Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti 1,6 kombi...czy warto?

Featured Replies

Napisano

W związku ze skasowaniem mojej ukochanej Nubiry,jestem w trakcie intensywnych poszukiwań następcy.Myślałem początkowo o jakimkolwiek niezajechanym używanym za ok.20-25 tys.zł(Mondeo,Vectra,Laguna II itd.)ale za wzmiankowaną kwotę to tylko kupy złomu można się spodziewać(dwa dni wycieczek po autokomisach i ogłoszeniach prywatnych).W desperacji nawiedziłem salon Chewiego i zaproponowano mi Laczka 1,6 kombi ,wersja Star z klimą,lakier metalic, za 46 tys. zl.Czy to dobra cena?.Jakieś 20 tys. bedę musiał skredytować,ale pokusa posiadania nowego samochodu jest silna.To model już w zasadzie schodzący,jest jego następca Cruze lecz sporo droższy...sam nie wiem czy warto.A i jeszcze jedno 1,6 to nie za mało jak do takiego samochodu?.

Napisano

Bądź przygotowany na to że jakość tego auta będzie niższa niż Nubiry i to sporo.Pamiętaj - przy wyborze Chevroleta nie można się kierować przekonaniem że jak Daewoo było dobre to GM też będzie. Tak nie jest. Jeśli to zaakceptujesz to możesz brać. Aczkolwiek za te pieniadze kupiłbym co innego.

Napisano
  • Autor

> za te pieniadze kupiłbym co innego.

Być może...ale co z nowych proponujesz w zamian hmm.gif

Napisano

> Być może...ale co z nowych proponujesz w zamian

Kia ceed benzyna, Opel astra II, Fiat gande punto, Skoda fabia.

Napisano
  • Autor

> Kia ceed benzyna, Opel astra II, Fiat gande punto, Skoda fabia.

Ceeda (nawet 1,4) w tej cenie nie kupię,Astra II występuje jedynie z silnikiem od kosiarki(1,4), a co do Punto i Fabi...jestem już duży i maluchami nie będę jezdził sick.gif.

Napisano

> Ceeda (nawet 1,4) w tej cenie nie kupię,Astra II występuje jedynie z

> silnikiem od kosiarki(1,4), a co do Punto i Fabi...jestem już

> duży i maluchami nie będę jezdził .

Ewentualnie poszukaj w salonach i30 sw z zeszłego roku. W marcu jak oglądałem to były do sprzedania za 50 tys. dobrze wyposażone.

Napisano

> W związku ze skasowaniem mojej ukochanej Nubiry,jestem w

Twoja sytuacja jest kalką mojej sprzed półtora roku. Pewnego styczniowego poniedziałku moja małżonka postanowiła wymusić pierwszeństwo na hyundaiu getz, który sobie na to nie pozwolił, a przy okazji urwała z BMW tablicę rejestracyjną rysując zderzak. Prowadzona przez nią leganza straciła trochę elementów przodu - poduszki jednak nie wystrzeliły.

Przy podobnych do Twoich założeniach finansowych (choć głównym założeniem było, że auto kupi jakaś firma leasingowa) zacząłem poszukiwania auta. Po przeanalizowaniu rynku odpadło większość kombi (mocnym kandydatem była Octavia, ale przekraczała budżet) i na końcu stanęło pomiędzy Rezzo, Lacetti i Zafirą.

Zafira odpadła ze względu na cenę i słabo zaaranżowane wnętrze - to taka astra II z wyższym dachem. Oglądałem bezpośrednie porównanie lacetti kombi i rezzo - jednak kombi jest mniejsze i ciaśniejsze wewnątrz.

Wydaje mi się że wysiłek finansowy na nówkę nie ma w takiej sytuacji sensu - przekroczysz budżet o 100%, a z auta nie będziesz aż tak zadowolony, bo będzie ono dużym kompromisem jeśli chodzi o wersję. Po Nubirze 2.0 Lacetti 1,6 będzie słaby, może się okazać gorzej wyposażony. Poszukałbym jednak czegoś 2004-2005 w takiej wersji, która Cię zadowoli - może focus ?

Wiem, że brak auta może być dotkliwy - ja na szczęście po rozwaleniu leganzy miałem jeszcze starego uniaka, który dzielnie podjął rolę podstawowego samochodu i może dlatego szczęśliwie się złożyło, że rezzo weszło do użytku w niecały miesiąc po zdarzeniu.

Napisano

Astra II występuje jedynie z silnikiem od kosiarki(1,4)

wsiadz, przejedz sie z tym silnikiem od kosiarki, a bedziesz zaskoczony

dlaczego tak sadzisz?

smiem twierdzic, ze nie jezdzilem 1.4 16V.

ja zrobilem 110 tysiecy km i bardzo chwalilem sobie ten silniczek, nie jeden kierowca byl zaskoczony jak go objechalem na swiatlach czy na trasie

Napisano

Z silników jest jeszcze 1.6 i 1.7CDTI to uważasz za silnik od kosiarki do samochodu rozmiaru AII? Bez przesady. zlosnik.gif

Napisano

Cruze'a nie będzie w wersji kombi, więc nie ma co czekać. Lacetti 1,6 jeździ jak Nubira 1,6, tylko jest w nim trochę ciszej.

Ja kupiłem Lacetti, bo porzedni Lanos zrobił 240kkm bez najmniejszego problemu, a liczbę wymienionych w tym czasie części mogę na palcach policzyć. Liczyłem na bezawaryjną eksploatację i na razie jest dokładnie tak jak się spodziewałem. Zrobiłem już niemal 90kkm i nic się z autem nie dzieje.

W tej cenie nie dostaniesz nic lepszego.

Napisano

> Astra II występuje jedynie z silnikiem od kosiarki(1,4)

> wsiadz, przejedz sie z tym silnikiem od kosiarki, a bedziesz

Ale chyba nie namawiasz go do kupienia astry II jako nowej ?? Ostatni rok produkcji (12 lat - prawie jak polonez smile.gif Oczywiście auto bardzo solidne, ale w salonach upychają go już w kącie, bo od ilości kompaktów GM ma ból głowy (Astra II, Lacetti, Cruze, Astra III i za chwilę Astra IV). Poza wszystkim oferowane są wersje wyposażeniowe "zaślepka".

Napisano

przejedź się i oceń

ja jestem zadowolony (dokładnie ta sama wersja o której mówisz, 1,6 kombi z ręczną klimą)-ale przesiadłem się z matiza-powalcz tylko z tą ceną ja 2 lata temu tyle zapłaciłem poprzedniorocznikowca

widze z Gdyni jestes-rozumiem, ze Haller zaproponowal takie warunki cenowe?

Pisales do Motor Centrum w Gdansku? zapyutac o cenne tej wersji.

Odezwij sie to moze sie umowimy przejedziesz sie ocenisz

Napisano

> Być może...ale co z nowych proponujesz w zamian

Octavia 1 jest tania

Napisano

> Ceeda (nawet 1,4) w tej cenie nie kupię,Astra II występuje jedynie z

> silnikiem od kosiarki(1,4), a co do Punto i Fabi...jestem już

> duży i maluchami nie będę jezdził .

W tej cenie moze być Epica 2006/2007

Napisano

> W tej cenie moze być Epica 2006/2007

waytogo.gif

Ps. Pozostają koszty utrzymania (szczególnie za kilka lat), pomijając koszty paliwa. Błotnik przedni do Lacetti - 280zł, do Epici - ?

Komplet opon do Lacetti poniżej 800pln, do Epici - ?

Napisano
  • Autor

> Astra II występuje jedynie z silnikiem od kosiarki(1,4)

> wsiadz, przejedz sie z tym silnikiem od kosiarki, a bedziesz

> zaskoczony

> dlaczego tak sadzisz?

> smiem twierdzic, ze nie jezdzilem 1.4 16V.

> ja zrobilem 110 tysiecy km i bardzo chwalilem sobie ten silniczek,

> nie jeden kierowca byl zaskoczony jak go objechalem na swiatlach

> czy na trasie

Właśnie taką kupiłem...w ramach eksperymentu zlosnik.gif

Napisano

> Ps. Pozostają koszty utrzymania (szczególnie za kilka lat), pomijając

> koszty paliwa. Błotnik przedni do Lacetti - 280zł, do Epici - ?

Błotnik chyba nie jest kosztem utrzymania zlosnik.gif

Napisano

> Właśnie taką kupiłem...w ramach eksperymentu

No, wiozłem taką mojego kumpla do ślubu. Sam się ciężko zdziwiłem jak się sprawnie zbiera.

Napisano

> Błotnik chyba nie jest kosztem utrzymania

Podaję jako przykład ceny części zamiennych biglaugh.gif

Kosztem utrzymania stanie się jak zrezygnujesz z AC cfaniak.gif

Generalnie utrzymanie Epici będzie w dłuższej perspektywie na pewno droższe niż Lacetti (wliczając koszty ubezpieczenia, paliwa, części eksploatacyjnych i zamiennych) i trzeba to brać pod uwagę przy zakupie.

Napisano

> Kosztem utrzymania stanie się jak zrezygnujesz z AC

Tak to możesz każdą teorię udowodnić hehe.gif

> Generalnie utrzymanie Epici będzie w dłuższej perspektywie na pewno

> droższe niż Lacetti (wliczając koszty ubezpieczenia, paliwa,

> części eksploatacyjnych i zamiennych) i trzeba to brać pod uwagę

> przy zakupie.

Dla mnie kosztami eksploatacyjnymi będzie, oprócz paliwa, koszt filtrów, klocków, tarcz itp rzeczy wymieniane okresowo lub ze zużycia.

A ponieważ np. tarcze są te same co w nubirze... palacz.gif

Napisano

> Podaję jako przykład ceny części zamiennych

> Kosztem utrzymania stanie się jak zrezygnujesz z AC

> Generalnie utrzymanie Epici będzie w dłuższej perspektywie na pewno

> droższe niż Lacetti (wliczając koszty ubezpieczenia, paliwa,

> części eksploatacyjnych i zamiennych) i trzeba to brać pod uwagę

> przy zakupie.

To wszystko racja. Chciałem jeszcze nadmienić że koszt części zależny jest od źródła pozyskania i tak jeśli masz AC to masz części oryginalne ale cena ich cię nie interesuje (ostatnio wymieniałem przednią szybę - cena samej tylko szyby - 2100 PLN i tu potrzebne jest AC) jeśli nie masz AC możesz kupić części równie dobre jak oryginalne bądź oryginalne "używane"w cenie o połowę niższej (lub jeszcze taniej (oczywiście tu trzeba dobrze patrzeć co i od kogo się kupuje).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.