Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniki 903 i 1116 gaźnik. Jakie podobieństwa i różnice?

Featured Replies

Napisano

Pytanko jak w temacie. Wiem, że 903 jest OHV, a 1116 OHC, ale jako że oba to gaźnikowce to może da się coś z 903 podpasować do 1116? hmm.gif A teraz o co mi wogole chodzi zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Mianowicie jako, że czeka mnie naprawa mojego 0,9 która pochłonie trochę dolarów to zastanawiam się nad dołożeniem jeszcze paru groszy i znalezieniem jakiegoś 1,1 w znośnym stanie. No i stąd jest moje pytanie. Czy coś z mojego 0.9 podpasuje do 1,1? Skrzynia, osprzęt? Dodam, że nie interesują mnie silniki wtryskowe, bo to już niestety za dużo $$$. Miło by było gdyby coś pasowało zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif a jeśli nie to trudno tongue.gif będę naprawiał 0,9 zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Chyba raczej za dużo nie podejdzie. oslabiony.gif Jeżeli już swap masz w planach to poszukaj lepiej czegoś mocniejszego, 1.4 albo 1.5 i zapodaj do tego gaźnik. wink.gif Będzie rakieta. grinser006.gif 1116cm3 jest praktycznie identyczny jak 1498cm3 czyli 1.5.

Napisano
  • Autor

> Chyba raczej za dużo nie podejdzie.

> Jeżeli już swap masz w planach to poszukaj lepiej czegoś

> mocniejszego, 1.4 albo 1.5 i zapodaj

> do tego gaźnik. Będzie rakieta. 1116cm3 jest praktycznie

> identyczny jak 1498cm3 czyli 1.5.

No właśnie chodzi o to żeby nie robić zbytniej rakiety, bo do tego nie mam, ani odpowiedniego zawieszenia, ani hamulców. Do 1,1 bym sobie założył na początek tarcze i klocki EBC, a z czasem bym zmienił na 240mm. Niedaleko siebie mam firmę TOMSON MOTORSPORT i tam mogę kupic zestaw EBC w dobrej cenie. Zresztą tak jak pisałem. Wszystko jest niestety kwestią kasy. Gdyby się udało znaleźć niedrogi silnik i przełożyć do niego osprzęt i skrzynię z mojego to wtedy byłoby to dla mnie opłacalne, ale szukać 1,4/1,5 i do tego dodatkowo kupować osprzęt i skrzynię to na razie nie na moją kieszeń crazy.gif jakbym miał fundusze to od razu bym się pobawił w przekładkę na 1,2 16V abo conajmniej MPI zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Pasować będzie wszystko. Ale ja bym połakomił sie na 1.2 i zrobił go w gaźniku jak nie chcesz wtrysku. Ja nam 1.2 w gaźniku. cool.gif

Napisano
  • Autor

> Pasować będzie wszystko. Ale ja bym połakomił sie na 1.2 i zrobił go

> w gaźniku jak nie chcesz wtrysku. Ja nam 1.2 w gaźniku.

Tzn? Skrzynia? Aparat zapłonowy? Alternator? Rozrusznik? i.t.d. Jesteś pewien na 100%. 1,2 bardzo chętnie, ale to już są koszta, a do tego by doszły pewnie do poprawienia hamulce i zawiecha. Za droga impreza dla mnie jak na razie, a te 60KM w 1,1 na razie mi wystarczy wink.gif

Napisano

> Tzn? Skrzynia? Aparat zapłonowy? Alternator? Rozrusznik? i.t.d.

> Jesteś pewien na 100%. 1,2 bardzo chętnie, ale to już są koszta,

> a do tego by doszły pewnie do poprawienia hamulce i zawiecha. Za

> droga impreza dla mnie jak na razie, a te 60KM w 1,1 na razie mi

> wystarczy

Więcej będzie kosztować przekładka na 1116,niż remont starego silnika.Altek ma inną obudowę,aparat też nie pasuje a rozrusznik w 900 jest dużo słabszy niż w 1116 ccm.

Napisano
  • Autor

> Więcej będzie kosztować przekładka na 1116,niż remont starego

> silnika.Altek ma inną obudowę,aparat też nie pasuje a rozrusznik

> w 900 jest dużo słabszy niż w 1116 ccm.

Czyli się za daleko zapędziłem hmm.gif No nic. Myślałem, że uda się to jakoś taniej załatwić, ale jak nie to trudno. Zrobie 0,9 i dalej będę sie toczył zamiast jeździc zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Na Twoim miejscu dozbierałbym kasy, i zrobił tak jak napisałem. A ten co jest zrobił tylko tak, aby starczyło go na ten czas, co będziesz kasę kołował. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Na Twoim miejscu dozbierałbym kasy, i zrobił tak jak napisałem. A ten

> co jest zrobił tylko tak, aby starczyło go na ten czas, co

> będziesz kasę kołował.

Jak już zrobię ten silnik to będę na nim jeździł dopóki się auto nie rozleci do końca, bo żeby włożyć coś sensownego to już trzebaby włożyć sporą kasę, a mi zależy na jakimkolwiek poprawieniu osiągów, a nie na robieniu rakiety wink.gif Skoro mój plan nie ma szans powodzenia to zostaję przy 0,9, a przy okazji rozbierania silnika może uda mi się uruchomić wskaźniki od ciśnienia i temperatury oleju, bo czujniki gdzieś sobie leżą, a nigdy nie ma czasu ich założyć zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Pasować będzie wszystko. Ale ja bym połakomił sie na 1.2 i zrobił go

> w gaźniku jak nie chcesz wtrysku. Ja nam 1.2 w gaźniku.

kolego prawie nic nie będzie pasować....

to są dwa całkiem odmienne silniki...

pozdr

Napisano
  • Autor

> kolego prawie nic nie będzie pasować....

> to są dwa całkiem odmienne silniki...

> pozdr

O właśnie i o to mi chodziło zlosnik.gif krótko i przejrzyście zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif czyli tak jak pisałem naprawiam 0,9, przy okazji zakładam czujniki od oleju i dalej się toczę zamiast jeździć zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

A tak a propos. Mam pytanko tak z ciekawości. Tutaj we wstępie opisu silników jest opisany silnik z Autobianchi A112. 903 ccm o mocy 70KM icon_eek.gif Orientujesz się może czy to jest pokrewny silnik do mojego czy całkiem inna konstrukcja? hmm.gif

Napisano

> A tak a propos. Mam pytanko tak z ciekawości. Tutaj we wstępie opisu

> silników jest opisany silnik z Autobianchi A112. 903 ccm o mocy

> 70KM Orientujesz się może czy to jest pokrewny silnik do mojego

> czy całkiem inna konstrukcja?

pokrewny ok.gif autobianchi a112 to konstrukcja siostrzana z fiatem 127, poprzednikiem UNO, ale przy takiej mocy raczej nie był byś zadowolony ze spalania

Napisano
  • Autor

> pokrewny autobianchi a112 to konstrukcja siostrzana z fiatem 127,

> poprzednikiem UNO, ale przy takiej mocy raczej nie był byś

> zadowolony ze spalania

Wiesz zlosnik.gif jak teraz zamiast katalogowego 4,5l mam ok. 8l na 100km plus do tego sporo oleju zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif to w momencie kiedy zrobię ten silnik tak jak trzeba to nic by się nie stało gdyby po małym tuningu palił ok 6,7 zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif swoją drogą skoro już i tak będę się brał za rozbiórkę silnika to co musiałbym zrobić, żeby mu dodać parę koników. Ja wiem, że generalnie jest to rzeźbienie w goofnie, ale skoro i tak będę miał silnik rozbabrany to czemu nie podłubać przy nim? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Wiesz jak teraz zamiast katalogowego 4,5l mam ok. 8l na 100km plus

> do tego sporo oleju to w momencie kiedy zrobię ten silnik tak

> jak trzeba to nic by się nie stało gdyby po małym tuningu palił

> ok 6,7 swoją drogą skoro już i tak będę się brał za rozbiórkę

> silnika to co musiałbym zrobić, żeby mu dodać parę koników. Ja

> wiem, że generalnie jest to rzeźbienie w goofnie, ale skoro i

> tak będę miał silnik rozbabrany to czemu nie podłubać przy nim?

zlosnik.gif hehe, ja Cię doskonale rozumiem. Nie wiem dokładnie ile palił taki A112 z 70 KM ale pamiętam, że rajdowe CC Abarth 903 65KM żłopało naprawdę sporo 30l/100 na odcinku a na dojazdówce 15 o ile mnie pamięć nie myli smirk.gif

jakaś obróbka głowicy, kolektora dolotowego powinna go trochę usprawnić niewielkim nakładem

Napisano
  • Autor

> hehe, ja Cię doskonale rozumiem. Nie wiem dokładnie ile palił taki

> A112 z 70 KM ale pamiętam, że rajdowe CC Abarth 903 65KM żłopało

> naprawdę sporo 30l/100 na odcinku a na dojazdówce 15 o ile mnie

> pamięć nie myli

O kurde icon_eek.gif no dobra rajdowe to rajdowe, ale a112 to chyba był zwykły drogowy samochód? hmm.gif to nie powinien tyle palić zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> jakaś obróbka głowicy, kolektora dolotowego powinna go trochę

> usprawnić niewielkim nakładem

Nad np planowaniem głowicy myślałem już pd dawna. Tylko się zastanawiam nad tym czy skoro ten silnik powinien mieć ciśnienie na poziomie 12-14 na każdym cylindrze to czy podniesienie go jeszcze bardziej nie będzie już szkodliwe dla silnika? hmm.gif Jako ciekawostkę dodam, że ostatnie pomiary wykazały ciśnienie mniej więcej 10, 8, 4, 9 zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Nie pamiętam tego na 100% ale coś w tych okolicach. No nic. Zastanowię się co robić jak już się będę brał za auto, bo na razie i tak będzie czekać na ładniejszą pogodę, bo kanał mam dostępny tylko u dziadka w dodatku na dworzu tongue.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.