Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelnianie wycieków z chłodnicy proszkiem, płynem...

Featured Replies

Napisano

Witam

Właśnie mechanior dzwonił, że mam wyciek z chłodnicy na granicy ze zbiornikiem wyrównawczym - chłodnica zmieniana 2 lata temu SIC! Co prawda zamiennik, ale trochę kiepawo - samo z siebie się stało. Mam pytanie, czy da się to jakoś uszczelnić i czym najlepiej? Koszt specyfiku nie ma znaczenia - to auto jest warte każdych pieniędzy alien.gif

Pozdrawiam

T

Napisano

Ja bym żadnego syfa nie sypał! Później tylko problem pozbyć się tego z układu a jak zawali nagrzewnicę a z reguły to robi to jest podwójny koszt frown.gif Najlepiej spróbować specyfiku w płynie który zmienia napięcie powierzchniowe płynu chłodniczego jednak nie wiem jak to wygląda ile kosztuje i gdzie można kupić! Tyle wiem co powiedział mi sąsiad który jest mechanikiem w ASO Fiata!

Reasumując! Ja bym żadnego proszku robiącego galaretę na ściankach układu nie wsypał!!!

Napisano

kup zwykły uszczelniacz do chłodnic (w płynie chyba jest troszke lepszy niż ten w proszku) i zaaplikuj do układu.

tylko nie wszystko, bo imho nie ma sensu. Na opakowaniu jest napisane na jaką pojemnoś układu wystarcza, więc sobie odmierz odpowiedni procent.

po jednym zaaplikowaniu nic się nie zapchnie.

gorzej jakbyś co rok tak uszczelniał, to w końcu układ się zakituje.

ale raz czy dwa to nie zaszkodzi

Napisano

jak jeszcze miałem seicento to sypałem taki proszek jakies sproszkowane aluminium ktore w miejscu wycieku po kontakcie z powietrzem twardnialo i robilo taki efekt jak po spawaniu i nic sie nie stalo z nagrzewnica ani innymi czesciami ukladu a kosztowalo cos kolo 5 PLN

Napisano

W dawniejszych czasach była jeszcze musztarda i jajko.

Specyfiki wszystkie są dobre, ale żeby dojechać a nie jeździć.

Napisano

> W dawniejszych czasach była jeszcze musztarda i jajko.

> Specyfiki wszystkie są dobre, ale żeby dojechać a nie jeździć.

Proszek sobie chwalę, sprawdzone wielokrotnie

Bez demagogii

Napisano

Ja wsypałem w tym roku i chłodnica się uszczelniła,niepowstaje żadna galareta.pozdrawiam 30.GIF

Napisano

I właśnie tacy jak Ty sieją nie sprawdzone opinie.

Sypałeś? Sprawdzałeś??

smirk.gif

Napisano

> I właśnie tacy jak Ty sieją nie sprawdzone opinie.

> Sypałeś? Sprawdzałeś??

Tacy jak ja tzn jacy ????????

Mówiłem tak samo jak Ty! Chciałem wsypać! Zrobił to samo kumpel tylko wcześniej też do Bravy i też 1,6! Zapchała się nagrzewnica i mechanik powiedział mi to samo!!! jak ja wyjęliśmy była zawalona cała tym gównem w postaci jakiejś takiej galaretowatej mazi w kolorze płynu czyli zielonym (Dynagel) Ja wyraziłem swoja opinie sprawdzona na przykładzie kolegi i tyle!!! Od tego jest forum a ten kto pyta i tak zrobi co uważa!!!

Napisano

> Tacy jak ja tzn jacy ????????

No może na przykładzie kumpla napisałeś, nie doczytałem może.

Ale jak widzisz wszyscy sypią i jest dobrze.

Taki uszczelniacz w proszku działa jak należy i nie robi szkód pod warunkiem że prawidłowo go wsypujesz, może kolega odpalił i wsypał, jest krótka, prosta instrukcja jak sypać żeby nie było takich akcji.

A i nawet bez instrukcji chyba wiadomo jak sypać wink.gif

Napisano

No ja mimo wszystko nie zaryzykuje smile.gif ale na szczęście nie muszę bo w tym roku wszystko co sie uszczelnia to już wymieniłem hahahaha

Wiem z opinii mojego mechanika który pracował 10 lat w ASO Fiata że można sypać do VW Audi i reszty niemieckich szrotów i innego bezdusznego syfu 270751858-jezyk.gifwink.gif i nie ma prawa się nic stać a jak się wsypie do fiata albo Alfy to jest bardzo duże prawdopodobieństwo że się uśmierci nagrzewnicę o czym się przekonałem na przykładzie kumpla smile.gif Jeżeli się mylę to OK ale warto być ostrożnym skoro są też takie głosy! Przecież nie napisałem tego żeby komuś na złość zrobić tylko w dobrej intencji i nie mam w zwyczaju wypowiadać się w sprawach o których coś tam słyszałem albo nie znam z autopsji zeby.GIF Pozdrowionka Komor i luziiiiiiik 270751858-jezyk.gif

Napisano

> I właśnie tacy jak Ty sieją nie sprawdzone opinie.

> Sypałeś? Sprawdzałeś??

To nie jest coś co usłyszałem ,ja to wsypałem w maju i jeżdże do dziś.

Napisano

Polecam płyn do uszczelnienia chłodnic/wszystkich typów/ z firmy Orlen/250ml/. Osobiście użyłem go kilka lat temu, gdy stwierdziłem wyciek z chłodnicy mojej Bravy 20001. Do tej pory działa i nie ma żadnego wycieku. Dolewasz do rozgrzanego płynu w zbiorniczku wyrównawczym i włączasz silnik na 15 min. i po kłopocie. Pozdrowienia

Napisano

> To nie jest coś co usłyszałem ,ja to wsypałem w maju i jeżdże do

> dziś.

A czy ja się ciebie pytałem ?? zlosnik.gif

Napisano

> czytam tak i sam niewiem... Mam Bravo 1.6 16V 2000r. 85000tyś. i też mam ten broblem,musze dolac 0,5l raz na 2/3 tygodnie. Niby mały problem ale wkurza. Pytałem pare osób i wiekszosc mowi plyn. Chyba tak zrobie,troche niewidzimisie ten proszek. Pozdrawiam

Napisano

To najlej płyn, też bym tak zrobił ale stacji mieli przy kasie akurat proszek i tak mi się wzięło. zlosnik.gif

Napisano

Witam

Wsypałem w zeszłym roku proszek i wszystko gra, zadnych problemow

Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.