Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DRGANIA !!! NIE DAJĘ RADY !!! BRAVO JTD !!!

Featured Replies

Napisano

Witam !

Walczę od jakiegoś czasu z drganiami mojego JTD (na wolnych obrotach kierownica, konsola i fotele - po rozgrzaniu silnika trochę mniejsze ale wciąż są, po lekkim dodaniu gazu słabną)

Panowie nie mam juz siły, wymieniłem kilka dni temu dwumasówkę +sprzęgło i poduszki silnika lecz nadal są te cholerne drgania. Nie wiem może jestem jakiś przewrażliwiony czy co !?! Jakie mogą być jeszcze przyczyny tych nieszczęsnych drgań - co jeszcze sprawdzić, bo już nie mam siły.....

Napisano

> Jakie mogą

> być jeszcze przyczyny tych nieszczęsnych drgań - co jeszcze

> sprawdzić, bo już nie mam siły.....

Kiedyś na forum Stilo przewijał się podobny problem .

Przyczyną był niewłaściwy materiał z którego zrobiono jedną z poduszek .

Może właśnie trafiłeś na taki zamiennik ?

Bo z fabrycznymi w BBM -ach takich problemów nie było .

Napisano

Sprawdzić kompresje w silniku i wtryskiwacze. Jak coś jest nie tak to silnik może "kulawo" chodzić. Jak się rozgrzeje może być nieco lepiej. Ostatnio podobne objawy mieliśmy u klienta w KIA Carens. Jeden wtryskiwacz prawie nie dawał paliwa.

Napisano
  • Autor

> Sprawdzić kompresje w silniku i wtryskiwacze. Jak coś jest nie tak

> to silnik może "kulawo" chodzić. Jak się rozgrzeje może być

> nieco lepiej. Ostatnio podobne objawy mieliśmy u klienta w KIA

> Carens. Jeden wtryskiwacz prawie nie dawał paliwa.

Dzięki za odpowiedź

A takie "kulawe" chodzenie silnika może być spowodowane brudnym kolektorem dolotowym i Intercolerem (bo na 99,9% mam)

Napisano

> A takie "kulawe" chodzenie silnika może być spowodowane brudnym

> kolektorem dolotowym i Intercolerem (bo na 99,9% mam)

To jest pytanie czy stwierdzenie? smile.gif

Jeśli pytanie, to w.g. mnie raczej to nie będzie przyczyną. Na biegu jałowym silnik ma małe zapotrzebowanie na powietrze, a turbina nie doładowuje ( choć się kręci ). Nawet zasyfiony układ dolotowy powinien przepuścić wystarczającą ilość powietrza. Problemy raczej pojawiłyby się przy przyspieszaniu i szybkiej jeździe. Wtedy do silnika musi dotrzeć dużo powietrza,.. i dobrze schłodzonego w IC

Napisano
  • Autor

> To jest pytanie czy stwierdzenie?

> Jeśli pytanie, to w.g. mnie raczej to nie będzie przyczyną. Na biegu

> jałowym silnik ma małe zapotrzebowanie na powietrze, a turbina

> nie doładowuje ( choć się kręci ). Nawet zasyfiony układ

> dolotowy powinien przepuścić wystarczającą ilość powietrza.

> Problemy raczej pojawiłyby się przy przyspieszaniu i szybkiej

> jeździe. Wtedy do silnika musi dotrzeć dużo powietrza,.. i

> dobrze schłodzonego w IC

Czyli to raczej nie to bo zbiera się ładnie, przyspiesza bez problemu. A może też być tak że przy padniętej 1 lub 2 świecach żarowych nie chodzi któryś gar i dlatego tak rzuca silnikiem? bo jeżeli nie to chyba wtryskiwacze ???

Napisano

> A może też być tak że przy padniętej 1 lub 2 świecach żarowych nie

> chodzi któryś gar i dlatego tak rzuca silnikiem?

Świece na pewno nie są przyczyną tego problemu .

Napisano
  • Autor

> Sprawdz koło pasowe

Koło pasowe wymienione 2 miesiące temu.

U was w JTD też macie takie drgania (jak np. dotkniecie błotnika albo maski to czuć te drgania, nie mówiąc już o kierownicy i np. konsoli i fotelu) Może to coś z układem wydechowym - gdzieś chaczy.

Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co sprawdzić to będę wdzięczny.

Napisano
  • Autor

> Poświęć trochę uwagi poduszkom całego zespołu napędowego.

Mam wymienione wszystkie poduszki jak wcześniej napisałem i na 99,9 % są to oryginały. Ostatnio właziłem pod auto (włączony silnik) i patrzyłem na każdą, łapałem rękami itp. i wygląda wszystko okey ładnie amortyzuje no i teoretycznie nie powinno przenosić drgań na nadwozie.

A może tak być, że mimo iż poduszki są okey a silnik "kulawo" chodzi to drgania i tak przenoszą się na auto ??? I jeszcze jakby ktoś mógł sprawdzić czy u niego w JTD są drgania na błotnikach albo masce.....

Napisano
  • Autor

> u mnie nie ma drgan ba blotnikach i masce

tak też myślałem, że nie powinno być sciana.gif

Na dniach pojadę sprawdzić i wyregulować silnik (wtryski, kat wtrysku, kompresje itp.) jeżeli to nie pomoże to chyba screwy.gif

Napisano

> Na dniach pojadę sprawdzić i wyregulować silnik (wtryski, kat

> wtrysku, kompresje itp.)

pad.gif

Napisano

> Na dniach pojadę sprawdzić i wyregulować silnik (wtryski, kat

> wtrysku, kompresje itp.) jeżeli to nie pomoże to chyba

Sprawdzić owszem możesz - ale jak to niby chcesz wyregulować ? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdzić owszem możesz - ale jak to niby chcesz wyregulować ?

Tzn. chcę żeby mi sprawdzili kompresje, w jakim stanie są wtryskiwacze no i ewentualnie ustawili kąt wtrysku jeżeli jest zły (co jeszcze ewentualnie sprawdzić "wyregulować ?) Orientuje się ktoś ile taka usługa może kosztować bo już nie wyrabiam z kasą - a muszę te drgania zlikwidować bo mnie coś trafi klnie.gif

Napisano

> Tzn. chcę żeby mi sprawdzili kompresje, w jakim stanie są

> wtryskiwacze

To da się jak najbardziej zrobić ok.gif

> no i ewentualnie ustawili kąt wtrysku jeżeli jest

> zły (co jeszcze ewentualnie sprawdzić "wyregulować ?)

Jeśli mają program do edycji map i wiedzą co i gdzie zmienić oraz sprzęt do wgrania programu do ECU to też jest możliwe do zrobienia wink.gif

Ale nie znam takich speców od JTD , którzy akurat takie zmiany mieliby opanowane zlosnik.gif

A próbowałeś wcześniej zastosować jakiś dodatek do czyszczenia wtrysków w dieslu , np. niebieski STP ?

Napisano

Tak jak pisał poprzednik, spróbuj dolać jakiegoś dodatku.

Ja po zakupie kupiłem na shellu taki dodatek i po wlaniu silnik troszkę mniej klekotał. Ale Uwaga! Nie od razu, tak po przejechaniu z 200 km.

Napisano

Witam ostatnio miałem ze znajomym problem tego typu w jego corsie na wolnych telepotało kierownicą jak cholera co rozchodziło sie na całą deskę i troszkę dalej !!! problemem i jedyną przyczyną okazało się łożysko na łapie kolumny kierowniczej rozsypalo się!!! po wymianie skończyło się wszystko!!! usterka nie była wyczówalna podczas kręcenia kierowncą !!! szczeże rozebraliśmy pół samochodu żeby dociec czemu tak telepie ale udalo się !!! tylko to była corsa !!!

Mam nadzieję że sie uda zlokalizować usterkę!!!

Napisano

> u mnie nie ma drgan ba blotnikach i masce

A miałeś w ogóle odpalony silnik ? zlosnik.gif

U mnie takie delikatne czuć , bo w końcu to diesel wink.gif

Napisano

a muszę te drgania zlikwidować bo mnie coś trafi

A ile eksploatujesz ten samochód i jaki miałeś wcześniej bo jak benzynę to musisz przyzwyczaić się do tych drgań. Mam takiego znajomego który też nie mógł się przyzwyczaić do drgań po przesiadce z benzyniaka.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> a muszę te drgania zlikwidować bo mnie coś trafi

> A ile eksploatujesz ten samochód i jaki miałeś wcześniej bo jak

> benzynę to musisz przyzwyczaić się do tych drgań. Mam takiego

> znajomego który też nie mógł się przyzwyczaić do drgań po

> przesiadce z benzyniaka.

> Pozdrawiam

Nie wiem już sam może przesadzam (ale z drugiej strony wcześniej było napewno lepiej bo mam tego JTD już dwa lata) Być może to wina wtrysków - niedają już rady albo któryś leje albo za mało podaje i stąd te drgania???

Czy u was w JTD jak otworzycie maskę i patrzycie na silnik na wolnych to w jakim stopniu drga (delikatnie czy ewidentnie widać jak się buja - bo u mnie widać dosyć spore skoki)

Jadę we wtrorek na diagnostyke i ewentualny Chiptuning (zależy w jakiej formie jest silniczek)

• 1 rok później...
Napisano

odswieze stary temat bo w sumie nie ma odpowiedzi na problem. Mam dokładnie to samo co kolega wszystko mi sie trzesie na wolnych obrotach. nawet czasami czuje lekkie wibracje pedału sprzegła. Wymienione mam wszystkie poduszki, sprzegło, koło dwumasowe, koło pasowe. Kolega miał sprawdzic wtryski ale nie ma odpowiedzi czy sprawdził. frown.gif gdzie moge jeszcze szukac przyczyny?? sprawdzenie wtrysków i kompresji kosztuje, a ja juz troche wydałem. moge jakos samemu sprawdzic wtryski? moze je zdemontuje i obejrze, tylko jak je wymontowac?

Napisano

> samemu sprawdzic wtryski? moze je zdemontuje i obejrze, tylko jak je wymontowac?

Czytałem ze jest taka możliwość.Potrzebny jest jeszcze jeden wtrysk. Wypinamy kolejno wtyczkę z kazdego wtrysku i podpinamy do tego wolnego (komputer musi widzieć komplet) i odpalamy motor. Jezeli po odpięciu któregoś będą najmniejsze zmiany to znaczy ze coś mu dolega.

P.S. ustawienie luzów zaworowych też może mieć wpływ.

Napisano

> Czytałem ze jest taka możliwość.Potrzebny jest jeszcze jeden wtrysk. Wypinamy kolejno wtyczkę z

> kazdego wtrysku i podpinamy do tego wolnego (komputer musi widzieć komplet) i odpalamy motor.

> Jezeli po odpięciu któregoś będą najmniejsze zmiany to znaczy ze coś mu dolega.

> P.S. ustawienie luzów zaworowych też może mieć wpływ.

myslałem tez o luzach zaworowych w sumie jeszcze tego nie robiłem, ale słyszałem ze to nie ma wpływu, niestety nie mam piatego wtryskiwacza frown.gif

mozna jeszcze jakos sprawdzic wtryskiwacze??

Napisano

A może to uklad wydechowy drga? I przenosi drgania na resztę?

Ja mialem takie tajemnicze, duzo wieksze niz normalnie drgania po wypadku (mam benzyne) jak samochod stał 3 miesiace i w koncu zostal naprawiony. Głownie na jałowym. Potem sie coś ułozylo i teraz drga o wiele mniej - praktycznie jak kiedys, choc nadal wiecej niz np Punto ktore posiadam

Napisano

hmm sprawdzałem układ wydechowy i nie drzy tak jak silnik, jedno co jest tam zle to na tej plecionce, elastycznym łaczniku chyba jest mała dziura bo tam troche spaliny dmuchaja ale to chyba nie ma wpływu na wibracje silnika i całego auta

teraz wyczytałem ze ta plecionka to tłumik drgan układu wydechowego, teraz mam pytanko czy rura moze troche drgan czy ma sie nie ruszac??

Napisano

U mnie troche drga... Chyba nie tylko u mnie bo często obserwuje jak stoje w korku za samochodami ze rura im lekko drga. Pytanie jak te drgania na reszte samochodu wplywaja- tzn czy są one tylko skutkiem drgań silnika czy tez dodatkowo przyczyną drgań karoserii, kierownicy

Napisano

własnie sprawdzałem rure i drzy mocno kolektor do tej plecionki potem juz wydech lekko drzy. Porównałem u kolegi w passacie tdi i u niego dopiero wydech sie trzeise. wiec to raczej nie to.

Napisano

moge jakims domowym sposobem sprawdzic wtryski?? czy przez niewyregulowanie zawory silnik moze tak drzec?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.