Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja nowego nagłosnienia w Nuova Bravo

Featured Replies

Napisano

Jako maniak dobrego brzmienia w samochodzie niedługo zabieram się za modernizację tego co Fiat zamontował fabrycznie.

W skład będzie wchodzić wysokiej klasy zestaw 3-drożny z przodu, subwoofer w bagażniku, wzmiacniacz 3-kanałowy do napędzenia tego wszystkiego. Klocki już dobrane.

Postaram się w tym wątku zamieścić fotorelację z prac nad rozbieraniem i składaniem kolejnych elementów, nad wytłumieniem całego auta (bo taki jest plan), prowadzeniem nowych kabli itp.

A tu można zobaczyć moje poprzednie autko - nie komentujcie wyglądu zewnętrznego bo to była chwilowa miłość do tuningu wizualnego zlosnik.gif

Napisano

fabryczne radio zostawiasz? Czy coś ciekawszego ładujesz zlosnik.gif

Napisano

Szacunek, dla pracy, którą w to wkładasz. Odradzam natomiast montowanie w NB głośników w przednich słupkach, bo wtedy to w ogóle tylko na wprost będziesz coś widział palacz.gif

Napisano
  • Autor

> fabryczne radio zostawiasz? Czy coś ciekawszego ładujesz

Fabryczne radio wylatuje - wlatuje Nakamichi CD700II. Na słupkach będzie tweeter - malutki, głośnik średniotonowy po odsłuchach zdecyduje - albo słupki albo osłony lusterek, ale plan jest na osłony lusterek je dać. Głośniki są na tyle małe że spokojnie je zmieszczę tak by nie wystawały. Kiedyś robiłem znajomemu 3-drożny system w Stilo - głośniki poprostu wtopiły się w słupki - w ogóle nie wystawały.

Napisano

> Fabryczne radio wylatuje - wlatuje Nakamichi CD700II. Na słupkach

> będzie tweeter - malutki, głośnik średniotonowy po odsłuchach

> zdecyduje - albo słupki albo osłony lusterek, ale plan jest na

> osłony lusterek je dać. Głośniki są na tyle małe że spokojnie je

> zmieszczę tak by nie wystawały. Kiedyś robiłem znajomemu

> 3-drożny system w Stilo - głośniki poprostu wtopiły się w słupki

> - w ogóle nie wystawały.

powodzenia, i oby to radyjko grało wiele lepiej niż wygląda smile.gif

Napisano
  • Autor

> powodzenia, i oby to radyjko grało wiele lepiej niż wygląda

Gra gra... Przetestowane już. Klocki nie są dobrane przypadkowo tylko po wielu zmianach i odsłuchach w poprzednim aucie.

Napisano

> Fabryczne radio wylatuje - wlatuje Nakamichi CD700II.

Proszę ja ciebie ile za radio chcesz wydać?? icon_eek.gif

Napisano

> Jako maniak dobrego brzmienia w samochodzie niedługo zabieram się za

> modernizację tego co Fiat zamontował fabrycznie.

> W skład będzie wchodzić wysokiej klasy zestaw 3-drożny z przodu,

> subwoofer w bagażniku, wzmiacniacz 3-kanałowy do napędzenia tego

> wszystkiego. Klocki już dobrane.

> Postaram się w tym wątku zamieścić fotorelację z prac nad

> rozbieraniem i składaniem kolejnych elementów, nad wytłumieniem

> całego auta (bo taki jest plan), prowadzeniem nowych kabli itp.

> A tu można zobaczyć moje poprzednie autko - nie komentujcie wyglądu

> zewnętrznego bo to była chwilowa miłość do tuningu wizualnego

czekam na zdjęcia z efektu końcowego brawo.gif

Napisano

jakie masz zamiar głośniki wrzucić w drzwi? subwoofer seryjny słaby ale gra szkoda zmieniać pojemności bagażnika zostane przy nim tak to głosniki na mocniejsze czemu nie.

Napisano
  • Autor

> Proszę ja ciebie ile za radio chcesz wydać??

Już wydałem wink.gif

Klocki leżą w szafie.

A dla przykładu tak kiedyś zrobiłem znajomemu słupki w Stilonie wink.gif Lepszej foty niestety nieposiadam.

282176143-S%B3upek15.jpg

Napisano

> Już wydałem

> Klocki leżą w szafie.

> A dla przykładu tak kiedyś zrobiłem znajomemu słupki w Stilonie

jaki jest koszt zrobienia takiego slupeczka i jaka jest szansa ze zrobil bys 2 komplety przy okazji? hmm.gif

Napisano

To samo pomyślałem, ale w NB w słupkach jest kanał nawiewu bocznych szyb. Kolega Wolf mówił, że w NB będzie to montował w osłonie lusterka. Muszę przyznać, że ten pomysł mi też zaczyna się coraz bardziej podobać.

Napisano

> Kolega Wolf mówił, że w NB będzie to montował w osłonie

> lusterka. Muszę przyznać, że ten pomysł mi też zaczyna się coraz

> bardziej podobać.

w oslonie lusterek makarony fabrycznie montowaly glosniczki tez ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Już wydałem

> Klocki leżą w szafie.

> A dla przykładu tak kiedyś zrobiłem znajomemu słupki w Stilonie

> Lepszej foty niestety nieposiadam.

co to siedzi w stilo jakie glosniki dls

Napisano
  • Autor

> co to siedzi w stilo jakie glosniki dls

Nie - to był zestaw Hertz'a - średniaki HD500 modyfikowane żeby mniej miejsca zajmowały i tweeter HT250.

ps.

Ja ciebie skądś kojarzę tylko niewiem skąd - chyba jakieś forum CarAudio.

Napisano
  • Autor

> jaki jest koszt zrobienia takiego slupeczka i jaka jest szansa ze

> zrobil bys 2 komplety przy okazji?

Koszt - materiałów + moja chęć wink.gif Niechcę na tym zarabiać, wolę to robić hobbystycznie, choć ostatnio czas niepozwala zbytnio.

Jak się ktoś uprze to można zrobić tak że słupki może wykonać mój znajomy prowadzący zakład CarAudio w Warszawie. Zresztą znajome warsztaty mam w Wawie, Mielcu, Rzeszowie więc jak by ktoś sobie chciał kompleksowo zrobić nagłośnienie to jest szansa wykombinowania rabatów.

Chyba że zechcesz się sam pobawić - mały tutorial. Kupujesz parę słupków i jedziesz wink.gif

1abi5.th.jpg2ate0.th.jpg3aqv0.th.jpg4ayd3.th.jpg5ade4.th.jpg

6amx0.th.jpg7acm3.th.jpg8akv2.th.jpg9azi7.th.jpg

Napisano
  • Autor

A tu ostatnia wersja mojego byłego VW Polo. Tekst przeklejony z innego forum:

Napierwszy ogień poszły drzwi - zdarłem stare app, stare panele z MDF, przykleiłem jedną warstwe stingerka RoadKill i na to po dwa (na strone) dynaxorby za głośniki.

Drugi etap to wybebeszenie fury do gołej blachy, tłumienie oraz układanie kabli. Newralgiczne punkty (nadkola przednie i tylnie, dolna część grodzi do silnika, bagażnik na wysokości tłumika) zostały wyklejone Stingerem Road Kill a reszta taśmą dekarską tytan (w bagażniku dwie warstwy). Dodatkowo z przodu na wysokości nadkola i gdzie ściana grodziowa przechodzi już w podłoge położyłem po kawałku Dynamat Extremeliner'a.

Kilka fotek z zamocowania przewodów. Widać też wytłumienie podłogi:

mocowanieokablowania01ck5.th.jpg mocowanieokablowania02xs6.th.jpg mocowanieokablowania03hb4.th.jpg mocowanieokablowania04sz0.th.jpg mocowanieokablowania05be8.th.jpg

mocowanieokablowania06db2.th.jpg mocowanieokablowania07ep5.th.jpg mocowanieokablowania08ow6.th.jpg mocowanieokablowania09ds3.th.jpg mocowanieokablowania10fg7.th.jpg

Wytłumienie boczków - pasta Brax:

boczkitlumieniebrax01wu6.th.jpg boczkitlumieniebrax02xp9.th.jpg boczkitlumieniebrax03mb7.th.jpg boczkitlumieniebrax04lh1.th.jpg boczkitlumieniebrax05ri0.th.jpg boczkitlumieniebrax06na6.th.jpg

Wytłumienie drzwi przednich - dwie warstwy APP na zewnetrznej połaci blachy - niechciało mi się jej zdzierać, zbyt dobrze się trzymała, na to kawałek RoadKill'a i na to Dynaxorb. Środkowa blacha - stinger roadKill od jednej strony a dekarska od drugiej strony (wewnętrznej).

wytumieniedrzwi01vf6.th.jpg wytumieniedrzwi02vo7.th.jpg wytumieniedrzwi03ja2.th.jpg wytumieniedrzwi04ck3.th.jpg wytumieniedrzwi05xp5.th.jpg

wytumieniedrzwi06in4.th.jpg wytumieniedrzwi07lh6.th.jpg wytumieniedrzwi08qw9.th.jpg

Przepust kabla do drzwi przez fabryczna przelotke - trzeba było ją rozwiercić:

przelotkadrzwiowa01ki6.th.jpg przelotkadrzwiowa02zz2.th.jpg

Peszle na kablach:

okablowanieainetjb7.th.jpg okablowaniepanelprocesoji5.th.jpg okablowanieremoteyzasilqr5.th.jpg

Wytłumione podszybie - ciszej w aucie:

p1010572mv2.th.jpg p1010577ek1.th.jpg p1010581bz5.th.jpg

Słupki i okablowanie troche ogarnąłem:

081ffc29974474bbm.jpg 52feaeedf6ceec2fm.jpg

No i piece i proc z pudełek wyjąłem więc głupio by było wkładać je spowrotem do pudełka co nie;P Trzeba dłubać bagażnik pod nie wink.gif

b4347a7fb04b9f1bm.jpg

Było ostatnio troche wolnego czasu więc troszke popchnąłem prace do przodu. Zacząłem dłubać mocowania pod głośniki przednie, deske rozdzielczą pod radio no i bagażnik. Fotki z opisem poniżej.

Panel drzwiowy w początkowym stadium:

zabudowadrzwi02zq4.th.jpg zabudowadrzwi01zo7.th.jpg

No i kolejne etapy zabudowy bagażnika (bałagan kablowy zostanie usunięty więc niezwracajcie na to uwagi ;P. Oczywiście wszystkie klocki zostały przykręcone na śrubach metrycznych (specjalne nakrętki przedstawia jedna z fotek).

zabudowabagaznik02sr1.th.jpg zabudowabagaznik06rt0.th.jpg zabudowabagaznik07vv6.th.jpg zabudowabagaznik08nk8.th.jpg zabudowabagaznik10pq6.th.jpg zabudowabagaznik11hq2.th.jpg

zabudowapodogabagaznikavy8.th.jpg zabudowapodogabagaznikajb0.th.jpg zabudowapodogabagaznikafl3.th.jpg zabudowapodogabagaznikamu9.th.jpg zabudowapodogabagaznikayz0.th.jpg

Dłubaninka z okablowaniem zasilającym dla wzmacniaczy i kondensatorów:

okablowaniewzmacniacz01hi0.th.jpg okablowaniewzmacniacz02cx4.th.jpg okablowaniewzmacniacz03nz3.th.jpg okablowaniewzmacniacze0at8.th.jpg okablowaniewzmacniacze0jr2.th.jpg okablowaniewzmacniacze0ni7.th.jpg

okablowaniewzmacniacze0zv1.th.jpg okablowaniewzmacniacze0cr8.th.jpg okablowaniewzmacniacze0pk9.th.jpg okablowaniewzmacniacze0eh5.th.jpg

Głośniki na swoim miejscu:

20070605um0.th.jpg 20070605004ws2.th.jpg

Zmiany w okablowaniu i dodatkowe wytłumienie:

p1010689wa7.th.jpg p1010691iq6.th.jpg p1010692me2.th.jpg p1010693qu2.th.jpg p1010696ic5.th.jpg p1010704kq3.th.jpg

p1010705xe1.th.jpg p1010706ce1.th.jpg p1010707sr9.th.jpg p1010710sa9.th.jpg

Aktualny wzmacniacz:

imgp0313hq5.th.jpg imgp0314ox0.th.jpg imgp0317ee4.th.jpg

Napisano

> Koszt - materiałów + moja chęć Niechcę na tym zarabiać, wolę to

> robić hobbystycznie, choć ostatnio czas niepozwala zbytnio.

> Jak się ktoś uprze to można zrobić tak że słupki może wykonać mój

> znajomy prowadzący zakład CarAudio w Warszawie. Zresztą znajome

> warsztaty mam w Wawie, Mielcu, Rzeszowie więc jak by ktoś sobie

> chciał kompleksowo zrobić nagłośnienie to jest szansa

> wykombinowania rabatów.

> Chyba że zechcesz się sam pobawić - mały tutorial. Kupujesz parę

> słupków i jedziesz

Zaczekam na Twoje rezultaty ... ja mam obie lewe rece do takich prac, a tez myslalem o wyciszeniu drzwi i zmianie glosnikow... tylko w zakladzie policza za to krocie, a sam cos pewnie spieprze rotfl.gif

Napisano

> A tu ostatnia wersja mojego byłego VW Polo. Tekst przeklejony z

> innego forum:

RESPEKT normalnie wink.gif

Napisano

> Nie - to był zestaw Hertz'a - średniaki HD500 modyfikowane żeby mniej

> miejsca zajmowały i tweeter HT250.

> ps.

> Ja ciebie skądś kojarzę tylko niewiem skąd - chyba jakieś forum

> CarAudio.

na pewno bialystok to potega w car audio paweł , pan józio itp

i forum slynne z intelem

Napisano
  • Autor

> na pewno bialystok to potega w car audio paweł , pan józio itp

> i forum slynne z intelem

Pan Józio to raczej Gliwice... chyba że jakiś inny.

Napisano

> Pan Józio to raczej Gliwice... chyba że jakiś inny.

ja właśnie jestem na etapie poszukiwań jakiejś firmy CA na Śląsku, możesz kogoś polecić ?

Napisano

> Pan Józio to raczej Gliwice... chyba że jakiś inny.

witam

to ż pochodzi z gliwic nie znaczyze nie bywa w bialym i to jego nauki owocuja w bialym

Napisano
  • Autor

> witam

> to ż pochodzi z gliwic nie znaczyze nie bywa w bialym i to jego

> nauki owocuja w bialym

hehe - no tak wink.gif

Napisano

grubo pojechałeś z tą polówka wink.gif jeszcze chwila i trzeba będzie przemianować temat na polo a nie bravo, a propo audio w NB to ja tak skromnie w porównaniu do Ciebie...

seryjny wzmak z zestawu za 2 tauseny

wzmobg0.th.jpgwzmbhf1.th.jpg

troche pogrzebałem przy drzwiach, poszły tam jbl gto jakiś wyższy model nie pamiętam dokładnie jaki + zwrotnice.

dsc05857np6.th.jpgdsc05856qy6.th.jpgdsc05863nn6.th.jpgdsc05858cr4.th.jpgdsc05861ao3.th.jpgdsc05865nt3.th.jpgdsc05866dq8.th.jpgllnavkr4.th.jpgwzozc1.th.jpg

a obecnie jestem na etapie przeciągania kabli przez całe auto do wzmaka, i może ktoś mi pomoże... jak dostać się kablem zasilającym do komory silnika ? gdzie jest jakaś dziura diagnostyczny którą można to zrobić ?? jedna juz zlokalizowałem ale jest tam tak mało miejsca że nic sie nie da zrobić... czekam na sugestie z waszej strony

Napisano

> seryjny wzmak z zestawu za 2 tauseny

Coś mały jest smile.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> grubo pojechałeś z tą polówka jeszcze chwila i trzeba będzie

> przemianować temat na polo a nie bravo, a propo audio w NB to ja

> tak skromnie w porównaniu do Ciebie...

> seryjny wzmak z zestawu za 2 tauseny

> troche pogrzebałem przy drzwiach, poszły tam jbl gto jakiś wyższy

> model nie pamiętam dokładnie jaki + zwrotnice.

> a obecnie jestem na etapie przeciągania kabli przez całe auto do

> wzmaka, i może ktoś mi pomoże... jak dostać się kablem

> zasilającym do komory silnika ? gdzie jest jakaś dziura

> diagnostyczny którą można to zrobić ?? jedna juz zlokalizowałem

> ale jest tam tak mało miejsca że nic sie nie da zrobić... czekam

> na sugestie z waszej strony

Sugestia jest jedna - otwornica, wiertarka i jazda ;P a na serio niedługo zaczynam, w piątek kupuje kble głośnikowe więc jak znajde to napiszę.

Napisano

dtech taki jak i u Ciebie wink.gif

> Ten dodatkowy woofer w bagażniku stoi luzem, czy gdzieś jest

> przymocowany?

póki co stoi luzem ale nie na środku a w rogu przy oryginalnym i jest dosyć stabilny.

Wolf_Lub gdybym tak podszedł do sprawy to wziął bym wiertarkę wiertło 8mm do metalu i było by po sprawie. tyle że takie rozwiązanie zupełnie mi się nie widzi, wolał bym wykorzystać dziurę serwisową

Napisano
  • Autor

> dtech taki jak i u Ciebie

> póki co stoi luzem ale nie na środku a w rogu przy oryginalnym i jest

> dosyć stabilny.

> Wolf_Lub gdybym tak podszedł do sprawy to wziął bym wiertarkę

> wiertło 8mm do metalu i było by po sprawie. tyle że takie

> rozwiązanie zupełnie mi się nie widzi, wolał bym wykorzystać

> dziurę serwisową

Wiem wiem dlatego ja też będę szukał jakiegoś otworu. Szukaj w okolicy głównej wiązki kabli - czasem ona jest osadzona w dużym kołnierzu gumowym i daje sie tam "wcisnąć" jeszcze ze dwa kable do caraudio.

Napisano

jaki fabryczny głośnik jest w subie zamontowany?

co powiesz o takich głosnikach?

e17ea62664b40684.gif

Maximaal vermogen: 200 Watt

RMS vermogen: 100 Watt

Frequentie bereik: 40 Hz - 25 kHz

Impedantie: 2.7 Ohm

Gevoeligheid: 94dB

2-weg filter ( met tweeterlevel instelling )

1'' (25mm) Soft Dome Tweeter

Neodymium Magneet

Butyl Rubber Woofer Surround

Carbon Composite Basket

Woven Glass Composite Conus

Klippel Optimized Components

High-End Audio Performance

Spatwater Bestendig ( Martine Certified )

Inbouwdiepte: 67mm

Napisano

no właśnie wydaję mi się że tą właśnie wiązkę zlokalizowałem jest ona osadzona w gumowej nasadce, aletak nie ma nawet milimetra żeby coż wcisnąć, może by się dało gdyby był tam swobodny dostęp, a to raczej nie możliwe...

Napisano

> no właśnie wydaję mi się że tą właśnie wiązkę zlokalizowałem jest ona

> osadzona w gumowej nasadce, aletak nie ma nawet milimetra żeby

> coż wcisnąć, może by się dało gdyby był tam swobodny dostęp, a

> to raczej nie możliwe...

koledzy w końcu udało mi się pociągnąć instalację i podłączyć wzmacniacz, a pisze o tym tylko po to aby uświadomić przyszłym monterom że 12v z akumulatora nie jest koniecznie potrzebne o ile nie chcemy wyrwać sobie żył z kombinowaniem "jak z kabiny przedostać się do komory silnika".

Otóż istnieje rozwiązanie tego problemu (pomysł podchwycony od jednego z lokalnych monterów car audio), wystarczy podłączyć się pod 12v który idzie grubym czerwonym kablem zaraz pod kolumną kierowniczą, znajduje się tam kostka do hill holdera, asr i tym podobnych dobrodziejstw, ogólnie komputer wywala błędy po odłączeniu tego kabla, że moduł ASP jest nie do użycia (czy jakoś tak), ale bez obaw, wystarczy tylko podłączyć kabel z powrotem i odpalić silnik (ewentualnie przejechać kawałek) i wszystko wraca do normy.

ps. jak zrobicie zwarcie na radiu to najprawdopodobniej wystrzeli wam czerwony 10A bezpiecznik, który jet odpowiedzialny za cały pakiet komfortu (radio, klima, oświetlenie wnętrza, immobilaizer, domykanie szyb itp itd) więc profilaktycznie woźcie ze sobą komplecik bezpieczników wink.gif

w razie jakichś szczegółów służę pomocą (oczywiście w miarę możliwości wink.gif )

Napisano
  • Autor

Jaki wzmacniacz tam podłączyłeś??

Rozumiem że zwiększyłeś bezpiecznik który ten obwód zabezpiecza o wartość jaką potrafi "łyknąć" twój wzmacniacz oraz że ten przewód jest dobrany pod kątem przenoszenia takich wartości mocy??

Ogólnie to podziwiam cię za inwencję twórczą.... a kolegom nie życzę powielania takiego druciarstwa.

Napisano

> powielania takiego druciarstwa.

czekam zatem na nutkę Twojego profesjonalizmu, jak znajdziesz jakiś sensowny sposób przedostania się do komory silnika bez "druciarskich" sugestii tworzenia nowych abstrakcji za pomocą otwornicy to daj znać. czekam z niecierpliwością, a obiecuje Ci że się ustosunkuje do tego czym prędzej.

co do odpowiedzi na resztę Twoich pytań to:

- mac audio 2 kanałowy 500W

- Tak bezpiecznik jest odpowiedni

- Tak kabel jest odpowiedni

Napisano
  • Autor

> czekam zatem na nutkę Twojego profesjonalizmu, jak znajdziesz jakiś

> sensowny sposób przedostania się do komory silnika bez

> "druciarskich" sugestii tworzenia nowych abstrakcji za pomocą

> otwornicy to daj znać. czekam z niecierpliwością, a obiecuje Ci

> że się ustosunkuje do tego czym prędzej.

> co do odpowiedzi na resztę Twoich pytań to:

> - mac audio 2 kanałowy 500W

> - Tak bezpiecznik jest odpowiedni

> - Tak kabel jest odpowiedni

Widzisz - nie chodzi tu o profesjonalizm a o to że zrobiłeś to mało bezpiecznie. Ten drut jest przeznaczony do obsługi instalacji elektrycznej twojego auta i jego wyposażenia, bezpiecznik na nim jest dobrany do tego co masz w aucie i odpowiednio policzony. Jeśli go zwiększyłeś to w sytuacji awaryjnej może się on nieprzepalić a wtedy spali się co innego - albo jakiś układ elektryczny albo coś więcej.... Jeśli go nie zwiększyłeś to w sytuacji awaryjnej może się on spalić zbyt szybko. Pomyśl że w poślizgu gdy ASR nagle zaczyna działać a twój 500W wzmacniacz pobiera pełną moc nagle pali się bezpiecznik i ASR już niema, nie wiadomo jakiego jeszcze systemu odpowiadającego za twoje bezpieczeństwo.

Dam Ci przykład na podstawie drugiego przewodu który idzie do układu wspomagania. Bezpiecznik jest tam dokładnie dobrany do obciążenia - układu wspomagania. W przypadku sytuacji awaryjnej typu wypadek gdy np. drugie auto podczas kontaktu zblokuje ci koła a ty zechcesz na siłe skręcić kierownicą to żeby niespalił (w przypadku skrajnym niezapalił się) silnik od wspomagania, w pierwszej kolejności leci ten właśnie bezpiecznik. Taki przypadek znam z autopsji ze swojego bravo i z chevroleta HHR którego kolega ściągnął ze stanów. W obu po wypadku (a raczej stłuczce) poleciały bezpieczniki od wspomagania. Także życzę ci z całego serca aby ci się ta twoja fura niezjarała przy pierwszej okazji.

Co do tworzenia nowych jak to nazwałeś abstrakcji za pomocą otwornicy - akurat w przypadku wykonywania profesjonalnych instalacji car audio jest to najlepszy sposób żeby zrobić to bezpiecznie i zgodnie ze sztuką. Zrobienie jednego lub dwóch otworów w ścianie grodziowej w żaden sposób nienarusza jej sztywności. Montując odpowiednie przelotki (dławnice kablowe) np. takie jak ta klik masz pewność że przewód siedzi pewnie, nie przetrze się oraz przepustem niedostanie się woda do środka.

Co do bezpiecznika - jak byś tam miał rzeczywiście solidne 500W to musiałbyś założyć bezpiecznik około 35-40A - a to już sporo.

Nie wiem dokładnie w który kabel (obwód) się wpiąłeś ale jutro zaglądnę pod deskę rozdzielczą i poszukam tego punktu - z czystej ciekawości.

I jeszcze ciekawość mnie zżera gdzie i jakie dałeś bezpieczniki - jak możesz to napisz - dla potomnych żeby wiedzieli.

ps. Daj troszke na looz bo ja chcę pomóc a nie się kłócić. Kilka instalacji w życiu zrobiłem, dużo większą ilość (niejednokrotnie takich za kilkadziesiąt tysięcy zł) miałem okazję poznać "od podszewki" więc jeśli już to mogę tylko pomóc i nakierować.

Napisano

> ps. Daj troszke na looz bo ja chcę pomóc a nie się kłócić. Kilka

> instalacji w życiu zrobiłem, dużo większą ilość (niejednokrotnie

> takich za kilkadziesiąt tysięcy zł) miałem okazję poznać "od

> podszewki" więc jeśli już to mogę tylko pomóc i nakierować.

Ależ ja jestem wyluzowany, widzisz nie zrozumieliśmy się troszkę. Ja żadnego bezpiecznika nie zamieniałem z oryginalnej instalacji, jedynie dołożyłem ten, którego montuje się przed akumulatorem, w tym przypadku wpięty jest tak jak miało by to miejsce w w/w przypadku tyle że od źródła zasilania pod kolumną kierowniczą. Na chwilę obecna bezpiecznik ma 60A, ale wydaje mi się że jest on trochę za duży i tak jak piszesz na taki wzmacniacz 40A by starczyło.

Czekam natomiast nadal na Twój pomysł przedostania się to komory silnika, przez tą ściankę grodziową.

Napisano

z innego kącika- z tego co napisałeś to wpiąłeś sie kolego pod czerwony kabel pod deską rodzielczą- jest to główny przewód zasilania dla całej elektorniki pokładowej któy idzie do tzw body komputera- jakiekolwiek skoki wachania napięcia mogą sie skończyć jego zniszczeniem i innnej elektorniki ktora z body korzysta!

jeżeli mogę cosik zasugerować to poszukaj gdzie idzie linka od otwierania maski! we wszystkich fiatach ma ona dość spory otwór w ścianie grodziowej -mi sie udało nią przpechnąc także kable do halogenów! waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> z innego kącika- z tego co napisałeś to wpiąłeś sie kolego pod

> czerwony kabel pod deską rodzielczą- jest to główny przewód

> zasilania dla całej elektorniki pokładowej któy idzie do tzw

> body komputera- jakiekolwiek skoki wachania napięcia mogą sie

> skończyć jego zniszczeniem i innnej elektorniki ktora z body

> korzysta!

> jeżeli mogę cosik zasugerować to poszukaj gdzie idzie linka od

> otwierania maski! we wszystkich fiatach ma ona dość spory otwór

> w ścianie grodziowej -mi sie udało nią przpechnąc także kable do

> halogenów!

Ja w sobotę będę dłubał przy aucie - rozkręce troche plastików żeby sprawdzić co i gdzie się zmieści, jak rozplanować okablowanie itp więc w sobote wieczorkiem powinienem skrybnąć na temat.

Napisano

> Ja żadnego bezpiecznika nie zamieniałem z oryginalnej instalacji,

> jedynie dołożyłem ten, którego montuje się przed akumulatorem, w

> tym przypadku wpięty jest tak jak miało by to miejsce w w/w

> przypadku tyle że od źródła zasilania pod kolumną kierowniczą.

w takiej sytuacji, to chyba jest jeszcze gorzej. Para kabel -->bezpiecznik jest dobrana dobrze, bo fabrycznie, ale obciążyłeś ten obwód prądem do wzmacniacza. Przy standardowym bezpieczniku w krytycznej sytuacji może ci wywalić bezpiecznik i po systemach bezpieczeństwa...

Napisano
  • Autor

> w takiej sytuacji, to chyba jest jeszcze gorzej. Para kabel

> -->bezpiecznik jest dobrana dobrze, bo fabrycznie, ale

> obciążyłeś ten obwód prądem do wzmacniacza. Przy standardowym

> bezpieczniku w krytycznej sytuacji może ci wywalić bezpiecznik i

> po systemach bezpieczeństwa...

Nie ma co bić piany - się w weekend zobaczy czy jest sensowne przejście z komory silnika do kabiny czy trzeba będzie wiercić.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wow milo widziec kogos obytego na AK z Sound off ... powodzienia w dlubaniu wloszczyzny ... klania sie Sławek vel Groszek vel Brevis ... Pasca byly zawodnik...

Napisano
  • Autor

> Wow milo widziec kogos obytego na AK z Sound off ... powodzienia w

> dlubaniu wloszczyzny ... klania sie Sławek vel Groszek vel

> Brevis ... Pasca byly zawodnik...

Siemano wink.gif

No a ja powoli zabieram się do roboty - dzisiaj ostatnie kable przychodzą i zaczynamy.

Napisano
  • Autor

No to jutro zaczynam wytłumianie i rozbrajanie szakala ;P

Wytłumienie obejmie..... wszystko zlosnik2.gif

Na początek zaczynamy od całej podłogi i bagażnika + nadkola i ściana grodziowa o ile da się tam dojść bez zdejmowania deski rozdzielczej. Jakieś foty z prac się pojawią.

Materiały to:

najpierw na wszystko maty o takie:

1605image002.jpg

a na to gąbki o takie:

1192277334.jpg

Za tydzień lub dwa krok drugi to wszystkie furtki + klapa bagażnika + maska a potem krok trzeci to dach, słupki. Na podsufitkę i wszystkie osłony słupków pójdzie nowy materiał - alcantara.

Tylko się zdecydować niemogę czy zostać przy odcieniu fabrycznym który wygląda tak:

2920.jpg

czy może iść w stronę rasowych niemieckich gti z podsufitką i słupkami w kolorze "Dunkelgrau":

9052.jpg

A docelowo to chcę dużo więcej plastiksów obić alkantarą, tylko to już trzeba się bawić w przeszycia itp. więc sam tego niezrobię. Pozostaje dobry tapicer.

Napisano

Z tą podsufitką to serio pytasz? Moim zdaniem jak dasz ciemną, to już w ogóle będzie noc w tym aucie. Non stop. Trzymałbym się jasnej podsufitki. Ale to ja.

Napisano
  • Autor

> Z tą podsufitką to serio pytasz? Moim zdaniem jak dasz ciemną, to już

> w ogóle będzie noc w tym aucie. Non stop. Trzymałbym się jasnej

> podsufitki. Ale to ja.

No serio serio ;P Ale też raczej się skłaniam ku fabrycznemu odcieniowi bo jak dam ciemny to niebędą pasować plastikowe rączki, lampki i osłony przeciwsłoneczne.

Tak to wygląda mniej więcej a V50 kombi:

Taktrekkmontert.jpg

A-stolpemontert.jpg

Napisano

> Tak to wygląda mniej więcej a V50 kombi:

kurde prawie rozowo.. dla mnie kicha zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> kurde prawie rozowo.. dla mnie kicha

Bo słaby kolorek gość dobrał...a i niewiadomo ile sam aparat przekłamał.

Napisano

> Z tą podsufitką to serio pytasz? Moim zdaniem jak dasz ciemną, to już

> w ogóle będzie noc w tym aucie. Non stop. Trzymałbym się jasnej

> podsufitki. Ale to ja.

a mi sie podoba czarna podsufitka.. jezdzilem taka AR 159 ... cuuuudo biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> a mi sie podoba czarna podsufitka.. jezdzilem taka AR 159 ... cuuuudo

A detale (rączki, lampki itp) też czarne były??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.