Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana butli LPG

Featured Replies

Napisano

Witam !

W mojej Nubirze mam butlę LPG montowaną w koło o pojemności 45L.Niestety wchodzi obecnie do niej tylko około 30L LPG , co niestety nie pozwala na zbyt duże pokonywanie KM ;-)

Jako że homologacja kończy się w 2010r (chyba na początku) pomyślałem nad zakupem nowej większej butli LPG.

Podobno wejdzie do mnie butla w koło 60L.

Dzwoniłem do gazownika i za butlę zażyczył sobie 350zł a za montaż 150zł czyli razem 500zł.

Wielozawór by został ze starej butli.

I teraz pytanie.

Czy zamontowanie nowej butli w miejsce starej to czasochłonna praca ? Skomplikowane to to ?

Czy "laik" może to wykonać , czy jednak trzeba do gazownika i zapłacić "haracz" 150zł smile.gif

Napisano

Ja bym tą zostawił + dołożył bym drugą walec, ale taką żeby można ją było odłączyć jak potrzebujesz miejsca.

Napisano

A może problem jest w wielozaworze bo do tej butli 45l to powinno bez problemu 38-39 litrów wejść. U mnie przynajmniej tyle wchodzi mierząc od pustej butli (tj. auto przestaje jechać)

Jak chcesz mieś porządek w papierach tzn. wbitą wymianę butli to musisz to zlecić komuś kto ma uprawnienia niestety.

Sama wymiana jest prosta.

Napisano
  • Autor

> Ja bym tą zostawił + dołożył bym drugą walec, ale taką żeby można ją

> było odłączyć jak potrzebujesz miejsca.

Ja potrzebuję cały czas miejsca smile.gif

W bagażniku jeździ cały czas wózek dziecięcy (bliźniaczy) smile.gif

Mi starczyła by butla 60L , to było by około 48-50L LPG więc i tak prawie 20L więcej LPG niż obecnie ...

Myślałem o większej butli (walec) ale mimo że mam kombii to bagażnik nie jest duży , a po założeniu walca byłby już zbyt mały jak dla mnie frown.gif

Więc tylko wymiana , ale nie uśmiecha mi się płacić 500zł , tym bardziej że samochodu nie będę miał 10lat napewno wink.gif

Poza tym sądzę że sama wymiana butli z toroidalnej na toroidalną to chyba nie jest jakaś strasznie skomplikowana ?

Ale może się mylę , ale za taką usługe brać 150zł ???

Napisano
  • Autor

> A może problem jest w wielozaworze bo do tej butli 45l to powinno bez

> problemu 38-39 litrów wejść. U mnie przynajmniej tyle wchodzi

Może być to wina "pływaka". Tak mi powiedział gazownik. Podobno pod wpływem czasu się "odginają" i później taki efekt ...

Co do porzadku z papierami. Przy przeglądzie potrzebna jest tylko homologacja butli i nic więcej.

A kupując butlę homologację dostaję ...

A czy może ktoś napisac krok po kroku co nalezy zrobić aby wymienić butlę ?

A jak z wielozaworem ? Można jakoś zakrecić butlę i wyjąć wielozawór z butli ?

Czy trzeba najpierw "spuścić" cały gaz ?

Napisano

> Wielozaworu bez wyjeźdżenia gazu do spodu raczej nie wyjmuj.

A wyobraź sobie jaką miałby zdziwioną a raczej zmrożoną minę w czasie odkręcania boje_sie.gif

Napisano

> A wyobraź sobie jaką miałby zdziwioną a raczej zmrożoną minę w czasie odkręcania

Nieciekawie mogłoby się to skończyć.

Napisano

> Nieciekawie mogłoby się to skończyć.

Widziałem coś podobnego na własne oczy w pracy.Kolega nazwijmy go ,,specjalnej troski'' zaczepił maszyną butle z tlenem.Ta się wywróciła, uderzyła reduktorem o podłoge.Na skutek tego urwał się cały zespół(manometry, reduktor), pozostał tylko zawór odkręcony na cały gwizdek.Nie wiem jakiej pojemności była ta butla(ok 1,1 m długości), ale szalała jak bączek po całym pomieszczeniu.

Napisano

> Skomplikowane to to ?

> Czy "laik" może to wykonać , czy jednak trzeba do gazownika i

> zapłacić "haracz" 150zł

zupełnie jakbym się zapytał na kąciku SW czy uda mi się postawić serwer apache ?

ja bym taką butlę zamontował, ale dla mnie kręcenie sprężynek i zaciskanie beczułek na przewodach miedzianych to pryszcz.

roboty będzie tylko z przewodami, trzeba będzie je odczepić od wielozaworu, porozkręcać sprężynki, wyjąć butlę, przełożyć wielozawór, wsadzić, podpiąć, zatankować 2 litry, sprawdzić szczelność i gotowe.

chociaż może jeszcze przewody do rezerwy trzeba będzie ciąć ilutować ale nie wiem jak to u ciebie wygląda.

Napisano

> A wyobraź sobie jaką miałby zdziwioną a raczej zmrożoną minę w czasie

> odkręcania

nie przesadzajmy, to nie jest sprężony gaz tylko skroplony i zacznie się gotować ale nic nie wybuchnie.

Napisano

> Witam !

> W mojej Nubirze mam butlę LPG montowaną w koło o pojemności

> 45L.Niestety wchodzi obecnie do niej tylko około 30L LPG , co

> niestety nie pozwala na zbyt duże pokonywanie KM ;-)

> Jako że homologacja kończy się w 2010r (chyba na początku) pomyślałem

> nad zakupem nowej większej butli LPG.

> Podobno wejdzie do mnie butla w koło 60L.

> Dzwoniłem do gazownika i za butlę zażyczył sobie 350zł a za montaż

> 150zł czyli razem 500zł.

> Wielozawór by został ze starej butli.

> I teraz pytanie.

> Czy zamontowanie nowej butli w miejsce starej to czasochłonna praca ?

> Skomplikowane to to ?

> Czy "laik" może to wykonać , czy jednak trzeba do gazownika i

> zapłacić "haracz" 150zł

witam !! jeżeli "gazownik " proponuje Ci pozostawienie starego wielozaworu to go zmień . nie wiem jakiej firmy masz zbiornik , ale w przypadku n.p. STAKO zbiornik 45 l ma średnicę 630 mm , wysokość 204 mm . zbiornik 60 l ma taką samą średnicę , ale wysokość 250 mm , prawidłowość wskazania poziomu gazu ,jak i ilości tankowanego gazu , zależy od wielozaworu . jeżeli chcesz wymienic zbiornik na większy , to tylko komplet a wielozaworem . pozdrawiam. dobry warsztat wymieniając zbiornik , a tym bardziej z wielozaworem kasuje cie za częśći , robocizna "gratis "

Napisano
  • Autor

> witam !! jeżeli "gazownik " proponuje Ci pozostawienie starego

> wielozaworu to go zmień . nie wiem jakiej firmy masz zbiornik ,

Ja sam zaproponowałem bo słyszałem kiedyś że gazownik mówił że jeśli wielozawór jest sprawny to mozna go przełożyć.

Chciałem zaoszczędzić , ale jeśli ta "oszczędność" na wielozaworze odbije się na cenie "montażu" to do kitu z taką oszczędnością bo za 500zł chyba dostanę butlę z wielozaworem ..

Chyba jednak poszukam jakiejś używanej butli z wielozaworem bo samochód raczej będę miał jeszcze max z 2-3 lata więc po co mam komuś robić prezent i kupować mu butlę z bardzo dlugim czasem homologacji wink.gif

Choć raczej na trafienie używanej butli taka jaka mnie interesuje bedzie graniczyło z cudem :-(

Napisano

> prawidłowość wskazania poziomu gazu

Nie zawsze ...

> jak i ilości tankowanego gazu , zależy od wielozaworu

A to już wogóle nie ...

To akurat zależy od ustawienia pływaka ...

Napisano

> Ja sam zaproponowałem bo słyszałem kiedyś że gazownik mówił że jeśli

> wielozawór jest sprawny to mozna go przełożyć.

> Chciałem zaoszczędzić , ale jeśli ta "oszczędność" na wielozaworze

> odbije się na cenie "montażu" to do kitu z taką oszczędnością bo

> za 500zł chyba dostanę butlę z wielozaworem ..

Nowa butla i wielozawór i to chyba 60 l - czyli to co chcesz ...

> Chyba jednak poszukam jakiejś używanej butli z wielozaworem bo samochód raczej będę miał jeszcze max z 2-3 lata więc po co mam komuś robić prezent i kupować mu butlę z bardzo dlugim czasem homologacji

To jest najlepsze rozwiązanie.

> Choć raczej na trafienie używanej butli taka jaka mnie interesuje bedzie graniczyło z cudem :-(

A to dlatego, że torus 60 litrowy, to chodliwy towar smile.gif

Wymiana butli i przełożenie wielozaworu.

Na początek 2 uwagi:

1. wielozawór ze zbiornika 45l może mieć za krótki ssak - w 60l gaz się skończy jak go jeszcze będzie ok. 5-10 l ...

2. ustawienie podgięcia pływaka będzie kłopotliwe i przygotuj się na 2 lub 3 wyciągania wielozaworu już po zamontowaniu go, czyba że będziesz zalewał wodą i testował

1. wyjeżdżenie gazu do zera.

2. spuszczenie resztki gazu z butli - jak masz elektrozawór w butli, to musisz podłączyć napięcie i spuścić resztki gazu.

3. zakręcenie zaworów ręcznych w wielozaworze (1 lub 2),

4. odkręcenie przewodów miedzianych i elektrycznych od wielozaworu - bardzo ostrożnie,

5. odkręcenie wielozaworu od butli - ostrożnie, szczególnie jak nie spuściłeś gazu do końca,

6. wyjęcie wielozaworu, spradzenie jego działania, podgięcie ssaka i pływaka - jeżeli potrzeba i zamontowanie go w "nowej" butli,

7. wyjęcie przewodów miedznianych i elektrycznych przez otwór w podłodze bagażnika

8. wymonotwanie starej butli i montaż nowej

9. przepchnięcie i podłączenie przewodów, jeżeli baryłki są uszkodzone lub zużyte, to trzeba uciąć przewody i założyć nowe baryłki, nakrętki przewodów posmaruj jakimś smarem - łatwiej i "ciszej".

Muszę zwrócić jeszcze uwage na jeden bardzo istotny fakt. Otóż mocowania w butlach toroidalnych różnych producentów są pod różnym kontem albo na różnej wysokości. Zdaża się, że wielozawór z jednej butli będzie sporo wystawał w innej. Czasami pomagają kolanka mosiężne, ale nie zawsze.

Napisano

> Choć raczej na trafienie używanej butli taka jaka mnie interesuje bedzie graniczyło z cudem :-(

Tu masz butlę 45l za 130 zł do 2013 - dobra cena i długa ważność butli - z wielozaworem - nic nie będziesz musiał rozkręcać - podmienisz tylko butle ...

Napisano
  • Autor

> Tu masz butlę 45l za 130 zł do 2013 - dobra cena i długa ważność

> butli - z wielozaworem - nic nie będziesz musiał rozkręcać -

> podmienisz tylko butle ...

Wiesz butlę 45L mam obecnie ważną do 2010r więc jak na razie wymiana butli na taką samą jest bez sensu.

Mi zależało na trochę większej butli ...

Napisano

> Wiesz butlę 45L mam obecnie ważną do 2010r więc jak na razie wymiana butli na taką samą jest bez sensu.

> Mi zależało na trochę większej butli ...

Zgoda. Szukaj na bieżąco czy nie pojawia się większa, a jak nie będzie, to najwyżej wymienisz na taką samą, a za ok. 130zł na 5-7lat, a nie 500 zł na 10 lat ...

Ja rozważam to właśnie w takich kategoriach - ile mnie to kosztuje rocznie ...

Napisano

> Zgoda. Szukaj na bieżąco czy nie pojawia się większa, a jak nie

> będzie, to najwyżej wymienisz na taką samą, a za ok. 130zł na

> 5-7lat, a nie 500 zł na 10 lat ...

> Ja rozważam to właśnie w takich kategoriach - ile mnie to kosztuje

> rocznie ...

a takie pytanko odnosnie zbiornika LPG..

jesli przykladowo w 2010 roku konczy mi sie waznosc butli to czy moge jakos ten okres przedluzyc np o kolejne 10 albo 5 lat {kto tym sie sie zajmuje i gdzie to zrobic} czy zostaje juz tylko wymiana na inna ?

Napisano
  • Autor

> Zgoda. Szukaj na bieżąco czy nie pojawia się większa, a jak nie

> będzie, to najwyżej wymienisz na taką samą, a za ok. 130zł na

> 5-7lat, a nie 500 zł na 10 lat ...

> Ja rozważam to właśnie w takich kategoriach - ile mnie to kosztuje

> rocznie ...

Będę szukał , ale raczej jak już coś bliżej mojego miejsca zamieszkania.

Raczej chciałbym większą , bo obecna jest ważna do 2010r , tyle że w następnym roku planuję wyjazd do Chorwacji a ze zbiornikiem do którego wchodzi 30L LPG daleko nie zajadę , tym bardziej że nie mam oszczednego silnika frown.gif

Ale z drugiej strony 500zł to trochę dużo , a homologacja do 2019r nie potrzebna mi bo napewno tak długo samochodu nie będe miał frown.gif

Napisano

> Będę szukał , ale raczej jak już coś bliżej mojego miejsca

> zamieszkania.

Jak Ci nie zależy na papierach to poszukaj na dużym złomowisku. Oni to muszą wykręcać i składować osobno więc wybór jest dość duży.

Sam widziałem za złomowisku kilkadziesiąt różnorakich zbiorników wraz z wielozaworami i i nawet gazem w środku.

Większość wyglądała jak nówki.

Chłop potem tylko spuszczał gaz i całość do zgniotu. Aż żal było patrzeć oslabiony.gif

Napisano

> Będę szukał , ale raczej jak już coś bliżej mojego miejsca

> zamieszkania.

> Raczej chciałbym większą , bo obecna jest ważna do 2010r , tyle że w

> następnym roku planuję wyjazd do Chorwacji a ze zbiornikiem do

> którego wchodzi 30L LPG daleko nie zajadę

a co to po drodze do chorwacji nie ma stacji z LPG ??

Napisano
  • Autor

> Jak Ci nie zależy na papierach to poszukaj na dużym złomowisku.

Chce papier bo na przeglądzie jest potrzebny.

A chce aby samochód przechodził przeglądy bez łapówki i kombinowania.

Napisano
  • Autor

> a co to po drodze do chorwacji nie ma stacji z LPG ??

Wiesz jak mi pali w mieście 14-15L LPG to w trasie nie wiem ile będzie paliła , ale załóżmy że 11-12L to 30L LPG starczy na przejechanie bardzo małej odległości , a ilość stacji LPG poza Polską nie jest aż tak duża ...

Napisano

czyli jeśli dobrze rozumiem chcesz zaoszczędzić 150 pln cfaniaczek.gif

A potem przeczytamy na forum albo co gorsza na onecie że jechała nubira Z LPG i PIZŁO bo miała coś nieszczelnego.

Napisano

> czyli jeśli dobrze rozumiem chcesz zaoszczędzić 150 pln

> A potem przeczytamy na forum albo co gorsza na onecie że jechała

> nubira Z LPG i PIZŁO bo miała coś nieszczelnego.

dokladnie...

jednak to jest gaz i jesli ktos nie ma wystarczajacego pojecia w tym temacie to nie proponowalbym brac sie za to samemu cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> czyli jeśli dobrze rozumiem chcesz zaoszczędzić 150 pln

> A potem przeczytamy na forum albo co gorsza na onecie że jechała

> nubira Z LPG i PIZŁO bo miała coś nieszczelnego.

Sam tego nie będę robił. Przeczytałem i stwierdziłem że jednak to zbyt skomplikowane dla mnie smile.gif

Raczej zacznę szukać używanej butli LPG z wielozaworem i wtedy dam do zamontowania.

Muszę podzwonić i zapytać się ile by kosztowała nowa butla z elektrozaworem i montażem a ile ile sama usługa montażu butli nie kupionej u nich ...

Po prostu nie potrzebna mi butla z homologacja do 2019r ...

Napisano

> a takie pytanko odnosnie zbiornika LPG..

> jesli przykladowo w 2010 roku konczy mi sie waznosc butli to czy

> moge jakos ten okres przedluzyc np o kolejne 10 albo 5 lat {kto

> tym sie sie zajmuje i gdzie to zrobic} czy zostaje juz tylko

> wymiana na inna ?

poniekad istnieje mozliwosc przedluzenia homologacji, cos analogicznego jak w przypadku waznosci gasnicy smile.gif

czy ktos to przerabial?

Napisano

> poniekad istnieje mozliwosc przedluzenia homologacji, cos

> analogicznego jak w przypadku waznosci gasnicy

> czy ktos to przerabial?

no slyszalem ze sa odpowiednie stacje legalizacyjne tylko pytanie czy taki zabieg jest oplacalny ??

ktos zna dokladnie info {jaki koszt} takiej operacji ?

Napisano
  • Autor

> no slyszalem ze sa odpowiednie stacje legalizacyjne tylko pytanie czy

> taki zabieg jest oplacalny ??

> ktos zna dokladnie info {jaki koszt} takiej operacji ?

Orientowałem się i jest to nie opłacalne.

Koszt dość wysoki a przedłużenie chyba na 2 lata tylko.

Bardziej opłaca się kupić nową butlę.

Gdyby było to opłacalne to ludzie by przedłużali homologacje a nie montowali nowe butle ...

Napisano
  • Autor

>wielozaworem .

> pozdrawiam. dobry warsztat wymieniając zbiornik , a tym bardziej

> z wielozaworem kasuje cie za częśći , robocizna "gratis "

Dziś dzwoniłem po 2 gazownikach i różowo tak nie jest ...

Za butlę 60L z wielozaworem i montażem zażyczono sobie od 650zł do ponad 700zł ...

Chyba pozostaje mi szukanie używanej butli frown.gif

Choć na szczęście ? mam jeszcze rok czasu , ale denerwuje mnie obecnie tankowanie co 200km , czyli jak u mnie co 5-6 dni max ...

Napisano

> Dziś dzwoniłem po 2 gazownikach i różowo tak nie jest ...

> Za butlę 60L z wielozaworem i montażem zażyczono sobie od 650zł do

> ponad 700zł ...

> Chyba pozostaje mi szukanie używanej butli

> Choć na szczęście ? mam jeszcze rok czasu , ale denerwuje mnie

> obecnie tankowanie co 200km , czyli jak u mnie co 5-6 dni max

> ...

jaki jest koszt legalizacji butli np. na dwa roki?

Napisano

> Choć na szczęście ? mam jeszcze rok czasu , ale denerwuje mnie

> obecnie tankowanie co 200km , czyli jak u mnie co 5-6 dni max

> ...

I Ty marudzisz zlosnik.gif??

Ja robiąc ok 350 km na baku musze go nie raz tankować 3 razy w ciągu jednego dnia wink.gif

Napisano
  • Autor

> jaki jest koszt legalizacji butli np. na dwa roki?

Dokładnie nie pamiętam ale było to chyba coś około 50% ceny butli (nowej) i chyba max na 2 lata ?

Ale niezbyt to było opłacalne ...

Mi się zupełnie nie opłaca bo butla juz mniej mieści niż powinna. Być może to wina pływaka , ale nie wiem ...

Napisano

> Mi się zupełnie nie opłaca bo butla juz mniej mieści niż powinna. Być

> może to wina pływaka , ale nie wiem ...

Butla chyba objętości nie zmienia?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.