Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JTD - drganie przy przyspieszaniu na V biegu

Featured Replies

Napisano

Jak w tytule, przy ostrzejszym przyspieszaniu w zakresie 1800-2000 obrotow na piatce auto wpada w drgania. Na innych biegach nie wystepuje to. Przy gaszeniu nie ma typowego dla dwumasa tupniecia...

Poduszki, lozysko jakies ? Powyzej 2000obrotow drgania ustaja.

Napisano

Może byc któraś z poduszek, ja mam co prawda drgania w podobnym zakresie obrotów ale przy hamowaniu silnikiem i bardzo nierególarnie wystepujace (co ciekawe nasilają się przy hamowaniu z pedału ) i obstawiam poduszke silnika.

wymienie przy okazji cały komplet tzn, skrzynie i te dwie od "zadka" silnika.

Napisano
  • Autor

> Może byc któraś z poduszek, ja mam co prawda drgania w podobnym

> zakresie obrotów

<................................>

Podobne podejrzenia mam... Pierwszy raz dzisiaj w trasie przydarzylo sie cos takiego. Objezdze go jeszcze, zobacze kiedy dokladnie pojawia sie to.

Jakas sprytna metoda na sprawdzenie czy to faktycznie poduszki, zeby w koszty niepotrzebne nie wbijac sie ?

Napisano

Ktos na forum pisal że można spróbowac zasadzić pod auto (np pod skrzynie gdy sprawdzamy poduszke skrzyni) podnośnik hydrauliczny jako wsparcie dla dzwigni i spróbowac łomikiem unieść np: skrzynie. nie powinna sie podnieśc wiecej jak 2mm. co do samej metody nie mam doświadczenia, najlepiej było by wydłubać i obejżeć podejrzany element.

Napisano

> Może byc któraś z poduszek, ja mam co prawda drgania w podobnym

> zakresie obrotów ale przy hamowaniu silnikiem i bardzo

> nierególarnie wystepujace (co ciekawe nasilają się przy

> hamowaniu z pedału ) i obstawiam poduszke silnika.

> wymienie przy okazji cały komplet tzn, skrzynie i te dwie od "zadka"

> silnika.

Ja własnie wymieniłem wpierw jedną dolną poduszkę- była kompletnie zerwana, ale pomogło tylko troszkę. W sobotę zaś wymieniłem poduszkę na skrzyni biegów i objawy drgań przy hamowaniu silnikiem ustąpiły w 100%. Mimo wszystko jak się uporam z pozostałymi bólami mojego Stiloncio to szarpnę się na poduszkę przy rozrządzie- koszt 240zł i już będe pewien,że lepiej byc nie może smile.gif

>Jakas sprytna metoda na sprawdzenie czy to faktycznie poduszki, zeby w koszty niepotrzebne nie wbijac sie ?

- Ja nie sprawdzałem, bo auto i tak niemiłosiernie drżało na wolnych obrotach, że się nie zastanawiałem nad sprawdzaniem. Stan gumy i tak dokładnie można zobaczyć tylko przy demontażu.

Napisano
  • Autor

Troche poguglalem. Ludziska pisza, ze przednia poduszke sprawdzac ruszajac do przodu i obserwujac silnik, tylna do tylu...

Probowalem odpalic auto... mam wrazenie, ze tlucze sie przy odpalaniu i gaszeniu jakby bardziej niz wczesniej... sam nie wiem, mozliwe ze wczesniej nie zwracalem uwagi na to :-)

Zobaczymy.

Napisano

Soft seria? Czy występuje to tylko przy mocnym wciśnięciu gazu?

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Soft seria? Czy występuje to tylko przy mocnym wciśnięciu gazu?

> Pozdro

Soft seria, przy mocniejszym wcisnieciu gazu, tylko na V biegu.

Czytalem chyba na forum tdi, ze chlopaki mieli podobne jazdy po chipie... ale to wykluczam.

Napisano

> Soft seria, przy mocniejszym wcisnieciu gazu, tylko na V biegu.

Dwumas zatem... później podobnie będzie się działo na 4ce...

Pozdro

Napisano

> Dwumas zatem... później podobnie będzie się działo na 4ce...

> Pozdro

Ja jeszcze bym na wszelki wypadek sprawdził łożysko półosi prawj - podporę hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Pozdro

Z tego co wiem to jakies 20kkm temu mieniany byl...

Nic, moze szlak go trafia - czas pokaze. Jesli faktycznie tfu tfu dwumas to pytanie WHY ! :-)

Jak upewnic sie, ze to wlasnie ten cholerny dwumas ?

Dzisiaj wracajac z roboty nie mialem zbytnio gdzie rozpedzic auta na V, to co udalo sie bylo bez wstrzasow...

Napisano
  • Autor

> Ja jeszcze bym na wszelki wypadek sprawdził łożysko półosi prawj -

> podporę

W jaki najprostszy sposob ?

Napisano

> dwumas to pytanie WHY ! :-)

A był regenerowany?

Ja nie mam prostego sposobu na sprawdzenie tego łożyska...

Napisano
  • Autor

> A był regenerowany?

> Ja nie mam prostego sposobu na sprawdzenie tego łożyska...

Tego to juz nie wiem - znajac zycie pewnie regenerowane... Sprzeglo bylo wymieniane bo olej dostal sie do niego (wg slow wlasciciela i ludzi z arkuszowej w wawie).

Jutro jeszcze dryndne na Arkuszowa i dopytam, moze cos konkretnego dowiem sie...

Poza tym musze skoczyc i sprawdzic wywazenie kol... bo po zmianie mam wrazenie, ze jezdzi sie jakos inaczej...

Napisano

> Pozdro

u mnie drgania są już na 4 frown.gif im bardziej depnę, tym bardziej drży

Napisano
  • Autor

> u mnie drgania są już na 4 im bardziej depnę, tym bardziej drży

a jak zaczynalo sie, podobnie jak u mnie. Ostrzejsze depniecie na V ?

W jakich zakresach pojawia sie u Ciebie, jaki masz stan licznika ?

Napisano

> Z tego co wiem to jakies 20kkm temu mieniany byl...

> Nic, moze szlak go trafia - czas pokaze. Jesli faktycznie tfu tfu

> dwumas to pytanie WHY?

<...........................................>

Sam kolega pisał że tłucze się przy odpalaniu i gaszeniu, dodatkowo drgania przy bucie z niskich obrotów - ja obstawiam dwumas. Podporę sprawdzić można jednak to waliłoby cały czas...

Jak sprawdzić - zdjąć skrzynie i zobaczyć jakie koło ma luzy. Będzie trzeba nowe koło to zapraszam na priv - załatwi się w baardzo dobrej cenie wink.gif

Pozdro

Napisano

> u mnie drgania są już na 4 im bardziej depnę, tym bardziej drży

U mnie są i na 3 zlosnik.gif jak boost przejdzie 1bar przy 2k ale koło przenosi ~70% więcej momentu. Nie ma natomiast żadnych luzów, nie stuka itd.

Zmienie je na dużo mocniejsze, obecnie unikam ciśnięcia z dołu...

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Sam kolega pisał że tłucze się przy odpalaniu i gaszeniu, dodatkowo

> drgania przy bucie z niskich obrotów - ja obstawiam dwumas.

<.....................................>

Oby nie bylo trzeba, jednak jak cos bede pamietal.

Podstawowy problem to nie potrafie ocenic kiedy tluczenie sie przy start/stop silnika jest akceptowalne a kiedy zaczyna przepowiadac wydatki.

Niedawno odpalalem auto, w sumie zglupialem :-) poniewaz wydaje mi sie ze odpala i gasnie jak kilka dni temu, zas drgania na wolnych obrotach sa minimalne. Nic, musi ktos fachowym okiem rzucic na moja Krope, moze uda mi sie podskoczyc do jednego Kacikowego kolegi na oglad - podziele sie spostrzezeniami.

W kwesti kol dwumasowych, czy jest mozliwosc kupna podzespolu przewidzianego pod wieksze obciazenia niz fabryczne ?

Czy w Stilo DM i sprzegla sa takie same jak w Punto, dol silnika chyba nie rozni sie... ?

Napisano

> Oby nie bylo trzeba, jednak jak cos bede pamietal.

> Podstawowy problem to nie potrafie ocenic kiedy tluczenie sie przy

> start/stop silnika jest akceptowalne a kiedy zaczyna

> przepowiadac wydatki.

U mnie nie klepie wcale czy to przy uruchamianiu czy przy gaszeniu, drgań na jałowym też nie ma

> W kwesti kol dwumasowych, czy jest mozliwosc kupna podzespolu

> przewidzianego pod wieksze obciazenia niz fabryczne ?

Tak da się. Przy seryjnej skrzyni można założyć inny dwumas, ze sprzęgłem juz nie jest tak różowo bo 235mm nie wchodzi w seryjny dzwon skrzyni. Da się jednak zrobić tak by 300Nm długo i sprawnie przenosić w seryjnej punciakowej skrzynce bez drgań itp

> Czy w Stilo DM i sprzegla sa takie same jak w Punto,

Jest tego w cholere różnych rodzajów...

dol silnika

> chyba nie rozni sie... ?

Różni się

Pozdro

Napisano
  • Autor

Dzieki Cinek. Swoja edukacje w temacie JTD'kow chcialbym rozpoczac od porzadnej serisowki tych silnikow :-)

Napisano

> a jak zaczynalo sie, podobnie jak u mnie. Ostrzejsze depniecie na V ?

nie pamiętam, jak się to zaczęło smile.gif po prostu pewnego dnia wyprzedzając zauważyłem, że auto wpada w drgania. Nie wiedziałem, co to i kiedyś sprawdziłem przyspieszanie na 4 (też drżało)

> W jakich zakresach pojawia sie u Ciebie, jaki masz stan licznika ?

najczęściej jest to prędkość ok 110-120 niezależnie, czy 4, czy 5 bieg. Występuje tylko przy przyspieszaniu (im mocniej depnę, tym silniejsze drgania). Objaw nie występuje zawsze. Na liczniku już 170kkm a sprzęgło oryginalne

Napisano

> Nie ma natomiast żadnych luzów, nie stuka

u mnie słychać (może bardzie czuć niż słychać) stuk czasem przy ruszaniu i przy dodaniu gazu.

> Zmienie je na dużo mocniejsze, obecnie unikam ciśnięcia z dołu...

z czego to mocniejsze będzie dopasowane?

Napisano

> Będzie trzeba nowe koło to zapraszam na priv - załatwi się w baardzo dobrej cenie

a jaka ta cena do 115km dwumas i sprzęgło (priv nie działa, ponieważ "użytkownik zablokował możliwość odbierania wiadomości)

Napisano

> a jaka ta cena do 115km dwumas i sprzęgło (priv nie działa, ponieważ

> "użytkownik zablokował możliwość odbierania wiadomości)

Już działa smile.gif

A detale pojda na priv smile.gif

Napisano
  • Autor

Po dluzszej trasie (300km).

Po uruchomieniu (4 dni auto nie bylo jezdzone) drgania wyczuwalnie wieksze niz kiedys, szczegolnie na wolnych obrotow. Jesli obroty zwieksze o ~200 praca wyrownuje sie.

Po jakichs 100km postoj. Drgania praktycznie minimalne na najnizszych obrotach, tak jakby po rozgrzaniu sie drgania zanikaly...

W czasie jazdy na zadnym biegu nic nie drzalo.

Dzisiaj zobacze co po nocy bedzie :-)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dwumas odpada ! Mam to samo na 4 i 5, ale tylko jak wciskam do bolu gaz z niskich obrotow to przy 80km/h zaczyna tak nim szarpac i drgac, Dwumas ze sprzeglem wymieniony. Kupilem calosc za 1000 zl, ale problem nie zniknal, teraz zostaly mi 3 opcje frown.gif, albo poduszki, mechanizm roznicowy, polosie. Moj mechanik stawia na polosie, musze troche zarobic jeszcze to bedziemy wymieniac tylko na razie nie znam jeszcze kwoty. Wiem ze mechanizm roznicowy to 700 zl zestaw naprawczy + 700 zl robocizna. smile.gif

Napisano

> Dwumas odpada ! Mam to samo na 4 i 5, ale tylko jak wciskam do bolu

> gaz z niskich obrotow to przy 80km/h zaczyna tak nim szarpac i

> drgac, Dwumas ze sprzeglem wymieniony. Kupilem calosc za 1000

To co to za dwumas i sprzęgło za 1000pln - pewnie nie lepsze niż miałeś. Ten problem na 100% jest spowodowany dwumasem jesli zawieszenie zespołu napedowego jest w 100% sprawne.

Może kolega i pół auta wymienić a problemu nie rozwiąże.

Drgania pochodzą nie tylko od zniszczonego dwumasu - drgać moze i sprawny jeśli ma przenieść duzo więcej momentu niż ten na który został obliczony (przypadek aut modowanych lub załozenia złego dwumasu).

Pozdro

Napisano

1000 zł za wszystko to faktycznie jak za darmo hmm.gif coś tu nie gra....

Napisano

> 1000 zł za wszystko to faktycznie jak za darmo coś tu nie gra....

A ile byście chcieli za takie coś dać ? We fiacie owszem około 1800 zł za to chcieli, czy nawet coś około 2000 zł ja kupiłem w intercars komplecik, nówka sztuka, dobrane według numerów nadwozia, firmy Valeo, więc mi tu nie ściemniajcie że kiepski dwumas kupiłem. I wszedzie gdzie szukałem nie można było kupić samego dwumasa, tylko wszędzie mieli komplet. Tym bardziej że przed jego zmianą sprzęgło harczało przy zmianie biegów na wysokich obrotach i różne inne stuki się z niego wydobywały a teraz tego nie ma, ale drgania na 4 i 5 dalej występują bez żadnej zmiany w stosunku do tego co było wcześniej.

Napisano

> dwumas kupiłem. I wszedzie gdzie szukałem nie można było kupić

> samego dwumasa, tylko wszędzie mieli komplet. Tym bardziej że

No to wszystko jasne hehe.gif Kolega kupił sprzęgło z tarczą docisku a nie 2-mas .... wink.gif

Sam 2-mas kosztuje 1100 - 1400 zł sick.gif

Napisano

> A ile byście chcieli za takie coś dać ? We fiacie owszem około 1800

> zł za to chcieli, czy nawet coś około 2000 zł ja kupiłem w

> intercars komplecik, nówka sztuka, dobrane według numerów

> nadwozia, firmy Valeo, więc mi tu nie ściemniajcie że kiepski

> dwumas kupiłem.

Tak a IC to części za darmo rozdaje hehe.gif

Tak jak Lisek napisał zmienione pewnie zostało TYLKO kompletne sprzęgło.

Przy zmianie dwumasu warto już wsadzić wersje wzmocnioną, nówkę oryginał można mieć w naprawdę dobrej cenie zlosnik.gif

Pozdro

Napisano

za 1000 to faktycznie lewy. dwumas ~1400 valeo i sprzęgło ~400 valeo. cudów nie ma (ceny z intercars po rabacie

Napisano

> za 1000 to faktycznie lewy. dwumas ~1400 valeo i sprzęgło ~400 valeo.

> cudów nie ma (ceny z intercars po rabacie

Szkoda tylko że Valeo aftermarketowa != ori taila z worka fiata, niestety frown.gif

Napisano

> Szkoda tylko że Valeo aftermarketowa != ori taila z worka fiata,

> niestety

może zamontował takie coś:

Zestaw sprzęgłowy z kołem zamachowym został skonstruowany przez inżynierów firmy, aby zastąpić oryginalny zestaw sprzęgłowy z dwumasowym kołem zamachowym. Mimo nowej konstrukcji (zestaw posiada sztywne koło zamachowe z elastyczną tarczą sprzęgła zamiast dwumasowego koła i sztywnej tarczy), Valeo gwarantuje, jakość, solidność oraz trwałość prawidłowo zamontowanych zestawów.

Napisano

O matko ale wy uparci jesteście.W interkars byłem przy mnie koleś zamawiał, koło dwumasowe, komplet ze sprzęgłem, nawet szukał takiego bez dwumasa, ale po numerach nadwozia stwierdził że w moim stilo były już dwumasy i się bez tego nie obejdzie. Już nawet niech wam będzie zamontowałem sztywne koło zamchowe inżynierów z Bukaresztu, sobie wymieniajcie dwumasy nawet za 4000 zł z diamentami w koronce i zobaczymy czy wam to pomoże na te drgania na biegach. Dodam tylko że to było jakieś pół roku temu a ceny się zmieniają, zależnie od fluktacji euro i złotówki. Intercars i tak bierze takie rzeczy od Fiata tylko ma u nich znacznie niższe ceny niż my i dodam tylko że nie pamietam dokładnie czy to był 1000 zł, możliwe że faktycznie było to 1500 zł czy 1300 zł czy coś takiego, wiem że było to taniej o 1000 zł niż we fiacie.

Napisano

> No to wszystko jasne Kolega kupił sprzęgło z tarczą docisku a nie

> 2-mas ....

> Sam 2-mas kosztuje 1100 - 1400 zł

A samo sprzęgło jak piszecie 400 zł 270751858-jezyk.gif

Napisano

> O matko ale wy uparci jesteście.W interkars byłem przy mnie koleś

> zamawiał, koło dwumasowe,

widziałeś części, które kupiłeś? Jeżeli tak, to ja też poproszę o taki komplet. Jak mi załatwisz, to duża flaszka dla ciebie ok.gif

> komplet ze sprzęgłem, nawet szukał

> takiego bez dwumasa, ale po numerach nadwozia stwierdził że w

> moim stilo były już dwumasy i się bez tego nie obejdzie.

dwumasy były zawsze, nie było stilo z jednomasowym kołem

> Dodam tylko że to było jakieś pół roku

> temu a ceny się zmieniają, zależnie od fluktacji euro i

> złotówki.

moje ceny podane są chyba z listopada....

> Intercars i tak bierze takie rzeczy od Fiata t

nie u fiata, tylko w valeo i stąd niższe ceny

Napisano

No właśnie podobno były Stilacze bez koła dwumasowego, jakiś początek produkcji, tylko przez 3 miesiące produkowane, miały 80KM, zresztą niby moja wersja silnika też była krótko produkowane, przez 6 miesięcy czy coś takiego, to jest rocznik 2001 z 115JTD.

Co prawda części nie widziałem, które zamawiał, ale byłem przy tym jak zamawiał to koło i dostałem potem stare koło w nowym opakowaniu Valeu, jak na koło to było cholernie ciężkie i wygładało mniej więcej tak:

http://zdjecia.swistak.pl/03/660/3660005_1.jpg

http://www.bogumil.deal.pl/sprzeglo/kolo12.jpg

Jeżeli chodzi o ceny i sklep w którym kupiłem to proszę bardzo możesz się więcej dowiedzieć

http://www.szik.pl/index.php/czesci-do-sam-zagranicznych

Napisano

jednym słowem, nie wiesz, co zostało zamontowane...

skłaniam się do tego, że masz zamiennik na koło jednomasowe, bo piszesz, że mieli tylko komplety. Normalne sprzęgło i dwumas występują osobno, a nie w kompletach.

Napisano

> skąd ta cena, skoro piszesz, że mieli tylko komplety z kołem?

To wyscieli skas wytrzasneli taka cene ! Patrz post Cinka #282382348

Napisano

> jednym słowem, nie wiesz, co zostało zamontowane...

> skłaniam się do tego, że masz zamiennik na koło jednomasowe, bo

> piszesz, że mieli tylko komplety. Normalne sprzęgło i dwumas

> występują osobno, a nie w kompletach.

Masz racje nie wiem co zostalo zamontowane, ale ty tak samo nie wiesz co robia z twoimi pieniedzmi w funduszu inwestycyjnym ale ufasz, ze oni nie chca ich stracic ani Ciebie oszukać smile.gif

Tak czy siak, cos zostalo wymienione bo stare cos widzialem smile.gif, tak czy siak, powinno to dawac rade w tym wszystkim i przyczyna tych drgan powinno byc cos innego. Jak nie zapomne to dam znac za miesiac bo bede cos dzialal z poloskami w tym zakresie.

Napisano

> jednym słowem, nie wiesz, co zostało zamontowane...

> skłaniam się do tego, że masz zamiennik na koło jednomasowe, bo

> piszesz, że mieli tylko komplety. Normalne sprzęgło i dwumas

> występują osobno, a nie w kompletach.

Daj mi zastępcze koło dwumasu za tą cenę, nawet zapłacę 2x tyle zeby.GIF

Valeo dopiero wprowadziło do JTD taki wynalazlek, cena jednak kosmos.

Pozdro

Napisano

Przyznaje, ze ja juz nic nie rozumiem screwy.gif

Masz moze fakturę albo rachunek aby nam pokazać co oni tobie tam włożyli niewiem.gif lub może zdjęcia tego co wyciągnęli food.gif

Te twoje zdjęcia pokazują tylko sprzęgło ( a dokładanie jeden z jego elementów jakim jest tarcza docisku ).... ja tu koła nie widze....

Napisano

Hmmm, przyznam sie bez bicia, ze mam na to fakture tylko ze jest to faktura od mechanika, tylko za calosc a na sam dwumas nie mam, ael bede musial ja odszukac bo juz zglupialem i teraz sie faktycznie zastanawiam czy nie zaplacilem za to z 1500 zl a te 1000 zl sobie wymyslilem icon_rolleyes.gif.

Co do zdjecia tego co wyciagneli to nie zrobilem, bo od razu dalem na zlom z innymi metalami bo to chyba z 20 kg wazylo, ale wygladalo to identycznie praktycznie jak na tych zdjeicach ktore znalazlem w internecie

http://zdjecia.swistak.pl/03/660/3660005_1.jpg

Tylko chyba troche grubsze bylo niz to na tym zdjeciu, ale pamietam ze opakowanie ktoro mi oddali po tym nowym Valeo, mialo cos po angielsku i wlosku napisane w zielonym opakowaniu, aczkolwiek opakowanie bylo troche mniej grube niz to ten stary komplet co mi oddali. Na opakowaniu na pewno nie pisalo tylko "Clutch" tylko cos bardziej skomplikowanego bo wiem ze szukalem tych slowek az w slowniku

Nie wiem czasem czy to co mi zalozyli to nie bylo cos takiego

http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/drukuj.php?co=1&id=638

http://www.swistak.pl/z3786108,1,KOLO-DWUMASOWE-SPRZEGLO-AUDI-TT-OCTAVIA-GOLF.html

http://www.allegro.pl/item623669507_sprzeglo_kolo_nie_dwumasowe_renault_2_2td_g8t.html

Napisano

Widać, że koło 2-masowe odchodzi do lamusa.... a to dziwne bo sama zasada działania była OK.... tylko ta trwałość sick.gif

Moja rada to zanim zaczniesz wymieniać skrzynie niech mechanicy sprawdzą łożysko na prawej półosi - podporę...

Napisano

> Nie wiem czasem czy to co mi zalozyli to nie bylo cos takiego

> http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/drukuj.php?co=1&id=638

no to jest właśnie zamiennik z jednomasowym kołem zamachowym, o którym tu dyskutujemy smile.gifok.gif

napisz, jak to działa, bo ja też się przygotowuję do wymiany i może bym się na coś takiego skusił??? Mam nadzieję, że drgania nie są "spowodowane" przez sprzęgło i uda ci się je wyeliminować

Napisano

> no to jest właśnie zamiennik z jednomasowym kołem zamachowym, o

> którym tu dyskutujemy

> napisz, jak to działa, bo ja też się przygotowuję do wymiany i może

> bym się na coś takiego skusił??? Mam nadzieję, że drgania nie są

> "spowodowane" przez sprzęgło i uda ci się je wyeliminować

Ok Dzieki panowie, wlasnie tak jak Lisek pisze, w przyszlym miesiacu zawoze go do warsztatu gdzie maja rozebrac poloski i zobaczyc, podobno mozna kupic same te takie krzyzaki, cena wtedy 250 zl a za cala polos jedna 700 zl.

Ja sie tylko jeszcze zastanawiam, bo mi w ogole srodu cale auto na biegu jalowym tez drga, po wymianie tego dwumasa bardzo to sie zmniejsyzlo ale dalej podryguje sobie, nie wiem czy nie czas na podusie.

W ogole w to auto juz troche wpakowalem, kasy bo wyminilem tez kolo zamachowe od strony paska pomocniczego, a teraz znow mi sie cos na orlkach z rozrzadem tlucze, a robilem to 10 tys km temu smile.gif

Jakis felerny ten moj model, ale szkoda mi go sprzedac bo juz w niego troche wladowalem a fajnie sie nim jezdzi. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.