Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spadek osiągów w HGT (już rok się z tym męcze)

Featured Replies

Napisano

Witam, mam duży problem z Puntem HGT. Rok temu po wymianie sprzęgła strasznie się zamulił, samochód nie ciągnie jak przedtem.

Jeśli ktoś ma większe doświadczenie z tymi silnikami to proszę o pomoc. Sprawdzałem błędy, test el. wykonawczych generalnie wszystko euroscanem i jest ok.

Silnik normalnie zapala i jeździ ale jest zmulony nie ma momentu obrotowego.

Narazie ustaliłem, że kabel masowy nie jest oryginalny, i chyba lewy przegub wewnętrzny jest do wymiany bo stuka. Czy możliwe jest, że przegub przepuszcza?

Napisano

Witam.

Sprawdź auto na hamowni, dowiesz się przynajmniej jak źle jest <ok>

Wymienili sprzęgło, a auto straciło moc...ciekawe.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Po co mi hamownia?

Jeśli ktoś miał już podobny problem niech napisze na PW.

Napisano

> przegub wewnętrzny jest do wymiany bo stuka. Czy możliwe jest,

> że przegub przepuszcza?

A chodzi ci dosyc mocno woz na boki ? W sumie to watpliwe by przez przegub byly takie jazdy , moze jak zmieniali sprzeglo , to zle spasowali , i docisk nie do konca dociska , vel nie przenosi full momentu na kola

Napisano

> Po co mi hamownia?

zobaczysz kondycje silnika ok.gif

Napisano

Może Ci ten wariator czy Jak to tam się nazywa padło? To jest odpowiedzialne za zmienne fazy rozrządu czy jakoś tak. Nie jestem pewien do końca jak z tym jest. Wiem jedno, jak u sąsiada w alfie coś z tym się stało (motor 1.4TS) to też zrobiła się mułowata szczególnie na niskich obrotach. wink.gif

Napisano

> Witam, mam duży problem z Puntem HGT. Rok temu po wymianie sprzęgła

> strasznie się zamulił, samochód nie ciągnie jak przedtem.

Czy jesteś pewien że jeździ wolniej ? Sprawdzałeś to jakoś ?

Ja miałem wrażenie że jeździ wolniej po wymianie plecionki w wydechu.

Jednak było to mylne. Dźwięk na nieoryginalnej plecionce się zmienił - zrobiło się deko głośniej.

Ja porównałem osiągi ścigając się z autem do którego miałem porównanie przed grzebaniem w wydechu.

Wynik był taki sam ok.gif

Sprawdzałem też maks prędkość na autostradzie i też była taka sama +/- 5km (wiatr).

Z tego co wiem padnięty wariator nie wpływa w HGT na zmiane osiągów. Tak słyszałem. Nigdy organoleptycznie się nie przekonałem.

Jeśli sprawdziłeś jakoś inaczej niż tylko "wydaje mi się", to sprawdź może kompresję. Jest to tanie i dużo powie.

Może tez przytkać się po latach katalizator.

Jak masz autostradę gdzieś blisko siebie, to spróbuj na niej sie rozpędzić. Powinien lekko osiągnąć 210km/h na liczniku. Nawet pod wiatr. Jeśli pójdzie więcej to tylko lepiej ok.gif

Napisano

> Może tez przytkać się po latach katalizator.

To jeden z lepszych pomysłów co może mu dolegać, pasowało by do objawów, oraz tego że nie wykazuje żadnych błędów na kompie, choć taki katalizator raczej jak ma padać to przynajmniej przy przebiegach ok 200 kkm hmm.gif

A tak apropo duży ten punciak ma przebieg plus z którego jest roku ??

Napisano

Ja podam inną możliwość, a mianowicie uszkodzona (dziurawa) plecionka lub inna część wydechu w początkowej jego części u mnie spowodowało to odczuwalny spadek osiągów i lekki wzrost głośności cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Jeśli chodzi o osiągi to mam na myśli raczej moment obrotowy a raczej jego osiąganie, otóż wcześniej elastyczność na każdym biegu była bardzo dobra nawet na słabej piątce w HGT. Na pierwszych 3 biegach koła mieliły.

Skąd wiem, że jest źle? Bo wyprzedzają mnie słabsze auta icon_eek.gif

> Ja podam inną możliwość, a mianowicie uszkodzona (dziurawa) plecionka

> lub inna część wydechu w początkowej jego części u mnie

> spowodowało to odczuwalny spadek osiągów i lekki wzrost

> głośności

No właśnie po wymianie plecionki to już totalna kaplica, mimo, że poprzednia była uszkodzona ale chyba szczelna. Zeszły rok miałem burzliwy po bezproblemowych latach najpierw padła pompa paliwa, wymieniłem auto jeździło OK no i potem wymieniłem sprzęgło bo łożysko zaczęło piszczeć to był jedyny powód i mniej więcej w tym czasie auto zdechło. Potem wymieniłem tłumik środkowy i przy okazji plecionkę i po tym to już w ogóle kaputt. Wrażenie takie jakby samochód był zakorkowany.

Katalizator cały bo sprawdziłem, jedynie ta plecionka tak dziwnie jakby krzywo wchodzi do kołnierza przed katem, tam jest fabrycznie taki garb ale średnica się zgadza.

Po wymianie sprzęgła po jakimś czasie coś zaczęło "przeskakiwać" pod pedałem sprzęgła więc kazałem sprawdzić co to jest, mechaniory odkręcili skrzynię i wszystko było OK, po złożeniu podczas przyspieszania powyżej 100km/h coś zaczęło gwizdać jakby w tłumiku środkowym poza tym po puszczeniu sprzęgła coś stuka -> sprzęgło pojechało na gware a ja założyłem kolejne (w warsztacie).

Obecnie koła kręcą po puszczeniu sprzęgła na asfalcie nawet na drugim biegu więc sprzęgło jest chyba OK. Jak sprawdzić czy napewno się nie ślizga?

Czy kolektor wydechowy jest żeliwny czy metalowy w HGT? Chyba rozbiorę cały wydech i posprawdzam dokładnie.

Jeśli chodzi o silnik to nigdy nie było problemu, olej wymieniany, olej spala w normie, zapala jak zwykle, spalanie w normie, nia ma mazi pod korkiem, pracuje równo, przepływomierz wyczyszczony, dolot szczelny, sonda wymieniona, świece nowe. Silnik nie katowany od czasu do czasu w trasie korzystałem z mocy smile.gif

>Jeśli sprawdziłeś jakoś inaczej niż tylko "wydaje mi się",

No raczej nie wydaje mi się bo jeździ ze mną moja luba i też czuje, że auto jest słabsze nie zbiera się tak "chętnie"

Napisano
  • Autor

> A chodzi ci dosyc mocno woz na boki ? W sumie to watpliwe by przez

> przegub byly takie jazdy , moze jak zmieniali sprzeglo , to zle

> spasowali , i docisk nie do konca dociska , vel nie przenosi

> full momentu na kola

Nie samochód prowadzi się normalnie byłem tydzień temu na przeglądzie i wszystko ok, stuka tylko przy ruszaniu.

No właśnie jak sprawdzić czy sprzęgło przenosi cały moment? Koła kręcą na asfalcie to tym bardziej przy wysokich prędkościach nie powinno być problemu a tutaj właśnie samochód jest przymulony.

Napisano

> Nie samochód prowadzi się normalnie byłem tydzień temu na przeglądzie

> i wszystko ok, stuka tylko przy ruszaniu.

> No właśnie jak sprawdzić czy sprzęgło przenosi cały moment? Koła

> kręcą na asfalcie to tym bardziej przy wysokich prędkościach nie

> powinno być problemu a tutaj właśnie samochód jest przymulony.

jakby sprzęgło się ślizgało to miałbyś efekt taki jak dodawanie gazu i trzymanie pół sprzęgła. Czyli obroty rosną, auto wyje, a auto nie przyspiesza no.gif

Napisano
  • Autor

> jakby sprzęgło się ślizgało to miałbyś efekt taki jak dodawanie gazu

> i trzymanie pół sprzęgła. Czyli obroty rosną, auto wyje, a auto

> nie przyspiesza

Raczej nie obserwuje czegoś takiego.

Napisano
  • Autor

Spróbuje odpowietrzyć sprzęgło. Czytałem jak użytkownik Stilo miał podobny problem po wymianie sprzęgła z osiągami podobno sprzęgło ma się ułożyć tyle, że u mnie układa się już rok.

Czy możliwe jest, że po wymianie sprzęgła trzeba odpowietrzyć układ (może niedokładnie dociska) lub jakoś specjalnie się ustawia "branie" sprzęgła?

Napisano

> Spróbuje odpowietrzyć sprzęgło. Czytałem jak użytkownik Stilo miał

> podobny problem po wymianie sprzęgła z osiągami podobno sprzęgło

> ma się ułożyć tyle, że u mnie układa się już rok.

> Czy możliwe jest, że po wymianie sprzęgła trzeba odpowietrzyć układ

> (może niedokładnie dociska) lub jakoś specjalnie się ustawia

> "branie" sprzęgła?

Z tego co mi sie wydaje, to nie trzeba, najwyzej plyn sie cofnie do zbiorniczka.

Jak by cos bylo ze sprzeglem nie tak, zle dolegalo czy cos podobnego, to pewnie bys to od razu odczul (slizgaloby sie, dziwnie pracowalo, wibrowalo). Jesli trwa to juz rok, to raczej wina nie jest po stronie sprzegla.

Napisano

Moze fazy sie nie zmieniaja , wariator padniety ? 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.