Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podniesienie przodu

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich kolegów!

Kącik obserwuje od dawna, w wielu sprawach stosując się do Waszych porad, dlatego kolejne auto to znowu stilo, tym razem 1,9 MJ w kombi.

Po 3D z obniżonym zawiasem myślałem, że nowe rodzinne kombi nie dostarczy palpitacji przy wjeździe na krawężniki, a jednak zdarza się, że poszoruje osłoną silnika. Stąd moje pytanie - jak podnieść przód, jakie sprężyny żeby to cacko było wyższe.

Napisano

niestety, nie da się. ciężki silnik i źle zaprojektowane zawieszenie - TTTM,

Napisano

Kolego poczytaj sobie o wymianie sprężyn i zmierz jaka masz wysokość...

co sie nie da hehe.gifok.gif

Napisano

> Ja montowałem coś takiego do hienki na zadek, autko poszło w górę,

> ale wyraźnie było czuć że jest ciut sztywniejsze

O to by dobrze żarło, bo teraz to jest ponton zlosnik2.gif

Napisano

Ino same wciskanie tego na fedry to fajny kawałek roboty był...ale efekt mnie zadowalał auto poszło w górę jakieś 2-3cm a to mi wystarczyło by nie szurać zbiornikiem po wybojach skromny.gif

Napisano

Nie wiem po jakich drogach jeździcie koledzy, ale modyfikacja zawieszenia w aucie osobowym, która sprowadza się do jego podniesienia, jest dla mnie kompletnie niezrozumiała yikes.gif

Przenoszenie środka ciężkości w górę, w aucie które waży w serii prawie 1,5 tony nie wróży dobrych właściwości trakcji sick.gif

Jeżeli jesteście użytkownikami aż tak kiepskich nawierzchni, to może warto zastanowić się nad zakupem SUV'a albo "terenówki"...

I naprawdę nie piszę tego złośliwie. Po prostu takie rozwiązanie jest często lepsze i tańsze w codziennym użytkowaniu i w kosztach eksploatacji.

Pzdr!

Napisano

ile cm ma ten kraweznik ?

oslona dociagnieta ? Tez szoruje czasami ale mam ta swiadomosc ze jedno mocowanie na oslonie jest zerwane i "wisi"mi to wink.gif

Napisano

> ile cm ma ten kraweznik ?

> oslona dociagnieta ? Tez szoruje czasami ale mam ta swiadomosc ze

> jedno mocowanie na oslonie jest zerwane i "wisi"mi to

A dzieje Ci się cokolwiek od szorowania? Bo ja widzę, że ta czarna listewka jest jak na razie nie do zdarcia hehe.gif

Napisano

> A dzieje Ci się cokolwiek od szorowania? Bo ja widzę, że ta czarna

> listewka jest jak na razie nie do zdarcia

a nie nie.. az tak nie mam , chociaz jak zajezdzam na swoje ranczo to az sie w glowe pukam zem te 17'' zalozyl zeby.GIF

wracajac do sedna ... frontem nie przycieram , jedynie oslona silnika po kamieniach , i to oberwana oslona wiec defacto miejsca jest o dobre 3-4cm

Napisano

> a nie nie.. az tak nie mam , chociaz jak zajezdzam na swoje ranczo to

> az sie w glowe pukam zem te 17'' zalozyl

Przyjdzie zima to wrócisz do rozsądnych rozmiarów zeby.GIF

Ja przodem przycieram czasem, ale listwa daje radę. Faktem jest jednak to, że odkąd mam Stilo, na średniej wielkości krawężniki nie wjeżdżam.

Napisano

No ja wczoraj sobie pojeździłem . shocked.gif.. znajomy zaprosił nas do domku letniskowego na "kaszuby" a tu ulewa... a do domku kilka km po drodze piaszczysto-glinowej sie jechało w koleinach yikes.gif na szczęście Stilo dało radę zlosnik.gif choć już ciemność widziałem .... a ASR to musiałem w końcu wyłączyć bo więcej złego robił... Stilo jest całe w błocie. Wygląda jak typowe auto terenowe hehe.gif / nawet tego nie myje hehe.gif sąsiad mnie tylko spytał czy w rajdzie brałem udział / dzisiaj błotko łądnie przyschło więc juz jest OK. poczekam może odpadnie hehe.gif

Aaaa i nic nie urwałem...

Ostatnio zaufałem Panii z NAVI i skończyłem w kartoflisku angryfire.gif co prawda znalazła miejsce docelowe ale skąd ona wiedziała, że tam jest jakaś droga hmm.gifniewiem.gif no nic ale wszędzie doprowadziła... a autostrady A-1 oczywiście nie ma hehe.gif

I dlatego polecam podnieść auto.... ok.gif

Napisano

> Nie wiem po jakich drogach jeździcie koledzy, ale modyfikacja

> zawieszenia w aucie osobowym, która sprowadza się do jego

> podniesienia, jest dla mnie kompletnie niezrozumiała

Mi akurat bardziej chodzi po głowie chodzi powrócenie do stanu pierwotnego tzn. efekt taki jak się założy nowe sprężyny. Wiadomo bowiem, że dość szybko "siadają". Dodatkowo jeśli można troszkę utwardzić przód to jestem za. W sumie kasa mała i można spróbować yay.gif

Napisano
  • Autor

> Mi akurat bardziej chodzi po głowie chodzi powrócenie do stanu

> pierwotnego

I ja to miałem na myśli pisząc o podniesieniu przodu choć może nie wyraziłem się szczególnie jasno.

A jakie polecacie sprężyny do multiwagona 1,9 MJ 140 km?

Napisano

> Mi akurat bardziej chodzi po głowie chodzi powrócenie do stanu

> pierwotnego tzn. efekt taki jak się założy nowe sprężyny.

> Wiadomo bowiem, że dość szybko "siadają".

Rozumiem. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.