Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup prostownika

Featured Replies

Napisano

> A ja sobie kupiłem takie coś Link z Alledrogo w sklepie LIDL za ZTCP

> 50zl i jestem zadowolony. Zostawiam ładowanko na noc i gra

Kupiłem tego Tronic T4X na allegro, po pierwsze brak gwarancji, one nie są nowe, jeden allegrowicz dawał tylko 3 miesiące. Pudełko ma jakieś naklejki chyba z hiszpani firmy kurierskiej, wyprodukowane w 2006. To chyba jakies zwroty z marketów lub gorzej zwroty gwarancyjne/poserwisówki.

Zrobiłem test tego prostownika, obudowa, wykonanie, parametry na papierze super. A w rzeczywistosci? Po podpieciu do aku i ustawieniu na tryb 14,4 czy zimowy ładuje faktycznie prądem 3,6A (miernik cęgowy), niestety po jakimś czasie (sprawdze dokladnie jakim), przechodzi na 0,8A (napiecie 13,5). Nie jest to opisywany w intstrukcji stan pełnego naładowania bo powinna się zmienić lampka na pełne naładowanie (tryb podtrzymywania). Ogólnie coś jest nie tak, będę to wyjaśniał z gościami z allegro.

Jak ktoś ma ten prostownik i miernik byłbym wdzięczny za sprawdzenie i potwierdzenie problemu.

Napisano

> Jak ktoś ma ten prostownik i miernik byłbym wdzięczny za sprawdzenie

> i potwierdzenie problemu.

powiem szczerze mam ten prostownik prawie 3 lata i nie bylo z nim problemow.jedyna wada[ale wiadoma podczas kupna] jest ten niski prad ladowania.no i nie da sie z niego zasilic nic oprocz akumulatorow.natomiast zdarzalo mi sie odwrotnie podlaczac,robic zwarcia itp.eksperymenty i wszystko nadal jest ok.ja jestem zadowolony z niego.

Napisano

> powiem szczerze mam ten prostownik prawie 3 lata i nie bylo z nim

> problemow.jedyna wada[ale wiadoma podczas kupna] jest ten niski

> prad ladowania.

To o czym pisalem? Ciekawe czy tak wszystkie maja czy to cos sie w nich sypie?...

Poza tym to faktycznie jest OK zeby.GIF

Napisano

Tak z ciekawosci - w czym Wy ladujecie te akumulatory ? W grande punto ladujesz akumulator ? Bo ja pamietam ze prostownika uzywalem jedynie za czasow malucha, od 10 lat tego nie uzywalem bo nie mialem po co. Nie pytam z jakiejstam zlosliwosci czy czegos tylko z czystej ciekawosci - do jakichs sprzetow czy do samochodow ?

Napisano

> bo nie mialem po co. Nie pytam z jakiejstam zlosliwosci czy

> czegos tylko z czystej ciekawosci - do jakichs sprzetow czy do

> samochodow ?

Jak Astra sobie stała kilka dni nie odpalana na mrozie ~-20 to sie aku zeszlo... Kiedyś też sobie rozładowałem zostawiając na cały dzień otwarte drzwi, teraz mam już diody do oświetlenia wnętrza więc już mi tak nie padnie... Ogólnie mam dziwne podejrzenie że w tej Astrze jest oryginalny aku przeszło 11letni. zeby.GIF ale to chyba niemożliwe? zeby.GIF To juz 5 zima gdzie jestem na kupnie nowego aku... ale jakos sobie radzi, poki jezdzilem dzien w dzien zero problemow nawet wlasnie przy -20, teraz niestety po postajach sa jaja.

Napisano

> powiem szczerze mam ten prostownik prawie 3 lata i nie bylo z nim

> problemow.jedyna wada[ale wiadoma podczas kupna] jest ten niski

> prad ladowania.no i nie da sie z niego zasilic nic oprocz

Pobawilem sie dluzej i juz wiem o co chodzi. Ładuje pradem 3.6 do momentu uzyskania napiecia ponad ~14V dokladnie ciezko powiedziec bo szybko szlo do gory (w miare pelny aku) ale przekraczalo ladnie 14V. Następnie zmienia prąd ładowania na 0.8A i tak juz zostaje, napiecie automatycznie spada i podnosi sie juz bardzo powoli w miare ladowania. Pewnie jak znowu dojdzie do 14.4V to sie zmieni ikonka na full i przejdzie na magiczne podtrzymywanie (jak w instrukcji).

Zeby bylo idealnie to po uzyskaniu tych 14.4V powinien stopniowo zmniejszac prad... ale coz mozna wymagac od takiej zabawki. zeby.GIF

• 2 miesiące później...
Napisano

Odgrzebie trochę watek.Może mnie nie zlinczujecie biglaugh.gif

Przeczytałem ten i wiele innych wątków na temat prostowników i chyba z nadmiaru wiedzy dalej jestem w punkcie początkowym bo nie wiem co kupić.

Nie jestem jakimś maniakiem który często bawi się prostownikiem i zachwyca sie ze to tak ładował a to tak, ale z drugiej strony też nie należę do osób dla których proces ładowania polega tylko na podłączeniu prostownika do aku i gniazdka i po n godzinach odłączeniu. jakaś tam wiedzę trochę mam - podparta waszym wykładem w tym wątku- ale nie wiem który z typów prostowników będzie najlepszy. Kwota jaka zamierzam wydać to max 150 PLN. Po wstepnej selekcji do wyboru mam 3 typy (podane modele są tylko orientacyjnie):

- prostownik z automatyczna regulacją prundu np. taki ??

- prostownik z płynna ręczna regulacja prundu np. taki

- mikroprocesorowy np. taki albo taki

Aha zapomniałem dodać, Ładowanie bedzie przynajmniej teraz na akumulatorze Centra Plus a co w przyszłości to nie wiem.

W sumie to zastanawiam się nad poz.2 lub 3. Czy ktoś może mnie nakierunkować ku jednej z tych dwoch(trzech) opcji wink.gif

Napisano

> Koledzy podpowiedzcie z doświadczenia jaki zakupić prostownik co by

> posłużył parę latek i można by nim podładować aku w aucie, na

> Alledrogo pełno tego a ja słabo znam się na tym chyba ...

> Z góry dzięki za odpowiedź !

http://www.romstan.com.pl/osprzet.html

mam BP 12V/15A, swietny i niezawodny

Napisano

> mam taki sam prostownik . Duży jego plus to możliwość regulacji

> prądu ładowania i jest poza tym solidnie zrobiony .

a do ilu volt jest on w stanie wyciagnac gdy podlaczysz aku?? wyciagnie powyżej 15V-16V?

bo miałem przyjemnosć testowa/uzywac 3 prostowniki i zaden z nich nie osiagnał pułapu 15V pomimo iż nie posiadały stabilizacji napiecia. a takie"napiecie" pasowałoby do naładowania zwykłego aku...

I druga sprawa co sadzicie o ładowarkach mikroprocesorowych np. 10A, czy jest to warte swej ceny czy jest to tylko sam marketing?

Napisano

> a do ilu volt jest on w stanie wyciagnac gdy podlaczysz aku??

> wyciagnie powyżej 15V-16V?

> bo miałem przyjemnosć testowa/uzywac 3 prostowniki i zaden z nich nie

> osiagnał pułapu 15V pomimo iż nie posiadały stabilizacji

> napiecia. a takie"napiecie" pasowałoby do naładowania zwykłego

> aku...

aku kończy się ładować , jeśli na elektrodach przy podłączonym prostowniku jest napięcie 15,6-16,8V . Tym prostownikiem spokojnie osiągałem w zależności od akumulatora od 15,7 do 16,5V . Co ciekawe wyższe wartości były przy ładowaniu rozładowanych nowych aku . W moim poprzednim 8 letnim aku napięcie dochodziło tylko do około 15,7V po czym następowało intensywne gazowanie i nagrzewanie elektrolitu .

Napisano

dzieki za opinie...napewno jest bardzo przydatna przy wyborze, ale jeszcze jakby ktos z uzytkowników napisał mi cos o ładowarkach mikroprocesorowych czy warto je kupowac czy nie, no nigdy nie miałem z nimi stycznosci /ani nikt ze znajomych/ niewiem.gif

Napisano

> dzieki za opinie...napewno jest bardzo przydatna przy wyborze, ale

> jeszcze jakby ktos z uzytkowników napisał mi cos o ładowarkach

> mikroprocesorowych czy warto je kupowac czy nie, no nigdy nie

> miałem z nimi stycznosci /ani nikt ze znajomych/

Mam Tronic T4X z LIdla, uzywam okolo 2 lat, przeprowadzilem kilka ladowan i nic zlego nie moge powiedziec

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.