Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sekwencja a IIGen LPG Pomocy panowie 1.6 16V

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, zdecydowałem się do bravo założyć LPG podjechałem do 3 gazowników spytać się o wycenę i rodzaj instalacji, dwóch gazowników poleca sek.. STAG 300 lub 200 ale ten trzeci mnie zdziwił bo sam miał bravo i polecał mi II gen , twierdzi że zakładał też sekwencje ale ten silnik bardzo dobrze znosi II ze względu na kolektor metalowy.

Przyznam że różnica cenowa jest duża II 1500zł, sekwencja 2200zł co radzicie ???

Napisano

Na jakich odcinkach planujesz jazdę ?

Napisano
  • Autor

> Na jakich odcinkach planujesz jazdę ?

Auto dziennie będzie pokonywało około 30km i 80% trasy to miasto

Napisano

> Auto dziennie będzie pokonywało około 30km i 80% trasy to miasto

A ile procent miasta to trasa ???? zlosnik.gif

A tak na serio to ja mialem II gen w 1.6 i sobie chwalilem. Czesto jezdzilem krotkie odcinki po miescie i na sekwencji pewnie polowe czasu by jezdzil na benzynie zanim by sie rozgrzal.

Na mojej 2 generacji przelaczalem na gaz odrazu po zapaleniu, dzieki czemu benzyny zuzywal mi okolo 2 litry na pol roku.

Duza oszczednosc.

Napisano
  • Autor

> A ile procent miasta to trasa ????

> A tak na serio to ja mialem II gen w 1.6 i sobie chwalilem. Czesto

> jezdzilem krotkie odcinki po miescie i na sekwencji pewnie

> polowe czasu by jezdzil na benzynie zanim by sie rozgrzal.

> Na mojej 2 generacji przelaczalem na gaz odrazu po zapaleniu, dzieki

> czemu benzyny zuzywal mi okolo 2 litry na pol roku.

> Duza oszczednosc.

Możesz podąć dokładne dane tej II gen jaki parownik i instalacja ?

Napisano

> Na mojej 2 generacji przelaczalem na gaz odrazu po zapaleniu,

Gwoli ścisłości - w zimie faktycznie sekwencja później się przełącza - w lecie nie zdążysz z bramy wyjechać i będzie już na gazie.

Napisano

> A ile procent miasta to trasa ????

> A tak na serio to ja mialem II gen w 1.6 i sobie chwalilem. Czesto

> Na mojej 2 generacji przelaczalem na gaz odrazu po zapaleniu, dzieki

> czemu benzyny zuzywal mi okolo 2 litry na pol roku.

> Duza oszczednosc.

Tak ale przy stag 300 może samemu ustawić sobie przełączanie przy 10 *C i praktycznie zaraz po odpaleniu będzie jechał na gazie. Można też odpalać z gazu bez używania benzyny i to nawet przy minusowych temp. Kolega pisal, że ma do pracy 30 km, ja mam 3,5 km i jeżdżę na sekwencji. Nawet mi się nie zdarzyło przejechał więcej niż połowę drogi na benzynie. Minusy II gen. to duży spadek mocy.

Napisano

Ja bym się nic nie szczypał i sekwencje zakładał.

Miałem jedno auto z II gen i nawet gdybym mógł włożyć do mary to bym tego nie zrobił. Bardzo dobrze jeździ na IV gen.

Napisano

> Ja bym się nic nie szczypał i sekwencje zakładał.

> Miałem jedno auto z II gen i nawet gdybym mógł włożyć do mary to bym

> tego nie zrobił. Bardzo dobrze jeździ na IV gen.

IV generacja ma taką zaletę że jest ekonomiczniejsza udaje się nieraz dobrać tak podzespoły i parametry pracy że spadek mocy jest niezauważalny, a ilość spalanego gazu jest niemal identyczna ilości spalanej benzyny. Jednak przy dzisiejszych różnicach w cenach paliw droższa instalacja zwraca się dużo dłużej niż ta tańsza i nawet gdy auto pali na gazie te 20-30% więcej to II gen to wychodzi lepiej.

Osobiście mam II gen Stag-2L centralka i Stag-2W komputer (chyba nie pomyliłem kolejności). Przy jeździe po mieście spalanie gazu jest większe o dokładnie 25% na trasie 15% jednak spadek mocy jest odczuwalny.

To tylko takie moje wywody.

Napisano

> Możesz podąć dokładne dane tej II gen jaki parownik i instalacja ?

Instalacja BRC Just.

Parownik tez jakis BRC ale nie pamietam dokladnie modelu.

Po zapaleniu silnika na benzynie, jak tylko obroty silnika przekroczyly 2000rpm to przelaczal sie na gaz. (zwykle robilem to po kilku sekundach od odpalenia). Na mrozach dawalem mu z minutke na rozgrzanie.

Napisano

u nas w warsztacie chłopaki w wiekszosci doradzaja II gen, nie tylko ze jest tansza ale te silniki znoszą ją bardzo dobrze, sam taka mam od kilku miesiecy, zrobiłem 8 tys i nic sie z tym jak narazie nie dzieje, mam na AL700 z butla w kole, kosztowało mnie to 1600 zł normalnie wyszło by koło 1900. Temperature przełączania można ustawic od chyba 10 st, wiec nie jest zle, zanim oskrobie szybki to juz jest gotowy do przełaczenia na gaz. Znajoma w mietku ma sekwencje miesiecznie wlewa 10 litrów benzynki bo zanim sie przełaczy to trwa troszke.

Napisano

na II gen w 1,6 zrobiłem już 30k nie było problemów.

Napisano

Witam mam II gen zamontowaną w 1998 r przebieg 110.000 km działa ok.gifjedyny minus to ze, co jakiś czas trzeba przeczyścić przepustnice, ale to tylko 15 min pracy podr.

Napisano

Mojaa Bravencja ma BRC ale sekwencje. Fakt faktem zakładałem w październiku 2008 i dopiero 4 tysie zrobiłem ale jeżeli chodzi o moc silnika to jedyne co da sie odczuć to jazde z większą prędkością. np na LPG powyżej 120 już jest ciężej sie bujnąć, sprawdzałem ponieważ zrobiłem troszke km a w drodze powrotnej jechałem na benzynie i to jest jedyna różnica w mocy a jeżeli chodzi o wyprzedzanie to jest BAJA. Pozostaje różnica cenowa. mnie instalacja wyniosła 2460zł no a jeżeli chodzi o moment załączenia sie instalacji to ustawiono mi na 33*C ale wcześniej z\apytali sie czy ma być tak czy wcześniej ma sie załączyć

Napisano

> Mojaa Bravencja ma BRC ale sekwencje. Fakt faktem zakładałem w

> październiku 2008 i dopiero 4 tysie zrobiłem ale jeżeli chodzi o

> moc silnika to jedyne co da sie odczuć to jazde z większą

> prędkością. np na LPG powyżej 120 już jest ciężej sie bujnąć,

W takim razie masz źle dobrane podzespoły (wtryski, dysze, reduktor), albo kiepsko ustawioną instalkę. Ja nie czuję różnicy, czy to sam, czy w cztery osoby. Moc zachowana w 100%, prędkość max na gazie 197, na benzynie 199.

Napisano

> W takim razie masz źle dobrane podzespoły (wtryski, dysze, reduktor),

> albo kiepsko ustawioną instalkę. Ja nie czuję różnicy, czy to

> sam, czy w cztery osoby. Moc zachowana w 100%, prędkość max na

> gazie 197, na benzynie 199.

Możliwe, jednakże ja mam silniczek 1.2 głównie poruszam się na trasie Gniezno Września a tutaj koleina na koleinie, i ze strachem w oczach na bynie 160 na gazie ok 152 ale musiałbym kiedyś przegonić go na jakiejś konkretnej drodze.

Napisano

> Możliwe, jednakże ja mam silniczek 1.2

A to przepraszam, w wątku jest mowa o 1,6 i nie dopatrzyłem. Każdy silnik zapewne inaczej reaguje na zmianę paliwa.

Napisano

> A to przepraszam, w wątku jest mowa o 1,6 i nie dopatrzyłem. Każdy

> silnik zapewne inaczej reaguje na zmianę paliwa.

nic nie szkodzi. mój błąd mogłem dopisać na czym śmigam . 20.GIF

Napisano
  • Autor

Witaj kaczorek79 opisz dokładnie jaką masz instalacje sekwencyjną .

Napisano

> Witaj kaczorek79 opisz dokładnie jaką masz instalacje sekwencyjną .

Reduktor Tomasetto Alaska, który teoretycznie jest do 140 PS,a w praktyce swobodnie radzi sobie z mocą 100 PS, wtryski Valtek 2 ohm, komputer Stag 300. Instalacja tania, bezobsługowa, interfejs pod usb kosztuje okolo 40 zł i można wszystko samemu robić. Daje to oszczędności w postaci jeżdżenia na regulację. Jest stronka i forum producenta Staga i tam można się wszystkiego dowiedzieć. Ja przeczytałem tam dużo ciekawych informacji i zdecydowałem się samemu założyć instalację. Niestety największym problemem każdej instalki jest instalator.

Napisano

> W takim razie masz źle dobrane podzespoły (wtryski, dysze, reduktor),

> albo kiepsko ustawioną instalkę. Ja nie czuję różnicy, czy to

> sam, czy w cztery osoby. Moc zachowana w 100%, prędkość max na

> gazie 197, na benzynie 199.

Miałeś racje, znalazłem problem któryto powodował osłabienie silnika powyżej 120km/h

niby bzdura ale jednak. Tłumik !! miałem zdemontowany katalizator i przedmuchy na układzie, wczoraj założyłem strumienice i teraz tyka elegancko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.