Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlugo nie ma ciśnienia oleju po odpaleniu

Featured Replies

Napisano

Mam taką obserwację ostatnich dni: Jak odpalam zimne auto, to przez 5 - 15 s świeci mi kontrolka ciśnienia i tłuka się popychacze (czyli faktycznie ciśnienia nie ma). Po upływie tego czasu kontrolka gaśnie i dalej wszystko OK. Ten czas kiedy nie ma cisnienia jest zależny od temperatury: im zimniej tym dłużej trzeba czekać. Co ciekawe, w chwili powrotu ciśnienia słychać dźwięk którego wcześniej nie słyszałem, takie ziuuuuu, odgłos identyczny do często występującego w polonezach po zapaleniu..

W czym problem może być ? Czy to początek końca pompy, czy zawór regulator ciśnienia się wiesza ? Olej oczywiście jest, kosystencja na oko poprawna..

Napisano

Nie wiem jak to jest w benzynach, ale u mnie gaśnie podczas mrozów po ok. 2-5s.

U ciebie na pewno trwa to zbyt długo. Zacząć należy od najprostszych spraw, czyli jaki olej i kiedy wymieniany.

Kolejna sprawa to czy masło jakie tworzy się podczas niskich temperatur w silnikach z LPG nie zapchało magistrali.

Ja podjechałbym do jakiegoś warsztatu aby podłączyli manometr i sprawdzili jakie faktycznie masz ciśnienie oleju. Pozwoli to ocenić stan pompy olejowej.

Napisano

Ja bym wykręcił zawór regulujący ciśnienie oleju i zobaczył co z nim. Potem manometr i smok pompy, czy nie jest zbyt blisko dna miski.

Napisano
  • Autor

> Ja bym wykręcił zawór regulujący ciśnienie oleju i zobaczył co z nim.

> Potem manometr i smok pompy, czy nie jest zbyt blisko dna miski.

O, właśnie, tu moze być przyczyna.. Niestety "terenowo" czasem mi się zdarza jeździć i chyba misa się wzbogaciła o nowe wgłebienia... Ech, dwururkę trze od kolektora odmontowywać frown.gif

Gdzie najlepiej pomiar ciśnienia podłaczyć, zamiast czujnika ciśnienia ?

Napisano

> Gdzie najlepiej pomiar ciśnienia podłaczyć, zamiast czujnika

> ciśnienia ?

no w miejsce czujnika, innego wyjścia nie widze

Napisano

u mnie tak samo ok 15 sek i to w dwóch autkach ale dla mnie to normalka TTM i nie wolno gazować przy odpalaniu

Napisano

> u mnie tak samo ok 15 sek i to w dwóch autkach ale dla mnie to

> normalka TTM i nie wolno gazować przy odpalaniu

15s to żadna norma

poza pewnymi wyjątkowymi autami (ktore mają czujnik na koncu maistrali) po max 2-3 sekundach kontrolka powinna nie świecic.

Może i przez jakiś czas silnik przetrwa takie działanie ale w koncu napewno sie zbuntuje

nie masz pokrzywionej miski?

zawsze tak długo czekasz za kontrolką, czy tylko teraz, w zimie?

Napisano
  • Autor

> 15s to żadna norma

Dokładnie

> poza pewnymi wyjątkowymi autami (ktore mają czujnik na koncu

> maistrali) po max 2-3 sekundach kontrolka powinna nie świecic.

Opel ma czujnik zaraz przy pompie.

> Może i przez jakiś czas silnik przetrwa takie działanie ale w koncu

> napewno sie zbuntuje

> nie masz pokrzywionej miski?

No właśnie mam..

> zawsze tak długo czekasz za kontrolką, czy tylko teraz, w zimie?

Nie, pojawiło się ostatnio, od powiedzmy tygodnia.

Miske pokrzywiłem z 2 miesiące temu wink.gif

W każdym razie wtedy zanotowałem ostatnie przywalenie miską po którym zatrzymałem się aby stwierdzić świeże ślady.. Nowych śladów brak. Cóż, taki urok jeżdżenia po różnych bezdrożach..

Spróbuję jeszcze olej zmienić bo ten zbliża się już do 15 kkm i w sumie miałem i tak go niebawem wymieniać. Ale organoleptycznie olej jest jecze ok. Niezbyt ciemny, lepkość "na palca" tez w normie. Auto eksploatowane głównie na dłuzszych odcinkach, nie mam masła pod korkiem.

Zastanawiam mnie jeszcze ten odgłos takie wziuuuu narastającej częstotliwości trwające ze 3 sekundy. Towarzyszy zgaśnięciu lampki.

Tego odgłosu nie było wcześniej, pierwszy raz pojawił się parę tygodni temu (bez lampki) or razu po odpaleniu i zaklasyfikowałem to jako odgłos zastrzymującego się rozrusznika (i luzu na tulejkach w nim).

Ten odgłos wygląda mi na pompę lub zawór regulacji ciśnienia ?

Napisano

> Ten odgłos wygląda mi na pompę lub zawór regulacji ciśnienia ?

Może powietrze + olej mielą się w pompie zanim olej ją wypełni hmm.gif.

Przy okazji wymiany oleju możesz od razu zdjąć michę. Sprawdź też, czy nie ucierpiała rurka łącząca smok z pompą.

Napisano

Miałem dokładnie te same objawy. Po wymianie pompy problem zniknoł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.