Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknący wężyk paliwowy przy przepustnicy

Featured Replies

Napisano

Witam,

od jakiegoś czasu czuć benzynę w garażu. Ostatnio coraz bardziej więc otworzyłem maskę i wymacałem, że wężyk doprowadzający benzynę do przepustnicy jest wilgotny i niemiłosiernie daje benzyną. Wygląda jakby się przetarł. Nie jest to niestety przy końcu, więc odcięcie i skrócenie nie wchodzi w grę.

I teraz pytanie czy może mi ktoś powiedzieć jak długi jest ten wężyk i czy bez włażenia pod samochód dam rade sam go wymienić?

A może ktoś próbował juszczelniać/owijać wężyk jakimś czymś żeby nie przeciekał.

Będę wdzięczny za rady.

Pozdrawiam

Napisano

przetnij w miejscu gdzie jest przetarty, wsuń kawałek ruki w oba powstałe końce węża i sciśnij opaskami. rurkę możesz wziąść np. starej pompki paliwowej od malucha

Napisano
  • Autor

Nie mam żadnych wężyków w domu.

A poza tym czy zwykły wężyk nie będzie reagował z benzyną?

Napisano

wymień ten wężyk koszt ok 8 - 12 zł za mb ten typ tak ma że te wężyki padają

Napisano

> A może ktoś próbował juszczelniać/owijać wężyk jakimś czymś żeby nie

> przeciekał.

> Będę wdzięczny za rady.

Najkrótsza droga do podpalenia samochodu w czasie jazdy. Akurat aparat wtryskowy jest nad rura wydechowa. Intensywny wyciek paliwa stamtad to prawie gwarancja pozaru w komorze silnika.

Wymien to cholerstwo. W tej rurce jest spore cisnienie paliwa od pompy. Jak peknie do reszty bedzie sikac jak z kranu.

Napisano
  • Autor

> Najkrótsza droga do podpalenia samochodu w czasie jazdy. Akurat

> aparat wtryskowy jest nad rura wydechowa. Intensywny wyciek

> paliwa stamtad to prawie gwarancja pozaru w komorze silnika.

> Wymien to cholerstwo. W tej rurce jest spore cisnienie paliwa od

> pompy. Jak peknie do reszty bedzie sikac jak z kranu.

O łatanie/zaklejanie pytałem w ramach tymczasówki. co do wymiany to mam szczerą chęć i dlatego pytałem na samym początku czy wężyk na drodze od przepustnicy do pompy ma jakieś łączenia żeby wywalić cały kawałek i mieć z głowy.

Na podstawie wizji lokalnej ustaliłem, że z 5 cm od przepustnicy zaczyna się jakaś otulina z pianki i idzie aż do okolic zbiorniczka na płyn do spryskiwaczy. Tam kończy się otulina i zaraz potem znika w przepastnych czeluściach astry. Na tym odcinku nie ustaliłem żadnego łączenia wężyka. Nie wiem co jest pod otuliną niewiem.gif

jeżeli w łatwo dostępnym miejscu nie ma łączenia to muszę jechać do jakiegoś magika z kanałem bo sam nie dam rady mad.gif

Napisano

Wężyk zasilający wtrysk jest w jednym kawałku od króćca do filtra paliwa.

Napisano
  • Autor

> Wężyk zasilający wtrysk jest w jednym kawałku od króćca do filtra

> paliwa.

OK a może mi ktoś jeszcze powiedzieć czy wystarczy zwykły wężyk czy musi być z jakiegoś specjalnego materiału?

Napisano

> OK a może mi ktoś jeszcze powiedzieć czy wystarczy zwykły wężyk czy

> musi być z jakiegoś specjalnego materiału?

W sklepach motoryzacyjnych są odpowiednie wężyki nadające się do paliwa. Nie kupuj w akwarystycznym wink.gif

Napisano

Ja używam - i polecam - zbrojone węże paliwowe dostępne w motoryzacyjnych po 8-10 zł/m. Drogo, ale przetestowałem że jest toto niezniszczalne, a w zimie pozostaje elestyczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.