Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra vs Avensis

Featured Replies

Napisano

Witam, chciałbym zaczerpnąć opinii o tych samochodach, gdyż jest pewien dylemat w zakupie. Wiem, że może to być nie do końca obiektywne bo tu chyba sami fani japończyków ale no cóż.

Po krótce scharakteryzuje obie wersie obie nowe rocznik 2008:

Vectra 1.9 150 KM GTS - elegance + bixenony,cd/mp3, klima 2 strefowa, alu 17, pakiet OPCline, komplet opon + felgi stalowe na zimę.

Avensis 2.0 D4D 126 KM - sol (wersja sol nie ma nic więcej ponad to co jest w vectrze bez tych dodatków oprócz radia cd/mp3)

Gwarancja - Vectra 2 lata, Avensis 3 lata

Cenowo Avensis 2 500 tyś więcej.

Oprócz ogólniej opinii jeśli ktoś wie jakie są koszty serwisów w Toyocie i jak z usterkowością Avensisa i tego silnika to prosiłbym o odpowiedź.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Napisano

jeśli chodzi o silnik 1,9 150KM w vectrze to raczej koledzy pracujacy w ASO opla dobrze sie nie wypowiadali, ponoc bardzo lecą jakies klapki w kolektorze dolotowym,zdecydowanie lepszym silnikiem jest 1,9 120KM nie ma tych klapek i jest mniej skomplikowany.

Napisano

> To vectra jest jeszcze w sprzedaży?

tak jak i AVE II zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

W Vectrze lepszym wyborem jest 1.9 120KM. Mniej usterkogenny i mniej pali. Po kuracji wzmacniającej masz mocy =>150KM a kilka zł zostaje w kieszeni.

Napisano

Vectra wieksza w środku, teściowa ma Ave a ja robie w Oplu i oba znam. Ja brałbym Vectre.

Napisano

> Vectra wieksza w środku

zgadza się, jest więcej miejsca na szerokość

ale np miejsca na nogi z tyłu więcej jest w avensisie

Napisano

mialem prakty w Toyocie i Avensisy nie sa az tak bezawaryjne jak to podaje prodycent frown.gif generalnie wolabym Vectre

Napisano

To i ja dorzucę swoje 0,03 PLN...

Poprzednio miałem przez 1,5 roku Vectrę 1.9 CDTI (wersja poliftowa, 120 koni) a obecnie powożę Ave 2.2 (150 konną). Vectrą zrobiłem jakieś 70kkm a Ave na razie 30kkm i z tych dwóch bez wątpienia wybrałbym Vectrę. Dlaczego?

- Opel lepiej sie prowadził. Może Mondeo to nie było ale Ave to straszna kanapa.

- W Oplu pomiędzy przeglądami (co 30kkm) dolewałem niecały litr oleju żeby utrzymać poziom a Ave zżera pomiędzy przeglądami 3 litry oleju z tą różnicą, że przeglądy są co 15kkm wieć w porównaniu do Opla na 30kkm trzeba do Toyoty dolać 6 litrów oleju.

- Przez 70kkm w Vectrze nie zepsuło się nic. W Ave przez 30kkm padły: lewy ksenon (po 1kkm), prawy ksenon (po 10 kkm), podświetlanie deski rozdzielczej (po 13kkm). Do tego ten apetyt na olej...

- Podczas niedawnych mrozów (jakieś -21 stopni) Ave zapaliła... po 3 minutach kręcenia... Przy podobnych mrozach trzy lata temu opel palił w zasadzie bez problemu.

Przy obu autach identyczny styl jazdy, przebiegi. Serwisowane zgodnie z zaleceniami producenta...

Rozmawiałem z dwoma znajomymi, którzy mają takie same Avensisy. O ile u nich nie było żadnych ponadplanowych awarii o tyle w przypadku mrozu i oleju mają w zasadzie ten sam cyrk...

Dlatego właśnie wybrałbym Vectrę. W przypadku Opla jedynym problemem były na początku nietypowe dzwigienki kierunkowskazów i wycieraczek ale szybko szło się do tego przyzwyczaić.

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania - wal wink.gif

Pozdrawiam,

Piotrek

Napisano

Ja trochę odwrócę tok rozumowania:

- Oba samochody lubiane flotowo (co ma swoje minusy)

- Oba to schodzące modele (co ma swoje plusy)

Aven:

- Mniej lubiany flotowo

- Większe i stałe w czasie zaufanie do marki

- Wyższa WR

- Dłuższa gwarancja

- "Polski" silnik ;-)

Vectra

- Bardziej lubiany flotowo (także dlatego, że główny gracz PL rynku leasingowego powiązany jest kapitałowo z GM :-) )

- Niższe zaufanie do marki jako auto względnie nowe, rośnie wraz ze spadkiem ceny

- Niższa WR

CZYLI (tak skracając):

Awena sprzedasz drożej i nieco łatwiej, jeśli planujesz jeździć 2-3-4 lata

Wektra będzie "jak wino" - łatwiej sprzedawalna gdy posunie się w latach (inny segment docelowy rynku ;-) ), ale i tak tańsza przy tej odsprzedaży.

Problemem (?) vectry może być duża (większa niż w awenie) podaż aut poflotowych, wciąż jeszcze niezbyt na rynku wtórnym lubianych.

Ja bym brał awena, bo raz że prywatnie jestem wielbicielem tejże marki, a dwa, że podoba mi się jego charakter - miły tapczan na kołach :-) - dla mnie idealne GranTurismo, zwłaszcza z gruźlikiem pod maską, trzy, że z racji lepszej WR i niższych kosztów serwisu (dłuższa gwarancja) w ostatecznym rozrachunku ze sporym prawdopodobieństwem będzie tańszy.

Z drugiej strony - może warto zakrzątnąć się przy nowym modelu ?

Model schodzący już na wejściu jest bardziej w plecy na wartości - summa summarum kosztowo może wyjść na jedno, z drugiej strony nowy model to stary model z nowymi błędami...

Napisano
  • Autor

> Awena sprzedasz drożej i nieco łatwiej, jeśli planujesz jeździć 2-3-4

> lata

Samochód jest kupowany raczej na dłuższy okres 5-8 lat a nawet jeśli coś to przekazywanie - "wszystko zostaje w rodzinie".

Dlatego też kwestią utraty wartości, czy problemem ze sprzedażą jest mniej istotny.

Napisano
  • Autor

< że przeglądy są co 15kkm wieć w porównaniu

> do Opla na 30kkm trzeba do Toyoty dolać 6 litrów oleju.

> - Przez 70kkm w Vectrze nie zepsuło się nic.

A jak z kosztami przeglądów? podobnie? bo z tego co słyszałem Toyota jednak droższe ma od Opla.

Napisano

> Samochód jest kupowany raczej na dłuższy okres 5-8 lat a nawet jeśli

> coś to przekazywanie - "wszystko zostaje w rodzinie".

> Dlatego też kwestią utraty wartości, czy problemem ze sprzedażą jest

> mniej istotny.

Z drugiej strony nigdy nie wiesz, co będzie się działo za x lat...

No i tempo utraty wartości ma też znaczenie przy ubezpieczeniu (w razie szkody całkowitej).

Jak mówię - niuanse, ale też trzeba patrzeć na to...

Napisano

> < że przeglądy są co 15kkm wieć w porównaniu

> A jak z kosztami przeglądów? podobnie? bo z tego co słyszałem Toyota

> jednak droższe ma od Opla.

Toyota ta co mam w podpisie nie jest droga w utrzymaniu jeśli chodzi o przeglądy.

Cały przegląd wyszedł chyba z 600zł ... nie pamiętam.

Olej 6 litrów, wszystkie filtry oprócz paliwa chyba. Jakieś tam spinki od nadkoli bo odleciały i nie chcieli gwarancyjnie zrobić..

Mozna by nawet porównać toyotę z fiatem. Niby fiat tani ale wydaje mi się że mógłbym przegrać z toyotą.

Napisano

> Toyocie i jak z usterkowością Avensisa i tego silnika to

> prosiłbym o odpowiedź.

> Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Auto odebrane 1 Lutego 2007.

Pierwszy rok jeżdżone do przeglądu i nic. zrobione ok 25 kkm.

Drugi rok podjechało raz na serwis bo coś mocowanie fotela pasażera się poluzowało, wymienili cały stelaż za 1200 zł icon_eek.gif oczywiście na gwarancji zlosnik.gif

Teraz na przeglądzie ok 49 kkm standard + to nadkole to się poluzowało i była szpara i coś w zawieszeniu stukało metalicznie, też jakaś spinka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.