Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ktoś tu wygłuszał tylną klapę w kombi pianką, jakie efekty?

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi o efekty i wnioski po pewnym czasie użytkowania.

Warto się w to bawić? Chodzi mi o taką piankę pod panele podłogowe. Wiem, że ktoś tu coś takiego robił.

Głośniki nadal powodują brzęczenie tylnej klapy?

Napisano

Lepsza będzie mata samoprzylepna ,taka jak do car audio,pianka moze kumulować wilgoć-tak mi się wydaje

Napisano

Do tego całkiem dobra jest Taśma dekarska

chyba lepiej sie ją nawet kładzie niż maty do CA

Napisano

Nie wiem jak z tymi piankami ale ja na probe mialem na drzwiach taka pianke dostepna w castoramie ( szer 10cm X 50m dlugosci) za chyba 18zl za rolke. Jest on dosc gruba ( 4-5mm). Testowalem na jednych drzwiach i bylem w szoku icon_eek.gif Swietnie sie spisuje i nie wciaga wody - ma strukture "zamknietych babelkow". Test na wciaganie wody robilem zanurzając cala rolke w wodzie na 1h, po wyjeciu strzepalem tylko wode i koniec waytogo.gif

A pianka ta jest znacznie lzejsza od np czesto stosowanych mat bitumicznych ( tez casto) firmy SOUNDBAND czy jakos tak hmm.gif No i nie wiem jak te maty bitumiczne znosza cieplo latem ( smorod?) hmm.gif

Napisano

Tak jak kolega Marys mówi taka pianka jest przede wszystkim dużo lżejsza od mat ale jakie jej właściwości to nie wiem. Może trochę wygłusza ale pewnie nie daje takiego efektu co mata bo przecieżnie do tego jej przeznaczenie. Wiem że są na rynku też lekkie maty coś ala "dynamat" tylko że ich cena dużo większa od tych zwykłych np.app. Ja jeszcze za wygłuszanie klapy się nie brałem ale mam w planach i sam nie wiem co zastosuje bo faktycznie cała "pracuje" a zwłaszcza to słyszę jak stoję koło autka.

Co do "smrodu" to ja takowego wogóle nie odczuwam a mam wygłuszone póki co drzwi przednie.

Pozdro

Napisano

Co do pianki pod panele to jest kiepski pomysł. Ja pisałem gdzieś wcześniej, że swoją klapę wypełniłem szczelnie gąbką. Gąbka jeśli dobrze pamiętam pochodziła z opakowania po jakimś urządzeniu elektronicznym, było jej dużo i wypełniłem klapę na ścisło.

efekt jest od razu zauważalny. Jest ciszej a do tego głośniki ładniej grają.

Dodatkowo wygłuszając bagażnik w moim kombi zdjąłem wykładzinę i dokładnie podłogę bagażnika okleiłem matą termiczną taka co montuje się za grzejniki, Czyli warstwa styropianu z folią aluminiową. Dlatego taki patent, aby było łatwo pod wykładziną sprzątać. Po wyklejeniu też dało niezły efekt. Wykleiłem tym też wnętrza błotników. Chociaż jeszcze troszkę słychać opony zimowe jak szumią, ale nadkola nie są łatwe bo później nie pasuje wykładzina jak tam jest nakładana, pewnie lepszym efektem były by nadkola plastikowe.

To tyle co do wygłuszania kombi z tyłu.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, mi właśnie chodzi o coś, co nie będzie obciążać tak klapy jak mata bitumiczna, bo drzwi jak drzwi, ale klapa może lecieć na głowę po otwarciu.

Marys, a jakie wrażenia akustyczne? "Brzęczenie" zmniejszyło się?

No i czym mocowałeś tą piankę? Jakimś klejem, czy luźno "upychałeś"?

Napisano

To byla jakas tasma dwustronna piankowa. Cholerstowo na tyle mocne ze przy odrywaniu klej zostawal na elementach waytogo.gif Tez znalezione w CASTO ( chyba na dziale budowlanym) Ogolnie u mnie w aucie brak jakichkolwiek wygluszen wiec polozenie ten pianki dalo spora roznice - po prostu znacznie mniej dzwiekow dochodzilo do srodka auta. No i glosnik ( mimo iz slaby) byl zupelnie inaczej slyszalny. Do tego przestaly mi uderzac ciegna od klamki waytogo.gif Jak sie zrobi cieplo to mam zamiar cale autko tak obkleic ta painka a we wnetrzu drzwi i na nadkolach tylnych dolozyc tej maty bitumicznej. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.