Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

francuskie diesle 1,6 czy 2.0 HDI?

Featured Replies

Napisano

Proszę nie przenosić na kącik francowate.

No właśnie - który mniej awaryjny? Jakie za i przeciw?

Silnik ma jeździć w Xsarze Picasso 2005 - 2006 rok

Z góry dzięki za opinie

Napisano

Brac 1.6HDi - nawet 90KM przyjemniej jezdzi od 2.0HDi, no i troszke mniej pali. Ani o jednym ani o drugim nie czytalem za wiele 'zlego'. Ale ganialem oba i jak dla mnie 1.6HDi jest duzo fajniejszy.

Aha, jakbys nie wiedzial, to 1.6HDi (90 i 110KM) silnik jest w Fordzie TDCi i zdaje sie Mazdzie 3

Napisano
  • Autor

> Brac 1.6HDi - nawet 90KM przyjemniej jezdzi od 2.0HDi, no i troszke

> mniej pali. Ani o jednym ani o drugim nie czytalem za wiele

> 'zlego'. Ale ganialem oba i jak dla mnie 1.6HDi jest duzo

> fajniejszy.

> Aha, jakbys nie wiedzial, to 1.6HDi (90 i 110KM) silnik jest w

> Fordzie TDCi i zdaje sie Mazdzie 3

dzięki - słyszałem że 2.0 jest mniej awaryjny, bo ma nieco prostszą konstrukcję - jest to prawda?

Napisano

> Aha, jakbys nie wiedzial, to 1.6HDi (90 i 110KM) silnik jest w

> Fordzie TDCi i zdaje sie Mazdzie 3

i volvo S/V 50

Napisano

Ja posiadam właśnie taki 2,0 w V50z przebiegiem ok.130kkm i powiem że jeździ się pięknie, silniczek czyściutki, żadnych wycieków i nawet przy butowaniu nie bierze zauważalnych ilości oleju. Spalanie całkiem rozsądne - w trasie jakieś 5,6-5,9l/100km. W mieście tak prawdę powiedziawszy nie wiem, ale z przedziału 7-8l/100km raczej. Kultura pracy moim zdaniem bardzo dobra. Przed zakupem nasłuchałem się wielu tych silników i każdy pracował bardzo ładnie i jednocześnie nieporównywalnie lepiej jak np. w oplowskich dieslach z podobnym przebiegiem.

Napisano

u mnie w firmie peugeoty partnery wszystkie mam yz silnikiem 1.6 HDi 75KM wink.gif pewnie dlatego, że full czysta opcja i najtańsze zeby.GIF ale co do silnika: jeździ się nim bardzo fajnie (mój egzemplarz ma 1,5 roku, nalatane 120kkm, z czego ja zrobiłem 70kkm), nic przy nim nie robię (bo robi to serwis 270751858-jezyk.gif) ale pracuje fajnie ok.gif oszczędny jest ok.gif (robię codziennie ok 300km i auto tankuję ok 17-18 litrów)... jeśli bym miał osobiście kupować autko to raczej pokusiłbym sięo takiego właśnie HDi ale w mocniejszej wersji ok.gif

Napisano

> Ja posiadam właśnie taki 2,0 w V50z przebiegiem ok.130kkm

Ale Twoje 2.0HDi to ma 140KM, a to w XP ma 90KM wink.gif

Napisano

Ja śmigam 2.0 HDi, zrobiłem nim jak na razie 10 tyś i jestem bardzo zadowolony. Spalanie w trasie jakies 5,8 l/100km w miescie jakies 7. Moc silnika (90KM) w zupelnosci wystarczajaca, moment obrotowy robi swoje zlosnik.gif

Przelot auta na dzien dzisiejszy okolo 150 tyś smile.gif

Napisano

Przejedz sie 1.6HDi 92KM - nie uwierzysz, ze tak minimalna roznica tak zmienia to auto - nie wspominajac o 110KM wink.gif. Ja troche ganialem 2.0HDi i bylo spoko - ale jak wsiadlem w 1.6HDi 92KM - bardzo fajnie jak na taki tatowoz waytogo.gif

Napisano

> bardzo fajnie jak na taki tatowoz

niewatpliwa zaleta "starego" 2.0 8v jest brak dwumasowego kola zamachowego i nie posiada filtra czastek stalych(FAP)... smile.gif pomykam takim niestety nie mialem okazji porownac go z 1.6... ten 1.6 z reszta montowany jest w 407, C5 i mazdzie 6 oraz fordach... smile.gif

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> niewatpliwa zaleta "starego" 2.0 8v jest brak dwumasowego kola

> zamachowego i nie posiada filtra czastek stalych(FAP)...

> pomykam takim niestety nie mialem okazji porownac go z 1.6...

> ten 1.6 z reszta montowany jest w 407, C5 i mazdzie 6 oraz

> fordach...

> pozdr.

> M.

Dla mnie to ogromna zaleta i to mnie przekonuje do 2.0 HDI. Wkrótce jadę oglądać. Poza tym 8V to też zaleta - chcę jak najprostszy silnik - nie będę się przecież ścigał tatowozem

Napisano

Nie jeździłem 2.0 HDi ale śmigam 1.6 HDi od 2,5 roku (66 kkm) i szczerze zachęcam do tego silnika.

Wersja 90 KM nie posiada FAP-u więc myślę ze inne kupione w kraju auta miec go też nie będą.

Starszy - prostszy, niby tak ale w 1.6 wymiana rozrządu jest pomiędzy 160 a 240kkm, więc nie wiem, czy straszy jest lepszy kontrukcyjnie.

Do tego IC który w 1.6 jest a w 2.0 nie ma. O zaletch posiadania IC chyba nie należy wspominac.

1.6 będzie sporo lżejszy od 2.0 co ma znaczący wpływ na zachowanie się auta.

Co do dwumasy to nie mam takiej wiedzy aby cię oświecic ale problemów z nia w 1.6 HDi raczej nie ma.

W 1.6 stwierdzam brak apetytu na olej - wymiana co 20 kkm a olej 5W-30.

Napisano

> niewatpliwa zaleta "starego" 2.0 8v jest brak dwumasowego kola

> zamachowego

Ale ma na kolku pasku oprzyrzadowania - popraw mnie jesli zle pamietam - (klima, alternator, etc.) - oczywiscie nie koszt 'standardowej' dwumasy kola zamachowego, ale juz jakis koszt robi. A w razie zaniedbania tego kolka spustoszeni emoze byc jak po zerwaniu paska rozrzadu wink.gif. No i zapomniales dodac czy autko jest na Boschu czy Siemensie, bo tu rozne opinie sie slyszalo wink.gif.

> i nie posiada filtra czastek stalych(FAP)...

92KM nie posiada, a z tego co wiem, w Polsce 110KM tez nie zawsze mialo - jak kto sobie zamowil wink.gif. O ile mnie jeszcze pamiec nie myli, 92KM jak i 90KM nie maja zmiennej geometrii turbiny - co tez jest jakims plusem.

> pomykam takim niestety nie mialem okazji porownac go z 1.6...

Co nie zmienia faktu, ze silniczek jest OK. Aaaa, no i dodaj, ze masz troche mocniejsza serie zlosnik.gif

> ten 1.6 z reszta montowany jest w 407, C5 i mazdzie 6 oraz

> fordach...

> pozdr.

> M.

Wiesz, ganialem wszystkie 3 - 2.0 HDi 90KM i 1.6HDi 92KM w XP, 1.6HDi 110KM w C4P - z wlasnego doswiadczenia i tego co czytam na Fordzie - bralbym 1.6HDi 92KM - taka jest moja opinia na temat silnika wink.gif.

Napisano

> Ale ma na kolku pasku oprzyrzadowania - popraw mnie jesli zle

> pamietam - (klima, alternator, etc.) - oczywiscie nie koszt

> 'standardowej' dwumasy kola zamachowego, ale juz jakis koszt

> robi. A w razie zaniedbania tego kolka spustoszeni emoze byc jak

> po zerwaniu paska rozrzadu .

XP maja przekonstruowane kolo pasowe u mnie nie wymieniane od poczatku... w XP maja osprzet Boscha innego do XP nie montowano... o ile mnie pamiec nie myli smile.gif

a tak w ogole to szukaj tego w lepszym stanie a nie koniecznie nastawiaj sie na 1.6 lub 2.0 smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> a tak w ogole to szukaj tego w lepszym stanie a nie koniecznie

> nastawiaj sie na 1.6 lub 2.0

> pozdr.

> M.

I to jest w sumie najsluszniejsze waytogo.gifzlosnik.gif

Napisano

> Proszę nie przenosić na kącik francowate.

> No właśnie - który mniej awaryjny? Jakie za i przeciw?

> Silnik ma jeździć w Xsarze Picasso 2005 - 2006 rok

> Z góry dzięki za opinie

1.6 hdi mial kumpel w 407 przy 100kkm mial juz 3 turbine

pierwsza padla sama z siebie, druga z winy serwisu

teraz ma ten silnik w partnerze i jak na teraz jest ok

ja bym raczej szukal 2.0

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.