Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zagadka z ukladu chłodzenia jak kod leonarda da vinci

Featured Replies

Napisano

SC 1108. Problem jest w tym ze podczas jazdy do 4000 obr/min uklad chlodzenia normalnie chlodzi nic sie z nim niedzieje, jest poprostu lodzio midzio ale po przekroczeniu 4000 obr/min po paru minutach wylewa płyn chlodzący przez korek i sie przegrzewa lub na odwrut najpierw sie przegrzewa a potem przez korek wylewa. Po ostygnieciu i uzupelnieniu płynu jest nadal lodzio miodzio ale tylko do 4000 obr / min bo po przekroczeniu znowu wylewa. Strartuje w kajtkach a to troche meczace jest po kazdym odcinku dolewac płyn i czekac az ostygnie.

Napisano

> SC 1108. Problem jest w tym ze podczas jazdy do 4000 obr/min uklad

> chlodzenia normalnie chlodzi nic sie z nim niedzieje, jest

> poprostu lodzio midzio ale po przekroczeniu 4000 obr/min po paru

> minutach wylewa płyn chlodzący przez korek i sie przegrzewa lub

> na odwrut najpierw sie przegrzewa a potem przez korek wylewa. Po

> ostygnieciu i uzupelnieniu płynu jest nadal lodzio miodzio ale

> tylko do 4000 obr / min bo po przekroczeniu znowu wylewa.

> Strartuje w kajtkach a to troche meczace jest po kazdym odcinku

> dolewac płyn i czekac az ostygnie.

hmm wyciag pompe i zobacz czy oba koła sie dobrze trzymają ośki

czasem bywa tak ze poprostu koło pompujace odczepia sie od oski i moze u ciebie tez tak jest ze do 4000 jest ok a powyzej juz poprostu sie slizga

Napisano

Albo "zerwana" ośka pompy wody, albo zapchana chłodnica ok.gif

Napisano
  • Autor

Pompe mam nową. tzn rok temu była nowa smile.gif z metalowymi łopatkami. Sie zastanawiam czy przyczyna moze tkwic w zwęzeniu przewodu? Bo mi sie przepalil od kolektora przewód ten co idzie przy chlodnicy przeciolem na pół i wstawilem rurke o mniejszej średnicy niz oryginalny wąz (wiem ze prowizorka ale nie cieknie). Czy to moze byc przyczyna zmniejszenie swiatla przewodu(w sumie nieznacznie ale zawsze)??

Napisano
  • Autor

> Albo "zerwana" ośka pompy wody, albo zapchana chłodnica

a jest jakiś siuwaks do przepchania tej chlodnicy jakis chłodnicowy kret zeby.GIF Fakt faktem dostalem tą chlodnice i byla uzywana i tez nie oryginalna od sc bo o wiele wieksza ale z braku laku i kit dobry , pasowala wiec włozylem.

Napisano

> Pompe mam nową. tzn rok temu była nowa z metalowymi łopatkami. Sie

> zastanawiam czy przyczyna moze tkwic w zwęzeniu przewodu? Bo mi

> sie przepalil od kolektora przewód ten co idzie przy chlodnicy

> przeciolem na pół i wstawilem rurke o mniejszej średnicy niz

> oryginalny wąz (wiem ze prowizorka ale nie cieknie). Czy to moze

> byc przyczyna zmniejszenie swiatla przewodu(w sumie nieznacznie

> ale zawsze)??

też mogłoby być to, każde zmniejsze nie przekroju na dużym obiegu na wysilonym silniku może przynieść jedynie straty waytogo.gif

Napisano

> Pompe mam nową. tzn rok temu była nowa z metalowymi łopatkami. Sie

> zastanawiam czy przyczyna moze tkwic w zwęzeniu przewodu? Bo mi

> sie przepalil od kolektora przewód ten co idzie przy chlodnicy

> przeciolem na pół i wstawilem rurke o mniejszej średnicy niz

> oryginalny wąz (wiem ze prowizorka ale nie cieknie). Czy to moze

> byc przyczyna zmniejszenie swiatla przewodu(w sumie nieznacznie

> ale zawsze)??

mialem kiedys na chwile zalozony takie minimum jakie tylko mozna bylo wcisnac na czwornik i zbiorniczek i nic takiego mi sie nie dzialo ale ja w sumie wtedy nie szalałem i zima byla ale nieodczułem zadnych zmian

Napisano

> a jest jakiś siuwaks do przepchania tej chlodnicy jakis chłodnicowy

> kret Fakt faktem dostalem tą chlodnice i byla uzywana i tez nie

> oryginalna od sc bo o wiele wieksza ale z braku laku i kit dobry

> , pasowala wiec włozylem.

ocet, cilit kamień i rdza (ale nie ma gwarancji że nie przeźre) smile.gif

a na poważnie: słyszałem o płynie do prania lub sa preparaty do tego specjalne, koszta od kilku do kilkunastu złotych

Napisano
  • Autor

Jeszcze mam jeden pomysł a mianowicie moze to nagrzewnica sie zapchała bo swego czasu przy poprzedniej chlodnicy zastosowalem magiczny proszek do zatykania dziurawych chlodnic ze stacji benzynowych a podobno to zapycha nagrzewnice. Ale czy to moze byc przyczyną przegrzewania sie dopiero powyzej 4000 obr?

Napisano

> a jest jakiś siuwaks do przepchania tej chlodnicy jakis chłodnicowy

> kret Fakt faktem dostalem tą chlodnice i byla uzywana i tez nie

> oryginalna od sc bo o wiele wieksza ale z braku laku i kit dobry

> , pasowala wiec włozylem.

hehe szkoda zachodu z kretami zlosnik.gif teraz NOWA chłodnica do 900-1.1 tansza niz te krety zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze mam jeden pomysł a mianowicie moze to nagrzewnica sie

> zapchała bo swego czasu przy poprzedniej chlodnicy zastosowalem

> magiczny proszek do zatykania dziurawych chlodnic ze stacji

> benzynowych a podobno to zapycha nagrzewnice. Ale czy to moze

> byc przyczyną przegrzewania sie dopiero powyzej 4000 obr?

fakt te proszki w rozny sposob zasyfiają plyn ale raczej na tym sie konczy , bo nie ty pierwszy sypałes takie specyfiki i inni chyba na takim czyms tez jezdza i nic tam sie nie dzieje przynajmbniej tak mi sie wydaje zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Czyli czarnym koniem wyścigu i pretendentem do rozwiązania zagadki jest niewiadomego pochodzenia chłodnica.

Napisano

> Czyli czarnym koniem wyścigu i pretendentem do rozwiązania zagadki

> jest niewiadomego pochodzenia chłodnica.

najlepiej wyciąg ja i zobacz jak to tam w srodku wyglada , sproboj ją od środka wypłukac jakims mocniejszym strumieniem wody , jak bendzie sie wylewac błoto i nic wiecej to raczej bendzie to ona

Napisano

> Czyli czarnym koniem wyścigu i pretendentem do rozwiązania zagadki

> jest niewiadomego pochodzenia chłodnica.

Quote:

bo swego czasu przy poprzedniej chlodnicy zastosowalem magiczny proszek do

Ale nagrzewnica została ta sama cfaniaczek.gif

Przerabialismy to z Devem niedawno i u niego akurat winna była zapchana chłodnica.

Powiedz, jakim strumieniem płyn wraca do zbiorniczka - leci równo czy może tylko kapie?

Napisano
  • Autor

Zagadka rozwiązana. Przyczyną jest niewiadomego pochodzenia chłodnica. Jest zatkana od polowy w dół. Tego chyba sie nie da odetkac juz niczym. Po rozgrzaniu auta chlodnica na górze jest ciepła a na dole zimna wiec chyba to to smile.gif

Napisano
  • Autor

A jedneak du...a blada. Dalej jest tak samo. Moze to wina odpowietrzania. Jak sie powinno poprawnie odpowietrzyc uklad chlodzenia? Wogle to jak przekrocze te 4000obr to natychmiast znika ogrzewanie i zaczyna sie grzac.

Napisano

> Jak sie powinno poprawnie odpowietrzyc uklad.

Pokrętło ogrzewania przełącz na czerwone pole, rozgrzej samochód tak, żeby się właczył wentylator chlodnicy, wtedy odkreć odpowietrznik od chłodnicy i czekaj aż będzie ciurkiem z niego lecieć. Zakrecasz odpowietrznik od chłodnicy i odkręcasz ten od nagrzewnicy i znow czekasz az bedzie ciurkiem leciec. Po zabiegu ewentualnie uzupełnij poziom płynu.

Napisano

...

> chlodzenia normalnie chlodzi nic sie z nim niedzieje, jest

> poprostu lodzio midzio ale po przekroczeniu 4000 obr/min po paru

> minutach wylewa płyn chlodzący przez korek i sie przegrzewa...

W piątek zaskoczył mnie właśnie brak ogrzewania, maska w górę: zbiorniczek pełny (ale jeszcze nie wybija), Odpowietrzyłem i płyn wrócil na max (i tak tyle go nie było w układzie) jutro będę badał temat, ale mi to wygląda na upg sick.gif

Wentylator chodził a chłodnica zimna, łudzę się jeszcze, że to termostat. Nie sprawdzałem jeszcze czy lecą bombelki w zbiorniczku i jak wygląda sprawa powrotu płynu.... jutro sądny dzień.

Napisano

> A jedneak du...a blada. Dalej jest tak samo. Moze to wina

> odpowietrzania. Jak sie powinno poprawnie odpowietrzyc uklad

> chlodzenia? Wogle to jak przekrocze te 4000obr to natychmiast

> znika ogrzewanie i zaczyna sie grzac.

wyglada to na walnieta uszczelke pod glowica

Napisano

> Pokrętło ogrzewania przełącz na czerwone pole, rozgrzej samochód tak,

> żeby się właczył wentylator chlodnicy, wtedy odkreć

> odpowietrznik od chłodnicy i czekaj aż będzie ciurkiem z niego

> lecieć. Zakrecasz odpowietrznik od chłodnicy i odkręcasz ten od

> nagrzewnicy i znow czekasz az bedzie ciurkiem leciec. Po zabiegu

> ewentualnie uzupełnij poziom płynu.

Nie odpowietrzaj ukladu na goracym silniku bo bedziesz mial fontanne z odpowitrznika i jeszcze sie poparzysz wiem bo sam tak kiedys zrobilem u siebie. Odpowietrezaj na lekko cieplym siniku.

Napisano

> Nie odpowietrzaj ukladu na goracym silniku bo bedziesz mial fontanne

> z odpowitrznika i jeszcze sie poparzysz wiem bo sam tak kiedys

> zrobilem u siebie. Odpowietrezaj na lekko cieplym siniku.

Ostatnio składalismy silnik w CCS. Po odpaleniu chodził jakies 15 minut. Układ chłodzenia totalnie pusty - wymieniona nagdzewnica, inny silnik. Cieńki se pyrkał, a ja sprzątałem narzędzia. Po czasie spojrzałem na blat w oczekiwaniu na wentylator i w tym momencie zaczął wywalac płyn przez zbiorniczek. Odkręciłem na 10 sekund odpowietrznik przy prawym błotniku i po chwili smigło się włączyło. Żadnych poparzeń, ani innych fajerwerków. Po prostu - po puszczeniu termostatu trzeba wypuścić powietrze z chłodnicy ok.gif

Napisano

> Odpowietrezaj na lekko cieplym siniku.

Czy wówczas chłodnica nie powinna być zimna???

IMHO odpowietrzać tylko na gorącym. Zresztą tak zrobiłem i nie było żadnego problemu ok.gif Oczywiście trzeba uważać, żeby nie odkręcić całkowicie odpowietrzników.

Napisano

> Nie odpowietrzaj ukladu na goracym silniku bo bedziesz mial fontanne

> z odpowitrznika i jeszcze sie poparzysz wiem bo sam tak kiedys

> zrobilem u siebie. Odpowietrezaj na lekko cieplym siniku.

już odpowietrzałem tak, rękawice, jakis zbiornik na płyn pod ręką i wio, zadnych poparzen wink.gif

Napisano

> już odpowietrzałem tak, rękawice, jakis zbiornik na płyn pod ręką i

> wio, zadnych poparzen

A ja nieodpowietrzam. Zalewam plyn na odkrecownych odpowietrznikach i wlewam az zacznie sie lac z nich plyn bez bombelkow i tyle ok.gif dobrze jest przy tym posciskac weze oink.gif na koniec strzykawka odciagam nadmiar i gotowe

pozdr.

Napisano

> Ostatnio składalismy silnik w CCS. Po odpaleniu chodził jakies 15

> minut. Układ chłodzenia totalnie pusty - wymieniona nagdzewnica,

> inny silnik. Cieńki se pyrkał, a ja sprzątałem narzędzia. Po

> czasie spojrzałem na blat w oczekiwaniu na wentylator i w tym

> momencie zaczął wywalac płyn przez zbiorniczek. Odkręciłem na 10

> sekund odpowietrznik przy prawym błotniku i po chwili smigło się

> włączyło. Żadnych poparzeń, ani innych fajerwerków. Po prostu -

> po puszczeniu termostatu trzeba wypuścić powietrze z chłodnicy

Chodzi o odpowietrzanie nagrzewnicy na goracym silniku jak tak zrobilem u siebie w ccsie to wywalilo mi prawie caly plyn i poparzylo lape. Jak wlewam plyn to jak pisal leszcz na odkreconym odpowietrzniku chlodnicy i jest ok potem po odpaleniu okrecam odpowietrznik nagrzenicy dodaje lekko gazu i jak zacznie ciec sam plyn bez babli to zakrecam i po sprawie

Napisano
  • Autor

Nowa chłodnica, nagrzewnica, wentylator smiga, odpowietrzony i nadal to samo. nie ukrywam ze pare razy przegrzalem silnik wiec moze to zeczywiscie ta uszczelka pod głowicą. Ale wytłumaczcie mi jak krowie na rowie jaki to ma związek z tym ze sie grzeje. I jaką uszczelke najlepiej kupic zeby byla solidna i wytrzymala przyszłościowe przegrzania smile.gif

Napisano

Z cylindra "dmucha" do układu chłodzenia przez co wydaje się że przybywa płynu bo ciągle się zapowietrza.

W moim po odpowietrzeniu przez dwa dni spokój ok.gif

Sprawdź jeszcze czy korek na zbiorniku wyrównawczym trzyma ciśnienie idea.gif To też może być przyczyną zagotowania i wywalania płynu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.