Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy rozmiar opon 185/70R14 jest dobry?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Chciałem zapytać, choć już po fakcie, bo opony założyłem...

Poszukiwałem opon 185/65R14 do Marea SX 100 (sedan) 2000 rok. Nigdzie nie mogłem znaleźć używanych i znajomy wulkanizator znalazł ładne używane 185/70R14, jak stwierdził patrząc do swojej książki zamienników (też ją widziałem), mogą być, choć były zalecane do Marea Weekend, a nie do sedan (tu 185/65R14). Kupiłem te opony i założyłem, ale teraz mam wątpliwości. W mojej instrukcji obsługi nie ma takiego rozmiaru, największy to 185/65R14.

Czy spokojnie jeździć na tych oponach? Czy ma ktoś może instrukcję do Weekend? Co tam jest napisane?

Dodam, ze zwykle jeżdżę sam, bez obciążenia, a opony są w połowie zużyte (co je zmniejsza wink.gif, ale jednak mnie to niepokoi. Swoją drogą auto trochę dziwnie wygląda, takie wysokie nagle się zrobiło hehe.gif

Z góry dzięki za opinie.

Napisano

instrukcja

Jeśli założysz coś co nie jest homologowane to w razie czego Twój ubezpieczyciel ma pretekst powiedzieć Ci 30.GIF

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jeśli ci opony nie obcierają o nadkola przy hamowaniu zwłaszcza na lekko skręconych kołach i tył nie dobija przy większym obciążeniu to może być.

Tyle że gumy o tym profilu choć są dobre na nasze dziurawe drogi to niestety nieco pływają na zakrętach , więc musisz wziąć na to poprawkę .

Z tego punktu widzenia lepiej byłoby już założyć 185/60/14 ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za instrukcję, ale ta jest z Marea sedan. Szukam z Marea Weekend.

Z tym ubezpieczycielem to dałeś mi do myślenia... oslabiony.gif

Napisano

> Dzięki za instrukcję, ale ta jest z Marea sedan. Szukam z Marea

> Weekend.

> Z tym ubezpieczycielem to dałeś mi do myślenia...

Jeżdżę MW i moje auto z salonu wyjechało na 185/65/14H, więc obstawiam, że zarówno sedan jak i weekend mają identyczne opony, masy są zbliżone, więc...

Jak bardzo Ci zależy to mogę się przejść do samochodu i zeskanować Ci tą stronę z instrukcji, ale zdaje się, że jest tak jak napisałem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Szukam z Marea

> Weekend.

W M i MW po lifcie też nie nie zalecają takich opon jak kupiłeś ...

282289298-282289298-Opony_M_MW_2000_r.jpg

post-24156-14352501693057_thumb.jpg

Napisano

Z moich wyliczeń wynika, że będą wyższe na promieniu o ok. 9mm od 185/65 i ok 7mm od 175/70(takie miałem fabryczne), a teraz mam 185/65/14. Co do bezpieczeństwa to ważniejszy jest indeks nośności.

Napisano
  • Autor

Bardzo mi zależy na tych danych z instrukcji, jakoś tak dla własnego samopoczucia. Chyba będę myślał o zmianie tych opon jednak na 185/65 frown.gif. Ech, chciałem mieć z głowy, bo żal mi było zimówek i dałem się podkusić, ale sam widziałem w książce, gdzie są wszystkie typy aut taki rozmiar dla Weekenda... (choć ja mam sedan, pomyślałem, że też może być) mlot.gif

Napisano

Nic się nie stanie, skoro do 20V idą 195/60R15, a 185/70R14 ma taką samą średnicę. Może tylko trochę pływać, ale to kwestia przyzwyczajenia.

Napisano

> Bardzo mi zależy na tych danych z instrukcji, jakoś tak dla własnego

> samopoczucia.

O jakiej instrukcji piszesz ?

Czy dane z serwisówki Fiata nie są dla ciebie wiarygodne ? smirk.gif

Napisano
  • Autor

Są wiarygodne. Ale jestem ciekawy, czy jest różnica w specyfikacji Marea sedan i Marea Weekend. Bo właśnie widziałem, ze są różnice, ale nie w serwisówce, ale jakiejś knidze dla zakładów oponiarskich.

Napisano

Wg. wcześniej podanych info przez fabrykę dla serwisów Fiata opony dla sedana i MW są identyczne ok.gif

Mnie osobiście przekonują bardziej właśnie one , niż te z katalogów warsztatowych waytogo.gif

Napisano

> wszystkie typy aut taki rozmiar dla Weekenda... (choć ja mam

> sedan, pomyślałem, że też może być)

Widziałeś 175/70/14. Instrukcja z linku jest dla wszystkich wersji marei.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Bo właśnie widziałem, ze są

> różnice, ale nie w serwisówce, ale jakiejś knidze dla zakładów

> oponiarskich.

Takimi knigami to się nie przejmuj, np. wg katalogu wycieraczek bosch powinienem mieć krótsze wycieraczki niż fabryka dała.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.