Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[T] Alarm

Featured Replies

Napisano

Jutro wyjazd na narty a alarm zaczyna wariować...

Wczoraj po pracy jak otwierałem samochód, to wydał z siebie trzy dźwięki, jak nigdy... Później podjechałem do sklepu i usłyszałem jakiś alarm, spojrzałem przez okno w stronę samochodu a że widziałem tylko górę auta i do końca nie wiedziałem czy to mój, otworzyłem auto z kluczyka i zamknąłem ponownie, alarm ucichł...

Zaparkowałem na osiedlu jak burak, żeby w razie czego usłyszeć czy coś się nie dzieje, ponieważ po kilku godzinach wszystko było w porządku, zaparkowałem na parkingu! Dzisiaj rano znowu przywitał mnie trzykrotnym piknięciem...

Dzisiaj trochę pojeździłem i nie zauważyłem nic niepokojącego, ale że przejeżdżałem obok ASO to wstąpiłem... Gość z ASO zapytał czy korzystam z otwarcia bagażnika gdy alarm jest aktywny, po moim potwierdzeniu powiedział, że tak właśnie samochód informuje o otwarciu bagażnika... Na moje stwierdzenie, że przez ponad rok użytkowania nie pikało, pan z ASO powiedział, że pewnie nie zwróciłem na to uwagi...

Co dziwne, pierwszy raz coś takiego zauważyłem wczoraj po południu a przedwczoraj odebrałem auto z przeglądu! Czy to zbieg okoliczności, jak twierdzi ASO? Może to taka asekuracyjna postawa, bo nie powiedziałem im, że na przeglądzie byłem w innym ASO...

Alarm firmy Meta dokładany w salonie...

EDIT: O co może chodzić? Tak w ciągu dnia nie zaobserwowałem żadnych problemów... Niestety nie mam możliwości nasłuchiwania przez noc, czy alarm nie wyje a ochrona osiedla już miała nową zmianę i nic nie wiedzą...

Napisano

> przejeżdżałem obok ASO to wstąpiłem... Gość z ASO zapytał czy

> korzystam z otwarcia bagażnika gdy alarm jest aktywny, po moim

> potwierdzeniu powiedział, że tak właśnie samochód informuje o

> otwarciu bagażnika...

Na alarmach się nie znam ale IMHO to jakaś bzdura jest. Też używam otwierania samego bagażnika, gdy alarm jest załączony i nigdy jeszcze alarm nie wydał z siebie żadnego dźwięku.

Napisano

> EDIT: O co może chodzić? Tak w ciągu dnia nie zaobserwowałem żadnych

> problemów... Niestety nie mam możliwości nasłuchiwania przez

> noc, czy alarm nie wyje a ochrona osiedla już miała nową zmianę

> i nic nie wiedzą...

no a jakbys sam celowo uruchomil alarm i pozniej sprawdzil czy po zalaczeniu alarmu bedziesz mial to pikniecie? skoro nie ma opcji nasluchiwania w nocy to moze tym sposobem bys cos wybadal?

Napisano

> Na alarmach się nie znam ale IMHO to jakaś bzdura jest. Też używam

> otwierania samego bagażnika, gdy alarm jest załączony i nigdy

> jeszcze alarm nie wydał z siebie żadnego dźwięku.

Potwierdzam, u mnie to samo, alarm jest cały czas cicho (montowany w ASO - M782)

Napisano
  • Autor

> no a jakbys sam celowo uruchomil alarm i pozniej sprawdzil czy po

> zalaczeniu alarmu bedziesz mial to pikniecie?

Nigdy nie było pikania... Czy to przy normalnym używaniu czy przy otwierania bagażnika z pilota przy aktywnym alarmie!

Gość z ASO powiedział, że pikanie występuje również wtedy, gdy alarm się uaktywniał... Z kolei w instrukcji alarmu jest tylko o liczbach mignięć diody przy otwieraniu, które w zależności od liczby informują o powodzie wzbudzenia alarmu...

Kurcze, nie wiem co jest! Może to dlatego, że myli samochód po przeglądzie... Zostawiać w ASO na razie mi się go nie chce, bo to pikanie jak na razie występuje sporadycznie!

Napisano

> Kurcze, nie wiem co jest! Może to dlatego, że myli samochód po

> przeglądzie...

zlookaj czy bedzie to wystepowac w kolejnych dniach hmm.gif

Napisano

chwila ... u was alarm pika ??

moj od nowości milczy ...

tzn jak ktos otworzy bez mojej wiedzy, to wyje ... ale otwieranie i zamykanie z kluczyka potwierdza tylko kierunkami...

Napisano
  • Autor

> chwila ... u was alarm pika ??

Sporadycznie...

> moj od nowości milczy ...

> tzn jak ktos otworzy bez mojej wiedzy, to wyje ... ale otwieranie i

> zamykanie z kluczyka potwierdza tylko kierunkami...

Też tak mam, ale od przeglądu raz na kilkanaście otwarć pika! Tak jakby sygnalizował zadziałanie alarmu, raz nawet chyba mi pod sklepem zadziałał...

Ale tak sam z siebie i to mnie irytuje, bo do auta raczej nikt się nie dobiera...

Napisano

> Sporadycznie...

> Też tak mam, ale od przeglądu raz na kilkanaście otwarć pika! Tak

> jakby sygnalizował zadziałanie alarmu, raz nawet chyba mi pod

> sklepem zadziałał...

> Ale tak sam z siebie i to mnie irytuje, bo do auta raczej nikt się

> nie dobiera...

u mnie nawet po "akcji" informuje większą ilością mignięc ...

Napisano

a przypadkiem drzwiami na parkingu ktos Ci nie przysadzil w auto? ja mialem taki problem w punto,to zmienjszyli czulosc czujek i bylo potem ok,bo czasem sam sie wlaczal i wyl nie wiadomo po co i sam przestawal.

Napisano

Odnośnie tych piknięć to spróbuj wymienić baterię w pilocie. Mój wujek tak miał w Mondeo że jak był słaba bateria to coś z piknięciami i mrugnięciami było nie tak. Po wymianie baterii w pilocie wszystko wróciło do normy hmm.gif

Napisano

> Potwierdzam, u mnie to samo, alarm jest cały czas cicho (montowany w

> ASO - M782)

Hey. Masz może czujnik uderzeniowy dołożony do tego alarmu?

Napisano

> Hey. Masz może czujnik uderzeniowy dołożony do tego alarmu?

hmm, ciężko powiedzieć, napisz mi jak to sprawdzić to sprawdzę. Jeśli np uderzę pięścią w słupek to alarm załączy się, ale raczej na podstawie czujnka objętościowego wewnątrz kabiny. Jak będę w serwisie to podpytam się jeszcze.

Napisano

> hmm, ciężko powiedzieć, napisz mi jak to sprawdzić to sprawdzę. Jeśli

> np uderzę pięścią w słupek to alarm załączy się, ale raczej na

> podstawie czujnka objętościowego wewnątrz kabiny.

no to masz czujnik uderzeniowy. Czujniki ultradzwiekowe w kabinie na pewno nie zareaguja na uderzenie. Masz mozliwosc sprawdzic jaki to czujnik? Czy zwykly standardowy uderzeniowy(wstrzasowy) czy jakis dedykowany. Mam taki sam alarm i chcialbym dolozyc taki czujniczek.

Napisano

> Kurcze, nie wiem co jest! Może to dlatego, że myli samochód po

> przeglądzie... Zostawiać w ASO na razie mi się go nie chce, bo

> to pikanie jak na razie występuje sporadycznie!

Coś takiego dziwnego u mnie też się działo latem, później potrafił niezawsze zadziałać. Pojechałem do ASO i oczywiście było ok. To pewnym czasie niedomagania ustąpiły i jest ok niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Wróciłem z urlopu i na razie wszystko działa!

Napisano

> Jutro wyjazd na narty a alarm zaczyna wariować...

> Wczoraj po pracy jak otwierałem samochód, to wydał z siebie trzy

> dźwięki, jak nigdy...

Te trzy dźwięki oznaczają, że od ostatniego uzbrojenia był alarm.

Napisano
  • Autor

> Te trzy dźwięki oznaczają, że od ostatniego uzbrojenia był alarm.

Dzięki, to już wiem...

Teraz działa wszystko poprawnie zarówno w dodatnich jak i ujemnych temperaturach! Wydaje mi się, że przyczyną mogło być umycie samochodu podczas przeglądu i późniejsze wystawienie go na zewnątrz na mróz... Może coś zamarzło...

Napisano

> Dzięki, to już wiem...

> Teraz działa wszystko poprawnie zarówno w dodatnich jak i ujemnych

> temperaturach! Wydaje mi się, że przyczyną mogło być umycie

> samochodu podczas przeglądu i późniejsze wystawienie go na

> zewnątrz na mróz... Może coś zamarzło...

Ale chyba nie powinno tak być bo oznaczałoby to, że gdzieś woda ma dostęp do "elektryki"... confused.gif

czy masz czujnik wstrząsowy lub ruchowy (ultradźwiękowy)?

Napisano
  • Autor

> Ale chyba nie powinno tak być bo oznaczałoby to, że gdzieś woda ma

> dostęp do "elektryki"...

Wystarczy mała kropelka wody na jakimś wyłączniku krańcowym i już kłopot...

> czy masz czujnik wstrząsowy lub ruchowy (ultradźwiękowy)?

Nie wiem, nie interesuje mnie to... Jest dobrze, nie będę robił dziury w całym!

Napisano

> Ale chyba nie powinno tak być bo oznaczałoby to, że gdzieś woda ma

> dostęp do "elektryki"...

> czy masz czujnik wstrząsowy lub ruchowy (ultradźwiękowy)?

ogólnie auta nie powinno się myć na mrozie ... chyba że gdzieś w ciepłym stoi ... zawsze wilgoć może gdzieś podejść i spowodować jakieś dziwactwa

Napisano
  • Autor

> ogólnie auta nie powinno się myć na mrozie ... chyba że gdzieś w

> ciepłym stoi ...

Ja nie myję, ale na przeglądzie był i go umyli... Trochę musiał postać w hali i obcieknąć, bo zalodzony nie był. Ale zawsze gdzieś tam mogło podcieknąć...

Napisano

> ogólnie auta nie powinno się myć na mrozie ... c

To może się odnosić zamków i uszczelek a co do elektryki to dyskwalifikuje wykonanie instalacji alarmu - po prostu wygląda na partaninę i amatorkę....

Napisano
  • Autor

> To może się odnosić zamków i uszczelek a co do elektryki to

> dyskwalifikuje wykonanie instalacji alarmu - po prostu wygląda

> na partaninę i amatorkę....

Ale żeś się czepnął... wink.gif

Nie wiadomo czemu tak się działo... Woda, wilgoć i mróz to tylko przypuszczenia! Przez ponad rok było dobrze, teraz jest dobrze więc dla mnie jak na razie EOT!

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Ale żeś się czepnął...

> Nie wiadomo czemu tak się działo... Woda, wilgoć i mróz to tylko

> przypuszczenia! Przez ponad rok było dobrze, teraz jest dobrze

> więc dla mnie jak na razie EOT!

No to temat powrócił... Po pewnych obserwacjach zauważyłem, że alarm wariuje dokładnie po tym, jak otworzy się maskę silnika...

Wszystko jest dobrze i problemu nie ma, do czasu jak np. nie doleje spryskiwacza albo nie sprawdzam oleju.

Problem znika, gdy przed zamknięciem maski poruszam wyłącznikiem krańcowym, dlatego to on jest głównym podejrzanym... Dość ciężko chodzi, tzn. naciśnięcie go nie wymaga użycia wielkiej siły, ale wg mnie powinien chodzić lżej... Przy wciskaniu skrzypi...

Kolejne obserwacje wykazały, że czasem po zamknięciu maski i uzbrojeniu alarmu jest standardowe pojedyncze mignięcie kierunkowskazami a czasem po chwili mignie jeszcze raz... Tak jakby alarm przed uzbrojeniem dokonał jakiejś samokontroli i informował, że coś jest nie tak...

Moim zdaniem albo krańcówka gdzieś haczy albo z masą coś nie tak...

Co mogę zrobić tak na szybko w domu, bo nie chce mi się z tym jechać do serwisu... Spryskać ten wyłącznik jakimś penetratorem albo nasmarować, żeby lżej chodził czy od razu wymienić krańcówkę...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.