Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obroty Z16SE

Featured Replies

Napisano

Witam. Pytanie do użytkowników (lub byłych użytkowników)Z16SE (oprócza RWICIKA - jego już dopytałem smile.gif ) o obroty na rozgrzanym silniku w czasie mrozów. Też macie trochę podwyższone (tak ok 1000 obr/min)? U mnie tak jest odkąd temperatury nie wychodzą ponad -1 stopień. Jak się zgasi gorący silnik i zaraz go odpali to obroty spadają do 750 a potem z ciągu 10 sekund równomiernie podnoszą się same do 1000 i stoją jak zamurowane. Czy u was jest podobnie? Dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Witam.Zgadza się. Obroty w tym silniku przy mrozach to 1000 obr/min. Dzisiaj jednak u mnie obroty wróciły do normy. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Dzisiaj jednak u mnie obroty wróciły do normy. Pozdrawiam

Tzn. przy jakiej temperaturze wróciły do normy? Ciekawe o ile większe jest przez te obroty spalania. (jeszcze tego nie sprawdziłem).

Napisano

Witam

Mam ten silnik w Combo C i nawet przy bardzo niskich temperaturach po rozgrzaniu silnik ma obroty ok 750.

pozdro

Napisano

> W mojej w czasie mrozów także było 1000 rpm

To samo u mnie więc TTTM smile.gif

pzdr

Napisano

> Witam

> Mam ten silnik w Combo C

Na pewno masz ten sam silnik co my czyli Z16SE?

Napisano

> Na pewno masz ten sam silnik co my czyli Z16SE?

Nawet na 1000% mam ten sam silnik smile.gif

Napisano
  • Autor

I pytanie pokrewne: skąd ta małpa wie że ma sobie podnieść obroty?

Napisano

Ten małpiszon ma czujnik temperatury zewnętrznej i jak jest za niska to podwyższa obroty. Ale mogę sie mylić ponieważ u mnie obroty zwiększają sie przy bardzo niskich temperaturach.

Jeżeli dla przykładu temperatura przez całą zimę nie spadnie poniżej około -5 to bede miał prawidłowe obroty czyli 750. Jednak gdy przez dwa trzy dni bedzie niższa to obroty sie zwiększą i bedą sie tak utrzymywać nawet gdy temperatura bedzie w okolicach zera. Pewnie wymiana oprogramowania by pomogła. Pozdrawiam

Napisano

> Jaki masz rok produkcji?

2004 rok

Napisano

U mnie po dopaleniu na mrozie normalnie obroty wskakiwały na 1500 i w miare rozgrzewania spadały do 750. Ostatnio jednak złapał jakis błąd i przy odpaleniu od razu wrzucał na 1000, nawet jak silnik się zagrzał i załaczały się wentylatory, on nadal trzymał 1000 obr na jałowym. Czytałem że to może być czujnik temp płynu, ale przed wymianą zdjąłem klemę z aku na 1 godz. i wszystko wróciło do normy. Musze zaznaczyć że mój silnik to z16xe.

Napisano
  • Autor

Wiadomość dla potomnych: z chwilą pojawienia się temperatur dodatnich dalej obroty utrzymywały sie na 1000. (może jakbym poczekał kilka dni to komputer by "odpuścił" podwyższanie obrotów). Zastosowalem odpięcie akumulatora - obroty wróciły do normy tj. 750.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.