Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura płynu a wentylator

Featured Replies

Napisano

Od kilku dni mam problem z nagrzewaniem sie silnika i jest to mocno powiazane z ogrzewaniem wnetrza. Jesli dam klime na FULL AUTO i wentylator jest na 3/4 silnik nagrzewa sie po ok 12km ale schładza się na swiatlach albo jadac z gorki (o jedna kreske!). Podczas jazdy jest wszystko OK.

Sprawdzalem tez na podjezdzie na rozgrzanym autku (pionowa krecha). Bez ogrzewania trzymala sie przez 3 minuty a potem wlaczylem ogrzewanie na MAX i normalnie na oczach w ciagu 2 minut zeszla o jedna kreske crazy.gif

Dodam tez ze wymienialem termostat ok miesiaca temu. Na starym nie mozna bylo rozgrzac autka wcale. Mozliwe jest zeby sie tak szybko zepsul? hmm.gif

Druga sprawa to czy dobrze podlaczylem weze do termostatu? Pomylic mozna wlasciwie tylko dwa na dole oba od strony kabiny. Wiem ze jeden jest zaznaczony na niebiesko a drugi na bialo (na rysunku zaznaczylem tak jak ja podlaczylem). Wie ktos ktory jest od czego? niewiem.gif

281773862-termo.jpg

post-109412-14352499149182_thumb.jpg

Napisano

> Od kilku dni mam problem z nagrzewaniem sie silnika i jest to mocno

.

.

> Bez ogrzewania trzymala sie przez 3 minuty a potem wlaczylem

> ogrzewanie na MAX i normalnie na oczach w ciagu 2 minut zeszla o

> jedna kreske

ciach... moda w pia... biglaugh.gif

Masz JTD? Niestety TTTM - rozgrzewa sie wolno, a kiedy stoi na wolnych obrotach potrafi mu spadać temperatura. Mi przy temp na zewnątrz w granicach "0" i przejechaniu spokojnym, bez gazowania, kilkunastu kilometrów wskazówka nie dochodzi do pionu... wink.gif Termostat jest OK, gdyz nie jest otwarty i rura do chłodnicy jest zimna..

Napisano

U mnie przy -5C tak sie nie zachowuje więc coś jest nie tak... wskazówka jak stanie pionowo to już nie rusza nawet jak auto stoi na biegu jałowym a mam nawiew na maxa ....

Coś jest nie tak.... ale powiadasz miesiąc temu wymieniłeś termostat... może zapowietrzony .....

Zobacz na silnikach z Allegro gdzie rurki idą tam najszybciej to zobaczysz wink.gif

Napisano

> Coś jest nie tak.... ale powiadasz miesiąc temu wymieniłeś

> termostat... może zapowietrzony .....

Mylisz się kolego, miałem tak w Bravie JTD, podobnie mam teraz w T-Jecie (z tym, że tu wahania są bardzo małe).

W Bravie przy temp. -5 hamując silnikiem, czy stojąc na światłach z ciepłym nawiewem, wskazówka temp. opadała..

Jest to normalny objaw.

Pozdrawiam

Napisano

.....................u mnie też minimalnie opada przy niskich temperaturach na biegu jałowym i przy hamowaniu silnikiem........... ale nie o jedną kreskę .........no powiedzmy o grubość wskazówki hehe.gif

Napisano

> Mylisz się kolego, miałem tak w Bravie JTD, podobnie mam teraz w

> T-Jecie

Skoro tak jest to pewnie ja mam cos nie teges wink.gif ... zaraz to naprawie zlosnik.gif

Napisano

> U mnie przy -5C tak sie nie zachowuje więc coś jest nie tak...

> wskazówka jak stanie pionowo to już nie rusza nawet jak auto

> stoi na biegu jałowym a mam nawiew na maxa ....

Jestem miesiąc po wymianie termostatu i faktycznie wskazówka od temperatury podnosi sie wolno jak to w klekocie ale jak juz stanie do pionu to jest nie do ruszenia czy to długie korki czy nadmuch na maxa ciepłego powietrza, a wcześniej nawet przy dodatniej temp. na dworze podczas stania w korkach wskazówka powoli cofała sie.

Napisano

> schładza się na swiatlach albo jadac z gorki

Też tak mam odkąd spadła temperatura zewnętrzna - przy niskich obrotach np. czasami duszenie na 6 biegu smile.gif, światła, etc. spada w dół o około 1/2 kreski. Jak obroty wkręcę wyżej natychmiast wraca "na swoje". Zastanawiałem się nad zapowietrzeniem termostatu bo całkiem niedawno wymieniałem płyn chłodzący... W zasadzie przejechałem od tamtego czasu z 2kkm wiec chyba jakby tak było powinien się już sam odpowietrzyć. Jak sądzicie czy takie krótkie spadki temperatury mają negatywny wpływ na silnik? Pewnie zwiększają spalanie ale czy coś innego może się dziać w benzynie?

Napisano
  • Autor

> termostat... może zapowietrzony .....

Moze i cos w ten desen hmm.gif. A jego sie jakos specjalnie odpowietrza czy tak samo jak caly uklad ta srubeczka na wezu gumowym? Bo srubeczke juz ruszalem i wylatuje woda, zero powietrza (na nagrzanym silniku)

Napisano

u mnie mj dzisiaj przy temp. na dworze -8.5 nagrzal sie w ciagu 6km do optymalnego poziomu pracy, z tym ze ja w pierwszej fazie odpalenia auta i jazdy nie wlaczam ogrzewania z racji tego ze chce zeby silnik jak najszybciej uzyskal optymalna temp. pracy..

zaraz po tym jak wsk. weszla na optymalny poziom pracy odpalam wentylator i zaraz temp na wskazniku sie troszke obniza i po przejechaniu kawaleczka znowu wchodzi na swoje pole i pozniej juz tak trzyma ciagle podczas jazdy czy podczas postoju z wlaczonym nawiewem

Napisano

Podłącze się do dyskusji ponieważ mam ten sam problem, ok. miesiąc temu wymieniłem termostat (Gates) wraz z płynem chłodniczym przy okazji. Układ odpowietrzałem po kilku dniach i ani śladu powietrza. Silnik nagrzewa się bardzo powoli przy prędkościach poniżej 80 km/h. Przy włączeniu nagrzewania na max temp. również spada do kreski poniżej pionu (w innym przypadku stoi nieruchomo - czyli termostat jest ok) confused.gif

Sam już nie wiem co robić bo przy temp. na zewnątrz ok -10st żeby w srodku zrobiło się ciepło potrzebował ok 20 km - jazda 50-70 km/h. Gdy jadę szybciej ok 120 - problemu wogóle nie ma - w środku jest ciepło i wskazówka ani drgnie. Tak sobie jeszcze myślę czy na zimę nie zasłonić chłodnicy oleju - czy ktoś próbował i coś to daje?

Napisano

> Podłącze się

No to jest zagwostka... u mnie dzisiaj było rano miejscami - 12,5 C

Auto nagrzewa się jednak dość szybko... ( w dzień stało na mrozie ) może max po 8 km ale ciepłym to bucha juz po 3 km... hmm.gif co prawda mam te grzałki elektryczne ale one wspomagają tylko do około 60 C .....

Stałem dzisiaj w korku przez 40 minut na zewnątrz -6 C nastawiona tem 22,5 C na klimatroniku i wskazówka nie drgała ani na + ani na - niewiem.gif

Wiec albo termostaty trefne albo cos nie tak podłączone.. albo hmm.gif

Napisano

> co

> prawda mam te grzałki elektryczne ale one wspomagają tylko do

> około 60 C .....

i nie mam więcej pytań.... wpysk.gif

Nie pisz, że klekot szybko się rozgrzewa, jeśli masz wspomagacz.

Lisek - zrób test. Wyjmij bezpiecznik od grzałek i sprawdź po ilu km będziesz miał ciepełko... hahaha.gif

Napisano

> będziesz miał ciepełko...

Ale to nie jest wątkiem przewodnim.. 033102bebe_1_prv.gif

Chodzi o spadek temperatury ( wskazówki ) juz po nagrzaniu jak auto pracuje na biegu jałowym i z nawiewem a wtedy grzałki nie działają .. one pracują do temperatury płynu max 63 C o ile pamiętam a po nagrzaniu masz temperatur płynu w silniku ponad 90C

Napisano

> Ale to nie jest wątkiem przewodnim..

sam o tym piszesz (o szybkim rozgrzewaniu i dochodzeniu do opt. temperatury..

> Chodzi o spadek temperatury ( wskazówki ) juz po nagrzaniu jak auto

> pracuje na biegu jałowym i z nawiewem a wtedy grzałki nie

> działają .. one pracują do temperatury płynu max 63 C o ile

> pamiętam a po nagrzaniu masz temperatur płynu w silniku ponad

> 90C

Ale możesz zrobić ten test i zobaczyć efekty...? Z góry dzięki za relacje na forum

Napisano

> Ale możesz zrobić ten test i zobaczyć efekty...? Z góry dzięki za

> relacje na forum

Nie... bo ten test nie bedzie obiektywny.... na razie mam wirusa a jak wiesz wirusy wpływają na podniesienie temperatury hehe.gif

Napisano

Coś macie nie tak z układem.

W pandzie do pierwszej wymiany płynu było idealnie tzn. po max 5 min (skrobanie szybek) wskazówka szła ładnie do góry i jak już doszła do pionu to tam zostawała. Po wymianie płynu przez magików z serwisu (lato) byo ok aż do temperatur minusowych. Jak auto jechało to było ok, jak stało w miejscu to przez ~2 min leciało ciepłe powietrze a potem max zimne zeby.GIF Odpowietrzyłem sobie układ dolewając płynu tak że się przelewał przez odpowietrznik na chłodnicy i było ok.

W stilo mam klime automatyczną, po ok 2km wskazówka idzie do góry, po 5 stoi na baczność i ani drgnie czy to w korkach czy w trasie. Do czasu aż wskazówka się nie ruszy z miejsca nie włączam ogrzewania tylko te szybkie odszranianie szyb. Przekaźniki mi "pykają" smile.gif

Napisano

Przekaźniki mi "pykają"

czyli Twoje czasy nagrzewania się również nie liczą - masz wspomagacz elektryczny

Napisano

> ale nie o jedną kreskę .........no

> powiedzmy o grubość wskazówki

Dwa dni temu zaobserwowałem u siebie "nietrzymanie" idealnego pionu przez wskazówkę (wcześniej nie drgała ani o drobinkę w żadną ze stron -ani wczesną wiosną, ani gorącym latem!): czasem minimalnie "szła na prawo" przy but.gif, stojąc lub jadąc bez gazu z górki opadała trochę w lewo, ale też nie bardzo, a na pewno nie do "kreski" wcześniej. Krótko mówiąc: nieznacznie, ale zauważalnie. Zmartwiłem się, że termostat do wymiany, a po świętach nadmiar gotówki niestety mi nie doskwiera ;D

Dziś sprawdziłem poziom płynu i było minimalnie poniżej poziomu min. (miesiąc temu było idealnie na min, olej w silniku OK więc chyba po prostu odparowało hmm.gif). Dolałem do poziomu max i odkręciłem zaworek odpowietrzania małego obiegu, ale od razu leciał płyn, więc chyba to też było OK. Sprawdziłem też metodą "na rękę" czy termostat nie jest otwarty od początku i czy po rozgrzaniu silnika otwarty jest -znów wszystko wskazuje na to, że OK. Po tych zabiegach zrobiłem wieczorem na trasie test i obecnie mam wahania podobnie do Ciebie: "o grubość wskazówki" wink.gif

Tak więc dalej nie wiem, czy to (1) wina termostatu (jakaś niewielka/nietrywialna -bo w końcu termostat otwiera się "na oko" w dobrym momencie), czy też (2) układ się jednak zapowietrzył i dolanie oraz przejażdżka jeszcze wszystkich "bąbli" nie "wykurzyła" ;> czy też (3) po prostu TTTM niewiem.gif

Mam nadz. że to przyczyna nr 2 i wkrótce wszystko wróci do normy icon_rolleyes.gif

Co do Liska (i innych) to również chętnie dowiedziałbym się, czy po "odpięciu dogrzewaczy" wskazówka ani drgnie, czy też jednak jest minimalna amplituda... I czy obecny stan to już awaria termostatu kwalifikująca go do natychmiastowej wymiany, czy też np. dopiero początek jego awarii (a amplituda wahań będzie stopniowo rosła) i w obecnej sytuacji/stanie termostatu mogę jeszcze nieco pojeździć -o ile to w ogóle wina termostatu.

Na chwilę obecną jedyne moje pocieszenie jest takie, że jak widzę nie jestem z tym problemem odosobniony oink.gifspineyes.gif

Napisano

Co nie zmienia faktu, że wskazówka nie powinna falować jak co u niektórych.

Napisano

> Co nie zmienia faktu, że wskazówka nie powinna falować jak co u

> niektórych.

Dokładnie ok.gif

Przypominam, że termostat to tak naprawdę 2 termostaty w jednej obudowie.... dodatkowo termostat nie musi psuć się 0/1 ale może tracić swoje właściwości płynnie ( nie domyka się troszeczkę )

Napisano

I czy obecny stan to już awaria

> termostatu kwalifikująca go do natychmiastowej wymiany, czy też

> np. dopiero początek jego awarii (a amplituda wahań będzie

> stopniowo rosła)

Myślę, że możesz jeszcze trochę poczekać jeśli wahania są jedynie o grubość wskaźnika. U mnie rok temu też tak było a dopiero niedawno spadało do kreski poniżej i wymieniłem, także myślę, że na razie wydatek sobie możesz darować - zwłaszcza, że na wiosne już nie powinno ci falować wogóle.

Jak myslicie próbować wymienić termostat na gwarancji i zobaczyć co będzie z dugim czy nie robić sobie kłopotów i się przyzwyczaić? Dziś przy -2 st. po dogrzaniu i postoju ok . 1 min (temp. ustawiona na max) a wentylator na 1 spada o 2 grubości wskazówki jak dam went. na 2 bieg to leci jeszcze bardziej. Ruszę i za ok kilometr pion confused.gif A ciepło w aucie to i po 20 km za bardzo nie mam - no ale w końcu Włoskie auta mamy sciana.gif

Ps: nawet ostatnio kupiłem sobie na zimę matę do grzania plecków - jak staruszek normalnie - i jakoś znosze to moje superwydajne ogrzewanie waytogo.gif

Pozdrawiam i oby wiosna szybko nastała

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.