Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak sprawdzić akumulator dziwne błędy ...

Featured Replies

Napisano

Witam

mój stilon zaczyna powoli świrować zeby.GIF

sekunde po odpaleniu temperatura cieczy chłodzącej na zegarach wędruje na czerwone pole ,

dziś nie chciał zapalić bo pojawił się komunikat "safe car" czy coś koło tego i ikonka zamkniętej kłódki po wyjęciu kluczyka i ponownej próbie odpalania już nie było problemu ...

w innych wątkach ktoś sugerował że aku może być słaby

tylko nie wiem jak to sprawdzić tzn jakie parametry powinny być w poniedziałek bym podjechał do znajomego elektronika i by mi pomierzył .

z góry dzięki za odp .

Napisano

na oko - kolorowa "kropka" na aku ,

-zielony -ok

-czarny - nada ale podladowac

-bez kropki - szrot.

ewentualnie miernikami ale to magia dla mnie.

Wypnij baterie, przesmaruj wazelina po klemach , dociagnac porzadnie, odmowic zdrowaske. 20.GIF

Napisano

Najlepiej podjedź i niech zmierzą aku pod obciążeniem, pomiar w spoczynku może być prawidłowy. Miałem podobną przypadłość, jak spadało napięcie przy odpalaniu poniżej 10V to wywalał błędy na kompie.

Napisano

Miałem podobną przypadłość, jak

> spadało napięcie przy odpalaniu poniżej 10V to wywalał błędy na

> kompie.

Wymieniłes aku czy wystarczylo podładować? hmm.gif

Napisano

> ewentualnie miernikami ale to magia dla mnie.

Najlepiej otworzyć korki i sprawdzić gęstość kwasu areometrem

W przybliżeniu

w pełni naładowany - 1.28

w połowie naładowany - 1.23

ledwo żywy, raczej już nie zakręci - 1.18

trup nie do uratowania - 1.10

Oczywiście jeżeli nikt nie zaglądał do akumulatora przez kilka lat, to najprawdopodobniej nie będzie czego zassać do areometru - trzeba najpierw dolać wody i naładować.

Napisano

Podepne się do pytania - jakie powinno być napięcie na klemach aku. podczas pracy silnika?

ja mam 13,5V - elektryk/hobbysta powiedział ze powinno byc ok 14,2-14,4V i dlatego akumulator moze się niedoładowywac (mam roczny akumulator, ostatnio jeździłem na krótkich odcinkach i niestety jednego ranka samochód już nie chciał odpalić - musiałem podłaczyc pod prostownik)

powiedział mi że można to ustawic na regulatorze napiecia - czy to prawda i jesli tak to czy faktycznie podnieść do tych 14,2 V?

Napisano

13.5 ma prawo być na wolnych obrotach.

Najlepiej sprawdzać w dwie osoby - jedna przykłada woltomierz, a druga podkręca obroty silnika do przynajmniej 2500 - wtedy powinno być 14.4, po włączeniu świateł i ogrzewania tylnej szyby może trochę spaść - do 14,1 - 14,2. To przy w miarę naładowanym akumulatorze, jeżeli aku jest "ledwo żywy", wtedy napięcie bywa o kilka dziesiątych wolta niższe.

Co do ustawiania na regulatorze, to już prehistoria. W starych 125p były impulsowe regulatory elektromechaniczne, w których napinając odpowiednio spreżynkę można było ustawiac napięcie na wyjściu, Nie wiem, jak jest w Stilonie, w większości współczesnych samochodów regulator jest elektroniczny, wbudowany wewnątrz obudowy alternatora i nie da się tu nic ustawić.

Napisano

> Najlepiej sprawdzać w dwie osoby - jedna przykłada woltomierz, a

> druga podkręca obroty silnika do przynajmniej 2500 <...>

własnie tak było sprawdzane - ja siedziałem w samochodzie, a gość mierzył - w kazdym przypadku było 13,5V co wydało się dosyć dziwne wlaśnie

- wolne obroty

- wolne obroty + światła

- 3.500 - 4.500rpm

- 3.500 - 4.500rpm + światła

Napisano

> Miałem podobną przypadłość, jak

> Wymieniłes aku czy wystarczylo podładować?

Wymienili na gwarancji.

Napisano

> w kazdym przypadku było 13,5V co wydało się dosyć

> dziwne wlaśnie

To na pewno jest za mało, akumulator przy jazdach miejskich zimą ma prawo Ci się wyładowywać frown.gif

Spróbuj podjechać do jakiegoś elektryka, naprawiającego alternatory.

Napisano

w weekend mam właśnie zamiar podjechac do jakiegoś prawdziwego elektryka

całe lato przejeździłem (na swiatłach oczywiscie) i było ok .. przyszła zima i "aku ni ma" chociaż nie uzywam ogrzewania szyby i innych prądozernych urzadzeń

profilaktycznie doładowuje aku prostownikiem co 2-3 tygodnie.

Napisano

Nie musisz używać nic prądożernego,

sam spadek temperatury obniża pojemność akumulatora i powoduje gorsze ładowanie.

Napisano

Jeśli po uruchomieniu silnika mamy wyłączone wspomaganie kierownicy ( CITY ) to znaczy, że akumulator pada smile.gif

Napisano

Witam,

Pozwólcie Panowie, że wtrącę parę słów. Jakość połączeń wpływa na wartość prądu ładowania, należy je kontrolować i konserwować (klemy, przewód minusowy aku., połączenie z alternatorem).

Wartość napięcia nie jest podstawowym wyznacznikiem sprawności układu ładowania, dlaczego już wyjaśniam:

Jak podłączymy wyładowany akumulator do prostownika to napięcie na nim nie osiąga od razu ok. 14V tylko rośnie w miarę upływu czasu czyli stanu naładowania aku. Średnio na naszym ładowanym aku. (prąd ok. 4A) osiągnie wartość 14 V po ok. 6-8h.

Wynika to z charakterystyki ład. akumulatorów.

Podobnie w naszych autach przy ładowaniu z alternatora.

Jeżeli mamy "słaby" akumulator i do tego załóżmy długi rozruch to napiecia w granicach 14 V nie uzyskamy. Proponuję Kolegom którzy mają mierniki wykonać kilka pomiarów napięcia tzn. pierwszy pomiar zaraz po rozruchu auta, następnie np. po pół godzinie i następnie po dłuższej jeździe np. 1,5 h. Napięcie powinno rosnąć w miarę upływu czasu tak jak przy ładowaniu prostownikiem.

Fachowo powinniśmy badać prąd ładowania, np. za pomocą miernika cęgowego DC (nie uniwersalnego, bo go spalimy) w moim Stilonie prąd ładowania na biegu jałowym po ok. 5 min. wynosił ok. 2,5 A (zapalone światła mijania).

Napisano

wydajnosc alternatora jest taka ze napiecie zaraz po odpaleniu stabilizuje sie na stalym poziomie--ok 14V(niezaleznie od wlaczonych odbiornikow)--tak mam i to swiadczy o sprawnym ukaladzie ladowania--a wynika to tak jak piszesz z charakterystyki ladowania--tylko ze alternator moze od razu wepchnac do aku powiedzmy ze 40A a nie 4

Napisano

> wydajnosc alternatora jest taka ze napiecie .........<

Jeżeli masz ok. 14 V zaraz po odpaleniu to na pewno Twój aku jest w świetnym stanie ok.gif

Znalazłem link gdzie są przedstawione charakterystyki alternatora. Ich analiza powinna pomóc w naszej dyskusji na temat napieć i prądów ładowania akumulatora w samochodzie.

http://www.simr.pw.edu.pl/imrc/polski/m1a.pdf

Pozdrawiam

Napisano

jest istotnie w swietnym stanie-113% zdolnosci rozruchowej i nieco ponad 100% deklarowanej pojemnosci(aku 2,5 roku)--dla napiecia po odpaleniu wazniejszy jest stopien naladowania;; przy normalnej jezdzie-(wystarczy kilka km) powinno byc jak mowie---niebawem moze dorzuce odbiornik80-70A--tak na ok 5min od momentu odpalenia--zobaczymy jak zachowa sie aku(tylko 46Ah) i uklad ladowania hmm.gif ale alternator jest calkiem niezly--na biegu jalowym pewnie wycisnie ze 30-40 A--pomierze kiedys-jest nadzieja-w przytoczonym przez Ciebie badanieu twierdza ze alternator przy biegu jalowym moze oddac 25-50%mocy znamionowej ok.gif

Napisano

wyniki pomiaru nastepujacych rzeczy - mianowicie napiecie [V] przy

a-stilo odpalone ale nic nie włączone (bez swiatel, dmuchawy)

b-właczone swiatla mijania

c-wł. swiatła mijania i dmuchawa na 1bieg

d-to samo co wyzej + ogrzewanie tylniej szyby/szkiełek

Gdzie pomiar - zapalniczka. Kiedy - zeby bylo bardziej miarodajne to po jezdzie.

w przypadku moich pomiarow na postoju po ok 6km jazdy. W trakcie jazdy zawsze jest wyzej o te 0,03

a-14,10

b-13,98

c-13,97

d-13,79

Z moich obserwacji wynika ze dmuchawa na 1 ,2 biegu nie pochłania całkiem duzo pradu. Na 3 a zawłaszcza 4 napiecie leci mocno w dół (prawie jak wł. podgrz. szyb). Radio jest praktycznie nie odczuwalne (nie rusza sie nic lub tylko 0,01V). Podobnie z CB na nasłuchu.

LINK do wątku

Napisano

> mowie---niebawem moze dorzuce odbiornik80-70A--tak na ok 5min .........<

Ja osobiście nie ryzykowałbym podłączania odbiornika o poborze prądu 80A. Jest to około 18 żarówek H7-55W. Obawiałbym sie o diody w alternatorze. Diody są tam podłączone w mostek sześciopulsowy - o ile pamietam są to diody 10A. Moim zdaniem ciężko przewidzieć jak zachowa się regulator, a tym samym możemy spalić diody w mostku. Jeżeli kolega jest elektrotechnikiem to przy dozie dużej ostrozności i dobrym sprzecie pomiarowym można próbować przeprowadzić takie badanie. Z tego co doświadczyłem przy wymianie żarówki to Stilo ma "miękką" instalację elektryczną.

Pozdrawiam

Napisano

> Diody są tam podłączone w mostek sześciopulsowy -

> o ile pamietam są to diody 10A.

To jest mostek 3-fazowy, a diody są pewnie o prądzie przewodzenia około 25A. nawet w maluchu takie były.

Napisano

> To jest mostek 3-fazowy, ...<

Oczywiście jest to mostek trójfazowy ale sześciopulsowy smile.gif zaznaczyłem ilo pulsowy, ponieważ od tego zależy jaki prąd można przepuścić przez diodę.

>a diody są pewnie o prądzie ...<

Tak tutaj strzeliłem sciana.gif, sprawdziłem dokładnie, jest to rząd przynajmniej 35 A np. popularna dioda typu KYZ35A1.

Napisano

Co nie znaczy, że nie mogłeś widzieć 10-amperowych smile.gif

W niektórych alternatorach jest dodatkowy mostek do obwodu wzbudzenia, tam nie potrzeba większych diod.

• 3 tygodnie później...
Napisano

podlaczylem dodatkowy odbiornik na 70A--alternator przy biegu jalowym daje 56A--czyli naprawde niezle(choc napiecie na aku ladnie pikuje w dol zlosnik.gif)--lepiej niz sie spodziewalem--po przegazowaniu napiecie na aku dochodzi do 13,85 - alternator daje max 96-100A(juz przy ok 1500 obr) wiec naprawde niezle---moze przy okazji ktos podpowie jaki alternator siedzi w moim wozie--1,4 z klima na wloski rynek zlosnik.gif---spodziewam sie ze to 95-amperowy--ktos to potwierdzi ok.gif

Napisano

> podlaczylem dodatkowy odbiornik na 70A ........<

Gratuluję pomyślnie przeprowadzonej próby ok.gif. Nasuwają się cenne wnioski: mianowicie w naszych 1.4 siedzą naprawdę dobre i wydajne alternatory wraz z całym układem regulacji napiecia. ok.gif

Pozdrawiam

Chociaż po chwili zastanowienia dochodzę do wniosku, że mam inny alternator (wersja bez klimy). Mam nadzieję, że mój jest równie dobry zlosnik.gif

Napisano

wlasnie--zaskakujaco dobry-narazie podgrzewacz jezdzi bezczynnie-przechodzi proby na szczelnosc i zmiany temperatury--czekam na termostat i przekazniki-ciekawe jak wplynie jego praca(kilka min po odpaleniu) na stan naladowania aku-po tych probach jestem dobrej nadziei ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> po tych probach jestem dobrej nadziei

Nie, żebym krakał wink.gif

alw pamiętaj, że nie wystarczy, żeby bilans prądowy był dodatni - prąd ładowania musi być na tyle duży, żeby uzupełnić energię zużytą przez rozrusznik.

Napisano

...moze przy okazji ktos podpowie jaki alternator

> siedzi w moim wozie--1,4 z klima na wloski rynek

> ---spodziewam sie ze to 95-amperowy--ktos to potwierdzi

Witam,

ja potwierdzam bo według epera jest:

silnik 1.4 bez klimy 70A

silnik 1.4 klima ręczna 90A

silnik 1.4 klima automatyczna i wersje na europę płn. 105A

czyli faktycznie całkiem nieźle... yay.gif

Napisano

no tak ale aku w samochodzie i tak jest permanentnie niedoladowany(sprawdz areometrem) a i tak daje rade--nadzieja jest w tym ze mam do pracy 6,5km-przy ok-5C przelacza mi sie na lpg po ok 2km-a mysle ze przy grzaniu skroci sie znaczaco- czyli praca alternatora przy pelnym obciazeniu to bedzie ok 3-4min----poza tym pisalem ze wystarczy ponizej 1500 obr i napiecie na aku to juz ok 13,7-13,8V--mysle ze da rade--choc aku mam tylko 46Ah za to w znakomitym stanie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.