Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelniacz półosi, opaska osłony przegubu

Featured Replies

Napisano

Witam, teraz ja mam pytanie do osób doświadczonych w temacie.

W sobotę zabieram się za wymianę uszczelniacza prawej półosi (simmering w skrzyni biegów) oraz przegubu zewnętrznego. cała technologię i kluczologię mam teoretycznie opanowaną, jednak mam pewne pytania:

- czym zacisnąć opaski osłony przegubu, takie, jak na fotce na dole:

fot864.jpg

Etzold pisze o specjalnym przyrządzie, którego nie posiadam, czy można użyć obcęgów? Kol. Azja używał kombinerek, ktoś ma inne sposoby?

- czy po wyjęciu półosi ze skrzyni będą jakieś problemy z wymianą simmeringa? Już kiedyś był wymieniany - niestety olej dalej wycieka. Kupiłem nowy simmering, ale może ktoś zna jakiś myk w jego wymianie lub zna inną przyczyną wyciekania oleju przez nowy simmering?

Pozdr.

Napisano

> - czym zacisnąć opaski osłony przegubu, takie, jak na fotce na dole:

> Etzold pisze o specjalnym przyrządzie, którego nie posiadam, czy

> można użyć obcęgów?

Ten przyrząd jest do fabrycznych opasek. Te są miękkie jak... nie ważne wink.gif. Spokojnie da się zacisnąć obcęgami. Tylko trzeba uważać. Ja ściąłem w ten sposób 2 sztuki. Były zbyt słabe. Pękły zanim się dobrze zacisnęły. W końcu użyłem starych fabrycznych. Były co najmniej o 2 klasy lepsze.

> - czy po wyjęciu półosi ze skrzyni będą jakieś problemy z wymianą simmeringa?

Ja żadnych nie widzę. Przyczyną wyciekania oleju może być zużyta (porowata) powierzchnia czopa przegubu w miejscu styku z wargą uszczelniacza. Ogólnie trzeba bardzo uważać na wargę, jest dość delikatna i łatwo ją uszkodzić. Nie zapomnij powlec olejem czop przed wprowadzeniem do skrzyni wink.gif.

Napisano

zaciskałem małymi obcegami, ktore czesniej byly zaszlifowane tak aby podejscie bylo ulatwione. Spokojne Ci sie uda, robilem to na identycznym zestawie jak pokazujesz na zdjeciu

Napisano
  • Autor

> Przyczyną wyciekania oleju może być zużyta

> (porowata) powierzchnia czopa przegubu w miejscu styku z wargą

> uszczelniacza.

Olej wycieka dość solidnie: przegub jest stale wilgotny, na dekielku zawsze widać czerwoną kroplę. Tak jest od kiedy kupiłem ten samochód, od maja 2005 roku. Ciekawe, ile oleju jeszcze zostało...

Tak się zastanawiałem -> jeśli okaże się, że na powierzchni czopa w miejscu styku wargi są wżery lub rowek, to czy jest możliwość włożenia simmeringa "nie do końca", aby warga dotykała gładkiej powierzchni?

Czy zanieczyszczoną powierzchnię czopa można wyczyścić? Papierkiem ściernym drobnym 1500, 2000, 2500? Czy to coś da? Może polerowanie tkaniną nasączoną mleczkiem typu Cif lub pastą polerską drobnościerną będzie lepsze?

O powleczeniu olejem czopa pamiętam, czy tę samą rolę spełnia wymieniony w EPC:

SMAR, 4ML, USZCZELKA, WAŁ NAPĘDOWY, OŚ PRZEDNIA 90510336, 19 48 606 ?

Sorki za głupie pytania, ale moją specjalnością są raczej elektronika i informatyka samochodowa, ewentualnie mechanika precyzyjna, natomiast mechanika "wielkogabarytowa" mnie trochę przeraża... Zawsze takie naprawy zlecałem mechanikowi, ale teraz postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce.

Pozdr.

Napisano

Jeśli powierzchnia styku z uszczelniaczem jest zużyta to "zabiegi renowacyjne" raczej nic nie dadzą. Co nie znaczy, że nie można spróbować. Jak powierzchnia będzie tylko matowa, to pastą polerską można spróbować się pobawić. To może potrwać bo powierzchnia jest porządnie utwardzona. Papierów ściernych lepiej nie stosować.

Tan smar co podałeś jest do smarowania gwintu nakrętki dociskającej łożysko dyfra... i jeszcze kilku innych elementów w Astrze wink.gif.

Na czop odpowiedni będzie olej ze skrzyni.

Jeszcze odnośnie uszczelniacza; fabryka ma specjalny przyrząd który wkłada się w otwór skrzyni przed włożeniem przegubu. Zabezpiecza on przed dotykaniem wargi do wielowypustu czopa przegubu podczas jego wkładania. Przy braku przyrządu... no cóż trzeba być delikatnym i dobrze smarować.

PS: np: jakiego rodzaju mechanika precyzyjna?

Napisano
  • Autor

> PS: np: jakiego rodzaju mechanika precyzyjna?

Mówimy o samochodach, więc np. naprawa zespołu silniczka obiegu wewnętrznego, zespołu silnika wycieraczek przód, regulatora wysokości świecenia reflektorów, mechanizm zamka centralnego w tylnych drzwiach itp. rzeczy udało mi się naprawić. Z poza samochodu to każdy sprzęt AGD itp...

Kiedyś naprawiałem zegarki, ale teraz oczki już nie te...

Pozdr.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ten przyrząd jest do fabrycznych opasek. Te są miękkie jak... nie

> ważne . Spokojnie da się zacisnąć obcęgami...

Zdaję relację z remontu. Generalnie wszystko się udało: przegub wymieniony, simmering też, olej w skrzyni również.

Podczas prac pojawiły się problemy:

- zaciskanie opasek na osłonie przegubu - opaski okazały się bardzo twarde, zaciskanie obcęgami nie udało się, za mała siła w dłoniach. Zacisnąłem z pomocą imadła, w szczęki którego włożyłem ostre obcęgi, a i tak musiałem użyć dużej siły

- miałem problemy z wyjęciem a potem założeniem simmeringa w otwór w skrzyni. W końcu podważanie wkrętakiem pomogło i stary wyszedł. Nowy przy wciskaniu próbował wchodzić ukośnie, musiałem korygować jego położenie trzpieniem i małym młotkiem, potem wbiłem go młotkiem poprzez stary simmering. Wbiłem go płycej, niż poprzedni, aby warga stykała się w innym miejscu z czopem. Na czopie nie dostrzegłem uszkodzeń.

- nie mogłem zlokalizować korka rewizyjnego w skrzyni biegów. Powody były dwa: Etzold napisał, że korek jest z prawej strony, a jest z lewej; mam założoną osłonę silnika i nie mogłem wymacać tego korka po lewej stronie. Po zdjęciu osłony korek wykręciłem kluczem 13mm oczkowym wygiętym (tylko takim się da z powodu przeszkadzającej belki). Olej zlałem za pomocą wężyka igielitowego, dł. ok. 1m. przez otwór rewizyjny. Wlałem tą samą drogą, tylko koniec węża wyprowadzony był nad kołem i zakończony lejkiem. Mogłem olej zlać poprzez odkręcenie dekielka, ale uszczelka jest sprawna, żadnych wycieków, więc nie chciałem robić sobie dodatkowej roboty i ryzykować, że coś pójdzie nie tak. Stary olej był wyraźnie ciemniejszy od nowego. Koszt nowego oleju wyniósł 2x28 zł/litr=56 zł w ASO i zostało mi jeszcze 0,65 l oleju na dolewki dla siebie lub dla kogoś.

- przy zakręcaniu nakrętki piasty (tej na klucz 30mm) nie mogłem postąpić wg instrukcji Etzolda: "dokręcić nakrętkę momentem 120 Nm, potem poluzować i dokręcić momentem 20Nm (to zrobiłem), a następnie sztywnym kluczem dokręcić o kąt 90*" (i tego mi się nie udało - dokręciłem może o 20*, klucz ledwo drgnął...) włozyłem zawleczkę i jeżdżę, nic się nie dzieje, dobrze zrobiłem? Powinienem powtórzyć operację bez zdejmowania koła?

- bilans oleju w skrzyni:

--- stary olej - 0,75 l

--- nowego weszło 1,35 l

--- wg instrukcji powinno wejść 1,6 l

Z tego wniosek, że po zlaniu starego oleju w skrzyni pozostało (może wężyk nie sięgnął najniższego punktu dekielka?): 1,6-1,35=0,25 l, czyli w ostatnim okresie miałem w skrzyni 0,25+0,75=1 l oleju zamiast 1,6 l, co było spowodowane wyciekiem przez simmering.

- brak oznaczenia skrzyni biegów - chciałem korzystając z okazji, że mam zdjętą osłonę silnika, spisać oznaczenie skrzyni i niestety, w podawanym miejscu na mojej skrzyni nie ma żadnego napisu. Obejrzałem całą skrzynię od dołu i nie znalazłem. Kto wie, czy może napis jest od góry? Szukałem tu, wg www.opel-infos.de mam skrzynię F17CR.

Dziękuję doradcom za wskazówki.

Pozdr.

Napisano

> - zaciskanie opasek na osłonie przegubu

Czyli trafiłeś na porządne. Ja zrobiłem sobie przyrząd podobny do tego z książki Etzolda. Faktycznie oryginalnych opasek nie ma szans zacisnąć ręcznie zwykłymi obcęgami

> Olej zlałem za pomocą wężyka

Jakiego koloru był olej? Magnes w korku rewizyjnym był?

> - przy zakręcaniu nakrętki piasty (tej na klucz 30mm) nie mogłem

> postąpić wg instrukcji Etzolda

Dałeś nową nakrętkę?

Napisano
  • Autor

Magnes był.

Nakrętka była w zestawie razem z przegubem, przegub firmy Loebro, teraz połaczona razem ze Spidanem w jedną firmę GKN.

Stary olej:

282121044-41a.jpg

Nowy olej:

282121044-42a.jpg

Pozdr.

post-65098-1435250079063_thumb.jpg

Napisano

> Stary olej:

> Nowy olej:

Zachowaj te zdjęcia na okoliczność kolejnego posta typu: "Opel nie zaleca wymiany oleju w skrzyni old.gif "

grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Rzeczywiście jakiś przepracowany hmm.gif

Mój zlany ze skrzyni wyglądał jak nowy.

282121122-olej.JPG

post-53490-14352500791341_thumb.jpg

Napisano

> Magnes był.

> Nakrętka była w zestawie razem z przegubem, przegub firmy Loebro,

> teraz połaczona razem ze Spidanem w jedną firmę GKN.

> Stary olej:

> Nowy olej:

> Pozdr.

A jaki zapach mial ten stary, tylko bez jaj biglaugh.gif

Jak sie spotkamy moge pokazac swoj,

zachowal kolor, a Twoj wyglada ja Superol z Diesla confused.gif

Napisano
  • Autor

> Rzeczywiście jakiś przepracowany

Przez ponad 2 lata (ok. 30.000 km) jeździłem z 1 litrem oleju zamiast 1,6 litra, to mogą być tego skutki...

Pozdr.

Napisano

> Rzeczywiście jakiś przepracowany

> Mój zlany ze skrzyni wyglądał jak nowy.

I tez zapytanie jaki zapach??

U mnie byl hipolowaty a nowy spirytusowy.

Menele jak to przeczytaja beda sie kladli mi pod auto,

bo moze cos skapnie hehe.gif

Napisano

Stary pachnie podobnie do hipola, ale znacznie mocniej.

Nowy nie pamiętam, ale zostało mi jeszcze trochę, to się sztachnę i zamelduję grinser006.gif.

Napisano

> Stary pachnie podobnie do hipola, ale znacznie mocniej.

> Nowy nie pamiętam, ale zostało mi jeszcze trochę, to się sztachnę i

> zamelduję .

Jak wymienialem, odkrecilem klapke grinser006.gif,

wymienilem calosc.

Do dzisiaj mnie meczy mysl, co by bylo jakbym zmieszal te Dextrony.

Stary hipolowaty i nowy spirytusowy confused.gif

Napisano

Dexrony bez t wink.gif.

Myślę, że nic by się nie stało, ale to zależy od tego jakie dokładnie były te oleje. A na butelce GM chyba nie ma takich informacji.

Jak byś tak jeszcze dorzucił do tego szklankę cukru i paczkę drożdży to dopiero byłaby yazda spineyes.gif.

Napisano

> Dexrony bez t .

> Myślę, że nic by się nie stało, ale to zależy od tego jakie dokładnie

> były te oleje. A na butelce GM chyba nie ma takich informacji.

> Jak byś tak jeszcze dorzucił do tego szklankę cukru i paczkę drożdży

> to dopiero byłaby yazda .

Orginal jest na polce w garazu, nie kaz mi biegac i sprawdzac nazwe old.gif,

wlasnie mnie to zastanawiaja, te zapachy.

To sa rozne wedlug mnie smarowidla olejowe.

Tu musial by sie wypowiedzec chemik, znasz takiego - ja znam - Lelek cfaniaczek.gif

Ale to wymagalo by badan.

Jedziesz na stacje, dolewaja Ci - i tu pytanie co confused.gif

Nie wyobrazam sobie gostka co dolewa, ze pcha nosa i sprawdza zapach zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie byl hipolowaty a nowy spirytusowy.

Nie straszcie mnie - kupiłem olej w ASO Opla podałem typ silnika i model+rocznik auta, nie wierzę, że zmienił się skład oleju i nowy jest "niemieszalny" ze starym... Taka akcja ze strony ASO pachniałaby sądem w przypadku uszkodzenia skrzyni.

Nie wąchałem starego oleju i juz go nie powącham, bo pozbyłem się go, ale nowy ma dziwny zapach, jak farba olejna z niewielkim dodatkiem denaturatu...

Co do koloru starego i nowego to nie ma tragedii: różnica w odcieniu jest niewielka, stary jest też czerwony - duża różnica na fotografii spowodowana jest wykonaniem fotografii pod światło, co pogłębiło róźnicę. Kolor obu olejów w wężyku igielitowym był niemalże identyczny.

Pozdr.

Napisano

> Nie straszcie mnie - kupiłem olej w ASO Opla podałem typ silnika i

To nie chodzi o straszenie a zapytanie.

Jestes juz dlugo na forum, ja to pisalem o tym z rok jak nie wiecej

temu.

Dlaczego sa dwa zapachy niby orginalu.

Tez zakupilem w ASO, jest kolo mnie.

Ja odkrecalem dekiel, wymienilem calosc.

Moze je mozna mieszac, ale jak wczesniej pisalem

chemik by musial sie by wypowiedziec.

Mi na chlopski rozum mineral(zapach hipolu) raczej nie pomiesza sie ze spirytusem.

Pomieszac moze, ale jak pisze wczesniej to inne smarowidla.

Zakupowalem w ASO do swojego X14XE z 1998 roku i taki dostalem,

ale zapachy sie roznily.

Napisano
  • Autor

> ale zapachy sie roznily.

Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem, zrobiłbym porównanie i zachował próbkę starego oleju... dla celów naukowych...

Wierzę, że jeśli zmieniono jakiś składnik oleju to przewidziano możliwość używania go jako dolewkę do oleju produkowanego wcześniej, więc oba oleje powinny być ze sobą w pełni mieszalne.

Pozdr.

Napisano

> Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem, zrobiłbym porównanie i

> zachował próbkę starego oleju... dla celów naukowych...

> Wierzę, że jeśli zmieniono jakiś składnik oleju to przewidziano

> możliwość używania go jako dolewkę do oleju produkowanego

> wcześniej, więc oba oleje powinny być ze sobą w pełni mieszalne.

> Pozdr.

Tez tak myslalem, ale wolalem odkrecic dekielek i wymienic calosc,

przy okazji wyczyscilem z syfu scianki.

Jak sie spotkamy dam Ci pod nos zapach tego starego i nowego biglaugh.gif

Napisano

Ja zrobiłem sobie przyrząd podobny do

> tego z książki Etzolda. Faktycznie oryginalnych opasek nie ma

> szans zacisnąć ręcznie zwykłymi obcęgami

Moglbys zrobic foto temu przyrzadowi,badz skan jak to w ksiazce wyglada? smile.gif

Napisano
  • Autor

Przyrząd nazywa się HAZET 1847 i wygląda tak:

282122486-sciskaczopasekHAZET1847.JPG

I tylko przy oryginalnym przyrządzie możesz stosować klucz dynamometryczny i zalecane momenty dokręcania. Inaczej jest to robota na oko.

Ja zastosowałem ostre obcęgi skręcane imadłem i wyszło na to samo.

Pozdr.

post-65098-14352500793903_thumb.jpg

Napisano

> Orginal jest na polce w garazu, nie kaz mi biegac i sprawdzac nazwe

Gdzież bym śmiał wink.gif.

> To sa rozne wedlug mnie smarowidla olejowe.

Owszem, ale jeśli to dexrony to pewnie II i III, a te można ze sobą mieszać.

> Jedziesz na stacje, dolewaja Ci - i tu pytanie co

Pewnie mają jakieś katalogi i dobierają.

Napisano

> Przyrząd nazywa się HAZET 1847 i wygląda tak:

> I tylko przy oryginalnym przyrządzie możesz stosować klucz

> dynamometryczny i zalecane momenty dokręcania. Inaczej jest to

> robota na oko.

> Ja zastosowałem ostre obcęgi skręcane imadłem i wyszło na to samo.

> Pozdr.

Wielkie dzieki 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.