Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

akumulator - czy jest już źle?

Featured Replies

Napisano

witam!

dziś rano kropek nie zapalił; okazało sie że aku padł...aku to fiamm 46ah.

prąd ładowania mam ok. 13.8V. jak przyniosłem do domu aku to okazało się że miernik pokazuje 7,7V..., odkręciłem korki i okazało się że trzeba dolać wody destylowanej aż 0,5litra. po dolaniu miernik pokazał 8,9V. rozpocząłem ładowanie.

i teraz pytanie czy to raczej koniec czy tylko brak elektrolitu? dlaczego tak dużo go brakowało, zwłaszcza że bogato to altek nie ładuje. aku jest z maja 2006 i nigdy nie odkręcałem korków bo markietingowo to on bezobsługowy jest

pozdro

Napisano

MIałem podobne objawy pewnej zimy przy dużych mrozach, ale nie dolewałem wody. Zaczęło się zanoszenie aku do domu na noc, ładowanie i takie tam pieszczenie. Zimę o dziwo przetrwał, więc nie zwiastowało to rychłego jego końca. Prąd przyjmował.

Padł w środku lata, bez ostrzeżenia, po długiej trasie grinser006.gif

Napisano

> witam!

> dziś rano kropek nie zapalił; okazało sie że aku padł...aku to fiamm

> 46ah.

> prąd ładowania mam ok. 13.8V.

pad.gif PRĄD podawany jest w amperach - jednostka A , NAPIĘCIE podawane jest w woltach - jednostka V pad.gif

Napięcie ładowania na jałowo (wolne obroty wszystkie odbiorniki wyłączone) powinno być ok 14 V średnio.... Twoje 13.8 V to w zasadzie minimum

Jak aż 0,5 l wody musiałeś dolać, to prawdopodobnie aku długo nie pożyje, ale możesz jeszcze go probować troche poużywać i zobaczyć jak będzie.

Napisano

> PRĄD podawany jest w amperach - jednostka A , NAPIĘCIE podawane

> jest w woltach - jednostka V

A jednostka mocy jest farad skromny.gif.

Napisano

Witam,

Jedną z podstawowych czynności obsługowych akumulatora jest kontrola i dolewanie w miarę potrzeb wody destylowanej (szczególnie latem). Ubywanie elektrolitu jest zjawiskiem normalnym w akumulatorze - wyparowuje woda, pozostaje elektrolit. 0,5 litra wody na akumulator to nie jest jeszcze tragedia - wychodzi ok. 80 ml na celę, jak na dwa lata to wynik do przyjęcia. Moim skromnym zdaniem należy teraz naładować aku i sprawdzić jak się będzie zachowywał.

W takich przypadkach dolewamy wody do poziomu max zaznaczonego na aku., lub do poziomu ok. 1 cm nad płyty - jeżeli odkręcimy korki i je widzymy.

Zbyt niski poziom elektrolitu odsłania płyty które się wybrzuszają i powodują zwarcie w celi, im bardziej płyty odsłąnięte tym trwalsze uszkodzenie i pewna wymiana aku.

Napisano

> A jednostka mocy jest farad .

lepiej nie chwal się swoimi osiągnięciami w dziedzinie fizyki zlosnik.gif

Napisano

> lepiej nie chwal się swoimi osiągnięciami w dziedzinie fizyki

Nie chwale sie bo takowych nie mam, chyba ze stan przedzawalowy u sora z liceum podchodzi pod osiagniecie grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

witam!

no to aku naładowany- prostownik się wyłączył; rozrusznik kręci jak szalony- niby jest oki.

macie rację z tym niezaglądaniem do aku to moje zaniedbanie sciana.gif

po naładowaniu miał 12.8V.

panie modzie, moje uproszczenie co do oznaczeń i nazewnictwa może aż tak nie razi wszystkich zwłaszcza że nie jesteśmy na forum elektrcznym 20.GIF

pozdro

Napisano

jednostka mocy to wat, a farad to jesdnostka pojemności zlosnik.gif

a co do aku - używaj. Jak nie będzie chciał palić to kup nowy. Ja w siostry punto miałem wymienić aku rok temu... jeździ do dziś zeby.GIF

Napisano

ja w tym roku dolałem wody, pierwszy raz od 3 lat, jest oko jak zrobi sie białe to znaczy że mało wody i trzeba dolać ok.gif

Napisano

miałem podobnie też dolałem około 0,5 l wody ale do troche większego aku był naładowany i wszystko było ok dopuki nie zaczeło robić się zimno.Najlepiej trochę pojejżdzi za parę dni zapal go i włącz światła-jeżeli będą świecić na żółto a po paru minutach na biało tz. że twój aku.się kończy(u nmie tak jest)-nie trzyma "prądu" i niestety aby nie zostać zsakoczonym któregoś ranka i niepotrzebnie się wk......musze go wymienić

Napisano

Witam sąsiada wink.gif

Pewnie mnie tu zaśmieją na śmierć, ale mój aku dogorywał ze 3 lata, od czasu do czasu coś się dolało, czasem pod "respirator" podłączyło i hulał. Dopiero w tym roku jak "klęknął" bez wyraźnej przyczyny, to postanowiłem nie przedłużać jego żywota tylko zakupić nowy, szczególnie, że zima się zbliżała.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.