Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak się wam prowadzą wasze Bravo?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od niedawna jestem posiadaczem NB 1,9 MJT 120km. Problem jaki mam z tym autem to słabe (wg mnie) prowadzenie na drodze. Wydaje mi się że auto jak by myszkuje po koleinach - ja sobie kierownicą a on sobie.

Macie też takie odczucie??

Od razu mówię że miałem problem bo auto miało kontakt pierwszego stopnia z krawężnikiem i był ugięty mcperson ale wszystko zostało wymienione na nowe (włącznie z wymiana standardowych 16'' kół na 17 z oponą 225/45), zrobiona kompletna geometria i badanie tłumienia amortyzatorów. Już sam niewiem co może być przyczyną - chyba się wybiorę na jazdę próbną do fiata zobaczyć jak się prowadzą inne egzemplarze z takim samym silnikiem. Może to tylko mi się tak wydaje po przesiadce z małego VW Polo...

Co ciekawe w aucie które ma 10kkm przelotu tylnie amortyzatory pokazały 30% sprawności - ale to może być też wina tego że pomiar był robiony bez obciążenia.

W planach mam zamontowanie kompletnego KIT-u amortyzatorów i sprężyn od Eibacha. Ktoś miał/ma do czynienia z obniżonym Bravo?? Jakieś doświadczenia??

No i ostatni temat - będę wirusował swojego multijeta. Plan mam pojechać albo do Unitronic w Piasecznie albo Masters na al. Jerozolimskich w Wawie. Macie jakieś doświadczenia z tymi firmami?? Jak by ktoś miał do czynienia z innymi firmami to też chętnie poczytam opinię.

Pozdrawiam. zlosnik.gif

Napisano

po pierwsze, na te procenty sprawności amortyzatorów to nawet nie warto patrzeć. W Lanosie potrafiło być tak, że jechałem na przegląd: badanie amorów wychodziło kiepsko, już poniżej norm, ze 30%, jeździłem rok, po roku wychodziło 60%. I to w tej samej stacji diagnostycznej smile.gif

Co do prowadzenia auta w koleinach, to pewnie masz takie wrażenie po wymianie kół, o której piszesz. Auto zawsze na większych i szerszych oponach będzie się gorzej prowadziło w koleinach.

Napisano

a jeszcze co do obniżania Bravo: ten przód jest taki niski, że i bez obniżania nie trzeba specjalnie się starać żeby przycierać o koleiny czy progi zwalniające. Nie wyobrażam sobie jazdy, gdyby miało być jeszcze niżej.

Napisano
  • Autor

> a jeszcze co do obniżania Bravo: ten przód jest taki niski, że i bez

> obniżania nie trzeba specjalnie się starać żeby przycierać o

> koleiny czy progi zwalniające. Nie wyobrażam sobie jazdy, gdyby

> miało być jeszcze niżej.

A ja sobie wyobrażam 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> po pierwsze, na te procenty sprawności amortyzatorów to nawet nie

> warto patrzeć. W Lanosie potrafiło być tak, że jechałem na

> przegląd: badanie amorów wychodziło kiepsko, już poniżej norm,

> ze 30%, jeździłem rok, po roku wychodziło 60%. I to w tej samej

> stacji diagnostycznej

> Co do prowadzenia auta w koleinach, to pewnie masz takie wrażenie po

> wymianie kół, o której piszesz. Auto zawsze na większych i

> szerszych oponach będzie się gorzej prowadziło w koleinach.

zobaczy się jak przejadę się innym egzemplażem. Może jakiś spocik będize w Wawie to ktoś inny sie moim przejedzie.

Napisano

towina szerokich opony. ewidentnie.

> A ja sobie wyobrażam

do pierwszego pokiereszowania zderzaka.

Napisano

na kapciu 225 wiadome ze bedzie autko podatne na koleiny ale nie do tego stopnia jak opisujesz czyli kierownica a on swoje tak nie ma prawa byc.. na koleinach masz tylko nakladac poprawki kiera w torze jazdy a nie myslec gdzie pojedzie i czy moze polecimy na pobocze po lewej czy po prawej stronie biglaugh.gif

co do kitu eibacha wedlog mnie nie ma sensu obnizac bo jeszcze bardziej niz jest, wolalbym zalozyc sprezyne ze sporta i juz masz + w prowadzeniu i zachowaniu sie auta na drodze

Napisano

> na kapciu 225 wiadome ze bedzie autko podatne na koleiny ale nie do

> tego stopnia jak opisujesz czyli kierownica a on swoje tak nie

> ma prawa byc.. na koleinach masz tylko nakladac poprawki kiera w

> torze jazdy a nie myslec gdzie pojedzie i czy moze polecimy na

> pobocze po lewej czy po prawej stronie

> co do kitu eibacha wedlog mnie nie ma sensu obnizac bo jeszcze

> bardziej niz jest, wolalbym zalozyc sprezyne ze sporta i juz

> masz + w prowadzeniu i zachowaniu sie auta na drodze

a nie jest tak że sport jest troszkę niżej zawieszony od normalnego? tak przynajmniej optycznie się wydaję nawet jakpatrze na swój na felgach od sporta ,

sam się zastanawiam nad sprężynami eibacha -30mm

Napisano

> a nie jest tak że sport jest troszkę niżej zawieszony od normalnego?

potwierdzic tego na 100% nie moge bo tylko ze sportami mialem do czynienia wink.gif

> tak przynajmniej optycznie się wydaję nawet jakpatrze na swój

> na felgach od sporta ,

> sam się zastanawiam nad sprężynami eibacha -30mm

sprezyny w sporcie sa napewnno inne niz w pozostalych wersjach wiec moze i minimalnie zawias jest nizszy

w kazdym razie jakbym mial obnizac swojego to by byla poracha biglaugh.gif

Napisano

Moim zdaniem to opony. Ja niedawno przesiadłem się z zimówek na letnie (225mm - wcześniej jeździłem nim tylko na zimówkach 195mm) i na pierwszych kilometrach myślałem, że coś się popsuło, tak auto szukało drogi w koleinach. Na szczęście szybko można się do tego przyzwyczaić i nie jest tak źle.

Jeśli chodzi o obniżanie, to dawaj śmiało. Chętnie poznam doświadczenia w tym temacie kogoś z Wawy. Moim zdaniem to ryzykowna sprawa, bo NB jest i tak niski, biglaugh.gifale na szczęście to Ty ryzykujesz...

Napisano

> Jeśli chodzi o obniżanie, to dawaj śmiało. Chętnie poznam

> doświadczenia w tym temacie kogoś z Wawy. Moim zdaniem to

> ryzykowna sprawa, bo NB jest i tak niski, ale na szczęście to

> Ty ryzykujesz...

w D jezdzi obnizone NB na 19tkach ale to nie PL wiec takie zabiegi mozna bez obaw robic zeby.GIF

Napisano

> w D jezdzi obnizone NB na 19tkach ale to nie PL wiec takie zabiegi

> mozna bez obaw robic

tutaj też mozna robić bez obaw tylko skutki będą inne biglaugh.gif

Napisano

Co do prowadzenia to może trochę myszkować w koleinach bo opony są dość szerokie ale tylko w koleinach.

Jeśli chodzi o amortyzatory to 100% sprawności to nie ma nawet amortyzator z półki ale 30% to rzeczywiści mało. Spróbuj zweryfikować to w innym warsztacie. Co do warunków pomiaru to robi się je właśnie bez obciążenia.

Pozdrawiam

Napisano

Bo ogólnie to fajna i widowiskowa sprawa. Niestety w realnym świecie ludzie korzystają z wielopoziomowych parkingów i podziemnych garaży...

Napisano
  • Autor

> towina szerokich opony. ewidentnie.

> do pierwszego pokiereszowania zderzaka.

No to po kolei wink.gif

Na szerokich oponach jeździłem długo i w wielu autach i nie chodzi tu dokładnie o to że auto jest ciągane na boki na koleinach - tak jak to jest w przypadku szerokiej opony. Tu jest to bardziej subtelne i tak naprawde do końca nie wiem jak to opisać - ale chyba najlepiej będzie porównać z innym Bravo.

Ogólnie z każdym przejechanym km coraz bardziej mi się to auto podoba - tylko co nieco poskrzypuje delikatnie w tapicerkach zarówno z przodu jak i z tyłu.

A co do obniżenia - o wiele niższy jest z przodu Golf IV którego też mam w rodzinie i mam bezpośrednie porównanie. Obniżenie -30mm niejest tak tragiczne jak piszecie. Można spokojnie użytkować auto na co dzień - trzeba odrobine uważać i tyle. Polo miałem posadzone -40mm na sprężynach H&R i niemiałem nigdy żadnej ocierki. Zresztą ja auta w wawie prawie wogóle nie używam - trasa + weekendowe wypady na zakupy, i raczej do sklepów ze zwykłymi prakingami typu tesco czy real na ursynowie. Także wszystko tez zależy od przeznaczenia auta bo jak bym ja używał auta do codziennych dojazdów do pracy to nigdy bym nie zdecydował się na 225/45 tylko jeździłbym na standardowych 16'' a co dopiero na twardsze zawieszenie.

Narazie troszkę się odkuję po zakupie auta i niedługo mody wink.gif

Napisano

Można spokojnie użytkować

> auto na co dzień - trzeba odrobine uważać i tyle.

heh to już trzeba robić przy seryjnym sporcie i to nie odrobine ok.gif

latem szorujesz brzuchem już przy niewielkim rozjeżdżeniu asfaltu przez tiry beksa.gif

Także

> wszystko tez zależy od przeznaczenia auta bo jak bym ja używał

> auta do codziennych dojazdów do pracy to nigdy bym nie

> zdecydował się na 225/45 tylko jeździłbym na standardowych 16''

> a co dopiero na twardsze zawieszenie.

ale co za różnica czy codziennie do pracy czy trasy i market ?

Napisano

Opony sprawdziłeś?? Znam przypadki gdzie kierunkowe były źle założone zlosnik.gif

Napisano

> A co do obniżenia - o wiele niższy jest z przodu Golf IV którego też

> mam w rodzinie i mam bezpośrednie porównanie.

Tylko zwróć uwagę, że NB ma dość duży przedni zwis i z tym może być problem. Ja przed wjazdem do garażu mam małą dolinkę i przodem przechodzę na styk.

Napisano

> Można spokojnie użytkować

> heh to już trzeba robić przy seryjnym sporcie i to nie odrobine

> latem szorujesz brzuchem już przy niewielkim rozjeżdżeniu asfaltu

> przez tiry

potwierdzam do TYchów to opti ponoć jakieś iskry raz widział jak przytarłem spodem tongue.gif

Napisano

> potwierdzam do TYchów to opti ponoć jakieś iskry raz widział jak

> przytarłem spodem

widzial i chwile pozniej sam w tym samym miejscu przytarl zeby.GIF

a dokladniej to przytarlismy ta aluminiowa czescia oslony ktora chroni wydech

Napisano

> Masters na al. Jerozolimskich w Wawie.

Każdy byle nie on smile.gif mam złe doświadczenia z tym panem.

Napisano

> widzial i chwile pozniej sam w tym samym miejscu przytarl

> a dokladniej to przytarlismy ta aluminiowa czescia oslony ktora

> chroni wydech

być może znalazłby się jakiś sposób, bo z tego co widzę najniższym punktem przynajmniej w moim bida-dynamic jest osłona silnika i to nią najczęściej obcieram. Może jakby ją jakoś przekonstruować, zrobić na zamówienie jakąś inną, która byłaby wyżej (pytanie tylko czy jest na to miejsce), to można by "odzyskać" te 30-40mm, o które zostanie obniżone zawieszenie.

Bo jeśli się nie da, to moim zdaniem nie ma sensu: i tak już trzeba bardzo uważać w byle koleinach, nierównej czy jakiejś polnej drodze, bo spód trze. Jakby było niżej, to będzie porażka: samochód tylko na autostrady ( i to takie nie rozjeżdżone jeszcze przez tiry).

Napisano

> Każdy byle nie on mam złe doświadczenia z tym panem.

A jakie to zle doswiadczenie z nim masz? Bo ja go znam od wielu lat z forum autocentrum i z chipa ktorego mi zakladal i oprocz tego ze jest strasznie zalatany i no moze malo wyksztalcony w kierunku obslugi klienta to gosc jest ok i przynajmniej jako nieliczny ma bardzo gleboka wiedze na temat silnikow, chipowania itp. ... zapodaj co nie tak poszlo w Twoim przypadku, bo jestem ciekaw smile.gif

Napisano
  • Autor

> Opony sprawdziłeś?? Znam przypadki gdzie kierunkowe były źle założone

Opony są ok - napisy outside na zewnątrz.

Napisano
  • Autor

> być może znalazłby się jakiś sposób, bo z tego co widzę najniższym

> punktem przynajmniej w moim bida-dynamic jest osłona silnika i

> to nią najczęściej obcieram. Może jakby ją jakoś

> przekonstruować, zrobić na zamówienie jakąś inną, która byłaby

> wyżej (pytanie tylko czy jest na to miejsce), to można by

> "odzyskać" te 30-40mm, o które zostanie obniżone zawieszenie.

> Bo jeśli się nie da, to moim zdaniem nie ma sensu: i tak już trzeba

> bardzo uważać w byle koleinach, nierównej czy jakiejś polnej

> drodze, bo spód trze. Jakby było niżej, to będzie porażka:

> samochód tylko na autostrady ( i to takie nie rozjeżdżone

> jeszcze przez tiry).

Wczoraj zrobiłem 400km traske i już fajnie mi się jechało - wydaje mi się że przesiadka z małego Polo do Bravo zadziałała na mnie troszke szokująco 893goodvibes.gif

Była na trasie ostra zlewa a mimo to auto prowadziło się naprawde stabilnie. Także raczej moje odczucia były kwestią przestawienia się na całkiem inne auto.

tylko "pałera" mi brakuje...... hehe.gif

Napisano

> Wczoraj zrobiłem 400km traske i już fajnie mi się jechało - wydaje mi

> się że przesiadka z małego Polo do Bravo zadziałała na mnie

> troszke szokująco

> Była na trasie ostra zlewa a mimo to auto prowadziło się naprawde

> stabilnie. Także raczej moje odczucia były kwestią przestawienia

> się na całkiem inne auto.

> tylko "pałera" mi brakuje......

Zczipuj a power przybedzie piesc.gif

Napisano

Robiłem 3 samochody o niego i z każdym był jakiś problem, najmniejszy z przeładowywaniem. Jeden z samochodów to mojego ojca który w pewnym zakresie obrotów dostawał czkawki i było to tak około 2500 obrotów. Więc obroty bardzo użyteczne przy normalnej jeździe. Kilka wizyt u p. Mastersa i zakończyło się że do wymiany jest sterowanie turbiną plus jakaś tam elektronika. W sumie uzbierało się na ładną kwotę. Dobrze że w tym czasie poznałem innych tunerów i oddałem ojca samochód na poprawki. Po wgraniu innego programu zero problemów z samochodem, wiadomo co było źle.

Dodatkowo stracił u mnie jak zadzwoniłem do niego z moim starym samochodem Marea i usłyszałem, że to fiat ze to nie VW i że mu się nie podoba. Jak mu się moja kasa nie podoba to niech spada na drzewo. Po kontaktach z tym panem uważam go za gbura, któremu woda sodowa mocno strzeliła do głowy.

Nie polecam go nikomu, są inni którzy robią tak samo albo i lepiej, jedzie on mocno na starej opinii co kiedyś zdobył.

Napisano

Po kontaktach z tym panem uważam go za gbura, któremu

> woda sodowa mocno strzeliła do głowy.

> Nie polecam go nikomu, są inni którzy robią tak samo albo i lepiej,

> jedzie on mocno na starej opinii co kiedyś zdobył.

Tak się zastanawiam, że może na Forum przydałaby się czarna lista serwisów, które niewłaściwie traktują klientów... hmm.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Po kontaktach z tym panem uważam go za gbura, któremu

> Tak się zastanawiam, że może na Forum przydałaby się czarna lista

> serwisów, które niewłaściwie traktują klientów...

> Pozdrawiam

use google, Luk love_4.gif po co zaraz jakas lista? i tak ty nie pojedziesz do mojego, a ja do twojego ... rotfl.gif

Napisano

> use google, Luk po co zaraz jakas lista? i tak ty nie pojedziesz do

> mojego, a ja do twojego ...

Masz rację ale jednak można by sie wzajemnie ostrzegać... skoro nie szanują klientów to się im należy...

Pozdrawiam

Napisano

> Po kontaktach z tym panem uważam go za gbura, któremu

> Tak się zastanawiam, że może na Forum przydałaby się czarna lista

> serwisów, które niewłaściwie traktują klientów...

> Pozdrawiam

Problem Luteczku polega na tym ze jedni maja takie a inni inne odczucia. Jesli faktycznie 10 osob sie wypowie negatywnie na temat danego zakladu a jedna za, no to mozna powiedziec, ze cos jest na rzeczy. Tak czy inaczej nie wiem czy jest sens w zabawe w tworzenie takiej listy. Kazdy ma swoje doswiadczenia, wiedze i glowe na karku i widzi co sie gdzie swieci. Tak mnie sie wydaje, no ale jesli uwazasz ze to dobry pomysl to oczywiscie mozesz i Ty miec woj "projekt" smile.gif

Napisano

> Problem Luteczku polega na tym ze jedni maja takie a inni inne

> odczucia. Jesli faktycznie 10 osob sie wypowie negatywnie na

> temat danego zakladu a jedna za, no to mozna powiedziec, ze cos

> jest na rzeczy.

Mądrze gadasz zeby.GIFzlosnik.gif

Napisano

> Problem Luteczku polega na tym ze jedni maja takie a inni inne

> odczucia. Jesli faktycznie 10 osob sie wypowie negatywnie na

> temat danego zakladu a jedna za, no to mozna powiedziec, ze cos

> jest na rzeczy. Tak czy inaczej nie wiem czy jest sens w zabawe

> w tworzenie takiej listy. Kazdy ma swoje doswiadczenia, wiedze i

> glowe na karku i widzi co sie gdzie swieci. Tak mnie sie wydaje,

> no ale jesli uwazasz ze to dobry pomysl to oczywiscie mozesz i

> Ty miec woj "projekt"

Masz rację, zgadzam się z tobą ale w "tym" wątku można by opisać swoje doświadczenia np opisać sytuację, w której zakład jest nieterminowy albo usmarowali skurzana kierownicę smarem i sposób załatwienia reklamacji klienta..itp...

Jest wiele badziewnych zakładów, które maja gdzieś klienta i chodzi o to by zadziałał rynek, że jak nie starają się to muszą zapłacić odwróceniem sie klientów od nich...

Ale jeśli to nikogo nie przekonywuje to nie będę się upierał.. tak tylko sobie pomyślałem... :-)

Pozdrawiam

Napisano

> Odpowiedni watek znajdziesz na forum stilo >>klikać

Właśnie o to chodzi ok.gif... przydał by sie tu link do tego :-)

Pozdrawiam

Napisano

Mam sporta 2.0 nie narzekam. Prowadzenie nie jest idealne ale niski profil opon pomaga w prowadzeniu auta. Myślę że jest ok. Na szerokich oponach wszystkie auta gorzej znoszą koleiny.

Jeśli ktoś wjedzie na tor i będzie mierzył prędkości pewnie okaże się to co w poprzednim AMiS że Bravo jest wśród kompaków w środku stawki przy czym róznice w prędkościach poszczególnych prób między najlepszym a Bravo nie są duże.

Kwetia wyczucia auta to chyba sprawa indywidualna i trudno to oceniać. Znam ludzi którzy uważają że Megane jeździ się lepiej niż focusem... i mają na to solidne argumenty i porównanie 100 iluś tys. km jednym i drugim.

Wszystko kwestia gustu IMO.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj jadę do serwisu Euromobil w Warszawie.

Zobaczymy co Panowie powiedzą - będzie sprawdzana geometria + generalny przegląd wszystkiego.

Mieliście jakies doświadczenia z tym ASO??

Napisano

> Dzisiaj jadę do serwisu Euromobil w Warszawie.

> Zobaczymy co Panowie powiedzą - będzie sprawdzana geometria +

> generalny przegląd wszystkiego.

Ale po co skoro tu napisałeś, że wszystko jest w porządku...?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Ale po co skoro tu napisałeś, że wszystko jest w porządku...?

> Pozdrawiam

A no dla spokojności. Autko sprowadzone - używane wcześniej w wypożyczalni aut - nie wiadomo jak było użytkowane.

Napisano
  • Autor

> A no dla spokojności. Autko sprowadzone - używane wcześniej w

> wypożyczalni aut - nie wiadomo jak było użytkowane.

No i po sprawdzaniu. Geometria - lekka korekta zbieżności, a tak wszystko idealnie.

Auto całe sprawdzone, włącznie z elektroniką - wszystko git....

oprócz amortyzatorów tylnich - 23% sprawności,drugi coś więcej, delta około 13. Dla porównania wjechaliśmy prawie nowym bravo (3kkm przelotu) i miał z tyłu ponad 70% i delta 0. Także amorki z tyłu do wymiany a tak to jeździć i się cieszyć.

I kupiłem sobie wypasione dywaniki z tabliczką bravo zlosnik.gif

Napisano

Także amorki z tyłu

> do wymiany

I to może być przyczyna problemów u Ciebie - skoro na tym samym stanowisku ciebie pokazalo 30% a innego 70%

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Także amorki z tyłu

> I to może być przyczyna problemów u Ciebie - skoro na tym samym

> stanowisku ciebie pokazalo 30% a innego 70%

> Pozdrawiam

Ciekawe co te żabojady musiały z nim wyprawiać że mu tak amortyzatory z tyłu wytłukli - aż się boje myśleć. hehe.gif

Napisano

> Ciekawe co te żabojady musiały z nim wyprawiać że mu tak amortyzatory

> z tyłu wytłukli - aż się boje myśleć.

A dlaczego żabojady?

U mnie w Brava po 133kkm było z tyłu 50%....

Napisano

> dlatego

> Lutek cos slabo sledzisz forum

No tak... to rzeczywiście dziwne by w tak krótkim czasie skasować teleskopy...aż nieprawdopodobne.... ale fakt.. chyba hmm.gif

Napisano

> No tak... to rzeczywiście dziwne by w tak krótkim czasie skasować

> teleskopy...aż nieprawdopodobne.... ale fakt.. chyba

musialy by byc juz fabrycznie padniete, lub zaliczyly padniecie po zalozeniu na auto bo w przeciwnym wypadku raczej innego tlumaczenia nie ma

Napisano

> musialy by byc juz fabrycznie padniete, lub zaliczyly padniecie po

> zalozeniu na auto bo w przeciwnym wypadku raczej innego

> tlumaczenia nie ma

Może jakaś partia była wadliwa bo gdyby tak jeden miał 30 a drugi 75-85% ale oba.... icon_eek.gif

Napisano

> oprócz amortyzatorów tylnich - 23% sprawności,drugi coś więcej, delta

> około 13. Dla porównania wjechaliśmy prawie nowym bravo (3kkm

> przelotu) i miał z tyłu ponad 70% i delta 0. Także amorki z tyłu

Szkoda, że nie pojechałeś tym samym samochodem w inne miejsce. Wyniki były by całkiem różne hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.