Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana oleju bądź wymiana misy

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie forumowiczów smile.gif

po skrócie moja problemowa sytuacja.

otóż od 2 tyg jestem szczęśliwym posiadaczem MW 1.6 ale zaczynają się pierwsze problemy;

a) chciałem wymienić od szczała olej bo czorny jak smoła (a i tak trzeba nawet gdyby nie był)

zakupiłem Lotosika Semi 10W/40 lecz jakże było wieeelkie moje zdziwienie shocked.gif gdy pan w punkcie wymiany zakomunikował iż nie jest w stanie odkręcić korka spustowego z misy

pojechałem do innego i ten rzekł to samo a dołożył jeszcze że nie jest w stanie wyssać poprzez wejście dla bagnetu bo żadna z rurek nie wchodzi do końca. I na chwile obecną jestem w przysłowiowej kropce oslabiony.gif

czy ktoś ma jakieś pomysły czy czeka mnie tylko wymiana całej misy olejowej której koszt to ok 300 PLNów buu.gif

Napisano

> Witam serdecznie forumowiczów

Witaj na naszym kąciku ok.gif

Póki co podjedź gdzie indziej , może mają taki sprzęt do odsysania że akurat spasuje .

Docelowo można rozwiercić stary korek i wkręcic o mniejszej średnicy - tak właśnie zrobił kolega w JTD , być może w 1.6 też jest na tyle duża średnica korka żeby zrobić tak samo .

Napisano

Tez nie moglem odkrecic mojego starego korka, ale co czlowiek przykrecil to i czlowiek odkreci. Dluuga przedluzka, obciety imbus 12, osadzony w nasadce 12 i o dziwo, najpierw ruszyl w strone dokrecania i dopiero puscil Trzeba tylko uwazac zeby micha sie za bardzo nie przeginala, Sposobem na to jest przykladanie sily z odpowiedniej strony

Ja dalem rade, powodzenia

Napisano

No u mnie panowie niestety raz przegieli i ja już tylko wysysam od jakiegoś czasu. Ponoć misa się krzywi i już tego nie chcą ruszać, a mówią że nie da rady rozwiercić tego ...

Może mój mechanik to zrobi bo wydaje się bardziej kumaty wink.gif

Napisano

Spróbuj najpierw dokręcic a później odkręcac używając odpowiednio długiej "przedłużki".Ale z czuciem aby nie uszkodzic miski.

Napisano

> Tez nie moglem odkrecic mojego starego korka, ale co czlowiek

> przykrecil to i czlowiek odkreci.

U kolegi problem dodatkowo leżał w obrobionym otworze na imbus , więc normalnie odkręcić nie było szans .

Napisano

> U kolegi problem dodatkowo leżał w obrobionym otworze na imbus ,

> więc normalnie odkręcić nie było szans .

korek w ASO kosztuje ok 10 zl warto wymienic jesli mamy juz wymeczony

Napisano

> korek w ASO kosztuje ok 10 zl warto wymienic jesli mamy juz wymeczony

Sprawa jasna że warto wymienic , ale tylko pod warunikiem że uda się jakoś wykręcic stary wink.gif

W moim też wymieniałem na nówkę bo był także obrobiony , ale łatwo go wykręcic nie było .

Napisano

> U kolegi problem dodatkowo leżał w obrobionym otworze na imbus ,

> więc normalnie odkręcić nie było szans .

Dospawanie śruby żeby odkręcić stary korek jest najlepszą alternatywą. Temperatura czyni cuda.

Napisano

> Dospawanie śruby żeby odkręcić stary korek jest najlepszą

> alternatywą. Temperatura czyni cuda.

Zgadza się , tyle że przy aluminiowej misce mechanik obawiał się to robić .

Napisano

> Zgadza się , tyle że przy aluminiowej misce mechanik obawiał się to

> robić .

Własnie przy alu misce jest to dobre wyjście bo temperatura uwalnia skorodowany korek. Na styku alu i stali zawsze wystepuje korozja elektrolityczna i to ona jest przyczyną wszelkich problemów.

No chyba ze mechanikowi trzęsą się ręce biglaugh.gifi nie może dospawać śruby.

Napisano

> Własnie przy alu misce jest to dobre wyjście bo temperatura uwalnia

> skorodowany korek. Na styku alu i stali zawsze wystepuje

> korozja elektrolityczna i to ona jest przyczyną wszelkich

> problemów.

> No chyba ze mechanikowi trzęsą się ręce i nie może dospawać śruby.

Trudno powiedziec :-)

W każdym razie oficjalnie twierdził że obawia się o przegrzanie i zdeformowanie aluminiowej miski .

Napisano

Pierwsza rzecz, tak jak Marekskop napisał, żeby dospawać nakrętkę i pójdzie, miska jest stalowa, więc nic się nie stanie. Jeśli naprawdę nie ma opcji wykręcenia, to wyssać można przez wlew, a nie bagnet, bo wlew wchodzi prosto do bloku rurą o średnicy około 35 mm, a bagnet ma za cienką rurkę.

Napisano
  • Autor

> Pierwsza rzecz, tak jak Marekskop napisał, żeby dospawać nakrętkę i

> pójdzie, miska jest stalowa, więc nic się nie stanie. Jeśli

> naprawdę nie ma opcji wykręcenia, to wyssać można przez wlew, a

> nie bagnet, bo wlew wchodzi prosto do bloku rurą o średnicy

> około 35 mm, a bagnet ma za cienką rurkę.

no tak przez wlew jest większa średnica otworu ale czy oby na pewno dostanie do samego dołu misy?!? confused.gif bo gdybym wiedział co jest wlane no to może było by wyjście ale nie wiem i nie chcę mieszać olejów.

Napisano

> no tak przez wlew jest większa średnica otworu ale czy oby na pewno

> dostanie do samego dołu misy?!? bo gdybym wiedział co jest

> wlane no to może było by wyjście ale nie wiem i nie chcę mieszać

> olejów.

Najpierw trzeba sprawdzić na bagnecie, jaki jest poziom, później wyciągać przez wlew ile się da. Jak zostanie z pół litra, to trudno, przecież jak się wymiesza z nowym to nic się nie stanie. Opowieści, że olejów nie można mieszać nadają się na półkę z bajkami.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Juuupi!!!! yay.gif

Udało się!

Nareszcie znalazłem mechanika który podszedł do sprawy fachowo. specjalnie pojechał na giełdę, kupił klucz do pistoletu na sprężone powietrze(ten do śrub przy kołach) i ODKRĘCIŁ!!!

pozdrawiam wszystkich którzy próbowali mi pomóc!

Napisano

Może też z czasem będe próbować, ile można wysysać olej spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.