Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Jakie lampy zamienniki?

Featured Replies

Napisano

Grrr byłem dzisiaj oglądąc nową Asterke to stara musiała ucierpieć. Trafiłem jakieś bliżej nie określone zwierze ktore się oddalilo z miejsca zdarzenia a ja zostałem z rozbitym kierunkiem i urwanymi zatrzepami w reflektorze. Możecie polecić jakieś zamienniki z allegro? Tak by bez problemu udało się przełożyć silniczek i dobrze służyło...

Bok też troche ucierpiał ale nie jest tragicznie, da się wyciągnąć myśle... sciana.gif

Napisano

Wg mnie lepiej kupić używany oryginalny reflektor Valeo/Carello/Bosch. Sam tak zrobiłem po zaliczeniu dzwona oslabiony.gif.

Żadnych problemów z montażem ani tym podobnych kłopotów, zwłaszcza, że wszystkie trzy typy można stosować zamiennie - miałem Bosch'a a założyłem Carello i żadnych problemów. Prawdopodobnie silniczki regulacji świateł będą pasowały, chociaz mają inny kształt nieco, ale nie jestem pewien ponieważ kupiłem kompletne z silniczkami, żarówkami i nawet z wtyczkami i kawałkami kabelków z wiązki zlosnik.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Wg mnie lepiej kupić używany oryginalny reflektor

> Valeo/Carello/Bosch. Sam tak zrobiłem po zaliczeniu dzwona .

Też o tym myślałem, ale czy taki ~10 letni reflektor będzie lepszy niż nowy zamiennik? Przecież ten odblask już nie specjalnie spełnia swoją funkcję... w sumie niedawno myślałem o wymianie właśnie na zamienniki... a teraz muszę. zeby.GIF

Napisano

> Też o tym myślałem, ale czy taki ~10 letni reflektor będzie lepszy

> niż nowy zamiennik? Przecież ten odblask już nie specjalnie

> spełnia swoją funkcję... w sumie niedawno myślałem o wymianie

> właśnie na zamienniki... a teraz muszę.

Ja nie widzę różnicy w świeceniu, moje obecne są z rocznika 93r. tak samo jak poprzednie wink.gif

W sumie to lampa jest w miarę hermetyczna więc jeśli nie jest uszkodzona, nadłamana itp. to nie ma się tam za bardzo co zużyć lub popsuć. odbłyśniki w moich potrzaskanych reflektorach lśniły się jak lusterko pomimo 14 lat, żadnych zmatowień, rys lub pogorszenia odblasku ok.gif

Ja osobiście jestem zdania, że używany oryginał jest lepszy niż nowy zamiennik (oczywiście nie we wszystkim), ale to co napisałem wcześniej jest akurat poparte osobistymi doświadczeniami smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Ja osobiście jestem zdania, że używany oryginał jest lepszy niż nowy

> zamiennik (oczywiście nie we wszystkim), ale to co napisałem

> wcześniej jest akurat poparte osobistymi doświadczeniami

Też wyznaje tą zasadę ale właśnie nie we wszystkim. Z tego co pamiętam z poprzednich tutaj dyskusji na ten temat to właśnie wynikało że zamiennik lepszy... pogoogluje jeszcze troche i coś wymyśle. Dzięki za Twoją opinie. zeby.GIF Lampy muszę jak najszybciej zamówić bo się jeździć nie da. Dobrze że na weekend nigdzie się nie wybieram. zeby.GIF

Napisano

> Z tego co

> pamiętam z poprzednich tutaj dyskusji na ten temat to właśnie

> wynikało że zamiennik lepszy...

oj chyba nie

większśc to totalna chińska tandeta

Napisano

kup nówki Valeo

tak zrobiłem ok. 1,5 roku temu i nie żałuję

jakość świecenia lepsza niż kilkunastoletnie wówczas Bosche

płaciłem zdaje się ok. 130zł/szt, teraz ceny są podobne

uwaga: to nie reklama sprzedawcy, tylko przykład: poliftowe Valeo za 130zł

Napisano

Oj nie zgodzę się, wystarczy zmierzyć ilość światła z nówki i twojego ładnie wyglądającego 15 latka. Nowy zamiennik, a już np. Valeo, będą świeciły lepiej.

Napisano
  • Autor

> kup nówki Valeo

> tak zrobiłem ok. 1,5 roku temu i nie żałuję

Znalazlem Twojego posta, faktycznie cos mi sie pokytkalo... Tylko mam carello, silniczek nie bedzie pasowac chyba. 130 to bardzo dobra cena... nasz kacikowy dealer pisze mi 170 frown.gif((( Ten dealer z allegro jest pewny? zeby.GIF

Który lepszy, valeo czy carello?

Napisano

nie wiem co lepsze ale mając valeo 8 lat stwierdzam , że reflektory są szczelne (woda i pył), nie parują , odbłyśniki nie żółkną i nie matowieją idea.gif

Napisano

> Znalazlem Twojego posta, faktycznie cos mi sie pokytkalo... Tylko mam

> carello, silniczek nie bedzie pasowac chyba.

tego nie wiem

od lampy bosch nie pasowała "kulka" na końcu trzpienia, ale wystarczyło podpiłować

> 130 to bardzo dobra

> cena... nasz kacikowy dealer pisze mi 170 ((( Ten dealer z

> allegro jest pewny?

> Który lepszy, valeo czy carello?

te valeo są naprawdę dobre

niestety, nie mogę odnaleźć u kogo kupowałem...

prawdopodobnie tutaj: klik

Napisano

Kup sobie DOKŁADNIE te same lampy jakie miałeś poprzednio. Nawet używane... w innym przypadku zaraz będziesz pisał posty, że kupiłeś inne i teraz jest problem z założeniem silniczka albo w ogóle - z regulacją.

Kumpel w almerze kupił sobie po stłuczce nowe zamienniki z opcją regulacji elektrycznej. Po przekładce okazało się, że zakres regulacji jest mniejszy o połowę a w dodatku czasem potrafi wyskoczyć kulka bolca z gniazda reflektora...

Napisano
  • Autor

> Kup sobie DOKŁADNIE te same lampy jakie miałeś poprzednio. Nawet

> używane... w innym przypadku zaraz będziesz pisał posty, że

> kupiłeś inne i teraz jest problem z założeniem silniczka albo w

> ogóle - z regulacją.

Wszystko fajnie, tylko ja mam najdrozsze carello. Kacikowy dealer chce za nie 250 sztuka (z rabatem), gosc z allegro 219. frown.gif O adapterach do valeo zaden sprzedawca nie slyszal, wiec musialbym wymienic tez silniczki na valeo...

Napisano

> kup nówki Valeo

> tak zrobiłem ok. 1,5 roku temu i nie żałuję

Dokładnie, zrobiłem u siebie identyczny zabieg i również jestem bardzo zadowolony.

... i mimo uporczywego ustawiania nic nie urwałem, nie ułamałem, nie zniszczyłem grinser006.gif

Jeśli chodzi o silniczki regulacji to właśnie najtańsze zamienniki mają w zestawie adaptery pasujące do każdego rodzaju.

281612807-adapterysilni.JPG

post-79818-14352498345344_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Jeśli chodzi o silniczki regulacji to właśnie najtańsze zamienniki

> mają w zestawie adaptery pasujące do każdego rodzaju.

Wiem, ale valeo nie maja zeby.GIF wiec raczej nie bede bral podrobek by miec adaptery do valeo... zwlaszcza ze wcale nie jest powiedziane ze adapter z podrobki bedzie pasowac do valeo.

Poki co zmieniam kierunek, reflektor posklejam i pomysle na spokojnie co z tym zrobic...

Napisano
  • Autor

Sprawa się skomplikowała, silniczki to nie carello a bosch (czyżby lampy były zmieniane?). I do tego urwane zaczepy w samej lampie, odbłyśnik sobie lata... Tego to już chyba nie posklejam. frown.gif

PS

Przepraszam za błąd w pierwszym poście...

Napisano
  • Autor

Hehe, caly weekend sklejalem reflektor (puzzle 3D) zeby.GIF Nawet bolec do odblysnika udalo mi sie poskladac (skrecony sruba M3). zeby.GIF Kropelka dała rady, narazie mozna jezdzic. A kierunek kupilem w przydroznym sklepie, jakies badziewie depo za 20pln.

Sam reflektor po rozklejeniu ładnie umyłem, teraz różnica pomiędzy prawym a lewym jest piorunująca. Ale to i tak nie to co nowy, od zewnątrz szkło wygląda jak by było wypiaskowane, milion małych dziurek od kamieni.

Teraz na spokojnie zastanowie się co z tym dalej robić.

Aha, straty też były, urwałem zaczepy od atrapy. Tak to jest jak się rozbiera samochód na mrozie... sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.