Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamarzanie szyb od wewnątrz - Astra F !?!

Featured Replies

Napisano

Witam! Jestem posiadaczem Astry od niedawna i pech chciał że kupiłem ja przed sama zimą. Już przy -3'C na zewnątrz zamarza mi przednia szyba, gdyby to było od zewnątrz nie byłoby problemu, ale szyba zamarza od wewnątrz. Troszkę mnie to irytuje jak trzeba codziennie rano skrobać szybę od wewnątrz auta. Po dłuższym działaniu ogrzewania problem znika, tylko że jak samochód postoi na mrozie (po ogrzaniu) to wtedy na szybie jest już całkiem spora ilość lodu. Szukałem pokrewnych tematów, ale nie znalazłem. Może ktoś wie co z tym zrobić lub czego to może być wina?

Napisano

Skoro w zimie ci zamarzają to w pozostałe dni pewnie będą parować.

> Szukałem pokrewnych tematów

Temat pokrewny: KLIK

Ale najpierw sprawdź czy nie masz przypadkiem właczonego obiegu wewnętrznego.

Pozdroofka

Napisano

> Skoro w zimie ci zamarzają to w pozostałe dni pewnie będą parować.

> Temat pokrewny: KLIK

nic dodać nic ująć wink.gif

> Ale najpierw sprawdź czy nie masz przypadkiem włączonego obiegu

> wewnętrznego.

albo czy klapki nie zawiesiły się w pozycji zamkniętej...

Napisano

na duzym mrozie i w A6 zamarzaja

trzeba jakos ogrzac wnetrze by woda wyparowala, albo cierpliwie czekac do wiosny na cieplejsze dni 275123014-zielony.gif

Napisano

> na duzym mrozie i w A6 zamarzaja

> trzeba jakos ogrzac wnetrze by woda wyparowala, albo cierpliwie

> czekac do wiosny na cieplejsze dni

Mi też już 2 razy zamarzła szyba w środku...jedyne wyjście to po zakończonej jeździe przewietrzyć auto przed zamknięciem. oslabiony.gif

Napisano

> Witam! Jestem posiadaczem Astry od niedawna i pech chciał że kupiłem

> ja przed sama zimą. Już przy -3'C na zewnątrz zamarza mi

> przednia szyba, gdyby to było od zewnątrz nie byłoby problemu,

> ale szyba zamarza od wewnątrz. Troszkę mnie to irytuje jak

> trzeba codziennie rano skrobać szybę od wewnątrz auta. Po

> dłuższym działaniu ogrzewania problem znika, tylko że jak

> samochód postoi na mrozie (po ogrzaniu) to wtedy na szybie jest

> już całkiem spora ilość lodu. Szukałem pokrewnych tematów, ale

> nie znalazłem. Może ktoś wie co z tym zrobić lub czego to może

> być wina?

ja mialem podobnie tylko ze w alfie 146. Jak wsiadlem do samochodu to wszystkie szyby w srodku byly w lodzie. Nie wiedzialem co jest przyczyna tez myslalem ze filtr pp ale okazalo sie ze mialem tylko niedomkniete okno z tylu doslownie na 2-3 mm. Po zamknieciu i wytarciu szyb recznikiem szybki sa eleganckie

Napisano
  • Autor

Faktycznie miałem włączony wewnętrzny obieg powietrza, tylko że po zmianie na zewnętrzny efekt jest jeszcze gorszy. Do tej pory zamarzała mi tylko przednia szyba i boczna od pasażera, teraz zamarzły mi już wszystkie frown.gif To chyba nie wina obiegu powietrza?!?

Napisano

> Faktycznie miałem włączony wewnętrzny obieg powietrza, tylko że po

> zmianie na zewnętrzny efekt jest jeszcze gorszy. Do tej pory

> zamarzała mi tylko przednia szyba i boczna od pasażera, teraz

> zamarzły mi już wszystkie To chyba nie wina obiegu

> powietrza?!?

usun z auta wszelka wilgoc (oczywiscie ta co sie uda, bo wiadomo ze na dywanikach zawsze bedzie w zimie woda), sprawdz filtr i wtedy zobacz co sie bedzie działo...

Napisano

Miałem niedawno tak samo. Jednyne co cię ratuje to wyjęcie filtra kabiny z podszybia, pewnie robi za gąbkę, bo ścieka na niego. A jak mrozy odpuszczą to robota wg instrukcji lelka i testy wiaderkowe.

Napisano

> Miałem niedawno tak samo. Jednyne co cię ratuje to wyjęcie filtra

> kabiny z podszybia, pewnie robi za gąbkę, bo ścieka na niego. A

> jak mrozy odpuszczą to robota wg instrukcji lelka i testy

> wiaderkowe.

To co w instrukcji o osuszaniu astrolota robiłem latem. Nie mam problemów ani z parowaniem szyb ani tym bardziej z zamarzaniem. Polecam wszystko co tam opisane zrobić a nawet jeszcze więcej jak ma się kombi, był gdzieś manual co zrobić dodatkowo w kombi.

Warto poświęcić jeden dzień i tubę silikonu bo efekty są naprawdę zauważalne.

Parowanie i zamarzanie szyb może też powodować przeciekająca nagrzewnica, miałem kiedyś tak w innym aucie, nie oplu.

Napisano
  • Autor

> Parowanie i zamarzanie szyb może też powodować przeciekająca

> nagrzewnica, miałem kiedyś tak w innym aucie, nie oplu.

Dzięki za wszystkie porady, jak na razie konkretne przewietrzanie i pozbycie się starych dywaników pomaga. Ale mam pytanie odnośnie postu jacknn, czy przeciekająca nagrzewnica może powodować zwarcie w całym układzie elektrycznym autka? Pytam bo nie znam się za bardzo na tym jeszcze, a właśnie taki efekt mam, po włączeniu ogrzewania (nawiewu) po 5 min chodzenia gaśnie mi wszystko w samochodzie, oprócz kontrolki poduszek powietrznych oslabiony.gif. Jeśli tak to rozumiem że nagrzewnica do wymiany?

Napisano

> , czy przeciekająca nagrzewnica może powodować

> zwarcie w całym układzie elektrycznym autka?

Raczej nie. A poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym jest stały?, jeśli tak to nie nagrzewnica. Może podszybie źle złożone i tam przecieka?

Pozdr

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za zainteresowanie problemem. Trochę mi zeszło, ale porobiłem co trzeba i jak na razie jest OK. Wymieniłem filtr pyłków, wyeliminowałem stare dywaniki, no i oczywiście pamiętam o przewietrzaniu smile.gif A co do elektryki, to problem leżał w przełączniku świateł długich i kierunkowskazów, on robił mi zwarcie i stąd tez to dziwne zachowanie elektryki smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zimą przy temperaturach około zero i niżej zanim zostawisz autko

z rozgrzanym wnętrzem na kilka godzin dłużej, po prostu je przewietrzyć. Drzwi przednie otworzone, klapa tylna (w limuzynie tylne drzwi po przekątnej do przednich). Tak 5 minut.

I szyby nie zamarzają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.