Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wydajność katalizatora

Featured Replies

Napisano

Czy jest możliwość sprawdzenia wydajności/przepustowości katalizatora ? Jeśli tak, to gdzie można pytać o taką usługę ?

Auto ma 13lat i najechane 90kkm (pewny, udokumentowany przebieg) W 2 warsztatach powiedziano mi że te katalizatory jak nie zostaną uszkodzone mechanicznie, to jeżdżą po 200kkm.

Teraz mi tak przyszło do głowy czy by nie dało sie sprawdzić jego sprawności.

Napisano

> Czy jest możliwość sprawdzenia wydajności/przepustowości katalizatora

> ? Jeśli tak, to gdzie można pytać o taką usługę ?

> Auto ma 13lat i najechane 90kkm (pewny, udokumentowany przebieg) W 2

> warsztatach powiedziano mi że te katalizatory jak nie zostaną

> uszkodzone mechanicznie, to jeżdżą po 200kkm.

> Teraz mi tak przyszło do głowy czy by nie dało sie sprawdzić jego

> sprawności.

Sprawnosc mozesz sprawdzic na analizatorze spalin.

Ja nie widzialem jeszcze stanowiska do pomiaru samej przepustowosci katalizatora. I na twoim miejscuy tez bym sobie tym glowy nie zawracal.

Napisano

> Sprawnosc mozesz sprawdzic na analizatorze spalin.

> Ja nie widzialem jeszcze stanowiska do pomiaru samej przepustowosci

> katalizatora. I na twoim miejscuy tez bym sobie tym glowy nie

> zawracal.

Brat ma Skodę Felicia, która ma przejechane ponad 200000km. Niedawno katalizator zaczął mu dzwonić. okazało się, że popękał ten ceramiczny wkład. Jest to ceramiczny element, składający się z setek malutkich kanalików o wymiarach 1mm x 1mm. Oglądając większe kawałki, które wypadły z wnętrza można było stwierdzić, że gdyby nie popękał to mógłby jeszcze dłuuugo służyć. Nie było widać żeby jakiś kanalik był zapchany.

Nie wiem co to by musiało być by zapchało katalizator.

Wychodzi też na to, ze nie warto wierzyć jakiemuś majstrowi gdy mówi, że katalizator trza wymienić, bo zapchany.

Z tego co mi się wydaje to trzeba go wymienić tylko wtedy gdy po prostu popęka ten ceramiczny wkład i zaczyna to wszystko dzwonić.

Napisano

> warsztatach powiedziano mi że te katalizatory jak nie zostaną

> uszkodzone mechanicznie, to jeżdżą po 200kkm.

z pewnoscia-niedawno mialem pomiar na badaniu technicznym-ponad 120 kkm i ooogromny zapas normy emitowanych substancji.

ale zalezy to tez od stylu jazdy-w atosie byl wymieniany przy 60kkm...

Napisano

>Jest to ceramiczny element, składający się z

> setek malutkich kanalików o wymiarach 1mm x 1mm.

dokładnie tak, niedawno podczas naprawy mocowania rury wydechowej (~80 kkm) też zaglądałem do mojego kata od strony wlotu i był tylko "delikatnie" pokryty sadzą, ale nie zatkany.

> Nie było

> widać żeby jakiś kanalik był zapchany.

> Nie wiem co to by musiało być by zapchało katalizator.

a czy zwiększona konsumpcja oleju przez silnik (uszczelniacze zaworowe kaput lub inne pierścienie) też pozostanie bez wpływu na stan kata? no ja wiem, że jego wnętrze się rozgrzewa itd, ale zazwyczaj w spalinach czterosuwa nie ma zbyt wiele oleju...... hmm.gif

> Wychodzi też na to, ze nie warto wierzyć jakiemuś majstrowi gdy mówi,

> że katalizator trza wymienić, bo zapchany.

> Z tego co mi się wydaje to trzeba go wymienić tylko wtedy gdy po

> prostu popęka ten ceramiczny wkład i zaczyna to wszystko

> dzwonić.

wierzyć bezgranicznie to może nie, ale skonfrontować opinie majstrów w 2~3 warsztatach (mogą być zupełnie różne diagnozy) w połączeniu z objawami auta (jeśli jakieś są) i wtedy wyciągać jedynie słuszne wnioski. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

No dzięki za wypowiedzi... Juz miałem go wymieniać profilaktycznie przy okazji robienia całego układu wydechowego, Ale skoro nie trzeba, to dobrze, parę zł to przodu smile.gif

Napisano

katalizator przeważnie wytrzymuje dłużej niż silnik. Problem zaczyna się, gdy jeździ się krótkich odcinkach (niedogrzany silnik pracuje na bogatej mieszance), przy niesprawnej sondzie etc. Wtedy ten niewielki nadmiar tlenu przelatujący przez kat razem ze spalinami nie wystarcza na wypalenie wszystkiego. Powstają nagary i może się przytkać.

Napisano

> katalizator przeważnie wytrzymuje dłużej niż silnik. Problem zaczyna

> się, gdy jeździ się krótkich odcinkach (niedogrzany silnik

> pracuje na bogatej mieszance), przy niesprawnej sondzie etc.

> Wtedy ten niewielki nadmiar tlenu przelatujący przez kat razem

> ze spalinami nie wystarcza na wypalenie wszystkiego. Powstają

> nagary i może się przytkać.

Tak, katalizator jest praktycznie niezniszczalny - 99% padniętych jest uszkodzonych mechanicznie albo zatkanych z powodu silnika w stanie agonalnym. To, że katalizator wytrzymuje około 200kkm - bzdura hehe.gif. Chyba że to są te słynne 200kkm w sprowadzanych furach, które mają tak naprawdę 800kkm albo i drugie tyle. Gdy silnik pluje olejem to katalizator pada faktycznie szybko, ale przy zdrowym silniku nie ma prawa nic się z nim dziać (zresztą sama definicja katalizatora o tym świadczy skromny.gif).

Napisano

> Tak, katalizator jest praktycznie niezniszczalny - 99% padniętych

> jest uszkodzonych mechanicznie albo zatkanych z powodu silnika w

> stanie agonalnym. To, że katalizator wytrzymuje około 200kkm -

> bzdura . Chyba że to są te słynne 200kkm w sprowadzanych

> furach, które mają tak naprawdę 800kkm albo i drugie tyle. Gdy

> silnik pluje olejem to katalizator pada faktycznie szybko, ale

> przy zdrowym silniku nie ma prawa nic się z nim dziać (zresztą

> sama definicja katalizatora o tym świadczy ).

Coś w tym jest.. Katalizator w mojej Skodzie ma przejechane 275 tyś.. Nie brzęczy, analiza spalin w normie.

Słyszałem natomiast, że katalizator montowany w Felicji 1,6 jest od silników dwulitrowych - stąd jego wysoka trwałość (jest przewymiarowany), ale nie wiem ile w tym jest prawdy..

Napisano

> Coś w tym jest.. Katalizator w mojej Skodzie ma przejechane 275

> tyś.. Nie brzęczy, analiza spalin w normie.

> Słyszałem natomiast, że katalizator montowany w Felicji 1,6 jest od

> silników dwulitrowych - stąd jego wysoka trwałość (jest

> przewymiarowany), ale nie wiem ile w tym jest prawdy..

w starszych autach katalizatory były ceramiczne, bardziej wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne, nowsze są metalowe, zaczynają skutecznie pracować przy niższej i są wytrzymalsze. Nie wiem jak w felci, ale kolega miał saaba 900 z 96r. Auto jeździło w UK i miało blisko pół miliona km na zegarze. Na przeglądzie gość powiedział, że spaliny są jak w nowym ok.gif

Napisano

> (jest

> przewymiarowany), ale nie wiem ile w tym jest prawdy..

To by nie działał...

Akurat toto ustrojstwo musi być dobrane do wielkości silnika, inaczej nie zadziała (prawidłowo).

Napisano

> Czy jest możliwość sprawdzenia wydajności/przepustowości katalizatora

> ? Jeśli tak, to gdzie można pytać o taką usługę ?

Teoretycznie metod jest kilka:

Euro III i w górę -> są 2 (czasem więcej :-) ) sondy lambda - przed i za katalizatorem.

Pierwsza pełni rolę sterującą układu, druga kontrolną.

Jeżeli katalizator sobie zdechnie, to za sprawą drugiej sondy ECU wykaże błąd (migająca kontrolka silnika).

Wariant drugi - często na doprowadzeniu spalin do katalizatora i za nim jest zaślepiony otwór - tamże można wprowadzić sondę analizatora spalin i w ten sposób zmierzyć różnicę przed i za katalizatorem.

Również takoż można dokonać pomiaru ciśnień/różnicy ciśnień przed i za katalizatorem.

Opieranie się na "gołej" analizie spalin z przypiętego analizatora jest mocno mylące, bo przy sprawnym układzie wtryskowym spaliny wyjdą w normie nawet przy wyciętym katalizatorze...

Napisano

> Opieranie się na "gołej" analizie spalin z przypiętego analizatora

> jest mocno mylące, bo przy sprawnym układzie wtryskowym spaliny

> wyjdą w normie nawet przy wyciętym katalizatorze...

To prawda. Ale diagnosta przy silnikach Euro 3 i 4 powinien sprawdzać również spaliny przy 2.500 obrotów i 3.500 obrotów. Tak mi ostatnio na przeglądzie powiedział diagnosta i tak też zrobił - przy wyciętym/niesprawnym katalizatorze od razu wszystko wyjdzie. Jeżeli ktoś ma wyciety katalizator i mimo to dostał przegląd świadczy to albo o partactwie diagnosty albo zwykłym łapówkarstwie. Analizę spalin na obrotach jałowych robi się tylko w silnikach sprzed Euro 3, przy nowszych trzeba robić tak jak pisałem wyżej.

Napisano

> Opieranie się na "gołej" analizie spalin z przypiętego analizatora

> jest mocno mylące, bo przy sprawnym układzie wtryskowym spaliny

> wyjdą w normie nawet przy wyciętym katalizatorze...

Nie koniecznie u mnie było trochę powyżej normy przy standardowym układzie wydechowym (katalizator, środkowy i końcowy)...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.