Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Plama oleju w garażu.

Featured Replies

Napisano

Dziś rano mój ojciec zauważył w garazu spora plamę oleju pod swoim Uniakiem 1.0 Fire, w okolicach przedniego prawego koła.

Po otwarciu maski było widac, że bagnet od mierzenia poziomu oleju nie był wcale wciśnięty, tylko luźno siedział w otowrze. Co się mogło stać, że wywaliło w czasie jazdy ten bagnecik? Cos poważnego? hmm.gif Zalało trochę silnika i elementy przedniego zawieszenia.

Napisano

> Dziś rano mój ojciec zauważył w garazu spora plamę oleju pod swoim

> Uniakiem 1.0 Fire, w okolicach przedniego prawego koła.

> Po otwarciu maski było widac, że bagnet od mierzenia poziomu oleju

> nie był wcale wciśnięty, tylko luźno siedział w otowrze. Co się

> mogło stać, że wywaliło w czasie jazdy ten bagnecik? Cos

> poważnego? Zalało trochę silnika i elementy przedniego

> zawieszenia.

wsadz bagnet i jeździj dalej. Jak zrobi tak samo to pewnie kończy sie silnik ale ja bym raczej stawiał na zamarźnięta odmę i przez bagnet ciśnienie poszło.

Napisano
  • Autor

> wsadz bagnet i jeździj dalej. Jak zrobi tak samo to pewnie kończy sie

> silnik ale ja bym raczej stawiał na zamarźnięta odmę i przez

> bagnet ciśnienie poszło.

Własnie ktoś mi mówił o odmie. Silnik nie ma prawa się kończyć, gdyż autko od nowosci zrobiło zaledwie 50 kkm (VI.2000 r.).

Tutaj jest troche opisane:

http://www.motofakty.pl/artykul/zapomniana_odma.html

I całe sedno zawiera się w tym:

"Kłopoty z drożnością odpowietrzenia mogą pojawić się także w nowych silnikach i dają znać o sobie przeważnie podczas zimy. Powodem jest gromadząca się wilgoć, która miesza się z olejem i osadza w odpowietrzeniu. Wówczas nawet niewielki mróz może całkowicie zatkać przepływ. Zjawisko to pojawia się najczęściej podczas jazdy na krótkich odcinkach i przy niedogrzanych silnikach. Aby uniknąć zamarzania, należy wykonywać co jakiś czas dłuższą jazdę. Silnik osiągnie wówczas odpowiednią temperaturę i nagromadzone osady odparują."

Ten samochód (Uniak taty) od paru lat nie widział trasy dłuższej niż 100 km hehe.gif

Napisano

> Ten samochód (Uniak taty) od paru lat nie widział trasy dłuższej niż

> 100 km

Z tym argumentem akurat sam obrywasz rykoszetem - jest powszechnie znanym faktem ze najmniej zuzywaja sie samochody pokonujace dlugie trasy icon_rolleyes.gif.

Napisano
  • Autor

> Z tym argumentem akurat sam obrywasz rykoszetem - jest powszechnie

> znanym faktem ze najmniej zuzywaja sie samochody pokonujace

> dlugie trasy .

Ja swoim Uniakiem jeżdże grubo ponad 20 kkm rocznie i się wcale nie psuje, ojciec zaś robi swoim max 4-5 kkm na rok zlosnik.gif Jak się nie ma gdzie jeździć to się nie jeździ, proste.

Napisano

> Ja swoim Uniakiem jeżdże grubo ponad 20 kkm rocznie i się wcale nie

> psuje, ojciec zaś robi swoim max 4-5 kkm na rok Jak się nie ma

> gdzie jeździć to się nie jeździ, proste.

Jeździ!! dla samej przyjemności jazdy zlosnik.gifdrive.gif

Czasami tak mam, ze jak nie mam gdzie to daję sobie godzinkę-dwie i przelatuje kawałek Bieszczad tam i z powrotem, ewentualnie robię pętlę, z jednej strony by pojeździć drive.gif, z drugiej rozkoszować się widokami pięknych Bieszczad 893goodvibes.gif, po trzecie przegonię zawsze maszynę to jej na zdrowie wychodzi devil.gifswiety.gif .

• 11 miesięcy później...
Napisano

Witam,

Dzisiaj dopadła i mojego Uniaka zamarznięta odma. Wypchany bagnet oleju, połowa silnika upaprana itd. angryfire.gif.

Piszę dla przestrogi dla innych użytkowników zaniedbujących odmę.

Z drugiej strony pytanie: czy nie lepiej usunąć tę siateczkę ?. Wydaje mi się, że będzie taniej oraz mniej roboty - koszt oleju, mycia silnika, itd. Pozostanie tylko częstsza wymiana filtra powietrza.

Napisano

> wsadz bagnet i jeździj dalej. Jak zrobi tak samo to pewnie kończy sie

> silnik ale ja bym raczej stawiał na zamarźnięta odmę i przez

> bagnet ciśnienie poszło.

jest jakiś przebieg, przy którym należy się spodziewać końca silnka? Są jeszcze jakieś "znaki ostrzegawcze" przed tym??

Napisano

> jest jakiś przebieg, przy którym należy się spodziewać końca silnka?

zależy, nie ma reguły... ale na chłopski rozum ostre pałowanie nie zwiększa żywotności jednostki napędowej hehe.gif

> Są jeszcze jakieś "znaki ostrzegawcze" przed tym??

wzmożony apetyt na paliwo i olej, pogorszenie osiągów, dymienie, głośniejsza praca (na skutek powiększających się luzów) icon_eek.gif

Napisano

Lepiej zostawić te sitko bo puzniej olej z odmy pujdzie do gniazda wtryskowego przez obudowe filtra i będzie kolejne czyszczenie ja tak miałem . Ważne żeby zmieniać olej co rok i lać półsyntetyk wtedy nie zostaje tyle masła w odmie .

Napisano

> zależy, nie ma reguły... ale na chłopski rozum ostre pałowanie nie

> zwiększa żywotności jednostki napędowej

> wzmożony apetyt na paliwo i olej, pogorszenie osiągów, dymienie,

> głośniejsza praca (na skutek powiększających się luzów)

łeee to jest dobrze. Spalanie w normie (do 8l/100km), oleju ciut bierze, prawdopodobnie, dlatego, że ma przeciki. Osiągi - nie pogarszają się i nie chodzi głośno... Pracuje jak większość sprawnych uników (no raz pracował głośno, ale była dziurka w tłumiku) Czli jest GIT zlosnik.gif

Napisano

> Lepiej zostawić te sitko bo puzniej olej ..... <

Oto chodziło, dzięki za info ok.gif

Napisano

A dokładnie to gniazdo wtryskowe lub gaźnik bo nie wiem jaką masz wersje ale bez sitka olej idzie bezpo do obudowy filtra powietrza i do gaźnika/ wtrysku w nowszych .

A masz tak samo jak z filtrem paliwa wolisz mieć zatkany filtr czy zatkany wtrysk grinser006.gif .

Dali tam sitko to powinno być wiekszość oleju z odmy łapie sie na sitko lepiej je wyczyścić zamiast czyścić wtrysk .

Co do czyszczenia sitka to najlepiej je zamoczyć w benzynie lub rozpuszczalniku i podpalic zapalniczką wtedy sie wszystko przepali bo same płukanie zawsze zostawia olej/maras w sitku .

Napisano

> A dokładnie to gniazdo wtryskowe .... <

Słuszne uwagi, o tym nie pomyślałem blush.gif

Skutecznie Kolega zastopował moje zapędy co do sitka.

Napisano

> Lepiej zostawić te sitko bo puzniej olej z odmy pujdzie do gniazda

> wtryskowego przez obudowe filtra i będzie kolejne czyszczenie ja

> tak miałem

A myślisz,że jak masz sitko to tam olej się nie przedostanie? Śladowe ilości oleju smarują talerzyk w przepustnicy. Przecież to nic innego jak kawałek pozwijanego drutu,który oleju nie zatrzyma. Raczej ma za zadania "przefiltrować" żeby jakieś drobinki czy opiłki się nie dostały na talerz pp,albo dalej do komory spalania. Takie jest moje zdanie

Napisano

A moja furka się nie psuje!! serduszka.gif

Uwielbiam Uniaka!

Poważnie!

Znajomi w Japońskich samochodach przy przebiegu rzędu 150kkm wymieniali sprzęgła, zawieszenie itp. Mój ma 216 tys (na liczniku, w rzeczywistości pewnie więcej) i jeździ bez większych problemów. Wahacze popsuły się po przebiegu ok. 210 kkm. Autentycznie!!

Fakt, blachę mogłyby mieć lepszą... ale które auto w wieku 17-u lat jest bez rdzy? wink.gif

Napisano

> A moja furka się nie psuje!!

> Uwielbiam Uniaka!

> Poważnie!

> Znajomi w Japońskich samochodach przy przebiegu rzędu 150kkm

> wymieniali sprzęgła, zawieszenie itp. Mój ma 216 tys (na

> liczniku, w rzeczywistości pewnie więcej) i jeździ bez większych

> problemów. Wahacze popsuły się po przebiegu ok. 210 kkm.

> Autentycznie!!

> Fakt, blachę mogłyby mieć lepszą... ale które auto w wieku 17-u lat

> jest bez rdzy?

u mnie prawy wahacz ma już 155kkm i jest dobry a lewy już 2 razy zmieniany. Sprzęgło też bierzę jak od nowości. Ale mojemu jeszcze 7 lat do twojego brakuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.