Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piski paska wieloklinowego JTD 105

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam problem z piszczeniem paska w moim JTD. Gdy tylko zrobi sie mokro lub wpadne w kałużę zaczyna STRASZNIE piszczeć... Piszczy na 100% pasek bo jak psikne na zewnętrzną część paska takim środkiem do uszczelek to od razu przestaje piszczeć... Czasami zaczyna też popiskiwać jak jeżdżę na włączonej klimie... co to może być??

Napisano

ja tez bylem pewny ze to pasek bo psiklem do srodka paska i cisza.

zakladam nowy i to samo potem psiklem na rolke prowadzaca i znowu cisza. kupilem nowa zakladam i to samo. wkurzony z kumplem sprawdzamy wszystkie lozyska i wyszlo ze alternator piszczy. dobrze ze moglem oddac tamte czesci.

Napisano

> wyszlo ze alternator piszczy.

I co, wymieniles alternator czy nasmarowales jakos?

Napisano
  • Autor

> ja tez bylem pewny ze to pasek bo psiklem do srodka paska i cisza.

> zakladam nowy i to samo potem psiklem na rolke prowadzaca i znowu

> cisza. kupilem nowa zakladam i to samo. wkurzony z kumplem

> sprawdzamy wszystkie lozyska i wyszlo ze alternator piszczy.

> dobrze ze moglem oddac tamte czesci.

Właśnie się zastanawiam czy to nie alternator bo mam słabe ładowanie... niecałe 14V...

Napisano

> I co, wymieniles alternator czy nasmarowales jakos?

narazie tak jezdze.

wymiana alternatora to juz grubsza sprawa 270751858-jezyk.gif

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Pasek wymieniony w maju - razem z rolka i napinaczem... alternator zrobiony - byla cisza - teraz nastaly znowu mokre dni i znowu piszczy... fakt że nie mam oslony pod silnikiem ale to piszczenie mnie juz denerwuje...

Napisano

mi juz nie piszczy

tez nie mam oslony i jest OK

przeczyscilem alternator i przestalo

Napisano

> Pasek wymieniony w maju - razem z rolka i napinaczem... alternator

> zrobiony - byla cisza - teraz nastaly znowu mokre dni i znowu

> piszczy... fakt że nie mam oslony pod silnikiem ale to

> piszczenie mnie juz denerwuje...

Napiszę tylko taką sugestię.

Jeżeli coś było już zrobione, to nie znaczy, że znowu coś się nie zepsuło wink.gif

Mi oryginalny napinacz wytrzymał kilka tygodni wink.gif

Z piski przy wilgoci też mi się skojarzyły z alternatorem. Miałem tak w manie, tylko tutaj była prosta sprawa, bo obrotomierz opadał do zera. Obrotomierz dostaje sygnał z alternatora. Po naprawie alternatora (wymiana na regenerowany) problem zniknął ok.gif

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Znalazłem przyczynę piszczenia paska... winny jest napinacz... ale nie rolka tylko sam element napinający - ta sprężyna i część ruchoma... (wycira się taka wkładka chyba teflonowa i wszystko się koci) Ale czemu wytrzymał TYLKO niecały rok? napinacz firmy DAYCO. Wcześniej piszczał i się kosił, co było przyczyną zerwania paska i paru innych problemów. Jakiej firmy napinacz założyć żeby nie mieć ciągłego problemu?? koszt niemały bo ponad 100zł...

Napisano

Ale czemu wytrzymał TYLKO niecały rok? napinacz firmy DAYCO.

ja bym napisał AŻ rok. u mnie tej samej firmy po 2 miesiącach powiedział 30.GIF poszedł na gwarancji

Napisano
  • Autor

> Ale czemu wytrzymał TYLKO niecały rok? napinacz firmy DAYCO.

> ja bym napisał AŻ rok. u mnie tej samej firmy po 2 miesiącach powiedział poszedł na gwarancji

Wymienili na nowy i jest OK czy kupiłeś innej firmy??

Napisano

> Wymienili na nowy i jest OK czy kupiłeś innej firmy??

Zwrócili kasę. Niestety innego nie mieli w chwili obecnej w IC dlatego stary poszedł w "kąpiel olejową" dalej w imadełko i rozruszałem działa do tej pory tj. 2 lata

Napisano
  • Autor

> Zwrócili kasę. Niestety innego nie mieli w chwili obecnej w IC dlatego stary poszedł w "kąpiel

> olejową" dalej w imadełko i rozruszałem działa do tej pory tj. 2 lata

Też tak zrobiłem i nie piszczał aż do bliskiego spotkania z kałużą... i znowu piszczy chociaż nie aż tak głośno jak ostatnio...

• 2 lata później...
Napisano
  • Autor

Po ponad roku problem powrócił - co prawda na piszczenie już nie zwracałem uwagi bo jak przeschło to przestawał piszczeć, ale dzisiaj napinacz się zablokował i rozluźnił pasek na tyle że ani wspomagania ani ładowania nie było. Po wyjęciu okazało się że że prawdopodobnie pękła sprężyna w napinaczu i dlatego przestał napinacz. Najgorsze jest że na rynku są TYLKO napinacze firmy DAYCO i wszystkie mają po jakimś czasie taką samą usterkę - zaczynają piszczeć bo wyciera się wkładka teflonowa... W hurtowni oglądałem już napinacze RUVILLE, SKF, INA, FEBI itd. i co się okazuje - że oprócz ceny (90-150zł) i pudełka niczym się nie różnią bo w środku jest DAYCO!!! Ciekawe co mają w ASO ale tam już koszt prawie 200zł... i pewnie też DAYCO. Ma ktoś jakiś patent żeby raz na zawsze pożegnać problem pisków paska a raczej napinacza?? Mam już dość wymiany (pasek, rolka i napinacz to ok 200zł) a wymienia się prawie tak często jak olej... no może co drugą wymianę oleju...

Napisano

miałem identyczny problem. Mój patent to napinacz w imadło dużo oleum i rozruszanie. W moim pomogło miałem święty spokój. U klientów też tak robię jeśli napinacz nie ma luzów i nie "przekasza" się ok.gif

Napisano
  • Autor

> miałem identyczny problem. Mój patent to napinacz w imadło dużo oleum i rozruszanie. W moim pomogło

> miałem święty spokój. U klientów też tak robię jeśli napinacz nie ma luzów i nie "przekasza"

> się

Czyli kupić nowy napinacz i go od razu naoliwić??

Napisano

> Czyli kupić nowy napinacz i go od razu naoliwić??

nie. Stary reanimować jeśli się da

Napisano
  • Autor

> nie. Stary reanimować jeśli się da

właśnie się nie da - jak pisałem wcześniej w jednym pękła sprężyna i już nie napina a drugi jest tak jak napisałeś przekoszony ale założyłem go awaryjnie żeby samochód był na chodzie...

Napisano

> właśnie się nie da - jak pisałem wcześniej w jednym pękła sprężyna i już nie napina a drugi jest

> tak jak napisałeś przekoszony ale założyłem go awaryjnie żeby samochód był na chodzie...

jezdze od 40k km na napinaczu ruville (+ pasek conti) i problemu nie ma!!

sprawdz stan sprzegiełka alternatora i sprezarki klimy a takze kola pasowego dwumasowego. nie mozliwe zeby za kazdym razem byl winny napinacz, cos musi powodowac jego nadmierna ekspolatacje.