Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cięzko odpala astra 1.7

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich o jakiegoś tygodnia zostałem posiadaczem drugiej już u mnie astry ztym zę teraz obok benzyny-lpg mam również diesla jest to oplowski TD. I właśnie tego drugiego dotyczy problem. Mianowicie rano podczas odpalania pomimo że ciężko zapala to jak zapali przez pewien moment może z 5 sekund pracuje tak jakby na 3 cylindry bardzo nierówno. Nie mam pojęcia co to może być dodam że dziwnie też zachowuje się kontrolka świec żarowych tzn. silnik pomimo iż jest nagrzany do temperatury np. 90 stopni jak go zgaszę i chcę go uruchomić kontrolka świec się zaświeca pomimo takiej temperatury dodam jeszcze że świece wymienione akumulator 2 letni z poprzedniego auta Centra 55Ah rozrusznik wykręany z auta i sprawdzony (tulejki, szczotki) Może to jakiś przekaźnik bądź czujnik ale z tego co wiem to ten silnik nie posiada żadnego komputera sterującego pracą silnika. Patrząc na schemat elektryczny silnika dostrzegam przegażniki podgrzewania świec, paliwa wyłącznik termostatyczny kontroli czasu nagrzewania wstępnego . Proszę o pomoc bo z dieslem dopiero zaczynam swoją 'przygodę'

Opel Astra 1.7TD Kombi 1997

Opel astra 1.4 LPG Htb 1992

Napisano

kontrolka bedzie sie palila zawsze, nawet jesli silnik jest nagrzany to kontrolka sie zaswieci...

sprawdzales czy swiece sa ok?

Napisano
  • Autor

> kontrolka bedzie sie palila zawsze, nawet jesli silnik jest nagrzany

> to kontrolka sie zaswieci...

> sprawdzales czy swiece sa ok?

A dlaczego kontrolka będzie świecićcały czas i czy za każdym razem jak świeci to świece są też podgrzewane. Co do świec to jak pisałem były wymieniane jakieś 5 tkm temu ale mimo to jak ich można sprawdzić

Napisano

A jaki prąd rozruchowy aku? Do benzynki z reguły są zauważalnie mniejsze akumulatory niż do diesla. Akurat Ah jest mniej ważnym parametrem bo to tylko 'pojemność'.

U mnie jest teraz Varta 680A a wcześniej miałem nawet 740A.

Napisano

> A dlaczego kontrolka będzie świecićcały czas i czy za każdym razem

> jak świeci to świece są też podgrzewane. Co do świec to jak

> pisałem były wymieniane jakieś 5 tkm temu ale mimo to jak ich

> można sprawdzić

W tej konstrukcji juz tak jest ze jak cieply silnik to tez go grzeje, swieczki grzeja dluzej niz swieci sie kontrolka od swiec,

PS chyba ze juz po uruchomieniu silnika pali ci sie caly czas kontrolka to walniety przekaznik od swiec zarowych

Napisano
  • Autor

> W tej konstrukcji juz tak jest ze jak cieply silnik to tez go grzeje,

> swieczki grzeja dluzej niz swieci sie kontrolka od swiec,

> PS chyba ze juz po uruchomieniu silnika pali ci sie caly czas

> kontrolka to walniety przekaznik od swiec zarowych

Nie kontrolka gaśnie już w trakcie kręcenia rozrusznikiem

Napisano

Mi nie podoba się samo grzanie. Jak silnik jest ciepły to nie powinny grzać (miałem przez kilka m-cy astrę z takim silnikiem).

Generalnie silniki oplowskie palą gorzej niż isuzu, ale nie tak jak kolega opisuje. Moim zdaniem może być coś nie tak z przekaźnikiem lub z czujnikiem. Zacząłbym jednak od sprawdzenia styków w przekaźniku czy nie są przypadkiem podpalone.

Można też rano spróbować zawołać kogoś do pomocy i podgrzać świece przez klika sekund na krótko z akumulatora i spróbować odpalić. Jak będzie lepiej to wiadomo, coś nie tak z przekaźnikiem.

Napisano
  • Autor

> Mi nie podoba się samo grzanie. Jak silnik jest ciepły to nie powinny

> grzać (miałem przez kilka m-cy astrę z takim silnikiem).

> Generalnie silniki oplowskie palą gorzej niż isuzu, ale nie tak jak

> kolega opisuje. Moim zdaniem może być coś nie tak z

> przekaźnikiem lub z czujnikiem. Zacząłbym jednak od sprawdzenia

> styków w przekaźniku czy nie są przypadkiem podpalone.

> Można też rano spróbować zawołać kogoś do pomocy i podgrzać świece

> przez klika sekund na krótko z akumulatora i spróbować odpalić.

> Jak będzie lepiej to wiadomo, coś nie tak z przekaźnikiem.

Ale ojaki czujnik chodzi przecież jeśli ten silnik nie [posiada komputera to w jaki sposób czujnik moż czymś sterować i gdzie jeszcze ten owy czujnik miałby się znajdować

Napisano

Mogłem coś pokręcić, bo ja w isuzu mam czujnik powiązany z grzaniem świec. Nie wiem dokładnie jak to jest w 1.7 ale wiem że powiązane z paleniem jest układ podgrzewania paliwa w filtrze paliwa i tam właśnie jest jakiś czujnik.

Napisano

mam astre z tym silnikiem juzod 4 czy 5 lat i z początku miałerm, ten sam problem.

NAjpierw próbuj tak

-grzejesz świece aż zgaśnie kontrolka + jeszcze dodatkowo czekasz z 10-15 sekund i dopiero próbujesz odpalić

- podczas odpalania podał gazu musi być lekko wciśnięty (tak około 1/4)

jeśli to nie pomoze, to trza wymienic przewody paliwowe (te małe między wtryskiwaczami i duży od filtra do pompy) Prawdopodobnie silnik sie zapowietrza (to też jest do sprawdzenia. jak go próbujesz odpalić to z rury leci jakis dym? jaki kolor?)

jeśli to nie pomoże, to trzeba będzie się pobawić kątem wtrysku (ze 2 lata temu zamiezczałem mini manual, jest gdzieś w archiwum)

a ha. i akumulator masz troszkę za mały

na teraz to jeszcze ok, ale jak przyjdą mrozy to moze nie wystarczyc.

powinien mieć minimum te 70Ah

ps. masz racje w tym silniku nie ma żadnej elektryki poza elektrozaworkiem na pompie wtryskowej wink.gif

Napisano

Kontrolka świec żarowych nie zachowuje się poprawnie. Mialem takiego diesla i kontrolka oraz grzanie świec nie powinno działać przy temperaturze silnika około 50 st. C. W tym dieslu przekaźnik świec żarowych jest jeden (w obudowie przy akumulatorze). W jednej obudowie jest przekaźnik oraz całe sterowanie. Dodatkowo ma on chyba wpływ na sterowanie elektrozaworem przy pompie (jak dobrze pamiętam wg. schematu jest to "zawór zimnego rozruchu").

Na dobrą sprawę to ten akumulator też jest trochę słaby. Jeśli auto ma ABS to zwróć uwagę, czy w trakcie kręcenia rozrusznikiem zapala się kontrolka ABS. Jeśli - tak - to oznacza to zbyt słabe napiępie w trakcie obciążenia akumulatora i jest to znak do naładowania lub może w twoim przypadku wymiany akumularora.

Pozdr.

Napisano

> mam opla z takim silnikiem od 6 lat i jak się zagrzeje to kontrolka

> od świec się nie zaświeca

W takim razie mam cos zepsute u siebie bo u mnie zawsze sie zapala pewnie jakis czujnik temp mam skopany

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.