Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xenony - montaż tam gdzie ich wcześniej nie było.

Featured Replies

Napisano

Witam,

wiem, że tamet xenonów w róznej postaci się czasem przewijał, ale mam konkretne pytanie: udało mi się wreszcie po bardzo długim czasie poszukiwań skompletować dwa oryginalne reflektory ksenonowe do Stilo 3D. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w temadcie ich zamontowania do auta, w którym do tej pory mam standardowe reflektory? Od razu mówię, że nie pytam o problem spryskiwaczy i czujnika położenia, który jest montowany przy wahaczu. Chodzi mi tylko i wyłącznie o kwestię podłączenia reflektorów do istniejącej instalacji - z tego co widziałem wtyczka jest identyczna, tylko rózni się położenie niektórych pinów. Może ktoś ma jakieś schematy do tego?

Będę wdzięczny za podpowiedzi, najlepiej od osób, które miały do czynienia z tym tematem.

Dzięki z góry i pozdrawiam

Kamil

Napisano

Witam i proponuje sie przywitac w tym wątku ,uzupełnic profil a potem powertowac trochę forum !

jakiś tekst ok.gif

Napisano

MarCo, podales link do tematu w ktorym koledzy mówili o montazu zestawów HID w miejsce standardowej żarówki H7 a koledze chodzi o montaż całych lamp!

Pociesze Cie że się da. Montowaliśmy kiedyś xenony w miejsce standardowych lamp, nie ma z tym problemu. Wszystko oprócz poziomowania działa prawidłowo i świeci. Niestety musisz być swiadom iż pozbawiasz sie w ten sposób całkowicie regulacji świateł z wnętrza samochodu, gdyż silniczków, które są w lampach raczej nie da sie wymienić na te ze zwykłych lamp, natomiast tych xenonowych nie podepniesz pod przełącznik ktory masz teraz w aucie bo są one zupełnie inaczej sterowane. Schematu instalacji nie mam, ale spokojnie każdy elektryk Ci to powinien podłączyć!

Napisano

> Niestety musisz być

> swiadom iż pozbawiasz sie w ten sposób całkowicie regulacji

> świateł z wnętrza samochodu, <................................>

brak jakiejkolwiek regulacji świateł, to chyba jeszcze gorsze rozwiązanie niż montaż HIDów icon_rolleyes.gif

Napisano

> brak jakiejkolwiek regulacji świateł, to chyba jeszcze gorsze

> rozwiązanie niż montaż HIDów

To też nie namawiam kolegi do montażu i od razu mówię, ze musi się przygotować iż regulacji miał nie będzie. O ile zazwyczaj ktoś jeździ sam a światła ma dobrze ustawione to slepić nie powinien, natomiast wszyscy HIDowcy, choćby jak światła obniżali to i tak ślepić bedą!!

Napisano

> O ile zazwyczaj ktoś

> jeździ sam a światła ma dobrze ustawione to slepić nie powinien,

> natomiast wszyscy HIDowcy, choćby jak światła obniżali to i tak

> ślepić bedą!!

nie lubię generalizować nono.gif oczywiście są tacy, co oślepiają, bo mają światła źle ustawione, ale widuje też takich, którzy mnie w ogóle nie oślepiają ok.gif

Napisano

No fakt tnx! swiety.gif

Ale to taki przykład bo tematów na temat xenonów sporo !

Napisano

Jak masz samochód z pierwszej serii do 2003.07? o ile mnie pamięć nie myli i znajdzie taki kabelek jak w tym wątku jakiś tekst to podłącz go do drugiego złącza w lampie i jak będziesz miał czujniki poziomu z tyłu auta to się będzie ładzie wszystko poziomować - tak wynika z tamtego tematu.

Napisano
  • Autor

Cześć,

qrcze, dałbym sobie rękę uciąć, że już tu kiedyś wypełniałem mój profil i miałem nawet avatara i witałem się w wątku o którym mowa... czy to możliwe, żeby coś się z tym stało? Przez jakiś czas długo tu nie zaglądałem, czy to może mieć jakiś wpływ?

Tak czy inaczej, już się poprawiłem i przywitałem... przepraszam za zamieszaine... jeśli chodzi o tematy z ksenonami to rzeczywiście widziałem temat podany przez Mar_Co i rzeczywiście ma się on nijak do mojego problemu...

Jednak co najważniejsze - bardzo się zmartwiłem kiedy przeczytałem o tej regulacji. Nie ma możliwości, żebym założył lampy i nie miał w nich regulacji... nie po to tyle czasu szukalem oryginalnych lamp a nie kupowałem jakies badziewne obejścia (mam tu na myśli HIDy i inne tego typu wynalazki), żeby teraz coś takiego zakładać frown.gif

Czy na 100% jesteś pewny tego, że nie da się tego jakoś obejść? Instalcji napewno nie mam, moje autko jest 05 rok i jest ogolone ze wszystkich dodatkowych kabelków (próbowałem już założyć kierownicę multimedialną i tempomat, ale dałem sobie spokój, bo właśnie nie było żadnych wyprowadzeń

).

Co prawda 80% czasu jeżdże samochodem sam lub z dziewczyną i to nie powinno powodować ślepienia, ale jak już czasem jadę w trasę to samochód jest mocno dociążony i wtedy regulacja jest bardzo potrzebna... sam wiem jak to jest dostwać po oczach takimi światłami i strasznie tego nie lubię, dlatego nie chcialbym nikogo innego na to narażać...

Pozdrawiam

Camil

Napisano

No jedynym wyjściem jest założenie do lamp xenonowych silniczków z lamp zwyklych. Tyle że... maja inne mocowania, inne wtyczki... pewnie na upartego sie da ale jak to bedzie wygladac i jak w ogole bedzie działać to nie potrafie powiedziec. Ale możesz spróbowac, do odważnych świat należy! grinser006.gif

Napisano

> nie lubię generalizować oczywiście są tacy, co oślepiają, bo mają

> światła źle ustawione, ale widuje też takich, którzy mnie w

> ogóle nie oślepiają

To nie zależy tylko od ustawienia świateł.

Odbłyśniki w lampach halogenowych nie są w stanie odpowiednio kierować światła i zachowywać granicy światło/cień z żarnikiem HID.

Całe szczęście Policja już przygotowuje się do lutowej akcji kontroli lamp "Xenon" a także ubezpieczyciele otrzymali (w styczniu) odpowiednie wytyczne dot. ew. wypłat odszkodować osobom posiadającym niefabryczne i nie homologowane oświetlenie (HID) ok.gif

Napisano

> Jednak co najważniejsze - bardzo się zmartwiłem kiedy przeczytałem o

> tej regulacji. Nie ma możliwości, żebym założył lampy i nie miał

> w nich regulacji...

Sąsiad kupił 2 lata temu 5D z dołożonymi oryginalnymi ksenonami i regulacja z kabiny działała. Czy były zmienione silniczki od zwykłych lamp to nie wiem. Poprzedni właściciel był z Katowic i zdaje się udzielał na kąciku.

Napisano

> Sąsiad kupił 2 lata temu 5D z dołożonymi oryginalnymi ksenonami i

> regulacja z kabiny działała. Czy były zmienione silniczki od

> zwykłych lamp to nie wiem. Poprzedni właściciel był z Katowic i

> zdaje się udzielał na kąciku.

Gdy są fabryczne lub oryginalne ksenony to nie ma ręcznej regulacji pozycji świateł...

Napisano

o aspektach prawnych nie mamy co gadać, sprawa jest jasna swiety.gif

natomiast co do argumentu, że każdy HID oślepia, to tak samo, jak mówić, że każde subaru jest sportowe grinser006.gif

i tyle w tym temacie waytogo.gif

Napisano

> Gdy są fabryczne lub oryginalne ksenony to nie ma ręcznej regulacji

> pozycji świateł...

Jak nie ma, jak była ponieważ tydzień temu wymienił na Lineę. Były wymienione zwykłe lampy na oryginalne xenony i regulacja była bo musiała, a jak miał regulować. Jaki problem zastosować silniczek ze zwykłych lamp, "dla chcącego nic trudnego".

Napisano

> Jak nie ma, jak była ponieważ tydzień temu wymienił na Lineę. Były

> wymienione zwykłe lampy na oryginalne xenony i regulacja była bo

> musiała, a jak miał regulować. Jaki problem zastosować silniczek

> ze zwykłych lamp, "dla chcącego nic trudnego".

Biedni tylko Ci których to auto będzie wiecznie oślepiać. Każde* ksenony po załączaniu robią poziomowanie co widać gołym okiem - lecą w dół i powoli snop światła powraca na miejsce.

* = Fabryczne lub w 100% legalnie dołożone zgodnie z tym jak procedura przewidziała. Wszystko inne samoróbki to dno i 50 metrów mułu.

Napisano

>Każde* ksenony po załączaniu robią poziomowanie co widać gołym okiem -

Ponieważ sprawdzają jak jest obciązone auto i zgodnie z tym ustawiają taka automatyka. Jeśli jest tak jak było u kolegi, to przecież wie po co ma regulację i jak obciążone auto, a przeważnie jeździł sam lub czasami z żoną to regulować musiał tylko w wyjątkowych sytuacjach.

Napisano

Każde*

> ksenony po załączaniu robią poziomowanie co widać gołym okiem -

> lecą w dół i powoli snop światła powraca na miejsce.

> * = Fabryczne lub w 100% legalnie dołożone zgodnie z tym jak

> procedura przewidziała

Oryginalne xenony dołożone do stilo z pełna instalacją (a nie taką po cięciach księgowego) też robią taki test "góra , dół" nawet jeśli auto nie ma dołożonych czujników poziomowania.

Napisano

Każde*

> ksenony po załączaniu robią poziomowanie co widać gołym okiem ....

A założymy sie, że nie każde?? Tez tak myslalem póki jeździłem autami koncertu FIAT i VW. Mam teraz w Pathfinderze oryginalne bi-xenony i nie ma regulacji ze srodka, ale nie ma tez żadnego testu przy włączaniu lamp... ba nie ma nawet żadnych czujników na wahaczach!!!

Napisano

> Mam teraz w Pathfinderze oryginalne

> bi-xenony i nie ma regulacji ze srodka, ale nie ma tez żadnego

> testu przy włączaniu lamp...

ale to raczej wynika z konstrukcji reflektora, a pathinfder ma takie reflektory:

281891675-527253928.jpg

wiec tu nie ma mozliwosci pozycjonowania przy starcie, co do ustawien w kabinie to prawda nie ma, jest reczna regulacja na reflektorze

post-52188-14352499691808_thumb.jpg

Napisano

No właśnie, czyli wg polskiego prawa za posiadanie takich reflektorów powinienem stracic dowód podczas pierwszej lepszej kontroli (bo samopoziomowania nie ma).. No to jak to w końcu jest??

A tak na marginesie, o co chodzi z budową reflektora, ze niby dlaczego jego budowa nei pozwala na zastosowanie samopoziomowania, chodzi o brak soczewki ??

Napisano

z tego co pamiętam, to są różne metody regulacji xenonów. Stilo ma na zasadzie czujników na zawieszeniu, natomiast w primerze znajomego był chyba jakiś system, który kontrolował snop światła. Efekt w każdym razie był taki, że jak lampy się mocno zabrudziły, to reflektory opadały. wystarczyło przelać spryskiwaczami i wszystko wracało do normy.

może w tego typu mechanizmach nie ma samopoziomowania wstępnego?

Napisano

> No to jak to w końcu jest??

wiesz ze polskie przepisy sa jakie sa, Twoj path.. ma europejska homologacje i ma smigac, podobnie jest z doswietlaniem zakretow przez halogeny przeciwmgielne, zadnego zapisu w przepisach o tym nie ma, co wibitniejsi policjanci chca dawac mandaty za to ze raz swieci jeden halogen raz drugi heh wink.gif

> chodzi o brak soczewki ??

nom, najlatwiej pozycjonowac soczewke, a tutaj caly wew. wklad reflektora tj, odblysnik itp musial by sie podnosic

Napisano

> z tego co pamiętam, to są różne metody regulacji xenonów. Stilo ma na

> zasadzie czujników na zawieszeniu,

ok.gif

> może w tego typu mechanizmach nie ma samopoziomowania wstępnego?

chyba na to bedzie podawac ok.gif

Napisano

> wiesz ze polskie przepisy sa jakie sa, Twoj path.. ma europejska

> homologacje i ma smigac

Dokładnie ok.gif

Dwa przykłady:

1. Hyundai Grandeur, kupiony w polskim salonie niedługo po wprowadzeniu modelu na rynek - spryskiwaczy reflektorów nie było, mimo że reflektory są ksenonowe. biglaugh.gif

2. Mitsubishi L200, też z polskiego salonu - reflektory ksenonowe dostępne były wyłącznie jako zestaw akcesoryjny montowany u dealera przed odbiorem auta: po prostu wymontowano reflektory halogenowe zastępując je soczewkowymi ksenonowymi, dodatkowo montowano spryskiwacze reflektorów, załączone przez producenta do tego zestawu. Samopoziomowania oczywiście w takim rozwiązaniu brak. zlosnik.gif

Napisano

Tak tak, znam Twój przypadek z L200, opowiadałeś na jednym ze spotów. Interesuje mnie tylko jak to w końcu jest z tymi przepisami.

A reflektory w stilo?? Przeciez tez nie maja soczewki a samopoziomowanie tak.... wiec chyba jednak da sie do teakiego typu reflektora?!

Napisano

> Interesuje mnie tylko jak to w końcu jest z tymi przepisami.

Z przepisami jest bałagan, jak to w PL bywa. hehe.gif Z jednej strony są określone rodzime wymagania, a z drugiej np. na zasadzie wzajemności Polska zobowiązała się do uznawania homologacji innych krajów EU i tu często są różne sprzeczności .

Kwestią oczywistą jest to, że palnik ksenonowy zamontowany w reflektorze przeznaczonym do żarówki halogenowej jest nielegalny (homologacja dotyczy określonego źródła światła) - co do reszty, to może to wyglądać w praktyce bardzo różnie niewiem.gif

> A reflektory w stilo?? Przeciez tez nie maja soczewki a

> samopoziomowanie tak.... wiec chyba jednak da sie do teakiego

> typu reflektora?!

Na pewno sama konstrukcja reflektora i rodzaj palnika (D2S/D2R) nie ma tu znaczenia - być może na niektórych rynkach po prostu konkretny producent samopoziomowania nie oferuje w ogóle niewiem.gif

Napisano

> Kwestią oczywistą jest to, że palnik ksenonowy zamontowany w

reflektorze przeznaczonym do żarówki halogenowej jest nielegalny

Od siebie dorzucę, że samodzielny montaż powoduje kłopoty w uzyskaniu odszkodowania, a już zdecydowanie można zapomnieć o ochronie AC w przypadku ognia / spłonięcia auta ... (nie teoretyzuję) no.gif

Napisano

bedac dzisiaj na zakupach przegladalem gaz. mot. w jednej byl art. o hidach, osobiscie nie czytalem go, ale moze komus sie przyda

t_0004364.jpgt_0004365.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.