Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jtd na pompowtryskach?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Czytam troche silnikach i nigdzie nie ma, czy mamy pompowtryski czy nie?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam!

Moze dlatego nie rozumiem tego zdania:

"Silniki zasilane systemem common-Rail (lub też pompowtryskiwaczami) wymagają dobrej jakości oleju napędowego, wtryskiwacze pracują pod dużym ciśnieniem, każde zanieczyszczenie paliwa może przyczynić się do powstania uszkodzeń."

Napisano

Nie wiem czego tu nie rozumieć w tym zdaniu ?

Pompowtryskiwacze jak i układ CR wymagają bardzo dobrej jakości paliwa ,bo zarówno w jednym jak i w drugim systemie paliwo jest wtryskiwane pod ogromnym ciśnieniem do cylindra a kanały we wtryskiwaczach są bardzo wąskie-ON musi być odpowiednio lepki ,mieć odp gęstość oraz odp liczbę cetanową i pełno innych właściwośći smile.gif

Niedawno czytałem w autoświecie jak był test długodystansowy alfy 159 2.4 jtd . Redaktorzy mieli pecha - malutki opiłek metalu zatkał jeden wtryskiwacz w trakcie jazdy = awaria silnika!

Napisano

Zgadza się my mamy CR. Z tego co się orientuję to był jeden z pierwszych silników tego typu montowanych seryjnie. Volkswagen dopiero od niedawna stosuje tą technologię.

Napisano

Ano pierwszy cr pojawił w cromie... To by tłumaczyło że jtdki i mjtdki są całkiem udane

Napisano

> Ano pierwszy cr pojawił w cromie...

Fiat jako pierwszy zastosował wtrysk bezpośredni w Cromie, bodajże w '86, ale nie był to system Common Rail. Tenże debiutował w Alfie 156 i niedługo później w Lancii Kappa.

Napisano

Zgadza się 1,9 JTD zadebiutował w Alfie 156 w 1997 roku.

Napisano

W tej starodawnej Cromie to był silnik z bezpośrednim wtryskiem oleju do cylindra - jako pierwszy doładowany silnik diesla z wtryskiem bezpośrednim zastosowany w samochodzie osobowym . Miał on nazwę TDI ( zlosnik.gif ) a był to rok '86:)

A po 11 latach pierwszy CR zamontowano w Alfie 156 - i też był to pierwszy na świecie diesel CR smile.gif

Chwała Fiat ! serduszka.gif

Napisano

A - przepraszam za słowo - laliście do swoich fiacików bioON ? Nie w ramach oszczędności oczywiście, ale w trosce o nasze nadwiślańskie środowisko.

Napisano

Kolego nie lałem nigdy takiego czegoś - ani producenci aut ani producenci biodiesla nie wiedzą co może sie stać po wlaniu takiego paliwa a o dłuższych skutkach lania takiego paliwa to w ogóle nie chcą sie wypowiadać. Ponadto biodiesla nie wolno stosować w autach z filtrami cząstek stałych frown.gif

A dla środowiska to chyba jeszcze gorzej ,bo więcej tlenków azotu taki dieselek produkuje frown.gif

Na 100% emisji CO2 w europie na wszystkie auta jeżdżace w EU przypada tylko 20% (!!!) emisji CO2 . Powołuje się na AŚ z tym zdaniem. Zszokowało mnie to...

Napisano

Oczywiste jest to, że zarówno hybrydy jak i biodiesle to tylko mydlenie oczu. Nie rozwijajmy tego tematu, w tym wątku wink.gif

Napisano

> W tej starodawnej Cromie to był silnik z bezpośrednim wtryskiem oleju

> do cylindra - jako pierwszy doładowany silnik diesla z wtryskiem

> bezpośrednim zastosowany w samochodzie osobowym .

Podlacze sie pod watek.

Moze mi ktos powiedziec do kiedy Fiat montowal diesle wolnossace i w jakich autkach byly. Zastanawiam sie czy np kupie Bravo z takim silnikiem? hmm.gif

Napisano

> do kiedy Fiat montowal diesle wolnossace

Te silniki odeszły w niepamięć wraz z liftingiem Punto II

> w jakich autkach byly.

Z takich, które mogą się jeszcze do czegokolwiek nadawać to chyba tylko Punto I i II oraz Bravo/Brava. Jest to motor 1,9 65KM, z tym że trafienie na takie Bravo graniczy z cudem.

Napisano

> Podlacze sie pod watek.

> Moze mi ktos powiedziec do kiedy Fiat montowal diesle wolnossace i w

> jakich autkach byly. Zastanawiam sie czy np kupie Bravo z takim

> silnikiem?

pluł byś sobie w brodę , to nie jedzie , lepiej zwykły TD

Napisano

> pluł byś sobie w brodę , to nie jedzie , lepiej zwykły TD

ok.gif w tipo mam 1.7D 61KM sluzy do poprawnej jazdy tj. toczenia sie wink.gif

Napisano

> w tipo mam 1.7D 61KM sluzy do poprawnej jazdy tj. toczenia sie

podczas zakupow puntolota mialem okazje testowac wiele silnikow w kropku. 1.9D nie jedzie. albo i jedzie, ale tona blachy to za duzo na ten motor

Napisano

> w tipo mam 1.7D 61KM sluzy do poprawnej jazdy tj. toczenia sie

dokładnie , w lżejszym tipo (900kg?) nie ma cudów

OFF: zrób mu swapa na 1.9 TDs 66kW biglaugh.gif

Napisano

> pluł byś sobie w brodę , to nie jedzie , lepiej zwykły TD

To tez moze i lepiej bo to dla mulher.gif na odjazdy do pracy. Przynajmniej o zajechanie turbiny bym sie nie martwil zlosnik2.gif

Napisano

> dokładnie , w lżejszym tipo (900kg?) nie ma cudów

1030kg

nie ma co sie na moc i osiagi nastawiac.. to jest auto ktorym sie turla z punktu A do B i tak ma pozostac zlosnik.gif

> OFF: zrób mu swapa na 1.9 TDs 66kW

moglem juz dawno i mozna dalej ale pytanie po co jak auto robi teraz 2500km rocznie wink.gif

Napisano

> To tez moze i lepiej bo to dla na odjazdy do pracy. Przynajmniej o

> zajechanie turbiny bym sie nie martwil

w kropce ( zakladam ze lzejsza od bravo) stare 1.9D pali dokladnie tyle samo co 1.2 8v. Jesli o moc nie chodzi to bierz benz bo koszta utrzymania benz sa nizsze.

Napisano

> To tez moze i lepiej bo to dla na odjazdy do pracy. Przynajmniej o

> zajechanie turbiny bym sie nie martwil

ja ze swojej strony polecam 1.2 16v

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.