Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silniczek krokowy

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam chyba do wymiany silniczek krokowy (astra2 1.6 8V 75KM) Objawy to nierowna praca na biegu jałowym na benzynie i lpg i podczas zapalania obrowy dochodza do 2000 i po kilku sekundach dopiero wskazowka opada. Podczas jazdy jest wszystko ok. Zawor erg-a wymieniony bo myslalem ze jeszcze to moze byc. Jak dlugo mozna jezdzic z takim walnietym silniczkiem i ile kosztuje nowy? i czy mozliwe ze sampochod poprostu stanie na drodze lub nie zapali?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Napisano

> Witam,

> mam chyba do wymiany silniczek krokowy (astra2 1.6 8V 75KM) Objawy to

> nierowna praca na biegu jałowym na benzynie i lpg i podczas

> zapalania obrowy dochodza do 2000 i po kilku sekundach dopiero

> wskazowka opada. Podczas jazdy jest wszystko ok. Zawor erg-a

> wymieniony bo myslalem ze jeszcze to moze byc. Jak dlugo mozna

> jezdzic z takim walnietym silniczkiem i ile kosztuje nowy? i czy

> mozliwe ze sampochod poprostu stanie na drodze lub nie zapali?

> Z gory dzieki za odpowiedzi.

ja bym nie byl taki pewien ze to silniczek krokowy. Jezeli to jest jedyny problem ze na ssaniu auto ma 200tys obr i za chwile obroty spadaja to zostaw to.

Silniczek krokowy nawet na rozgrzanym silniku daje wahania obrotow az do zgasniecia. A pozatym co to za instalacja gazowa pewnie IIgen>?

Napisano
  • Autor

ja tez do konca nie jestem przekonany ze to krokowiec. Objaw jest taki, ze na biegu jałowym czuc lekkie drgania w kabinie od silnika i co dziwne wskazowka obrotomierza stoi w miejscu, nic nia faluja obroty, ale po silniku slychac ze nie pracuje rowno. Instalacja BRC z komputerem z mieszalnikiem. Miesiac temu mialem wymieniany reduktor bo tamten padl i tak ok 2 tyg po wymianie zaczal silnik tak dziwnie pracowac ale na benzynie tez tak sie dzieje. Juz sam nie wiem czy robic cos z tym czy tak to zostawic. Boje sie zeby sie gorzej nie stalo. Prosze o rade.

Napisano

A może to po prostu efekt zimy?

Moje autko co roku zachowuje się trochę dziwnie przy pierwszych mrozach, ja bym proponował małe przeczekanie ale z jednoczesną obserwacją autka.

Napisano

> Witam,

> mam chyba do wymiany silniczek krokowy (astra2 1.6 8V 75KM) Objawy to

> nierowna praca na biegu jałowym na benzynie i lpg i podczas

> zapalania obrowy dochodza do 2000 i po kilku sekundach dopiero

> wskazowka opada. Podczas jazdy jest wszystko ok. Zawor erg-a

> wymieniony bo myslalem ze jeszcze to moze byc. Jak dlugo mozna

> jezdzic z takim walnietym silniczkiem i ile kosztuje nowy? i czy

> mozliwe ze sampochod poprostu stanie na drodze lub nie zapali?

> Z gory dzieki za odpowiedzi.

nie. nie jest możliwe żeby stanął podczas normalnej jazdy ponieważ silnik krokowy steruje pracą na tzw wolnych obrotach.

Napisano

> Jezeli to jest jedyny problem ze na ssaniu auto ma 200tys obr

Przy takich obrotach to tylko doczepić śmigło i wysunąć skrzydła... zlosnik2.gif

Napisano

> Przy takich obrotach to tylko doczepić śmigło i wysunąć skrzydła...

Spokojnie kiedys poczekam az Ty sie pomylisz tez sie posmiejemy hehe.gif

Napisano

takie objawy to moze byc :

1/ silnik krokowy

ew.

2/ czujnik polozenia przepustnicy

Napisano

Lewe powietrze, ew. LPG do regulacji.

Te drgania to mogą być wypadania zapłonów. Świeczki i przewody WN są w dobrym stanie? Wilgoć im nie służy.

Napisano
  • Autor

kable WN i swiece po wymianie. Nie wiem czy to bedzie lpg do regulacji bo na benzynie jest podobnie lekkie drganie w kabinie i nierowna praca silnika a czy to efekt pierwszych mrozow nie wiem bo pierwsza zime nia jezdze dopiero. Ale zauwazyłem, ze dzieje sie tak dopiero jak silnik sie zagrzeje, a jak jest zimny i obroty sa tak w przedziale 1200-1000 to silnik pracuje rowno i w kabinie nie ma drgan. Dopiero jak osiagnie temp i obroty 750-800 to sa objawy o ktorych napisalem.

Napisano

... " po kilku sekundach dopiero wskazowka opada..."

Ale jezeli po kilku sekundach wszystko w normie, to w czym problem...? Zawsze moze sie zdazyc, ze raz na jakis czas moze cos na kilka sek. się zawiesić...Tych czujników jest sporo, złacz itp. Takie sytuacje przy pierwszym rozruchu czasem i mnie sie zdazaja. Gdyby "wisiały wysoko lub stale falowały" , no to problem trzeba rozwiazac...

Napisano

> obroty 750-800

To są prawidłowe wolne obroty dla twojego silnika? Jaki to silnik?

Napisano
  • Autor

> To są prawidłowe wolne obroty dla twojego silnika? Jaki to silnik?

benzyna 1.6 8V 75KM. Obroty sa prawidlowe, tylko problem jest w nierownej pracy silnika. Dziwi mnie to, ze wskazowka nawet nie drgnie, stoi w miejscu ladnie a silnik slychac, ze nierowno pracuje i drgania przenosza sie do kabiny. (mam wrazenie ze dostaje lewego powietrza, bo czasami jest tak ze pracuje ladnie).

Napisano

Witam

Mam podobne objawy ale tylko na NoPB, na LPG silnik chodzi równiutko.

U mnie podejrzenia padają na sondę lambda albo TPS.

Napisano

To i tak nie są aż tak bardzo poważne i denerwujące usterki. Da się żyć. Ja z tym jeżdżę rok a do tego mam "męczenie"(niskie falujące obrotu, spadek mocy itd) się po nagrzaniu na lpg do tego błąd "system spalania stukowego". Na benzynie też ma dziury mocy przy niższych obrotach ale jeździ ok w miarę. Zrezygnowałem z tego na razie przynajmniej gdyż nikt nie był w stanie powiedzieć co to dokładnie a możliwości było wiele:

-krokowiec,

-egr

-kable i świece (wymienione wiec odpada)

-TPS,

-krokowiec gazu,

-membrany reduktora.

Wszystkiego nie wymienię a sam nie mam jak podmieniać i sprawdzać.

Dodam, że u mnie jak się tak męczy na gazie itd pomaga wyłączenie silnika i włączenie z powrotem i na kilka kilkanaście km znów starczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.