Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

awaria obiegu wewnętrznego Astra G

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostanio nagle zaczęły parować mi szyby podczas jazdy. Wyłącznik obiegu wewnetrznego działa, czyli włącza i załącza ale nie odczuwam dzwięku za schowkiem pasażera. Posiadam dmuchawę jak w załączniku i mam pytanie gdzie mogę zlokalizować silniczek i w jakim stanie ma być pokrywa (na dole obieg wewnętrzny wyłączony, nie wiem bo nic się nie rusza?) Jak na prawić aby dorażnie nie parowały szyby?

Jest to układ Delphi.

Pozdrawiam

Marek

post-35254-14352498955091_thumb.jpg

Napisano

> Witam,

> Ostanio nagle zaczęły parować mi szyby podczas jazdy. Wyłącznik

> obiegu wewnetrznego działa, czyli włącza i załącza ale nie

> odczuwam dzwięku za schowkiem pasażera. Posiadam dmuchawę jak w

> załączniku i mam pytanie gdzie mogę zlokalizować silniczek i w

> jakim stanie ma być pokrywa (na dole obieg wewnętrzny wyłączony,

> nie wiem bo nic się nie rusza?) Jak na prawić aby dorażnie nie

> parowały szyby?

> Jest to układ Delphi.

wymontuj schowek, weź latarkę i poświeć, w delphi silniczek jest na osi klapki na zewnątrz, klapka w pozycji 'obieg otwarty' czyli powietrze z zewnątrz ma zamykać obudowę wentylatora czyli dolegać do tej kratki którą widać po wyjęciu schowka, proponuję Ci postukać po tym silniczku - może ruszy , kiedy otworzy obieg wewnętrzny, odepnij po prostu wtyczkę i po problemie,

możesz szukać w archiwum, koledzy pisali jak można go naprawić, reanimować i inne kwestie związane z obiegiem wew były już wielokrotnie poruszane,

brat

Napisano

Mój obieg działa tylko problem polega na tym ze silniczek obiegu kreci sie w jedna strone cały czas np. zamyka lub w druga i nie zatrzymuje sie. Zmieniałem silniczek na inny i jest to samo frown.gif Moze jakas rada?

Napisano

> Mój obieg działa tylko problem polega na tym ze silniczek obiegu

> kreci sie w jedna strone cały czas np. zamyka lub w druga i nie

> zatrzymuje sie. Zmieniałem silniczek na inny i jest to samo

> Moze jakas rada?

Bo tak to zaprojektowal jakis genialny konstruktor. Koledzy na forum opisywali kiedys jak to usprawnic.

Napisano

> Mój obieg działa tylko problem polega na tym ze silniczek obiegu

> kreci sie w jedna strone cały czas np. zamyka lub w druga i nie

> zatrzymuje sie. Zmieniałem silniczek na inny i jest to samo

> Moze jakas rada?

tak jak pisze Sławek,

tak ma być sciana.gif

u mnie problem był z obiegiem taki że ów silnik się przycinał i stawał na obiegu wewnętrznym, stwierdziłem że du... głowy sobie takimi patentami nie będę zawracał i jak ruszył i otwarł dopływ powietrza z zewnątrz to mu odpiąłem wtyczkę i spokój, gdybym więcej jeździł po mieście, stał latem w korkach itd i obieg wewnętrzny były mi potrzebny to bym podziałał tak jak opisywał OIDP Orochimaru,

natomiast u Ciebie widać jest inna przyczyna parowania szyb, choć przy obecnej pogodzie nawet w pełni sprawna wentylacja musi pochodzić dobrą chwilę na II biegu aby odparować samochód,

brat

Napisano

> Koledzy Master22221 i Wjotek.

heh, no widzisz, źle pamiętałem jednak,

wiszę im 20.GIF

brat

Napisano

Dziekuje za odpowiedz. Ale jak to zrobic samemu nie mam pojecia niewiem.gifniewiem.gif powinien sie zatrzymac jak napotka opór tak? czyli jak zrobic zeby był opór? mam silniczek bez dzwigni.

Napisano

> Dziekuje za odpowiedz. Ale jak to zrobic samemu nie mam pojecia

> powinien sie zatrzymac jak napotka opór tak? czyli jak zrobic

> zeby był opór? mam silniczek bez dzwigni.

skoro silniczek jest umieszczony na osi klapy sterującej powietrzem to ona dla niego stanowi ograniczenie, zatem,

wciskasz guzik, zapala się lampka obiegu wewnętrznego i silnik przestawia klapę otwierając kratki w obudowie silnika i powietrze jest zasysane z wnętrza pojazdu, jednocześnie klapa ta w pewnym momencie ma gdzieśtam skraje położenie i się zatrzymuje, zatrzymując jednocześnie silniczek - ten pracuje cały czas starając się ją otwierać dalej ale stoi na ograniczniku - tak to zostało zaprojektowane,

kolejno wciskasz guzik ponownie, gaśnie lampka obiegu wewnętrznego, silniczek zaczyna się kręcić w przeciwną stronę przestawiając klapę obiegu wewnętrznego tak aby zamknąć kratki w obudowie silnika, wówczas powietrze jest zasysane z zewnątrz, silnik podtrzymuje klapę cały czas zamkniętą pracując cały czas tak jakby ją chciał dalej otwierać, znów jest to stan taki jak pomyślał konstruktor,

opór dla pracy silnika stanowią zatem skrajne położenia klapy obiegu wewnętrznego,

brat

Napisano

> skoro silniczek jest umieszczony na osi klapy sterującej powietrzem

> to ona dla niego stanowi ograniczenie, zatem,

> wciskasz guzik, zapala się lampka obiegu wewnętrznego i silnik

> przestawia klapę otwierając kratki w obudowie silnika i

> powietrze jest zasysane z wnętrza pojazdu, jednocześnie klapa ta

> w pewnym momencie ma gdzieśtam skraje położenie i się

> zatrzymuje, zatrzymując jednocześnie silniczek - ten pracuje

> cały czas starając się ją otwierać dalej ale stoi na

> ograniczniku - tak to zostało zaprojektowane,

> kolejno wciskasz guzik ponownie, gaśnie lampka obiegu wewnętrznego,

> silniczek zaczyna się kręcić w przeciwną stronę przestawiając

> klapę obiegu wewnętrznego tak aby zamknąć kratki w obudowie

> silnika, wówczas powietrze jest zasysane z zewnątrz, silnik

> podtrzymuje klapę cały czas zamkniętą pracując cały czas tak

> jakby ją chciał dalej otwierać, znów jest to stan taki jak

> pomyślał konstruktor,

> opór dla pracy silnika stanowią zatem skrajne położenia klapy obiegu

> wewnętrznego,

> brat

Oczywiscie wszystko sie zgadza tylko jest problem bo silniczek niechce sie zatrzymac kreci sie tak mocno ze wyskakuje z tego otworu (klapy) i rozłancza sie wszystko a on kreci sie dalej.

Napisano

> Oczywiscie wszystko sie zgadza tylko jest problem bo silniczek

> niechce sie zatrzymac kreci sie tak mocno ze wyskakuje z tego

> otworu (klapy) i rozłancza sie wszystko a on kreci sie dalej.

a to sorry ale wcześniej inaczej rozumiałem problem,

rozbierałem to u siebie i nie bardzo wiem jak może wyskakiwać ten silniczek? u mnie w systemie delphi jest on na trzech śrubach mocowany do obudowy co wyklucza możliwość zsunięcia się go z osi [gdyby się trzymał na dwóch to owszem], aby się kręcił cały czas musiałaby się owa oś obrobić lub element silniczka który ją obejmuje, na czym ten problem polega u Ciebie?

brat

Napisano

> a to sorry ale wcześniej inaczej rozumiałem problem,

> rozbierałem to u siebie i nie bardzo wiem jak może wyskakiwać ten

> silniczek? u mnie w systemie delphi jest on na trzech śrubach

> mocowany do obudowy co wyklucza możliwość zsunięcia się go z osi

> [gdyby się trzymał na dwóch to owszem], aby się kręcił cały czas

> musiałaby się owa oś obrobić lub element silniczka który ją

> obejmuje, na czym ten problem polega u Ciebie?

> brat

Trzyma sie na 3 srubach mocno tylko ta zebatka plastikowa silniczka która kreci osią klapy ma na tyle siły ze wyskakuje z osi. Nawet przytrzymanie reka klapy i osi nie moge zatrzymac silniczka. Wiadomo ze tam jest wszystko plastikowe wiec łatwo ukrecic a wydaje mi sie ze nic nie jest popekane.Chyba jedyne wyjscie bedzie jezdzic z otwartym obiegiem i odpieta wtyczka. niewiem.gif

Napisano

To ja dodam, że w Merivie też jest to podobnie rozwiązane, a u mnie silniczek miał tyle siły by ukręcić plastikową ośkę w klapie obiegu crazy.gif.

Napisano

U mnie sie tez przycinal jak byl ustawiony na obiegu zewnetrznym tak zostawilem i juz tego przycisku nie naciskam.

Napisano

> Koledzy Master22221 i Wjotek.

Zrobiłem ten patent z krańcówkami jaki wymyślili koledzy Master22221 i Wjotek brawo.gif jakieś 2 lata temu, jak rozleciał mi się drugi silniczek. Od tego czasu mam święty spokój z obiegiem wewnętrznym. yay.gif

Napisano
  • Autor

Witam,

Rozebrałem i sprawa wygląda następująco (system delphi): po wciśnięciu na przełączniku obieg wewnetrzny - kontrolka się zapala, ale kiedyś miałem charakterystyczne przełączenie na wyższy bieg wentylatora a obecnie nie ma. Jak obstukiwałem silniczek obiegu to nic nie pomagało ale gdy obstukałem konsolę sterującą to zaskoczyło i działa ale zastanawia mnie fakt dlaczego nie złychać przełączenia na wższy bieg jak było do tej pory. Nastepnie próbowałem uruchomić klimatyzację i kontrolka się zapala ale nie mam charakterystycznego podnoszenia obrotów (temperatura +5C) i tak jakby nie działa. Może problem tkwi w konsoli sterującej? Dodam że wszystkie wyżej wymienione problemy rozpoczęły się gdy miałem udzerzony lewy róg samochodu tzn. błotnik po stronie kierowcy, zderzak, lampa. Po odebraniu samochodu z naprawy są takie problemy. Może jest tam gdzieś jakiś sterownik, albo tylko zbieg okoliczności. Obecnie zostawiłem obieg na otwarty i odpiąłem kostkę od silniczka.

Napisano

> Witam,

> Rozebrałem i sprawa wygląda następująco (system delphi): po

> wciśnięciu na przełączniku obieg wewnetrzny - kontrolka się

> zapala, ale kiedyś miałem charakterystyczne przełączenie na

> wyższy bieg wentylatora a obecnie nie ma. Jak obstukiwałem

> silniczek obiegu to nic nie pomagało ale gdy obstukałem konsolę

> sterującą to zaskoczyło i działa ale zastanawia mnie fakt

> dlaczego nie złychać przełączenia na wższy bieg jak było do tej

> pory. Nastepnie próbowałem uruchomić klimatyzację i kontrolka

> się zapala ale nie mam charakterystycznego podnoszenia obrotów

> (temperatura +5C) i tak jakby nie działa. Może problem tkwi w

> konsoli sterującej? Dodam że wszystkie wyżej wymienione problemy

> rozpoczęły się gdy miałem udzerzony lewy róg samochodu tzn.

> błotnik po stronie kierowcy, zderzak, lampa. Po odebraniu

> samochodu z naprawy są takie problemy. Może jest tam gdzieś

> jakiś sterownik, albo tylko zbieg okoliczności. Obecnie

> zostawiłem obieg na otwarty i odpiąłem kostkę od silniczka.

tam pod lewym błotnikiem za nadkolem jest moduł klimy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.