Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2 generacja Landi renzo - Nie polecam tych instalacji.

Featured Replies

Napisano

Już przechodzę do meritum informacji. Zakupiłem auto, w którym była założona instalacja Landi Renzo. Cała instalacja ma ok 70k przebiegu. Gdy auto kupowałem instalka miała przejechane ok 30-40k km.

Od samego początku spalanie samochodu wynosiło ok 9-10l w mieście. W trasie nie schodził poniżej 8,5l. Do dziś auto paliło mi 12-13, momentami 14l gazu w mieście. Byłem u 2 gazownikach i żaden nie mógł zlokalizowac usterki. Przypuszczam brak doświadczenia. Dziś auto zostawiłem w Katowicach ul. Kolejowa i tam auto zostało poddane przeglądowi. Po tym okresie wyszło że:

Reduktor zamontowany do wyrzucenia,

Elektronika zepsuta, gazownik nie mógł sie połączyć z komputerem, non stop go rozłączało.

Jakość montażu była katastrofalna, poprzykręcali tam, gdzie było miejsce, a nie tam, gdzie wygodnie serwisować.

Moja instalacja została przerobiona na 1 generację, ze względu na elektronikę. Koszt reduktora z naprawą to 350 zł.

Dziś zatankowałem do pełna, jutro zapewne przejadę 100km i sprawdzę spalanie.

Czy przy naprawie elektroniki auto powinno mniej palić ? Jeśli tak to o ile, bo nie wiem czy mi się to opłaca.

Wpisujcie miasta, powiaty, wsie itp. Wyżalić się chciałem. Już nigdy nie kupię nic od landi renzo.

Napisano

w mikolowie jest warsztat z autoryzacja LR-mi zalozyli fochowo instalke i jestem zadowolony

Napisano
  • Autor

> w mikolowie jest warsztat z autoryzacja LR-mi zalozyli fochowo

> instalke i jestem zadowolony

No instalka była zakładana gdzieś we wrocku. Jak człowiek wkłada w auto jednego tygodnia 800 zł, czeka na wypłatę by kupić opony za ok 600 zł, i nagle sie dowiaduje że instalacja jest złom, to można się załamać. Przecież ta instalka jest prawie nowa sick.gif

Napisano

Sprzęt Landi Renzo to sprzęt z wyższej półki. Kilka lat temu te instalki kosztowały 2500pln więc na pewno nie jest to badziewie.

Jeśli poprzedni właściciel źle użytkował instalację to nie ma się co dziwić, że po takim przebiegu pada membrana w reduktorze.

Zregeneruj reduktor, wymień filtr gazu i wyczyść styki wiązki kablowej.

Poszukaj kogoś kto Ci to wyreguluje i mądrze przełączaj z benzyny na gaz to i spalanie się zmniejszy aczkolwiek nie oczekuj, że będzie palił 6 litrów po mieście.

W Piekarach jest dystrybutor Landi Renzo i mają zestawy naprawcze i pewnie też cały osprzęt do sprawdzania. 032 288-69-74- to ich numer

Napisano

sam napisales ze inst zostala zolozona badziewnie wiec co masz do jakosci firmy?? LR to jedne z lepszych na rynku

Napisano
  • Autor

> sam napisales ze inst zostala zolozona badziewnie wiec co masz do

> jakosci firmy?? LR to jedne z lepszych na rynku

Zgadza się smile.gif Drugi gazwonik mi powiedział, że mam reduktor najgorszy jakie zakładała firma LR.

Napisano
  • Autor

> Sprzęt Landi Renzo to sprzęt z wyższej półki. Kilka lat temu te

> instalki kosztowały 2500pln więc na pewno nie jest to badziewie.

> Jeśli poprzedni właściciel źle użytkował instalację to nie ma się co

> dziwić, że po takim przebiegu pada membrana w reduktorze.

> Zregeneruj reduktor, wymień filtr gazu i wyczyść styki wiązki

> kablowej.

> Poszukaj kogoś kto Ci to wyreguluje i mądrze przełączaj z benzyny na

> gaz to i spalanie się zmniejszy aczkolwiek nie oczekuj, że

> będzie palił 6 litrów po mieście.

> W Piekarach jest dystrybutor Landi Renzo i mają zestawy naprawcze i

> pewnie też cały osprzęt do sprawdzania. 032 288-69-74- to ich

> numer

OK, dzięki. Dziś wymieniłem reduktor. Zobaczę spalanie. Zależy mi na spalaniu mniejszym nić 9l w mieście. Teraz palił mi 12-13 momentami 14l gazu.

Napisano

> OK, dzięki. Dziś wymieniłem reduktor. Zobaczę spalanie. Zależy mi na

> spalaniu mniejszym nić 9l w mieście. Teraz palił mi 12-13

> momentami 14l gazu.

A sprawdzałeś w ogóle, ile auto pali w takim cyklu na benzynie, bo to jest bardzo istotna sprawa?

Jeśłi będzie to powiedzmy 8 litrów, to przy prawidłowej regulacji na gazie poniżej 9 litrów na pewno nie zejdziesz. Trzeba się liczyć z 20% większym zużyciem LPG.

Napisano

Przejechałem na takiej ponad 100 kkm i nie podzielam poglądu.

Napisano

> OK, dzięki. Dziś wymieniłem reduktor. Zobaczę spalanie. Zależy mi na spalaniu mniejszym nić 9l w mieście.

Punto i 9l gazu po mieście?

To jakie to miasto i jakie przebiegi jednorazowe ...

Mi punto 1.2 8V 60 KM po mieście pali 10,5, a w trasie 7 najmniej, 8 przy normalnej jeździe, a 10 na Węgrzech z klimą non-stop.

Jeżeli chcesz, żeby Ci autko paliło 9 po mieście, to niestety musisz kupić DU Tico albo liczyć się z remontem głowicy po 20 tys. km ...

Napisano

Strasznie dziecinne podejście do tematu, nie sądzisz ? Ktoś spartaczył montaż więc cała instalacja na pewno jest zła a i producent do niczego...

9-10 l lpg w mieście to mi pali SC 900, właśniene II gen Landi Renzo, w trasie ok 7... Na instalkę złego słowa nie powiem.

Napisano

> nie kupię nic od landi renzo.

Nie podzielam zdania.

Ja mam takiego skladaka: elektorzawor Landi Renzo, reduktor Landi Renzo LE98, wielozawor Tomasetto, centralka i krokowiec Lovato, emulator BRC- przejechane 110kkm. alien.gif

Jak dotad wszystko dziala jak nalezy i oprocz standardowych wymian filtra, czyszczen i regulacji nic nie ruszam, bo dobrze chodzi. wink.gif

Ja uzytkuje od 60kkm, teraz dbam o instalke, ale poprzedni wlasciciel nic nie robil. icon_rolleyes.gif

Na twoim miejscu poszukalbym jakiegos sprawdzonego gazownika. Mi taki jeden juz 40kkm temu chcial wymieniac reduktor rotfl.gificon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Strasznie dziecinne podejście do tematu, nie sądzisz ? Ktoś

> spartaczył montaż więc cała instalacja na pewno jest zła a i

> producent do niczego...

> 9-10 l lpg w mieście to mi pali SC 900, właśniene II gen Landi Renzo,

> w trasie ok 7... Na instalkę złego słowa nie powiem.

Wporządku. Zgadzam się. Montują instalację monterzy, którzy pracują dla LR. Rozumiem że reduktor wytrzymuje x km, ale żeby po 50-70 kkm był do wyrzucenia ? Elektronika również ? Montaż jak montaż, ale sam sprzęt nie należał do dobrych. Może ktoś zamontował sprzęt z wadą fabryczną, tego nei wiem.

Napisano
  • Autor

Gazownika znalazłem. Wszyscy go polecają z forum, oprócz jednej osoby biglaugh.gif Człowiek już zszedł przy wymianie reduktora z 13-14l na 10,2-10,3l.

Z tego co się dowiadywałem, to p1 z moim silnikiem powinny palić ok 8l.

Napisano

> Z tego co się dowiadywałem, to p1 z moim silnikiem powinny palić ok

> 8l.

Niestety, nie masz racji. Skoro benzyny pali 7 - 8 l ( a tyle pali, każdy potwierdzi ) to zakładając 20 - 30% przyrost spalania wyjdzie spokojnie 10l lpg. Moje seicento 900 pali podobnie, zanim pojawił sie gaz wciął własnie ok 7 - 8 noPb...

Spalanie jest w normie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.