmuje, inne marki tez hałasują zeby.GIF

Napisano

> klimatronik jest fajny

> ale jak jest na gwarancji

przesadzacie... raptem 4-ry silniczki z czego tak naprawdę pada zawsze 2 ( mieszacz prawy i lewy ) bo to one ciągle sterują klapami utrzymując temperaturę na stałym poziomie ...

Pada potencjometr. Można zastosować jakiś specyfik do potencjometrów lub nowy silownik... raptem 100 zł. wymiana może nie jest banalna ale w 30 minut moge wymienić hehe.gifok.gif myslę że z żarówką jest więcej zachodu hehe.gif

U kolegi coś jednak jest nie tak... brak podtrzymania pamięci oslabiony.gif tak nie powinno być ... Nalezy sprawdzić wszystkie bezpieczniki - te w komorze i popsikać wszystko preparatem do złacz elektrycznych. maoże być doraźnie WD-40 ale osobiście nie polecam.... może to panel ...

Napisano
  • Autor

Dziwna sprawa...

W ciągu dnia po dojechaniu do pracy jak wyłączę klimata przed zgaszeniem silnika jest ok gdy z pracy po 8h wychodzę, ustawienia pamięta nic nie strzela mówię wypas!...

Dojeżdżam do domu znów wyłączam klimat rano wstaje pakuje się do auta i... sciana.gif orkiestra na całego... strzela... i nic nie pamięta.. sciana.gif o co tu q*** chodzi? beksa.gif

Zrobię jak mi Lisek radzisz tylko najpierw dorwę się do jakiejś wolnej soboty...

Napisano
  • Autor

Kolejna zmiana w zachowaniu klimatronika...

Po odpaleniu auta zapamiętuje temperaturę ustawioną poprzednio ale wentylator ustawia na 0 a kierunek powietrza tylko na szybę. Po ok. 10min jazdy ustawia się automatycznie, prawidłowo, tak jak było ustawione wcześniej... To auto żyje własnym życiem... wpysk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.