Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki gaz do Toyoty Avensis 2005 silnik 1.8

Featured Replies

Napisano

Witam

Pacjent to toyota avensis 2005 z silnikiem 1.8, czy sa jakies problemy przeciwskazania w zagazowaniu takiego auta? Jeśli nie ma to jaka instalacje polecacie, aby jazda była bezproblemowa?

Z góry dziekuje 20.GIF

Napisano

Co prawda zasłyszane ale ponoć nie warto. Elektronika ... zmienne fazy rozrządu.

Z tego też powodu jedyny wybór przy kupnie to było D-4D zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Z tego też powodu jedyny wybór przy kupnie to było D-4D

toya juz kupiona wiec trzeba sie z tym silnikiem pomeczyc

moze ktos jeszcze ma info na temat zagazowana takiego auta

Napisano

A jaki to jest konkretnie silnik? Jeżeli nie wtrysk bezpośredni to da się ale silniki te nie najlepiej znoszą LPG. Z tego co słyszałem nie wytrzymują gniazda zaworowe. Są stacje gdzie podejma się założenia tam sekwencji + lubryfikacji. Ale czy przy koszcie czynnika lubryfikujacego i obecnych cenach LPG jest to ekonomiczne?

Napisano

Radziłbym nie zakładać. Na wszystkich forach odradzają zakładanie LPG do VVTI. Koszty ustawienia zaworów też są znaczne a trzeba przy gazie robić to częściej. Mój drugi samochód to też Avensis z 2004 z tym samym silnikiem. Nie pali dużo.

Napisano

> Radziłbym nie zakładać. Na wszystkich forach odradzają zakładanie LPG

> do VVTI. Koszty ustawienia zaworów też są znaczne a trzeba przy

> gazie robić to częściej. Mój drugi samochód to też Avensis z

> 2004 z tym samym silnikiem. Nie pali dużo.

Ten silnik też ma popychacze bez regulacji?

Napisano

> Ten silnik też ma popychacze bez regulacji?

jak wiekszosc nowoczesnych silnikow

Napisano

Nie, po prostu zamiast płytek regulacyjnych o różnych wysokościach są całe "szklanki" o różnych wysokościach. Cena szklanki >> ceny płytki.

Napisano

Brak regulacji hydraulicznej ma jakiś związek ze zmiennymi fazami rozrządu. No ale nie mogę się pochwalić, że wiem dlaczego tak. blush.gif

• 1 rok później...
Napisano

Wszystkie Toyoty nie mają popychaczy hydraulicznych

Napisano

Po pierwsze o LPG trzeba dbać a nie założyc i jeździć! BRC ma listę gdzie nie zaleca montować gazu i w Toyotach sa to silniki 1,6 i 2,0. Ja mam Corolle 1,4 i Avensis 1,8 na LPG oba vvti. W serwisie w ASO potwierdzili że najlepiej z vvti gazuje się właśnie 1,8 i to bez lubryfikacji, nawet BRC nie zaleca smarowania bo nie trzeba. Ja w obu mam, 1,4 na lubryfikacji a do 1,8 dałem płyny TUNAP starcza do gazu na 10 000 a do benzynki dolewam w miare potrzeb. Z autem nic się nie dzieje. Najważniejsza regulacja. Ja musiałem robic poprawki bo jestem wymagający. Dlatego warsztat w miejscu zamieszkania polecam. Z instalacji to STAg lub BRC.

Napisano

> Z instalacji to STAg lub BRC.

Tylko że stag, to nie instalacja, ale sam sterownik, do tego jeszcze wtryskiwacze i reduktor trzeba dobrać, ale całość to i tak najważniejszy montaż, więc nie zakłąd pod domem, tylko zakłąd , w któym nie odwalą fuszerki + pod domem.

Napisano

> w któym nie odwalą fuszerki + pod domem.

No zgadzam się. Z tanich, dobrych i szybkich polecam Magic Jet. Valteki mozna sobie darować.

Napisano

> jak wiekszosc nowoczesnych silnikow

Słyszałem, że jakieś silniki Toyoty mają ceramiczne gniazda zaworowe, prawda to?

Napisano

> Słyszałem, że jakieś silniki Toyoty mają ceramiczne gniazda zaworowe,

> prawda to?

Nie ma mechaniczna reg szklankami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.