Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Jak zablokować wał korbowy

Featured Replies

Napisano

Witam!

W celu odkręcenia koła pasowego na wale korbowym wskazane jest zablokowanie WK przez obracaniem. W silniku X16SZR Etzold zaleca uzycie przyrządu KM-911 (1 na rysunku poniżej):

282314535-KM-911.JPG

Ja mam silnik X16XEL, o blokadzie WK w nim Etzold wcale nie wspomina, są plastykowe korki w miejscu styku misy olejowej z skrzynią biegów, jak w silniku X16SZR (strzałka na rysunku powyżej), ale po wyjęciu korków w otworach nie widać wieńca zębatego koła zamachowego tylko coś wyglądającego na wkręcone we wgłębienia w misce śruby z łbem torx zewnętrznym (na nasadkę).

Pytanie brzmi, jak zablokować WK w moim silniku? Wykręcić te wkręty i wkręcić jakieś dłuższe aż do styku z zębami koła zamachowego? Etzold w silniku X16SZR zamiast użycia przyrządu proponuje właczenie I biegu i hamulca ręcznego, tak robiłem, ale ten sposób jest do bani: wszystko się obraca, jakimś cudem odkręciłem to koło, ale przykręcić momentem 95 Nm to już mi się nie udało, pewnie sprzęgło się ślizga...

Pozdr.

post-65098-14352501836846_thumb.jpg

Napisano

Nie wiem jak zablokować, ale może zamiast jedynki lepiej byłoby wrzucić piątkę?

Pozdr

Napisano
  • Autor

To chyba nie ma znaczenia, bo samochód stał, koła się nie obracały tylko wał korbowy. Poślizg był wyraźnie po drodze, więc podejrzewam sprzęgło.

Ale co do zasady to masz rację, V bieg lepiej hamuje silnik niż I.

Pozdr.

Napisano

Rozwiązuję takie problemy zwykle "kluczem udarowym" czyli solidny klucz oczkowy + młotek.

Oczywiście dokręcić kontrolowanym momentem jest trochę trudniej..

Napisano
  • Autor

Bałem się stosować przemoc impulsami, aby nie uszkodzić paska rozrządu. Choć podczas odkręcania śruby koła pasowego pasek obraca się do tyłu i naprężenia udarowe zamortyzowałby napinjący się napinacz, ale wolałem nie ryzykować... Pasek był zdejmowany tylko w celu wymiany simmeringa WK, więc musiał pozostać sprawny!

Poza tym nie martwi mnie odkręcanie, bo dałem sobie radę, martwię się, że nie dokręciłem poprawnie tej śruby, moment wyszedł mi może z 70 Nm, nie więcej, nie wspomnę już o braku dokręcenia o kąty 30* i 15*!!! Jeśli do tego użyłem starej śruby (już przeciągniętej), więc może będzie dobrze?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dzieki, po obejrzeniu kilku fotografii misek na Allegro już wiem, jak to działa: te śruby, które są w głębi wnęk to śruby do przykręcenia miski do bloku, od góry na płaszczyźnie podziału widać w tym miejscu otwory. A ten przyrząd trzeba włożyć płytko i skierować DO skrzyni biegów, gdyż koło pasowe "wystaje" na zewnątrz silnika. Dziwne tylko, że nie zauważyłem otworu prowadzącego do skrzynki...?

282315784-610419433_1.jpg

Teraz zastanawiam się, czy można zrobić w warunkach domowo-warsztatowych przyrząd, który spełni takie zadanie, będzie prostszy w wykonaniu i... nie odłamie się jego kawałek w środku skrzynki biegów... Może dałoby się zdjąć jakiś odcisk kawałkiem plasteliny i potem wypiłować odpowiedni rowek w wygiętym płaskowniku. Zapewne byłoby wskazane jakiekolwiek zahartowanie tego narzędzia, choćby rozgrzanie w płomieniu palnika i chłodzeniu w wodzie lub oleju... W oryginale jest to pewnie odkuwka, czyli utwardzona zgniotem?

Pozdr.

post-65098-14352501840161_thumb.jpg

Napisano

> Ale co do zasady to masz rację, V bieg lepiej hamuje silnik niż I.

hmm.gif a nie wrecz odwrotnie?

Napisano

Zwykły kawałek płaskownika w zupełności wystarczy. Zamiast tych "zębów" przyspawać dwa kawałki drutu.

Np: tak.

282316001-przyrz.gif

A nawet wystarczyłby jeden w środku. I lepiej nie hartować. Niech się zegnie niż miałby się odłamać.

post-53490-14352501841457_thumb.gif

Napisano

> a nie wrecz odwrotnie?

Nie, poniewaz V bieg to przelozenie bezposrednie (nawet ponizej), czyli musisz wykonac w przyblizeniu jeden obrot walu, aby obrocic kola o 360 stopni. Na I biegu musialbys wykonac kilka obrotow walem, aby raz obrocic kolami o 360. Stad tez zastosowanie V biegu do blokowania walu jest popularna metoda (oczywiscie nie zawsze skuteczna).

Oczywiscie wytlumaczylem ogolnie, ale sens zachowany.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> a nie wrecz odwrotnie?

Chyba nie: to aby "samochodem" napędzać silnik to lepiej na 5. biegu, a trudniej na 1. biegu. Dlatego też na postaju zostawiamy samochód na 1. biegu lub wstecznym (podobne przełożenie ok. 3,7) a nie na 5. biegu (przełożenie ok. 0,7), aby było trudniej go przetoczyć.

Ale w moim przypadku nie ma to znaczenia, bo sprzęgło jest między silnikiem, a skrzynią i już tam jest poślizg. Co innego, gdyby mi samochód odjeżdżał, to "piątka" mogłaby pomóc, ok. 4x większy opór.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> I lepiej nie hartować. Niech się

> zegnie niż miałby się odłamać.

A jak się "zetnie"? IMO powietrzchnia powinna być jednak twarda, gdyż zęby koła we współpracy z obudową zadziałają jak nożyce do cięcia. A co inni sądzą? Pozdr.

Napisano

W instrukcji do obslugi i napraw silnika Renault Laguna 18 16V na rysunku ukazany jest bezczelnie gruby srubokret, ktory wklada sie pomiedzy obudowe skrzyni biegow i opiera o zeby kola zamachowego. Srubokret musi byc jednak solidny (najlepszy taki do pobijania). Zwykla lyzka montazowa tez sie sprawdza (nie jest hartowana).

Kiedys dociagalismy srube kola zebatego walu korbowego w 1.6 TD (VW), Tam instrukcja zaleca moment dokrecania 90 Nm + 180 stopni!. Silnik byl wymontowany, i lezal na podlodze, dwoch trzymalo (jednoczesnie jeden blokowal kolo zamachowe-opis jak wyzej), a trzeci po dokreceniu o 90 Nm, krecil dalej przy uzyciu klucza i rury 1,5 m. Udalo sie dociagnac tylko do 160 stopni, ale lyzka dala rade, zeby wienca rowniez. Z ciekawosci pytalismy sie pozniej innych mechanikow, ile im sie udalo. Nikt nie przekroczyl wlasnie 160 stopni. Wiec mozecie sobie wyobrazic, jaka to sila.

Pozdrawiam

Napisano

> W celu odkręcenia koła pasowego na wale korbowym wskazane jest

> zablokowanie WK przez obracaniem. W silniku X16SZR Etzold zaleca

> uzycie przyrządu KM-911 (1 na rysunku poniżej):

przerabiałem ostatnio temat zmielenia klina na kole zębatym wału korbowego przez gości od klimy, jego wymiana oczywiście wiązała się z odkręceniem koła pasowego, i nikt nic nie blokował, tylko pneumat i ogień, tak samo było później w mojej byłej firmie kiedy wymieniali rozrząd i samą śrubę koła pasowego po tym incydencie u klimiarzy, znów pneumat i tyle,

brat

Napisano

> przerabiałem ostatnio temat zmielenia klina na kole zębatym wału

> korbowego przez gości od klimy, jego wymiana oczywiście wiązała

> się z odkręceniem koła pasowego, i nikt nic nie blokował, tylko

> pneumat i ogień, tak samo było później w mojej byłej firmie

> kiedy wymieniali rozrząd i samą śrubę koła pasowego po tym

> incydencie u klimiarzy, znów pneumat i tyle,

> brat

Juz o pneumatycznym kluczu udarowym nie chcialem pisac, nie kazdy ma dostep. dzisiaj akurat wymienialem sobie termostat, pneumatyk do lapy, dwie sekundy, sruba kola pasowego walu korbowego wykrecona, pozniej przy dokrecaniu pneumat na wieksza sile, dwie sekundy, dokrecone. Wiem jak dociaga i wystarczy, poprawiac nie trzeba.

Pozdrawiam

Napisano

95Nm zetnie dwa kawałki stalowego drutu? wink.gif Wieniec ma dużą średnicę, siła wywierana na przyrząd będzie sporo mniejsza niż na śrubie.

Ja przy wymianie rozrządu blokowałem koło kawałkiem zwykłego drutu fi 8mm.

W ostateczności można zdjąć rozrusznik wink.gif. Tam już jest większy kawałek wieńca na widoku.

Napisano

> Juz o pneumatycznym kluczu udarowym nie chcialem pisac, nie kazdy ma

> dostep. dzisiaj akurat wymienialem sobie termostat, pneumatyk do

> lapy, dwie sekundy, sruba kola pasowego walu korbowego

> wykrecona, pozniej przy dokrecaniu pneumat na wieksza sile, dwie

> sekundy, dokrecone. Wiem jak dociaga i wystarczy, poprawiac nie

> trzeba.

a, widzisz, a propos tej sprawy z kołem na wale u mnie,

chłopak rozkręcił wszystko, zmienił rozrząd, zmienił też śrubę koła pasowego i powiedział "teraz jest ideał - miałeś szczęście"

zatem moje odczucia co do braku uszkodzeń samego wału się potwierdziły uff boozing.gif

brat

Napisano

Tylko sie cieszyc. Ale jednak zawsze po takich uszkodzeniach kola zebatego walu korbowego nalezy dokladnie sprawdzic rowniez stan czopa walu, bo w razie zaniedban konsekwencje beda przykre finansowo. Widzialem uszkodzony wal w Oplu (nie pamietam jaki silnik, ale benzynowy) wlasnie przez niedopatrzenie i partactwo poprzednich "naprawiaczy" (uszkodzony wpust walu pod klin kola).

Pozdrawiam

Napisano

Żeby zablokować wał wystarczy wsunąć śrubokręt między miskę i blok, wąski i mocny. Wyczuć zęby wieńca i nie ma problemu.

post-123351-14352501843673_thumb.jpg

Napisano

> Nie, poniewaz V bieg to przelozenie bezposrednie (nawet ponizej),

> czyli musisz wykonac w przyblizeniu jeden obrot walu, aby

> obrocic kola o 360 stopni. Na I biegu musialbys wykonac kilka

> obrotow walem, aby raz obrocic kolami o 360. Stad tez

> zastosowanie V biegu do blokowania walu jest popularna metoda

> (oczywiscie nie zawsze skuteczna).

> Oczywiscie wytlumaczylem ogolnie, ale sens zachowany.

fakt, masz racje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.